Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala ce va fi remisa miercuri, la Bruxelles, si care stipuleaza ca Regatul Unit lanseaza negocierile in vederea Brexitului.
Anuntul a fost facut prin postarea unei fotografii, la ora 21:00 GMT (23:00, ora Romaniei), potrivit AFP. In aceasta fotografie oficiala, difuzata de Downing Street, Theresa May este surprinsa in timp ce semneaza scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald TusK.
Serviciile premierului au facut totodata publice fragmente din discursul pe care ea intentioneaza sa-l sustina in fata parlamentarilor britanici miercuri dimineata, in care le va anunta activarea oficiala a Brexitului.
"Atunci cand ma voi aseza la masa negocierilor, in urmatoarele luni, voi reprezenta toate persoanele din Regatul Unit - tinerii si batranii, bogatii si saracii (...) si, da, cetatenii europeni care au facut din aceasta tara casa lor", urmeaza sa spuna ea miercuri in Parlament.
"In fata oportunitatilor care se vor prezenta in fata noastra in acest periplu memorabil, valorile noastre impartasite, interesele noastre si ambitiile noastre pot si trebuie sa ne uneasca", urmeaza ea sa-si exprime dorinta si sa indemne la o tara "sigura pentru copiii si nepotii nostri", "mai puternica" si "mai dreapta".
"Noi vrem sa traim cu totii intr-o Mare Britanie cu adevarat mondiala, care iese si construieste relatii cu vechii... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 06:39
Divortul intre Marea Britanie si Uniunea Europeana intra miercuri intr-o etapa cruciala, odata cu votul deputatilor britanici care ar trebui sa permita sefei guvernului Theresa May sa activeze procesul Brexit luna viitoare.
Dupa trei zile de dezbateri asupra a aproximativ 140 de pagini de amendamente, 650 alesi ar trebui sa adopte, intr-o prima lectura, un proiect de lege care sa confere premierului Theresa May competentele de a lansa procedura de divort de Europa, la sapte luni si jumatate dupa referendumul la care majoritatea britanicilor a votat pentru separarea de UE, comenteaza France Presse.
Proiectul de lege, inaintat Parlamentului, dupa ce guvernul a fost constrans de catre Curtea Suprema de Justitie in luna ianuarie sa ceara votul forului legislativ pentru declansarea procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeana, va fi apoi examinat de Camera Lorzilor. In caz de amendament, documentul se va intoarce la deputati.
Adoptarea definitiva a textului nu va interveni decat peste cateva saptamani, dar Theresa May a reiterat ca ea va declansa inainte de 31 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri de iesire din UE.
Pentru a reprima orice revolta in randurile majoritatii conservatoare, primul ministru a promis marti ca Parlamentul se va pronunta privind conditiile Brexit inainte de rezultatul final al negocierilor intre Londra si Bruxelles.
Dar guvernul a avertizat totodata ca o respingere a... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 08:33
Premierul britanic Theresa May le-a dat asigurari, vineri, cancelarului german Angela Merkel si presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca programul declansarii procesului de iesire din UE ramane neschimbat, in pofida deciziei Inaltei Curti de la Londra.
May vrea sa activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care da startul oficial procesului de Brexit, pana la sfarsitul lunii martie.
Inalta Curte de Justitie de la Londra a decis joi ca Executivul britanic are nevoie de aprobarea parlamentarilor pentru a declansa Articolul 50.
Mai multi analisti britanici sustin ca, in cazul in care decizia instantei va ramane neschimbata (dupa ce se judeca apelul Guvernului), va dura ...citeste mai departe despre "Premierul UK le-a spus lui Merkel si Juncker ca decizia Inaltei Curti nu va influenta programul Brexit" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 15:40
La doua luni dupa ce britanicii au decis ca este cazul sa abandoneze blocul comunitar european, guvernul de la Londra nu da semne ca ar sti pe unde este usa de iesire din UE.
Guvernul britanic nu a prezentat niciun plan cu privire la derularea evenimentelor care ar urma sa premearga iesirea regatului din Uniune, iar lipsa unor detalii privind calendarul discutiilor cu partenerii europeni si negocierea noului statut al Marii Britanii nu face decat sa starneasca neincredere in randul populatiei si al investitorilor, remarca CNN Money.
Brexitul e Brexit!
Theressa May si-a facut intrarea pe Downing Street nr.10 cu o afirmatie care, macar la acea ora, vadea determinare in abordarea spinoasei probleme - Brexit inseamna Brexit!.
Dupa care noul premer britanic a anuntat ca nu intentioneaza sa recurga in cursul acestui an la activarea articolului 50 din tratatul de la Lisabona, mentionand ca noul cabinet are nevoie de timp pentru a-si pune la punct strategia de negociere a viitoarei relatii dintre Marea Britanie si UE.
Deocamdata, guvernul Regatului Unit nu a dat publicitatii niciun model clar de abordare a relatiei pe cara tara ar urma sa o aiba cu vecinii europeni, ci doar cateva indicii care, la fel de bine, se pot dovedi piste inselatoare.
Iata si cum arata Brexit-ul creionat vag de Theresa May!
Relatie prestabilita
Premierul britanic crede ca va reusi sa evite modelele norvegian si elvetian in relatia cu UE, pastrand doar avantajele accesului la piata... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 08:00
1Hans Klemm, ambasadorul SUA in Romania, a declarat ca rezultatul referendumului din Marea Britanie este dezamagitor, dar vointa poporului britanic trebuie respectata, iar tara sa nu fie pedepsita.
"Statele Unite sunt dezamagite de rezultatul votului de joi dar, asa cum a spus si presedintele Obama, trebuie sa respectam decizia poporului britanic (...) Acum, provocarea pentru Marea Britanie, Uniunea Europeana, dar si pentru alti parteneri ai Marii Britanii este sa schiteze un drum inainte.
Speram ca se va face intr-un mod productiv, organizat. Nu credem ca este necesar sau potrivit sa existe o abordare punitiva in plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana", a declarat Hans Klemm la postul public de televiziune, conform Mediafax.
Liderii Frantei, Germaniei si Italiei, state fondatoare ale UE, au cerut in repetate randuri Marii Britanii sa activeze rapid articolul 50 al tratatului de la Lisabona, ...citeste mai departe despre "Ambasadorul SUA in Romania, despre Brexit: Rezultatul e dezamagitor, dar Marea Britanie nu trebuie pedepsita" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iunie 2016, ora 17:57