Regatul Unit si Uniunea Europeana (UE) avertizeaza ca sansele ajungerii la un acord imediat privind Brexitul au scazut, insa Londra si Bruxellesul par sa se apropie de un compromis juridic pe care Theresa May spera sa-l supuna aprobarii Parlamentului britanic.
Premierul britanic cauta sa obtina modificari ale acordului divortului, inainte de a-l supune din nou unui vot la Westminster, declara surse diplomatice pentru AFP.
In cazul in care va esua, ea va trebui sa aleaga intre o amanare a Brexitului sau o iesire fara acord din Uniune la 29 martie.
Ministrul britanic al Finantelor Philip Hammond s-a aratat mai degraba optimist, apreciind joi ca deputatii ar putea avea ocazia sa se pronunte prin vot asupra unui text revizuit saptamana viitoare.
Insa, la putin timp dupa aceasta declaratie, o sursa din cadrul Guvernului britanic a parut sa indeparteze probabilitatea unui acord in zilele urmatoare.
Diplomati au anuntat joi ca UE si Marea Britanie lucreaza la un fel de "declaratie politica paralela" sau un "instrument de interpretare" a "plasei de siguranta" irlndeze ("backstop"), in vederea iesirii din impas, fara sa renegocieze acordul retragerii incheiat cu Londra.
Insa europenii nu prevad sa comunice versiunea finala a acestei declaratii premierului britanic Theresa May inainte de 28 februarie, la o zi dupa urmatoarea sa interventie in Parlamentul de la Westminster.
Textul, care ar insista asupra caracterului temporar al "backstopului" ar putea fi validat... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 08:14
Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala ce va fi remisa miercuri, la Bruxelles, si care stipuleaza ca Regatul Unit lanseaza negocierile in vederea Brexitului.
Anuntul a fost facut prin postarea unei fotografii, la ora 21:00 GMT (23:00, ora Romaniei), potrivit AFP. In aceasta fotografie oficiala, difuzata de Downing Street, Theresa May este surprinsa in timp ce semneaza scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald TusK.
Serviciile premierului au facut totodata publice fragmente din discursul pe care ea intentioneaza sa-l sustina in fata parlamentarilor britanici miercuri dimineata, in care le va anunta activarea oficiala a Brexitului.
"Atunci cand ma voi aseza la masa negocierilor, in urmatoarele luni, voi reprezenta toate persoanele din Regatul Unit - tinerii si batranii, bogatii si saracii (...) si, da, cetatenii europeni care au facut din aceasta tara casa lor", urmeaza sa spuna ea miercuri in Parlament.
"In fata oportunitatilor care se vor prezenta in fata noastra in acest periplu memorabil, valorile noastre impartasite, interesele noastre si ambitiile noastre pot si trebuie sa ne uneasca", urmeaza ea sa-si exprime dorinta si sa indemne la o tara "sigura pentru copiii si nepotii nostri", "mai puternica" si "mai dreapta".
"Noi vrem sa traim cu totii intr-o Mare Britanie cu adevarat mondiala, care iese si construieste relatii cu vechii... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 06:39
Prabusirea lirei si demisia lui David Cameron i-a facut pe multi britanici care au votat pentru Brexit sa recunoasca faptul ca au gresit. Oamenii spun ca nu au fost destul de bine informati sau ca au fost mintiti de tabara proBrexit.
Ryan Williams, un student de 19 ani din Lowestoft, care a votat pentru iesirea Marii Britanii din UE, a declarat pentru Metro ca nu si-a dat seama ce presupune asta si ca regreta nespus acum.
"Ma simt groaznic. Nu mi-am dat seama ca atat de multi tineri de varsta mea cred ca e o idee proasta. Am crezut ca schimbarea va fi distractiva. Acum lira se prabuseste si imi regret votul.
Am si ezitat la urne si nu eram sigur ce sa votez. Dar prietenul meu a votat sa ramanem in UE si am zis ca se anuleaza reciproc voturile", spune tanarul de 19 ani, care admite ca "fara indoiala nu s-a informat inainte".
"Mi se face rau cand ma gandesc si as vrea sa ramanem in UE. Ma urasc pentru ce am votat", a mai declarat baiatul, adaugand ca el credea ca o sa ...citeste mai departe despre "Brexit - Britanicii incep sa-si dea seama ce-au facut. Multi cauta abia acum pe Net "Ce e UE"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 20:41
Sefii Uniunii Europene au anuntat, vineri, ca regreta alegerea britanicilor de a parasi UE, dar le respecta decizia.
In urma unei intalniri, Donald Tusk, presedintele Consiliului European, Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, Mark Rutte, detinatorul presedintiei prin rotatie a Consiliului UE, si Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, au spus ca alegerea britanicilor reprezinta o situatie fara precedent, dar ca vor ramane puternici.
Acestia au precizat ca vor apara valorile de baza ale UE, referitoare la promovarea pacii si prosperitatii pentru tarile sale.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
"Uniunea celor 27 de state membre va continua. Uniunea este cadrul viitorului nostru politic comun. Ne leaga istoria, geografia si interesele noastre comune si pe aceste baze vom dezvolta cooperarea dintre noi.
Impreuna vom aborda provocarea noastra comuna de a genera dezvoltare, de a creste ...citeste mai departe despre "Declaratie comuna a sefilor Uniunii Europene referitoare la Brexit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 16:34
Kremlinul spera ca decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana nu va afecta relatiile cu Rusia si insista asupra faptului ca o UE puternica este in interesul Moscovei.
Reactia nu a venit direct de la presedintele rus, Vladimir Putin, care nu a comentat pana acum rezultatul referendumului, ci de la purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, citat de Samaa TV.
Ce se intampla dupa BREXIT? URMARESTE LIVE evolutiile internationale dupa decizia britanicilor
Acesta a precizat ca istoria celor doua tari este complicata si ca nu poate spune ca britanicii au fost mereu dispusi sa coopereze si sa comunice. Amintim ca relatiile dintre Marea Britanie si Rusia s-au inrautatit in ultimii ani, mai ales dupa cazul fostului spion KGB Alexander Litvinenko, care a fost fost ucis la Londra prin otravire cu poloniu.
Revenind la declaratia lui Peskov, acesta a mai spus ca Uniunea Europeana este un partener comercial, economic si de investitii foarte important pentru Rusia, iar ...citeste mai departe despre "Marea Britanie iese din UE: Prima reactie de la Kremlin si ce spera primarul Moscovei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 15:40
Uniunea Europeana nu se va destrama, fie ca Marea Britanie iese sau nu din Europa. Dar Uniunea Europeana trebuie sa inteleaga semnalele pe care le transmit simpla existenta a acestui referendum de iesire, botezat simplu Brexit, si ceea ce se intampla in mai toate statele sale.
Uniunea Europeana e intr-un echilibru precar. Nu e intr-o criza, ar trebui sa pastram cuvantul asta pentru lucruri cu adevarat importante. Este intr-o perioada in care pierde tot mai mult din increderea cetatenilor sai si in care se ridica mereu forte care o pot sfasia.
Am mai vorbit despre revolta prezenta in mai toate democratiile lumii (si nu numai in democratii) fata de vechea oranduire politica. Tot mai multe formatiuni se ridica impotriva modului in care sunt conduse statele lor si a vechilor elite.
Epoca rebelilor: Politicienii care zguduie lumeaRevolta
Doar ca aceasta revolta nu e doar una impotriva structurilor politice nationale. In cele mai multe cazuri, ea se indreapta si spre Uniunea ...citeste mai departe despre "Brexit ori ba, UE trebuie sa vireze" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 17:45
Bancile s-ar putea muta din Marea Britanie, daca aceasta tara va iesi din Uniunea Europeana, dand astfel o lovitura Londrei.
Doi giganti in domeniu au inceput deja sa conceapa un plan pentru a pleca din statul insular, arata Times.
JPMorgan e foarte aproape de a infiinta o unitate in Luxemburg, care sa se ocupe de tranzactiile din regiune, deschizand calea prin care banca americana isi va transfera afacerile din Marea Britanie, in cazul in care regatul va iesi din UE.
E aproape sigur ca sute de locuri de munca vor fi transferate in statul liliputan. Londra ramane sediul principal, dar doar deocamdata. Daca Brexit-ul va deveni realitate, atunci JPMorgan isi va lua "la revedere" de la englezi.
Lovitura neasteptata pentru Guvernul de la ...citeste mai departe despre "Pericolele care pandesc Marea Britanie daca va iesi din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 10:48
Britanicii vor fi chemati sa voteze cu "Da" daca vor sa ramana in Uniunea Europeana, cand va avea loc un referendum in urmatorii doi ani, a anuntat joi guvernul conservator.
Intrebarea la care trebuie sa raspunda pe buletinul de vot va fi: "Ar trebui Regatul Unit sa ramana un membru in Uniunea Europeana?".
Formularea este vazuta ca semnificativa intrucat campania "in" va fi capabila sa se marcheze drept campania lui "da" si probabil sa se plaseze intr-o lumina mai pozitiva decat adversarii ei, noteaza Reuters.
Proiectul de lege ce detaliaza modalitatile consultarii va fi prezentat parlamentului britanic joi, la o zi dupa deschiderea sesiunii parlamentare.
Cameron o ameninta pe Merkel cu iesirea Marii Britanii din UE: Daca nu obtinem ce vrem...
Guvernul a facut aceasta dezvaluire in timp ce se pregateste sa publice legea ce garanteaza ca referendumul va avea loc inainte de sfarsitul anului 2017 si prim-ministrul David Cameron pleaca joi intr-un turneu de doua zile prin ...citeste mai departe despre "Iese Marea Britanie din UE? Noutati despre referendum, Cameron pleaca in turneu de lobby" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 09:36
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) ar costa aceasta tara 84 de miliarde de dolari pe an pana in 2030, arata cele mai pesimiste scenarii.
Suma reprezinta jumatate din PIB-ul Romaniei inregistrat in 2013.
Potrivit unui raport obtinut de Open Europe, exista patru scenarii in cazul in care statul insular renunta la statutul de membru al UE, informeaza Bloomberg.
Marea Britanie risca sa devina un fel de Coreea de Nord - avertismentul unui fost premier
Cel mai pesimist scenariu, care implica o iesire ostila la 1 ianuarie 2018, arata ca produsul intern brut va scadea cu 2,2% decat daca Marea Britanie ar ...citeste mai departe despre "Daca iese din UE, Marea Britanie ar pierde o suma cat jumatate din PIB-ul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Martie 2015, ora 10:53