Brexit-ul urmeaza sa aiba loc la miezul noptii de vineri spre sambata, la 1.317 zile de la decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana (UE) la 23 iunie 2016.
Schimburile zilnice intre Regatul Unit si UE vor continua ca inainte, pana la sfarsitul lui 2020. In aceasta perioada de tranzitie de 11 luni, Londra si Bruxelles-ul isi vor negocia relatia viitoare.
AFP prezinta ce se va schimba.
66 de milioane de cetateni mai putin
Vineri, la ora locala 23:00 (sambata, 1:00, ora Romaniei), UE va pierde - pentru prima oara - un stat membru, care este, in plus, una dintre cele mai mari si mai bogate tari din bloc.
Odata cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populatia UE va scadea la aproximativ 446 de milioane de oameni.
Teritoriul Uniunii se va micsora, de asemenea, cu 5,5%.
In cazul in care va decide vreodata sa se intoarca, regatul va trebui sa se supuna procedurii de aderare obisnuite.
Institutiile
La Bruxelles, retragerea Union Jack de la Parlamentul European (PE) va simboliza o schimbare reala: Regatul Unit iese din UE si devine "tara terta".
Niciunul dintre cei 73 de eurodeputati britanici alesi in mai 2019 nu va mai participa la lucrarile PE - 46 de mandate vor fi rezervate unor viitoare state membre, iar 27 vor fi redistribuite.
Londra nu va mai avea dreptul sa prezinte un candidat la un post de comisar european. Deja nu mai exista un reprezentat britanic in Executivul european, dupa ce Boris Johnson a refuzat sa propuna unul in... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 08:26
Regatul Unit trebuie sa desemneze un comisar european in cazul in care face parte in continuare din Uniunea Europeana (UE) dupa 31 octombrie, a declarat joi viitoarea sefa a Comisiei Europene (CE) Ursula Von der Leyen.
Mandatul lui Jean-Claude Juncker se incheie la 31 octombrie, data la care Ursula Von der Leyen urmeaza, teoretic, sa-i succeada.
Predarea stafetei a fost amanata insa cu o luna, in contextul in care comisarii francez, ungar si roman nu au fost confirmati de Parlamentul European (PE).
Legislatia europeana prevede ca fiecare stat membru UE sa desemneze un comisar, insa Regatul Unit a fost scutit de aceasta obligatie in privinta viitoarei CE, in perspectiva unui Brexit la 31 octombrie.
Insa, din cauza esecului ratificarii la timp a noului acord cu Bruxelles-ul in Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a cerut o noua amanare a Brexit-ului, pana la 31 ianuarie 2020.
Aceasta amanare nu a fost aprobata inca, din cauza ca durata ei nu este sustinuta in unanimitate.
Franta pledeaza in favoarea unei simple amanari "tehnice" de cateva zile sau saptamani, pentru ca Parlamentul de la Westminster, iar apoi PE de la Strasbourg sa ratifice acordul lui Johnson.
"Daca de la 1 noiembrie Regatul Unit face in continuare parte din UE - si este in continuare de luat o hotarare in acest sens, asadar acest lucru nu este sigur -, atunci voi cere, evident, Regatului Unit sa trimita un comisar", a declarat Ursula von der Leyen intr-o vizita la Hesinki,... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 14:57
Incertitudinile cu privire la pozitia Marii Britanii in Uniunea Europeana dupa Brexit au determinat 98 de companii sa isi mute sediul din Marea Britanie in Olanda, a anuntat luni Agentia guvernamentala olandeza pentru Investitii Straine (NFIA), transmite Reuters.
In plus, alte 235 de companii se gandesc si ele sa isi infiinteze un birou in Olanda, in ideea de a avea in continuare acces la clientii din Uniunea Europeana.
"Incertitudinea in crestere din Marea Britanie si posibilitatea unui divort fara acord provoaca ingrijorari in randul acestor companii. De acea din ce in ce mai multe companii se reorienteaza spre Olanda ca o posibila baza pentru piata europeana", a spus comisarul NFIA, Jeroen Nijland.
Potrivit NFIA, Olanda este deosebit de atractiva pentru companiile care activeaza in domeniile financiar, IT, media, publicitate si sanatate. Multe din companiile cares-au mutat deja sau intentioneaza sa se mute in Olanda au facut acest lucru pentru ca au nevoie de o licenta bancara sau drepturi de difuzare pentru a putea activa in continuare in UE. NFIA a dat drept exemple de companii care s-au mutat in Olanda nume precum Bloomberg, AMBest, Discovery si banca japoneza Norinchukin.
Olanda concureaza cu Germania, Franta, Belgia si Irlanda pentru a atrage companiile interesate sa plece din Marea Britanie din cauza Brexitului.
Premierul britanic Boris Johnson a promis ca va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeana la finele lunii octombrie cu sau fara un acord... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 11:48
Prim-ministrul britanic, Theresa May, a anuntat ca intentioneaza sa mentina legislatia Uniunii Europene in Marea Britanie pentru inca 21 de luni, scrie The Independent. Legea Comunitatilor Europene din 1972 nu va fi abrogata pe teritoriul britanic pana la sfarsitul lui 2020.
Dominic Raab, ministrul pentru Brexit, a declarat ca aceasta decizie este necesara "pentru a ne asigura ca totul merge cum trebuie ... in concordanta cu intelegerea pe care am facut-o cu UE".
Decizia va starni, cel mai probabil, furia parlamentarilor pro-Brexit, care primisera promisiuni ca legea va iesi din vigoare in martie 2019.
De asemenea, exista posibilitatea ca decizia sa fie contestata legal, deoarece Marea Britanie nu va mai avea europarlamentari sau comisari europeni, dar va continua sa respecte legile de la Bruxelles.
In plus, May a anuntat ca ea va conduce negocierile cu Uniunea Europeana. "Eu voi conduce negocierile cu Uniunea Europeana, iar Secretarul de Stat pentru Iesirea din Uniunea Europeana imi va tine locul. Departamentul pentru Brexit va fi responsabil doar pentru pregatirile interne", a afirmat ea.
Intrebat daca cetatenii UE care locuiesc in Regatul Unit vor putea sa ramana daca nu va exista niciun acord intre Marea Britanie si Uniunea Europeana, Raab a afirmat ca "nu vor fi inlaturate drepturile cetatenilor UE din aceasta tara". ...citeste mai departe despre "Legislatia UE va fi mentinuta in Marea Britanie inca 21 de luni, pana la finele lui 2020" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 20:09
Comisia Europeana a avertizat joi ca va da in judecata Germania, Marea Britanie si alte cinci state, pentru ca nu au introdus sisteme de penalizare care sa-i descurajeze pe producatori auto sa incalce regulile referitoare la emisii, intr-o noua intorsatura a scandalului Volkswagen.
Executivul UE a trimis scrisori oficiale de avertizare statelor respective, in care arata ca guvernele nu si-au indeplinit obligatiile legale, relateaza Bloomberg.
Este pentru prima oara cand Comisia Europeana actioneaza oficial de la aparitia informatiilor legate de manipularea testelor de poluare de catre Volkswagen.
Oficialii Comisiei au discutat separat cu reprezentantii Volkswagen referitor la despagubirea proprietarilor de automobile diesel afectati de scandal.
"Respectarea legii este prima si cea mai importanta obligatie a producatorilor auto. Dar autoritatile nationale din UE trebuie sa se asigure ca producatorii auto respecta legea", a afirmat joi comisarul pentru Piata Interna, Elzbieta ...citeste mai departe despre "Scandalul Volkswagen: Germania, Marea Britanie si alte 5 tari, cu un pas mai aproape sa fie date in judecata de UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 17:37
Economia Marii Britanii ar putea intra in recesiune anul viitor, in urma votului pentru iesirea tarii din UE, a avertizat marti Comisia Europeana (CE), in prima sa evaluare a impactului economic al Brexitului.
Si comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat saptamana trecuta ca impactul cumulat asupra PIB-ului Marii Britanii va fi intre 1 si 2,5% pana in 2017.
Economia Regatului Unit se va confrunta cu o incetinire semnificativa care va limita cresterea PIB-ului la 10,3 - 1,6% anul acesta, fata de un avans de 1,8% estimat anterior de Comisia Europeana, arata Reuters. Anul viitor, in cel mai defavorabil scenariu, Marea Britanie ar putea intra in recesiune, cu un declin al PIB-ului de 0,3%.
In cel mai optimist scenariu, economia britanica va creste cu 1,1% in 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de CE.
Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit, ci si restul economiei europene, prin cateva canale de transmisie, in ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana avertizeaza: Marea Britanie ar putea intra in recesiune anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 20:41
Varianta iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana nu pare sa fie luata in calcul de oficialii forului executiv de la Bruxelles. Ultima prognoza a evolutiei economice a UE pe urmatorii trei ani inca priveste Marea Britanie ca pe o parte a blocului comunitar.
Din calculele specialistilor CE, economia din insula ar putea reprezenta noul motor de dezvoltare al regiuni, depasind tari precum Germania, Franta sau Italia, cu o crestere estimata la 2,5% pe anul in curs si 2,4% in 2016, observa The Telegraph.
Calcule confortabile
Raportul CE, desi ia in calcul mai multe riscuri economice care ar putea surveni in perioada urmatoare, ignora cu desavarsire cel mai mare pericol cu care se confrunta acum Europa: iesirea Marii Britanii din UE.
Din perpectiva analistilor bancii Morgan Stanley, sansele ca britanicii sa decida abandonarea proiectului european sunt de 33%.
O analiza a acestora arata ca Marea Britanie se va confrunta cu o posibila recesiune si o politica fiscala expansionista in 2017, ca urmare a flirtului cu ideea de a parasi UE.
De cealalta parte, comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a declarat ca institutia nu poate face calcule pe scenarii care incep cu "daca".
"Cifrele noastre se bazeaza pe calcule ale unor politici stabile in acest moment. Toata lumea stie ca Brexit va fi mult decat o schimbare politica.
Cu totii asteptam si dorim ca Marea Britanie sa ramana in cadrul Uniunii, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv atat pentru... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 12:47
Marea Britanie si Europa sunt ca un cuplu cu o casatorie dificila. Azi se cearta, maine se impaca. David Cameron a incercat in toate modurile sa blocheze nominalizarea lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, insa nu a avut succes: UE l-a nominalizat pe fostul premier al Luxemburgului pentru aceasta functie cu 26 voturi pentru si doua impotriva - numai Ungaria a fost de partea Marii Britanii.
Acum, Cameron spune ca se poate intelege cu Juncker. Germania a promis ca va ajuta "familia" sa ramana unita. Suedia se arata disponibila sa satisfaca dorinta Marii Britanii de a renegocia relatia sa cu UE. Toti au sustinut ca cererile britanice vor "fi abordate", iar conceptul o "uniune tot mai stransa" nu trebuie sa fie aplicat, scrie The Economist.
Multi din Bruxelles resping campania "Junk Juncker" ca un acces de furie provocat de politica interna a Partidului Conservator si de Partidul Independentei din Marea Britanie, mai degraba decat de Uniune. Probabil, spera unii eurocrati, problema va disparea daca premierul Cameron va pierde biroul, anul viitor. Dar va fi o deziluzie. Politica britanica s-ar putea schimba, ca de altfel si a UE, in sensul ca nu va fi confortabila pentru guvernul britanic.
A fost surprinzator faptul ca principalele partide britanice au avut obiectii cu privire la sistemul "Spitzenkandidaten" - candidatii la conducere, care a asigurat victoria lui Juncker, temandu-se ca va fi o trecere a puterii de la guvernele nationale la... mai mult
Luni, 07 Iulie 2014, ora 16:25
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a denuntat ca "nedrepte" ingrijorarile britanice cu privire la cetatenii romani si bulgari care sosesc in Marea Britanie si a avertizat ca Uniunea Europeana (UE) va avea nevoie de un aflux mai mare de persoane pentru a prospera.
Potrivit oficialului european, este gresit ca persoanele venite din Romania si Bulgaria sa fie "stigmatizate" prin amplificarea temerilor privind turismul pentru ajutoare sociale sau infractionalitatea in crestere, relateaza vineri Evening Standard.
Comentariile Ceciliei Malmström, facute in cadrul unui interviu in care aceasta a cerut Marii Britanii sa nu renunte la UE, vor fi interpretate de catre unii drept o mustrare adresata ministrilor de la Londra, comenteaza publicatia britanica.
Cabinetul britanic, aminteste The Evening Strandard, a promis sa introduca noi restrictii privind accesul imigrantilor la sistemul asistenta sociala, in replica la afirmatiile unor ONG-uri, potrivit carora pana la 50.000 de romani si bulgari ar putea veni in Marea Britanie in fiecare an, odata ce restrictiile aplicate pe piata muncii cetatenilor din aceste doua tari vor fi ridicate la inceputul anul viitor.
Intr-un interviu acordat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, Malmström a remarcat ca temerile privind potentialele abuzuri sunt gresite si ca persoanele din cele doua tari care ajung in Marea Britanie nu ar trebui criticate pentru ca isi exercita dreptul de munca la fel... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 10:24