Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a afirmat marti ca britanicii sunt bineveniti sa ramana in Uniunea Europeana.
El a completat, astfel, discursul avut luna trecuta la summitul pe care l-a condus, unde liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa discute deschis cu Londra despre viitorul post-Brexit, potrivit Reuters.
"Daca guvernul Marii Britanii isi mentine decizia de a parasi UE, Brexit va deveni o realitate, cu toate consecintele negative, in luna martie a anului viitor, doar daca prietenii nostri britanici nu se vor razgandi".
Referitor la un comentariu privind caracterul reversibil al votului din 2016, el a adaugat: "Nu a fost chiar David Davis (ministrul care se ocupa de Brexit, n.r.) cel care a spus ca 'daca democratia nu se poate razgandi, inceteaza sa mai fie democratie'? Noi, cei de pe continent, nu ne-am razgandit. Inimile noastre sunt inca deschise fata de voi".
Citeste mai departe despre "Uniunea Europeana inca spera ca Marea Britanie sa se razgandeasca privind Brexit-ul" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 12:17
Comisia Europeana a atentionat marti ca este 'firesc' sa desfasoare pregatiri pentru un eventual scenariu in care Uniunea Europeana si Marea Britanie nu vor reusi sa ajunga la un acord privind Brexit-ul, mai ales ca si guvernul de la Londra are in vedere o asemenea posibilitate si se pregateste pentru ea.
Purtatorul de cuvant al executivului comunitar, Margaritis Schinas, a raspuns astfel unei scrisori publicate de cotidianul Financial Times, pe care ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a trimis-o luna trecuta premierului Theresa May.
In acest text, David Davis scria ca pregatirile Bruxellesului pentru o iesire a Marii Britanii din UE fara niciun acord dauneaza intereselor britanice si incalca drepturile Marii Britanii ca stat inca membru al UE, informeaza agentia EFE.
"Suntem surprinsi la Comisia Europeana ca Marea Britanie este surprinsa ca ne pregatim pentru acest scenariu anuntat chiar de guvernul britanic", a replicat Schinas, amintind de o delcaratie in care premierul Theresa May a spus ca "decat un acord prost, mai bine niciun acord".
Sefa executivului de la Londra a anuntat luni o remaniere guvernamentala, ce cuprinde si crearea unui post de ministru pentru "no Brexit".
Potrivit cotidianului spaniol ABC, aceasta miscare este vazuta ca o concesie facuta sustinatorilor unui asa-numit "Brexit dur" si o modalitate de sporire a presiunii in momentul in care negocierile dintre Londra si Bruxelles privind conditiile Brexit-ului intra intr-o etapa... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 17:42
Marea Britanie isi va inainta propunerile pentru rezolvarea obligatiilor sale financiare fata de Uniunea Europeana pana la Consiliul European din decembrie, a declarat duminica ministrul de finante Philip Hammond, potrivit Reuters.
Liderii UE i-au transmis vineri premierului britanic Theresa May ca mai este mult de munca pentru a debloca negocierile privind Brexit-ul, blocul comunitar reamintind de termenul limita, stabilit pentru inceputul lui decembrie, pana la care sefa guvernului de la Londra trebuie sa faca propuneri privind factura iesirii din UE.
"Vom inainte propunerile noastre Uniunii Europene la timp pentru Consiliu", a spus Hammond la postul de televiziune BBC.
Vineri, Theresa May s-a intalnit cu liderii europeni cu ocazia unui summit al UE pe teme sociale la Goteborg, in Suedia, in incercarea de a debloca discutiile privind suma pe care ar trebui sa o plateasca Marea Britanie la iesirea din blocul comunitar, care ar trebui sa se produca peste 16 luni.
Ea a semnalat din nou ca va spori oferta initiala, estimata la 20 de miliarde de euro, aproximativ o treime din cat solicita Bruxellesul.
In acelasi interviu pentru BBC, Philip Hammond a mai declarat ca guvernul britanic se afla intr-un moment de cotitura, dupa un an dificil, Londra fiind aproape de punctul in care poate reduce datoria publica.
"Cred ca ne aflam intr-un fel de punct de cotitura. Am avut un an dificil", a spus Hammond, adaugand ca Marea Britanie este acum "pe punctul de a face... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 13:59
Marea Britanie trebuie sa clarifice in cel mult doua saptamani problema datoriilor fata de Uniunea Europeana, estimate a fi intre 60 si 100 de miliarde de euro, afirma Michel Barnier, negociatorul-sef european, avertizand ca, in caz contrar, Bruxelles-ul nu va initia curand negocierile pe tema relatiilor post-Brexit.
Intrebat vineri, in cursul unei conferinte de presa, daca a fost stabilit un termen de doua saptamani pana la care Marea Britanie trebuie sa ofere clarificari sau concesii privind obligatiile financiare, Michel Barnier (foto) a raspuns simplu: "Da".
Potrivit estimarilor, Marea Britanie trebuie sa achite obligatii financiare cuprinse intre 60 si 100 de miliarde de euro aferente apartenentei la Uniunea Europeana.
Michel Barnier a reiterat ca Londra trebuie sa ofere clarificari privind obligatiile financiare, statutul imigrantilor europeni post-Brexit si frontiera intre Irlanda de Nord si Irlanda inaintea summit-ului UE din 14-15 decembrie, unde se va decide daca Bruxelles-ul va demara etapa negocierilor pe tema viitoarelor relatii bilaterale.
Citeste si Brexit-ul, stabilit pe 29 martie 2019, la ora 23:00 GMT, dar si cum merg negocierile pentru Brexit.
Brexit: Londra si UE negociaza la sange factura divortului. Ce pasi inainte s-au facut la BruxellesNegocieri intense pentru Brexit. Iohannis: S-au facut progrese, dar nu suficiente. Ce spune TuskMay recunoaste in premiera un blocaj al negocierilor pe Brexit si cere liderilor UE sa o ajute ...citeste... mai mult
Vineri, 10 Noiembrie 2017, ora 17:16
Intr-un demers fara precedent in istorie, Marea Britanie initiaza miercuri oficial procedura formala care va avea ca deznodamant Brexitul, iesirea din Uniunea Europeana, dupa mai mult de patru decenii de apartenenta la blocul comunitar.
Agentia EFE prezinta pasii ce vor urma lansarii acestei proceduri.
In cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe langa UE, Tim Barrow, va inmana personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.
Din acel moment, incepe numaratoarea inversa pentru stabilirea, prin negocieri, a conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar si a viitoarelor relatii dintre aceasta tara si UE, inclusiv relatii comerciale, proces care conform aceluiasi articol din tratat ar trebui sa fie finalizat intr-un termen de doi ani.
La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta in fata Camerei Comunelor pentru a informa deputatii ca a activat articolul 50.
Dupa ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurta declaratie de presa, iar a doua zi va trimite celorlalti 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmand sa fie definitivat pana la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru aceasta tema.
La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmari sa obtina un acord care sa multumeasca toate cele patru entitati ce... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 23:19
Votul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana a generat rumoare si confuzie in Europa, scotand la iveala divergentele intre cele patru tari componente ale Regatului Unit - Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.
Daca la cele patru se adauga Londra, care a votat majoritar pentru ramanere si care a avut o atitudine de independenta si dorinta de individualizare, dupa anuntarea rezultatului referendumului, este clar ca in configurarea ipotetica a viitorului Marii Britanii, orice pare posibil.
Time scrie ca pozitiile exprimate de cele cinci - Londra, Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord - sunt tot atatea motive care ar putea duce la ruperea Marii Britanii.
1. Tara Galilor
Pana luna trecuta, cand a avut loc referendumul, era de notorietate despre Tara Galilor ca acolo a avut loc summit-ul NATO din septembrie 2014, ca are o foarte puternica nationala de rugby si ca este considerata, ca nivel de trai, cea mai saraca regiune a Marii Britanii.
La... citeste mai departe despre "Butoiul cu pulbere: Cinci scantei care ar putea duce la ruperea Marii Britanii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 08:15
Economiile Marii Britanii si Germaniei reprezinta "inima Europei", sustine ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, inaintea discutiilor de la Berlin cu privire la reformarea Uniunii Europene.
Osborne urmeaza sa se intalneasca cu ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, pentru a pune la punct ultimele detalii privind incercarea Marii Britanii de a-si renegocia statutul de membru al Uniunii Europene.
Asigurarea sustinerii din partea nemtilor este un element esential pentru ca Marea Britanie sa-si duca planurile la bun sfarsit, iar David Cameron a solicitat deja ajutorul cancelarului Angela Merkel, observa BBC.
"Economiile Marii Britanii si Germaniei sunt inima Europei, motorul principal pentru crestere si locuri de munca. Impreuna suntem cea de-a treia cea mai mare economie a lumii, dupa America si China, iar de la sfarsitul crizei noi am generat doua treimi din cresterea Uniunii Europene", a declarat George Osborne.
"Insa viitorul ascunde provocari pentru economiile noastre. Trebuie sa reducem gradul de indatorare si sa sporim productivitatea. Pentru asta avem nevoie de o Uniune Europeana puternica, adaptata la provocarile de astazi si care sa functioneze in beneficiul tuturor celor 28 de state membre", a completat acesta, subliniind inca o data de ce Marea Britanie are dreptul sa-si renegocieze statutul.
"Reformarea Marii Britanii si planurile de renegociere sunt menite sa contribuie la asta (n.red. - o Uniune Europeana mai puternica),... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 11:33
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a respins vineri ideea conform careia tara lui s-ar afla in izolare pentru ca, la summitul UE, a cerut reducerea bugetului comunitar, informeaza AFP.
"Marea Britanie nu a fost singura impotriva tuturor", a spus David Cameron.
"Proiectul prezentat pur si simplu nu era suficient de bun. Nu era suficient de bun pentru Marea Britanie, dar nici pentru Germania, Suedia, Olanda, Finlanda si Danemarca", a spus el.
Summitul Consiliului European dedicat bugetului multianual al Uniunii Europene s-a incheiat vineri dupa-amiaza, fara a se ajunge la un acord, anunta surse din cadrul Presedintiei semestriale a Consiliului UE. mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 11:01
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45