Noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie, odata cu parasirea Blocului Comunitar de catre Regatul Unit.
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.
Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona.
Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatorie prezentarea unui pasaport.
Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.
De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regat vor avea nevoie de viza.
Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.
Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 06:54
Marea Britanie va fi nevoita, cel mai probabil, sa amane iesirea din Uniunea Europeana daca parlamentarii vor respinge acordul Brexit-ului care va fi supus la vot pe 12 martie, a anuntat ministrul Finantelor, Philip Hammond.
Daca acordul nu va fi aprobat, parlamentarii vor trebui sa se decida daca doresc amanarea Brexit-ului sau iesirea din UE fara niciun acord, scrie Reuters.
"Guvernului ii este clara pozitia Parlamentului din acest punct de vedere. Parlamentul va vota impotriva iesirii din UE fara un acord. Sunt foarte increzator privind acest aspect", a declarat Hammond pentru postul de radio BBC.
Marea Britanie ar trebui sa plece din Uniunea Europeana pe 29 martie. Daca parlamentarii vor respinge acordul Brexit-ului si vor decide ca nu doresc o iesire din blocul european fara un acord, nu va exista destul timp pentru a se ajunge la un nou acord.
Hammond si-a avertizat colegii eurosceptici ca, daca nu vor sustine acordul Guvernului, exista riscul unei relatii economice mai apropiate cu UE.
"Vom fi apoi intr-un teritoriu necunoscut si va trebui ajuns la un consens in Camera Comunelor, iar acest lucru inseamna ca vor trebui facute compromisuri. Colegii mei pot evita acest lucru prin a vota in favoarea acordului", a afirmat Hammond.
Parlamentarii au votat pe 15 ianuarie - 432 la 202 - impotriva acordului la care ajunsese premierul Theresa May cu UE in mare parte din cauza plasei de siguranta prevazuta in document. Ea are ca scop evitarea unei granite... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 14:28
Marea Britanie va face luni un test pentru a afla cum s-ar desfasura transporturile in cazului unui "Brexit dur", care presupune reintroducerea controalelor vamale la punctele de trecere din regat in Europa.
Testul numit "Operatiunea Brock" se va desfasura la Dover. La ore de varf, pana la 16.000 de camioane tranziteaza acest port, venind sau indreptandu-se catre Calais, Franta, de cealalta parte a Canalului Manecii.
Pentru a afla cat cat de mari vor fi cozile si ce masuri trebuie sa ia, autoritatile britanice vor controla in vama 150 de camioane, ca test. In cadrul actiunii, sectoare rutiere nefolosite, dar si un aeroport nefolosit de la Manston, situat la 32 de kilometri nord de Dover, vor fi transformate in parcari.
"In cadrul Operatiunii Brock, vom face astfel incat sistemul sa fie deplin operational", a anuntat o purtatoare de cuvant a Ministerului britanic al Transporturilor.
Autoritatile de la Londra sunt obligate sa ia in calcul un Brexit fara acord, in conditiile in care mai e putin pana la separarea dintre Marea Bitanie si UE, iar multi dintre ministri cabinetului May sustin, in continuarea, ca acordul pentru Brexit este "mort".
Citeste si:
Marea Britanie va mobiliza mii de militari pentru o eventuala criza generata de BrexitEfectele Brexit: Franta va deveni a sasea putere economica a lumii in 2019, depasind UK ...citeste mai departe despre "Marea Britanie testeaza luni ce ar insemna reintroducerea controalelor vamale la frontierele cu UE" pe... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 21:50
Acordul privind termenii retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeana al premierului britanic Theresa May ar putea reduce PIB-ul cu 5,5% pana in 2030 decat daca Regatul Unit ar ramane in blocul comunitar, se arata intr-un studiu realizat de London School of Economics (LSE), King's College si Institutul pentru studii fiscale, transmite BBC.
Si costul pentru finantele publice ar putea fi de 1,8% din PIB, in urma impunerii de noi bariere comerciale si a scaderii imigratiei.
Raportul, publicat de un think tank independent, The UK in a Changing Europe, porneste de la premisa ca in urma acordului va fi mentinuta libera circulatie a bunurilor dar, avertizeaza autorii, vor spori barierele autoritatilor de reglementare in domeniul bunurilor si serviciilor.
Acordul va insemna sfarsitul liberei circulatii a persoanelor, ceea ce va reduce imigratia angajatilor cu inalta calificare sau a celor cu calificare redusa.
Toate acestea "ar putea reduce PIB-ul Marii Britanii cu 1,9% - 5,5% pana in 2030 decat daca Regatul Unit ar ramane in blocul comunitar, diferenta de la 1,9% la 5,5% reflectand "incertitudinile semnificative". Un astfel de impact economic major va avea implicatii majore asupra finantelor publice. "Aceste implicatii nu vor compensa nici pe departe eventualele castiguri rezultate din reducerea contributiilor la UE", se arata in raport.
Daca nu va exista un acord Brexit, atunci declinul economiei britanice va fi de 3,5% - 8,7%, avertizeaza autorii.
Si Fondul... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:57
Cresterea Produsului Intern Brut al Marii Britanii in trimestrul patru din 2017 a depasit previziunile economistilor, continuand sa sfideze asteptarile privind incetinirea expansiunii in urma votului privind iesirea tarii din UE (Brexit), transmit Bloomberg si Reuters.
Cresterea de 0,5% in ultimele trei luni din 2017 depaseste estimarea economistilor, de 0,4%, si reprezinta cel mai rapid avans trimestrial al economiei britanice in 2017.
Motorul de crestere al economiei l-a reprezentat sectorul serviciilor si industria, in timp ce sectorul constructiilor a inregistrat al treilea trimestru consecutiv de declin, arata datele publicate vineri de Oficiul National de Statistica (ONS).
Dar pe ansamblul anului trecut, a sasea economie mondiala a inregistrat un avans de 1,8%, cel mai redus ritm de crestere din 2012 si in scadere fata de 1,9% in 2016 si 2,2% in 2015. Pentru acest an, economistii se asteapta la o expansiune de doar 1,4%.
In pofida unei usoare ameliorari in trimestrul patru din 2017, imaginea de baza arata o crestere mai lenta si inegala a economiei, a afirmat Darren Morgan, director in cadrul ONS.
In ritm anual, Regatul Unit a inregistrat o expansiune a PIB-ului de 1,5% in trimestrul patru din 2017, cel mai redus ritm de crestere de la inceputul lui 2013. In perioada iulie-septembrie 2017, avansul anual a fost de 1,7%. mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:28
A trecut mai bine de un an de la referendumul organizat de David Cameron, prin care
britanicii si-au luat adio de la UE si au votat pentru Brexit. Acum apar primele semne ca
economia Regatului o ia la vale.
Numarul de masini noi vandute intr-o luna a atins cel mai scazut nivel din ultimii patru ani,
lira este
intr-o permanenta devalorizare in raport cu euro si dolarul, inflatia a crescut, iar din
toamna e posibil ca rata dobanzilor sa creasca, se arata intr-un raport publicat de
presa britanica.
Negocierile pentru Brexit sunt un mare esec, iar Theresa May, actualul prim-ministru, nu are
resurse pentru a le transforma intr-un succes.
Pare ca toata lumea asteapta o minune care sa opreasca acest proces distructiv pentru Marea
Britanie, dar si pentru Europa.
Intr-un context politic international dominat de starile de furie ale lui Donald Trump si de
frustrarile lui Vladimir Putin, lipsa Marii Britanii se face simtita.
Intotdeauna diplomatia Regatului Unit a fost una care sustinea sistemul democratic si venea
cu solutii la o criza. De exemplu, ar fi fost foarte importanta astazi vocea echilibrata a
unui premier britanic in criza declansata de Coreea de Nord. Dar cine o mai asculta azi pe Theresa
May, un lider care lupta pentru supravietuirea politica si care incearca sa gaseasca o
solutie pentru supravietuirea propriului partid?
Theresa May, o soprana care si-a pierdut vocea
Dupa 1990, Marea Britanie se afla in cel mai jos de punct in ceea ce... mai mult
Marti, 15 August 2017, ora 07:30
Regatul Unit incepe sa-si piarda atractia pentru cetatenii din Uniunea Europeana, iar asta se vede foarte clar in cifre: tot mai putini straini isi cauta de munca in Marea Britanie, anunta site-ul de recrutari Indeed.
In doar un an, procentul cautarilor pentru o slujba in Regat a scazut de la 37,2% la 33,8 procente in randul internautilor straini, cu un impact mai mare in randul cetatenilor UE, unde inregistreaza o scadere de 18%, comparative cu prima jumatate a anului trecut. relateaza The Telegraph.
Fenomenul ar putea sa se accentueze, in contextul in care lira sterlina isi va continua traseul descendent in raport cu alte valute de referinta, iar inflatia va continua sa creasca.
Mai mult, angajatii din companiile britanice isi cauta punti de salvare catre alte tari din regiune care vor ramane in UE. Numarul cautarilor pentru o slujba in Irlanda a crescut cu 11%, Franta si Germania oferind si ele alte optiuni pentru cei care fie nu vor sa vina in Regatul Unit, fie cauta o cale de a pleca de acolo.
"Este un declin accentuat si prelungit in interesul manifestat pentru o slujba in UK, mult mai evident decat socurile de moment cauzate de referendumul de anul trecut. Pe masura ce Brexit se transforma in realitate, impactul asupra pietei muncii din Marea Britanie se va accentua", arata Mariono Mamertino, analist in cadrul Indeed.
In ciuda retoricii folosite in campania pro-Brexit, nivelul somajului din Regat este de 4,6%, cel mai scazut nivel din ultimele 4... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:37
Odata cu declansarea negocierilor de doi ani pentru Brexit, Polonia pare cea mai vulnerabila tara la un divort dureros intre Marea Britanie si Uniunea Europeana.
Polonia este cel mai mare beneficiar net de fonduri europene si este si cel mai mare furnizor transfontalier de forta de munca, potrivit Bloomberg.
O dovada in acest sens este numarul de pasageri care folosesc aeroporturi provinciale precum cel de la o fosta baza militara aflata la 160 de kilometri nord de Varsovia.
Renovat cu 121 de milioane de zloti (31 milioane dolari) din fonduri europene, aeroportul deserveste o parte dintre cei aproape 1 milion de polonezi care traiesc si muncesc in Marea Britanie, reprezentand o treime din cetatenii UE rezidenti in aceasta tara.
Statutul acestora este acum sub semnul intrebarii, iar la aceasta problema se adauga scaderea fondurilor disponibile, intrucat prin retragerea britanicilor UE pierde al doilea mare contributor dupa Germania.
"Este evident ca Brexitul are o importanta majora pentru noi. Daca nu il vom gestiona bine, va afecta piata interna. Si va fi probabil dificil sa ne coordonam in problema de rezidenta, pentru ca mizele nu sunt egale", a declarat ministrul de Externe adjuns al Poloniei, Konrad Szymanski, intr-un interviu la Varsovia.
Brexitul a venit intr-un moment prost pentru Polonia
Guvernul nationalist este tot mai izolat la Bruxelles, dupa ce a incercat sa il inlature pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 11:24
Decizia britanicilor de a parasi UE a dus la o "deteriorare drastica" a economiei, situatie fara precedent de la intrarea regatului in recesiune.
Datele facute publice de Purchasing Managers Index arata ca economia Marii Britanii este cea mai proasta de la debutul crizei financiare, din aprilie 2009, informeaza BBC.
Doar exporturile stau bine in aceasta perioada, se arata in statistici.
Pentru realizarea raportului, au fost chestionati reprezentanti de la 650 de companii, inclusiv restaurante sau firme care activeaza in domeniul transporturilor.
In cadrul sondajului, acestia au fost intrebati, printre altele, daca productia e mai mare sau mai mica decat in urma cu o luna.
Din raspunsurile oferite, se poate trage concluzia ca o ...citeste mai departe despre "Brexit: Economia Marii Britanii se prabuseste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 20:03