Zeci de mii de imigranti necalificati din tarile Uniunii Europene vor putea lucra in Marea Britanie pana cel putin in anul 2025, anunta Guvernul Marii Britanii.
Un plan elaborat de ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, arata ca Marea Britanie va accepta anual zeci de mii de imigranti europeni necalificati pana in anul 2025. Imigrantii vor putea obtine permise de lucru timp de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii, scrie Sky News.
Sajid Javid a explicat ca libertatea de circulatie va fi restrictionata, prin impunerea unei cote anuale de zeci de mii de persoane.
In plus, imigrantii din spatiul UE nu vor avea prioritate fata de cei din alte tari, cum se intampla pana acum.
Vezi si Marea Britanie a fost somata sa limiteze acceptarea imigrantilor necalificati dupa iesirea din UE ...citeste mai departe despre "Marea Britanie va accepta imigranti necalificati din tarile UE pana in 2025" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 19:03
Agentia de rating Fitch a retrogradat calificativul de tara al Marii Britanii de la AA+, la AA, indicand posibila pierdere a fortei de munca din randul migrantilor drept una dintre cauzele degradarii economiei Regatului Unit pe termen mediu.
Anuntul facut de analistii agentiei de rating corespunde rezultatelor scoase in evidenta de mai multe studii efectuate de institutii oficiale din Marea Britanie, acestea aratand ca economia tarii va avea de suferit in cazul reducerii numarului de muncitori straini, arata ziarul The Independent.
"Cresterea economica pe termen mediu se va reduce, ca urmare a conditiilor nefavorabile de export pe piata UE, a unui nivel scazut al migratiei si a descresterii investitiilor straine directe.
Ajustarea valorii lirei sterline si modificarile intervenite in mediul de afaceri vor afecta, de asemenea, cresterea economiei", au punctat economistii Fitch.
Calculele facute de statisticienii Institutului National pentru Cercetare Economica si Sociala au evidentiat ca reducerea numarului de migranti cu doua treimi va genera o descrestere economica de 9 procente pana in 2065.
Inaintea referendumului care a decis iesirea Regatului Unit din UE, guvernul britanic a aratat ca forta de munca atrasa din tari ale Spatiului Economic European - Lichtenstein, Islanda, Norvegia si Suedia- are o contributie de 3 miliarde de lire la bugetul regatului, mult peste beneficiile sociale de 500 de milioane lde ire incasate de muncitorii din aceste tari.... mai mult
Marti, 28 Iunie 2016, ora 17:51
Londra nu va participa la niciun sistem comun de azil al Uniunii Europene, a avertizat luni premierul britanic David Cameron, in timp ce liderii europeni cauta o solutie la criza migratiei.
"Regatul Unit nu se va alatura niciunui proces comun de azil in Europa - noi avem o clauza solida de exceptare ca o stanca", a scris Cameron intr-o postare pe Twitter.
Anuntul premierului britanic intervine dupa aparitia unor informatii potrivit carora Bruxelles-ul ar putea propune centralizarea cererilor de azil in UE, in cadrul unei revizuiri generale a politicii sale in materie de azil, initiativa ce ar putea fi anuntata saptamana viitoare, relateaza AFP.
Ungaria a blocat transferul direct de refugiati din Turcia in UE
Liderii UE au incercat luni, in timpul unui summit extraordinar cu Turcia la Bruxelles, sa gaseasca o solutie la criza implicand peste 1,2 milioane de migranti sositi anul trecut in UE. Dar o decizie a fost amanata pentru urmatorul summit, preconizat sa aiba loc in ...citeste mai departe despre "Marea Britanie e radicala: Nu va participa la niciun sistem comun de azil al UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 09:27
Orasul Glasgow, din Scotia, este primul oras britanic in care vor sosi refugiati, de la inceperea crizei.
Aici sunt asteptati 63 de sirieni din tabere de refugiati din Liban si Irak, relateaza Huffington Post. Acestia vor sosi pana la finele lunii octombrie. Marea Britanie va trebui sa primeasca, in total, 20.000 de refugiati sirieni in decurs de cinci ani.
Autoritatile scotiene au anuntat ca sunt "pregatite, dornice sa primeasca refugiati si avand toate mijloacele sa o faca". Potrivit acestora, Scotia poate primi cel putin 2.000 de refugiati.
Premierul britanic David ...citeste mai departe despre "Refugiatii sirieni ajung oficial in Marea Britanie - prima oprire, Glasgow" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Octombrie 2015, ora 18:42
Premierul britanic David Cameron a reafirmat miercuri ca nu doreste sa auda vorbindu-se de cotele de refugiati, in timp ce presedintele Comisiei Europene a prezentat un plan de primire a refugiatilor care se afla in prezent in sudul Europei.
Acest plan, destinat sa repartizeze de urgenta 160.000 de refugiati, nu vizeaza Regatul Unit, scutit de regulile comunitare in materie de imigratie. Dar opozitia laburista a cerut din nou miercuri ca Regatul Unit sa participe la aceasta, o revendicare respinsa de Cameron.
Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania
"Daca toata atentia se concentreaza pe cote de redistribuire a refugiatilor in Europa, aceasta nu va solutiona problema", a declarat el in cursul unor intrebari saptamanale in fata Parlamentului, apreciind de asemenea ca "aceasta trimite ...citeste mai departe despre "David Cameron refuza sa participe la cotele de refugiati impuse statelor din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 20:08
Marea Britanie urmeaza sa primeasca alte mii de refugiati, in contextul crizei tot mai mari a imigrantilor din Orientul Mijlociu care au navalit cu sutele de mii in Europa.
Premierul David Cameron este cel care va anunta primirea altor mii de refugiati sirieni care sa se stabileasca apoi in Regatul Unit, informeaza BBC.
Presa britanica dezvaluie planul UE: Romania, cota de 7.000 de imigranti. Marea Britanie nu primeste niciunul (Infografic)
Acestia urmeaza sa ajunga in Marea Britanie din taberele ONU de la granita cu Siria si nu dintre cei care se afla deja in Europa. Anterior, Cameron spusese insa ca aceptarea si mai multor refugiati nu este raspunsul simplu la inrautatirea crizei umanitare.
Apelurile catre Marea Britanie pentru a primi mai multi refugiati s-au intensificat, dupa aparitia imaginii cu corpul unui baietel sirian de trei ani, Alan Kurdi, care s-a inecat si a fost gasit pe o plaja din Turcia.
Drama imigrantilor: O fotografie care sa reduca lumea la ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Marea Britanie isi deschide portile pentru mii de refugiati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 13:24
Premierul britanic David Cameron a respins miercuri solicitarile ca Marea Britanie sa accepte mai multi refugiati dintre miile care vin in Europa dinspre nordul Africii si Orientul Mijlociu, transmite DPA.
"Am preluat un numar de solicitanti de azil adevarati din taberele de refugiati sirieni. Dar credem ca cel mai important lucru este sa incercam sa aducem pace si stabilitate in acea parte a lumii. Nu cred ca raspunsul este doar simpla preluare a cat mai multor refugiati", a declarat Cameron pentru postul de televiziune britanic ITV.
Remarcile sefului guvernului britanic survin dupa ce Yvette Cooper, candidata la sefia Partidului Laburist (de opozitie), a cerut ca Marea Britanie sa preia cu cel putin 10.000 mai multi refugiati veniti din Siria sau din alte zone de conflict ale lumii.
Bogdan Aurescu, despre criza imigrantilor: Impartirea de cote de migranti nu e singura solutie
"Sute de mii de refugiati fug de noul totalitarism si Europa trebuie sa ajute - exact asa cum am ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor David Cameron nu vrea sa accepte mai multi refugiati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Septembrie 2015, ora 23:03
David Cameron a pus pe jar Uniunea Europeana, dupa ce si-a exprimat refuzul de a accepta ca Marea Britanie sa acorde azil pentru o parte din refugiatii ajunsi in UE din Siria si Eritreea.
Premierul britanic a folosit dreptul de exceptare (out-put) aflat la dispozitia tarii sale in negocierile privind stabilirea cotei de refugiati pentru fiecare tara in parte.
Decizia sa a starnit oprobiul liderilor politici din UE, Regatul Unit putand sa se confrunte cu o limitare a dreptului de veto pe viitor, arata The Telegraph.
Negocieri pe 60.000 de vieti
Numarul imigrantilor ajunsi in Europa in acest an se ridica la aproape 150.000, dar oficialii europeni au stabilit ca doar 60.000 dintre acestia sa primeasca statutul de refugiat, prin prisma pericolelor pe care le-ar presupune expulzarea lor in tarile de origine, Siria si Eritrea.
In toiul discutiilor despre alocarea unei cote prestabilite de refugiati pentru fiecare tara europeana in parte, premierul David Cameron a trantit bomba: Marea Britanie refuza sa accepte relocarea acestora pe teritoriul sau.
Mai multi lideri de guvern din Germania, Italia si alte tari insistasera pe langa oficialul de la Londra sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei imigrantilor din Europa, dar se pare ca apelul lor nu a avut niciun efect.
Anuntul facut de premierul britanic a incins si mai mult spiritele in cadrul summit-ului de la Bruxelles, in cele din urma stabilindu-se ca relocarea refugiatilor sa fie facuta pe baza... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:30
1Marea Britanie a fost in 2009, alaturi de Germania si Italia, destinatia preferata a romanilor care au plecat la munca in strainatate. Potrivit statisticilor, 45.000 de romani au plecat in fiecare dintre cele trei tari, iar medicii romani stau la coada la agentiile de recrutare pentru Marea Britanie.Totusi, sa iti gasesti un loc de munca in Marea Britanie nu e deloc usor, conditiile dure facand ca numai cei mai buni sa reuseasca. Pe langa acestea, costul ridicat al vietii si problemele cu imigrantii sunt si ele piedici serioase. Marea problema, ca in multe alte tari, este permisul de munca, perioada de restrictii fiind prelungita in noiembrie 2009 pana la sfarsitul anului 2011. Permisul este primit mai usor de lucratorii calificati, lucratorii cu inalta calificare, precum si toti cei care aduc o contributie importanta economiei nationale britanice. In ceea ce ii priveste pe muncitorii romani necalificati, ei se pot angaja in functie de cotele anuale referitoare la Romania, in sectorul agricol (Seasonal Agricultural Workers'Scheme) si in cel agroalimentar (Sectors Based Scheme). Astfel, Marea Britanie ofera pana la 21.250 de locuri sezoniere de munca in agricultura, respectiv pana la 3.500 in sectorul agroalimentar.Firmele din sectorul de procesare a produselor alimentare pot de asemenea solicita aprobare sa angajeze lucratori romani mai putin calificati pentru a-si ocupa locurile de munca vacante. Aceste angajari se fac in functie de cota impusa.Un job nou,... mai mult
Luni, 16 August 2010, ora 09:01