La noua luni dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, a inceput in sfarsit adevaratul proces al Brexitului, care nu va fi deloc usor pentru britanici.
Semnarea si trimiterea de catre premierul Theresa May a scrisorii care activeaza Articolul 50, catre Consiliul European, pe 29 martie, marcheaza punctul din care retragerea Regatului Unit din Uniune devine inevitabila, scrie The Economist.
Pentru jumatate din populatia tarii, acesta a fost un motiv de sarbatoare, insa pentru cealalta jumatate a marcat o zi trista, sustine sursa citata, precizand ca la randul sau publicatia se incadreaza in a doua categorie. Viitorul ambelor tabere, dar si al Uniunii Europene depinde acum de ceea ce va face Theresa May mai departe.
Negocierile vor fi dificile, iar timpul este scurt, fiind vorba despre doar doi ani de discutii, iar niciuna dintre parti nu este bine pregatita.
The Economist scrie ca, in Marea Britanie, alegatorilor le-au fost oferite asteptari nerealiste ale utopiei care ii asteapta. Primul lor contact cu realitatea pierderii accesului preferential la principala piata va fi traumatizant. Si, daca premierul May nu ii poate convinge pe sustinatorii Brexitului ca trebuie sa accepte anumite concesii, Marea Britanie ar putea sfarsi prin a iesi din Europa fara a ajunge la vreun acord.
"Brexitul dur" pentru britanici
Pentru cele doua parti urmeaza saptamani in care sa discute pe marginea felului in care va avea loc procesul.
UE... mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 20:25
Daca Marea Britanie ramane fara imigrantii din estul Europei, rafturile de legume si fructe proaspete din supermarketuri se vor goli, avertizeaza agricultorii locali.
Mai mult, absenta imigrantilor ar putea insemna chiar prabusirea acestei industrii.
Un important producator din domeniul agro, Guy Poskitt, care lucreaza cu un numar mare de imigranti, avertizeaza ca, in lipsa acestora, Marea Britanie va ramane, in decurs de cinci zile, fara legume si fructe proaspete pe rafturile supermarketurilor.
Autoritatile de la Londra au gandit un plan care nu ar mai permite, dupa Brexit, muncitorilor necalificati veniti din UE, asa cum sunt cei care lucreaza in agricultura, sa intre in tara.
Fara muncitorii din estul Europei, spune Guy Poskitt, care detine Poskitt's Carrots, in East Yorkshire, aceasta industrie s-ar prabusi, informeaza The Independent.
"Daca scoti din lantul de alimentare muncitorii imigranti, in cinci zile nu vor mai fi alimente proaspete pe rafturile ...citeste mai departe despre "Marea Britanie ar putea ramane fara fructe si legume proaspete dupa Brexit - Ce legatura au romanii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 13:50
Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene, a avertizat luni premierul britanic David Cameron, in timp ce liderii europeni cauta o solutie la criza migratiei.
"Regatul Unit nu se va alatura niciunui proces comun de azil in Europa - noi avem o clauza solida de exceptare ca o stanca", a scris Cameron intr-o postare pe Twitter.
Anuntul premierului britanic intervine dupa aparitia unor informatii potrivit carora Bruxelles-ul ar putea propune centralizarea cererilor de azil in UE, in cadrul unei revizuiri generale a politicii sale in materie de azil, initiativa ce ar putea fi anuntata saptamana viitoare, relateaza AFP.
Ungaria a blocat transferul direct de refugiati din Turcia in UE
Liderii UE au incercat luni, in timpul unui summit extraordinar cu Turcia la Bruxelles, sa gaseasca o solutie la criza implicand peste 1,2 milioane de migranti sositi anul trecut in UE. Dar o decizie a fost amanata pentru urmatorul summit, preconizat sa aiba loc in ...citeste mai departe despre "Marea Britanie e radicala: Nu va participa la niciun sistem comun de azil al UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 09:27
Un politician britanic, Paul Holmes, consilier local din Cornish si membru al Partidului Liberal, a anuntat saptamana aceasta ca va face campanie pentru iesirea Marii Britanii din UE, pentru ca "hotii si violatorii romani" sa nu mai poata intra in Regatului Unit.
"Nu avem nevoie de gangsteri sau violatori. Nu avem nevoie de cersetori agresivi si cu siguranta nu avem nevoie de jihadisti, care sunt interesati numai de mutilarea si uciderea persoanelor nevinovate", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Holmes in timpul saptamanii, informeaza The Cornish Guardian, potrivit News.ro.
Anunt de la Cotroceni: Mai multe tari UE, pe drumul Marii Britanii - cum vor fi afectati imigrantii romani
El a sugerat ca, prin adoptarea unui sistem bazat pe puncte acordate celor care vor sa se mute in Marea Britanie, tara poate "alege imigrantii pe care ii vrea, datorita conexiunilor istorice cu Marea Britanie sau pentru ca au abilitatile si cunostintele de care este nevoie in Marea ...citeste mai departe despre "Politician britanic, argument pentru Brexit: Hotii si violatorii romani sa nu mai intre in Regat" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 07:27
Prim-ministrul britanic David Cameron se intalneste duminica la Londra cu presedintele Consiliului European Donald Tusk, care va prezenta la inceputul saptamanii viitoare propunerea europeana pentru a mentine Regatul Unit in Uniunea Europeana, relateaza AFP.
Tusk ar putea publica de luni propunerile sale asupra celor patru puncte cerute de Cameron inaintea referendumului prin care britanicii vor trebui sa se pronunte, pana la sfarsitul anului 2017, asupra ramanerii sau nu in UE.
Londra a formulat in total patru cerinte pentru a mentine Marea Britanie in blocul celor 28: sa nu se faca discriminare fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, sa se puna accent pe competitivitate, restabilirea suveranitatii tarilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor nationale), precum si limitarea imigratiei europene.
Cameron vrea un moratoriu de patru ani ...citeste mai departe despre "Iese Marea Britanie din UE? Intalnire decisiva duminica" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 09:27
Un economist suedez este de parere ca romanii si bulgarii care lucreaza in alte state ale Uniunii Europene vor contribui mai mult la economia tarilor respective decat vor consuma prin ajutoare sociale si beneficii.
Studiul publicat saptamana trecuta de Joakim Ruist, cercetator al Universitatii din Goteborg, a relevat ca Marea Britanie si Irlanda beneficiaza cel mai mult din contributiile nete ale imigrantilor, relateaza EU Observer.
Un ministru german incurajeaza migratia est-europenilor: Germania beneficiaza enorm
"Regatul Unit si Irlanda par sa fie doua tari in care sunt motive bune sa asteptam si la mai multe rezultate pozitive", a spus Ruist, miercuri.
El a tras concluziile studiind impactul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Suedia, unde cetatenii celor doua tari au putut sa lucreze inca de la aderarea la UE, in anul 2007. Astfel, studiul a aratat ca atat romanii cat si bulgarii au contribuit cu 30 la suta mai mult la economia suedeza decat au ...citeste mai departe despre "Marea Britanie va beneficia de pe urma imigrantilor romani si bulgari - studiu" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 23:49
Imigrantii europeni care solicita locuinte sociale in Marea Britanie vor fi supusi, de vineri, unui test cu 100 de intrebari, ce includ, intre altele, motivele pentru care nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca in tara de origine, sau teste de limba engleza.
Cele 100 de intrebari ale testului au fost prevazute inaintea ridicarii restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie, adauga cotidianul in editia electronica, relateaza The Guardian.
Uniunea Europeana insista asupra libertatii de circulatie a lucratorilor in cadrul UE, dar Guvernul crede ca are dreptul legal de a chestiona mai intens imigrantii inainte ca acestia sa fie indreptatiti sa solicite beneficii sociale.
Ministerul britanic al Muncii a afirmat ca, "pentru a trece testul in vederea obtinerii unei locuinte mai bune, imigrantii vor trebui sa raspunda unor intrebari cu un caracter individual mai pronuntat, sa ofere raspunsuri mai detaliate si sa prezinte mai multe dovezi inainte de a primi permisiunea de a solicita ajutoare".
Pentru prima data, imigrantii vor fi intrebati despre eforturile lor de a gasi un loc de munca inainte de a veni in Marea Britanie si despre competentele lor de limba engleza, respectiv daca acestea vor reprezenta o bariera in gasirea unui loc de munca.
"Este foarte important sa avem reguli stricte pentru a proteja integritatea sistemului nostru de beneficii. Britanicii au dreptate sa fie ingrijorati ca imigrantii ar trebui sa contribuie la... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 10:00
David Lidington, ministrul britanic pentru Afaceri Europene, a declarat, la Bucuresti, ca subiectul romanilor care vin in Marea Britanie este unul important si ridica ingrijorari de inteles, insa relatia bilaterala valoreaza prea mult pentru a lasa aceasta tema sa devina una problematica.
"Acesta este un subiect important, care ridica ingrijorari de inteles, dar eu cred ca relatia noastra valoreaza prea mult pentru a permite acestei teme sa devina una problematica. Si vreau sa fiu clar. Marea Britanie isi va deschide piata muncii lucratorilor romani si bulgari de la inceputul lui 2014. Este obligatia noastra prin
Tratat sa facem asta si nu avem nicio intentie sa procedam altfel. Recunoastem impactul pozitiv al cetatenilor europeni care pun in practica libertatile lor fundamentale. De aceste libertati se bucura zilnic si nu mai putin de 1,5 milioane de cetateni britanici care traiesc si lucreaza sau studiaza in alte tari din UE", a afirmat marti seara intr-o conferinta la Colegiul Noua Europa oficialul britanic, aflat in vizita la Bucuresti.
El a subliniat ca una dintre cele mai importante realizari ale UE este indepartarea barierelor pentru libera circulatie, iar guvernul de la Londra recunoaste si apreciaza contributia adusa de zecile de mii de romani muncitori din Marea Britanie, care lucreaza in sectorul profesiilor, in constructii, asistenta medicala, agricultura.
Pe de alta parte, el a asigurat ca masurile pregatite de guvernul britanic pentru... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 09:43
Ministerul britanic de Interne a anuntat luni ca in acest an ar putea introduce o taxa in valoare de 55 de lire sterline (aproximativ 64 euro) pentru imigrantii din UE ce vor solicita in mod voluntar eliberarea unui card de identitate, relateaza The Guardian in editia electronica.
Publicatia considera ca acesta este un indiciu al faptului ca Londra s-ar pregati sa oblige milioane de cetateni europeni rezidenti in Marea Britanie sa solicite un asemenea card de identitate, adaugand ca autoritatile studiaza posibilitatea ca acest card sa poata deveni obligatoriu.
Un secretar de stat pentru Migrare, Mark Harper, a declarat la inceputul lunii ca se examineaza posibilitatea introducerii unui program in acest sens, care sa vizeze romanii, bulgarii, dar si ceilalti cetateni europeni. El a sugerat ca orice cetatean din Europa ce vine in Marea Britanie pentru o perioada mai mare de trei luni ar putea sa fie nevoit sa solicite un card european de resedinta pentru a obtine acces la servicii publice, inclusiv la ajutoare sociale.
Ideea a fost lansata de catre parlamentarul conservator Philip Hollobone, care a spus ca Spania "intrerpreteaza (deja) directiva privind libera circulatie mult mai robust", solicitand cetatenilor UE sa se inregistreze in cazul unei sederi de peste trei luni si sa notifice orice schimbare de adresa sau stare civila.
Harper mai declara ca o inregistrare obligatorie ar permite autoritatilor britanice in domeniul migratiei sa verifice daca persoanele... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 08:37