Scenariul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit este foarte posibil, desi indezirabil, a avertizat miercuri Comisia Europeana.
"In contextul continuarii incertitudinii in Marea Britanie privind ratificarea Acordului de retragere si al situatiei politice interne generale, scenariul producerii unui Brexit fara acord pe 1 noiembrie ramane un rezultat posibil, desi indezirabil", a transmis miercuri seara Comisia Europeana.
"Comisia Europeana considera ca retragerea Marii Britanii fara un acord ramane un rezultat posibil, cu toate consecintele economice negative", subliniaza Executivul Uniunii Europene.
"Comisia Europeana va continua sa monitorizeze evolutiile politice si va analiza daca va fi necesara o prelungire a masurilor adoptate", precizeaza institutia.
Uniunea Europeana intentioneaza sa prelungeasca accesul in zonele de pescuit si autorizatiile pentru transportul feroviar, rutier si aerian intre spatiul comunitar si Marea Britanie, daca Londra accepta masuri de reciprocitate. De asemenea, cetatenii britanicii ar putea calatori fara vize, iar cooperarea pentru unele servicii financiare ar putea fi prelungita un an dupa iesirea Marii Britanii din UE.
Data de 31 octombrie trebuie sa fie ultimul termen pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, a afirmat recent presedintele Frantei, Emmanuel Macron.
"Cred ca amanarea este o mare greseala. Cred ca acesta este ultimul termen. Am stabilit sfarsitul lunii octombrie ca... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 21:19
Parlamentarii britanici vor dezbate si vor supune la vot, marti, raspunsul premierului Theresa May dupa respingerea in urma cu doua saptamani in forul legislativ, cu o majoritate covarsitoare, a planului sau privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.
Votul de marti reprezinta o consecinta a celui din 15 ianuarie in care parlamentul britanic a respins, cu 432 de voturi la 202, acordul de retragere negociat de Theresa May si Uniunea Europeana. In schimb, marti exista sansa de a descoperi ce fel de modificari la strategia sa vor fi necesare pentru a obtine sprijinul legislativului, astfel ca May poate incerca sa renegocieze acordul la Bruxelles si apoi sa le ceara parlamentarilor sa il aprobe.
Theresa May a spus ca doreste sa-si asigure concesii legate de frontiera cu Irlanda de Nord pentru a obtine sprijinul parlamentarilor pro-Brexit din propriul partid si al micii formatiuni nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist, care sustine guvernul de la Londra in legislativul britanic, noteaza Reuters.
Unii parlamentari doresc o schimbare in sensul ca parlamentul sa aiba controlul asupra procesului de retragere si sansa de a defini Brexitul. Daca acest demers va reusi, acest lucru ar putea avea un efect profund, oferindu-le parlamentarilor care vor sa blocheze, sa amane sau sa renegocieze Brexitul o posibila cale juridica de a o face.
Alti parlamentari au propus alternative la acordul convenit de Theresa May si UE pentru a o convinge pe sefa executivului... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 08:08
Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a afirmat marti ca britanicii sunt bineveniti sa ramana in Uniunea Europeana.
El a completat, astfel, discursul avut luna trecuta la summitul pe care l-a condus, unde liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa discute deschis cu Londra despre viitorul post-Brexit, potrivit Reuters.
"Daca guvernul Marii Britanii isi mentine decizia de a parasi UE, Brexit va deveni o realitate, cu toate consecintele negative, in luna martie a anului viitor, doar daca prietenii nostri britanici nu se vor razgandi".
Referitor la un comentariu privind caracterul reversibil al votului din 2016, el a adaugat: "Nu a fost chiar David Davis (ministrul care se ocupa de Brexit, n.r.) cel care a spus ca 'daca democratia nu se poate razgandi, inceteaza sa mai fie democratie'? Noi, cei de pe continent, nu ne-am razgandit. Inimile noastre sunt inca deschise fata de voi".
Citeste mai departe despre "Uniunea Europeana inca spera ca Marea Britanie sa se razgandeasca privind Brexit-ul" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 12:17
Fostul premier britanic Tony Blair a declarat, vineri, ca nimic nu impiedica organizarea unui al doilea referendum pe tema apartenentei Regatului Unit la Uniunea Europeana si a avertizat ca o ruptura ar fi "foarte, foarte dura", in contextul in care liderii europeni par neiertatori.
El i-a indemnat pe sustinatorii taberei care vrea ramanerea in UE, intr-un articol in ziarul The New European, "sa se mobilizeze si sa se organizeze" impotriva celor care sustin Brexitul si subliniaza ca "noi suntem insurgentii acum".
Ulterior, intr-un interviu acordat postului de radio al BBC, fostul prim-ministru britanic a spus ca nu exista absolut niciun motiv pentru care UK sa inchida toate optiunile.
"Avem dreptul sa continuam sa examinam si, da, daca este necesar, sa ne schimbam parerea. Nu este vorba despre o elita impotriva oamenilor", a subliniat Blair.
"Daca devine clar ca este un acord care fie nu merita efortul, atunci cand vom iesi, fie, alternativ, un acord care va avea consecinte ...citeste mai departe despre "Brexit no more? Tony Blair sustine ca nimic nu impiedica UK sa organizeze alt referendum" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 18:50
Brexit este o "decizie-soc", care va afecta toti romanii care traiesc in Marea Britanie, a afirmat Cristina Irimie, reprezentanta comunitatii romane din aceasta tara.
In opinia sa, procesul de iesire din UE este unul ce va dura, timp in care romanii isi pot legaliza statutul. "Ceea ce va pot spune este ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana e un proces care va dura, de aceea, este timp suficient pentru romanii care sunt in Marea Britanie sa isi legalizeze statutul", a adaugat ea.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
"Orice cetatean roman care lucreaza in Marea Britanie cu forme legale nu va fi afectat, deoarece drepturile lui vor continua sa existe si post-iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana", a subliniat Irimie.
"Sa actionam englezeste"
"Cred ca trebuie sa dam dovada de calm, cred ca trebuie sa actionam englezeste si nu romaneste, adica sa cautam solutii (...) Acum este momentul sa dam dovada ca ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE. Ce spune reprezentanta romanilor din UK" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 14:11
Marea Britanie si-ar putea pierde dreptul de veto in anumite dosare in Uniunea Europeana daca, potrivit intentiilor premierului David Cameron, opteaza pentru o exceptare de la angajamentul fata de o "uniune mai stransa ca oricand", a avertizat liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.
Weber a declarat ca pierderea dreptului de a bloca deciziile UE care ar avea nevoie de unanimitate ar reprezenta o "compensatie" pentru concesiile pe care Cameron le-a solicitat Bruxelles-ului.
Saptamana trecuta, seful executivului britanic s-a intalnit cu mai multi lideri europeni, printre care si Manfred Weber, pentru a cere o reforma a functionarii Uniunii Europene inaintea referendumului din Marea Britanie ...citeste mai departe despre "Marea Britanie, in pericol de a-si pierde statutul in UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 12:14
Actuala criza din Europa reprezinta o ocazie pentru Marea Britanie de a-si redefini relatia cu Bruxelles-ul, preluand din nou o serie de prerogative la care renuntase anterior, a declarat premierul David Cameron intr-un discurs rostit la Londra.
Desi UE este "in urma" in multe dosare, nu este in interesul Marii Britanii sa iasa din blocul european, a precizat Cameron, care este supus la presiuni de catre o parte din parlamentarii conservatori pentru a renegocia relatiile dintre Londra si Uniune.
O parte dintre membrii Partidului Conservator al lui Cameron vor chiar ca Marea Britanie sa iasa din blocul european.
81 de parlamentari au votat pentru un referendum privind mentinerea tarii in zona euro
Autoritatea premierului a fost pusa direct sub semnul intrebarii luna trecuta, cand 81 de parlamentari au sfidat ordinele conducerii si au votat pentru un referendum privind mentinerea tarii in UE.
Cameron a profitat de un discurs pe teme de politica externa sustinut la Londra pentru a sublinia ca actuala criza financiara din zona euro readuce pe masa discutiilor viitorul UE, iar cei 27 de membri trebuie sa decida ce fel de Uniune vor in continuare.
Afirmand ca UE este considerata adesea un "obiectiv abstract in sine", separat de realitatea economica, el si-a prezentat din nou viziunea pentru o uniune care "priveste mai mult in exterior", este mai flexibila si mai diversificata, punand nivelul de trai al cetatenilor sai deasupra a orice altceva.
Europa va... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 11:28