Marea Britanie isi va inainta propunerile pentru rezolvarea obligatiilor sale financiare fata de Uniunea Europeana pana la Consiliul European din decembrie, a declarat duminica ministrul de finante Philip Hammond, potrivit Reuters.
Liderii UE i-au transmis vineri premierului britanic Theresa May ca mai este mult de munca pentru a debloca negocierile privind Brexit-ul, blocul comunitar reamintind de termenul limita, stabilit pentru inceputul lui decembrie, pana la care sefa guvernului de la Londra trebuie sa faca propuneri privind factura iesirii din UE.
"Vom inainte propunerile noastre Uniunii Europene la timp pentru Consiliu", a spus Hammond la postul de televiziune BBC.
Vineri, Theresa May s-a intalnit cu liderii europeni cu ocazia unui summit al UE pe teme sociale la Goteborg, in Suedia, in incercarea de a debloca discutiile privind suma pe care ar trebui sa o plateasca Marea Britanie la iesirea din blocul comunitar, care ar trebui sa se produca peste 16 luni.
Ea a semnalat din nou ca va spori oferta initiala, estimata la 20 de miliarde de euro, aproximativ o treime din cat solicita Bruxellesul.
In acelasi interviu pentru BBC, Philip Hammond a mai declarat ca guvernul britanic se afla intr-un moment de cotitura, dupa un an dificil, Londra fiind aproape de punctul in care poate reduce datoria publica.
"Cred ca ne aflam intr-un fel de punct de cotitura. Am avut un an dificil", a spus Hammond, adaugand ca Marea Britanie este acum "pe punctul de a face... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 13:59
Intr-un demers fara precedent in istorie, Marea Britanie initiaza miercuri oficial procedura formala care va avea ca deznodamant Brexitul, iesirea din Uniunea Europeana, dupa mai mult de patru decenii de apartenenta la blocul comunitar.
Agentia EFE prezinta pasii ce vor urma lansarii acestei proceduri.
In cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe langa UE, Tim Barrow, va inmana personal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Executivul de la Londra notifica activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.
Din acel moment, incepe numaratoarea inversa pentru stabilirea, prin negocieri, a conditiilor iesirii Marii Britanii din blocul comunitar si a viitoarelor relatii dintre aceasta tara si UE, inclusiv relatii comerciale, proces care conform aceluiasi articol din tratat ar trebui sa fie finalizat intr-un termen de doi ani.
La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta in fata Camerei Comunelor pentru a informa deputatii ca a activat articolul 50.
Dupa ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurta declaratie de presa, iar a doua zi va trimite celorlalti 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmand sa fie definitivat pana la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru aceasta tema.
La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmari sa obtina un acord care sa multumeasca toate cele patru entitati ce... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 23:19
Marea Britanie ar putea pierde sume uriase de bani in fiecare an, in cazul in care tara va iesi in cele din urma din Uniunea Europeana, dupa votul pro-Brexit.
Trezoreria britanica ar putea pierde pana la 66 de miliarde de lire sterline anual, reprezentand venituri fiscale, daca tara paraseste piata unica europeana, conform unui document intern al guvernului obtinut de The Times.
Oficialii cred ca, in cel mai rau caz al unui asa-numit Brexit dificil, PIB al ...citeste mai departe despre "Marea Britanie va pierde anual cate 66 de miliarde de lire si pana la 9,5 din PIB din cauza Brexit - document" pe Ziare.com mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 19:16
Economia Marii Britanii ar putea intra in recesiune anul viitor, in urma votului pentru iesirea tarii din UE, a avertizat marti Comisia Europeana (CE), in prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.
Si comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat saptamana trecuta ca impactul cumulat asupra PIB-ului Marii Britanii va fi intre 1 si 2,5% pana in 2017.
Economia Regatului Unit se va confrunta cu o incetinire semnificativa care va limita cresterea PIB-ului la 10,3 - 1,6% anul acesta, fata de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeana, arata Reuters. Anul viitor, in cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra in recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.
In cel mai optimist scenariu, economia britanica va creste cu 1,1% in 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE.
Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit, ci si restul economiei europene, prin cateva canale de transmisie, in ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana avertizeaza: Marea Britanie ar putea intra in recesiune anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 20:41
O petitie a fost depusa pe site-ul Parlamentului britanic pentru organizarea unui nou referendum privind apartenenta la UE.
Aceasta petitie prin care se cere organizarea unui al doilea referendum arata ca in urma votului de joi se indeplinesc conditiile legale pentru asta.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Prin petitia online se cere aplicarea unei reguli care prevede ca, daca optiunea de ramanere sau de parasire a UE obtine mai putin de 60 la suta din voturile exprimate de mai putin de 75 la suta din cetatenii cu drept de vot, ar trebui sa aiba loc un alt referendum.
Toate ...citeste mai departe despre "Iese Marea Britanie din UE? Petitia care poate schimba totul" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 14:50
Ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a afirmat joi ca "va plange" daca la referendumul din 23 iunie Marea Britanie va decide sa paraseasca Uniunea Europeana.
"Vom plange", a spus Schaeuble intr-o dezbatere organizata de Camera de Comert britanica la Londra, atunci cand a fost intrebat ce va face daca Marea Britanie decide sa iasa din forul comunitar, raspunsul sau fiind primit cu rasete si aplauze de catre participanti, transmite Reuters.
Drama Brexit a luat sfarsit: Acord al liderilor europeni - In ce conditii ramane Marea Britanie in UE
Oficialul german a adaugat ca Uniunea Europeana ar fi mai putin competitiva si mai instabila in absenta Marii Britanii.
"Daca Marea Britanie nu va fi implicata in Uniunea Europeana ca membra, cred ca Marea Britanie isi va asuma riscul ca Europa continentala sa fie putin mai instabila si mai volatila, iar acest lucru nu este in interesul Marii Britanii", a spus Wolfgang Schaeuble, care s-a adresat in limba engleza.
El a ...citeste mai departe despre "Ministru german: Vom plange daca Marea Britanie paraseste UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 20:51
Prim-ministrul britanic David Cameron se intalneste duminica la Londra cu presedintele Consiliului European Donald Tusk, care va prezenta la inceputul saptamanii viitoare propunerea europeana pentru a mentine Regatul Unit in Uniunea Europeana, relateaza AFP.
Tusk ar putea publica de luni propunerile sale asupra celor patru puncte cerute de Cameron inaintea referendumului prin care britanicii vor trebui sa se pronunte, pana la sfarsitul anului 2017, asupra ramanerii sau nu in UE.
Londra a formulat in total patru cerinte pentru a mentine Marea Britanie in blocul celor 28: sa nu se faca discriminare fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, sa se puna accent pe competitivitate, restabilirea suveranitatii tarilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor nationale), precum si limitarea imigratiei europene.
Cameron vrea un moratoriu de patru ani ...citeste mai departe despre "Iese Marea Britanie din UE? Intalnire decisiva duminica" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 09:27
Argumentele economice pentru care Marea Britanie ar trebui sa ramana in UE sunt clare: in afara blocului european, britanicii s-ar confrunta cu tarife diferentiate, iar afacerile lor ar fi fortate sa plateasca sume considerabile pentru accesul pe piata unica.
In plus, tara s-ar putea confrunta cu o scadere a investitiilor directe din strainatate si, desigur, cu retragerea companiilor de peste ocean.
Atunci de ce-ar vrea sa iasa? Probabil cel mai mare beneficiu pe care Marea Britanie l-ar avea in afara Uniunii Europene este libertatea de a abroga legile europene.
Unele estimari incadreaza beneficiile unei astfel de actiuni la cateva procente din PIB.
Nu in ultimul rand, bugetul Uniunii Europene n-ar mai fi asa o povara pentru Marea Britanie. Contributia neta a Regatului Unit la bugetul UE este de 9 miliarde de lire sterline anual, echivalentul a 0,5% din PIB al tarii.
Desi nu este enorma, aceasta este o suma substantiala, iar o eventuala iesire a Marii Britanii din UE ar aduce cu sine o economie considerabila, ce s-ar reflecta si in reducerea deficitului bugetar.
Dar acestea nu sunt singurele argumente pentru care Marea Britanie cantareste cu atentie posibilitatea de a renunta la statutul de membru al UE.
O balanta a costurilor ar putea arata ca benficiile unui Brexit sunt mult mai mari decat dezavantajele unei astfel de actiuni, considera editorialistul The Telegraph Roger Bootle.
In primul rand, UE va continua sa-si intinda tentaculele tot mai... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2015, ora 17:42
Premierul britanic David Cameron a amenintat din nou ca ar putea scoate Marea Britanie din Uniunea Europeana, precizand, in plus, ca este pregatit pentru un nou mandat de prim-ministru.
"Daca nu obtin ce este necesar, nu exclud nimic", a declarat Cameron, referindu-se la iesirea Marii Britanii din UE, cu doar cateva zile inaintea unei intalniri la Londra cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, potrivit Daily Mail.
Marea Britanie, inca un pas in afara UE: Nu mai vrem imigranti. Incep expulzarile
David Cameron a precizat ca va discuta cu Merkel despre asa-zisele "linii rosii", adica puterile nationale care trebuie sa-i ...citeste mai departe despre "Cameron o ameninta pe Merkel cu iesirea Marii Britanii din UE: Daca nu obtinem ce vrem..." pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 14:00