Presedintele francez Emmanuel Macron si alti lideri din Uniunea Europeana vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca planul Londrei de a ignora acordul de retragere a aratat ca nu se poate avea incredere in britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Diplomati europeni au afirmat ca, la Consiliul European care incepe joi, liderii statelor membre ii vor cere negociatorului-sef al UE Michel Barnier sa se asigure ca garantiile privind concurenta loiala pentru companiile europene sunt sustinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramasuri daca Londra isi incalca angajamentele.
Franta si alte tari cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotararea lor de a pastra cotele de pescuit in apele britanice, ceea ce ii va lasa lui Barnier mai putin spatiu de manevra pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, noteaza publicatia britanica.
De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, in cazul careia cotele de pescuit sunt stabilite in fiecare an.
Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept data limita pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri ca Michel Barnier doreste cateva concesii suplimentare din partea Londrei inainte de a intra in ultima faza intensa a negocierilor asupra viitoarelor relatii comerciale intre UE si Regatul Unit.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:43
Presedintele american Donald Trump l-a invitat pe prim-ministrul britanic Boris Johnson sa intreprinda o vizita la Casa Alba in anul viitor, potrivit unor surse.
Invitatia i-a fost adresata lui Johnson dupa recentul succes electoral al conservatorilor.
Discutiile oficiale privind data exacta a vizitei urmeaza sa aiba loc, scrie publicatia Sunday Times, citand surse din Downing Street.
"Au fost propuse cateva date de la mijlocul lui ianuarie, dar nu a fost convenit nimic oficial. Este clar insa ca ambele parti vor ca aceasta sa se intample candva la inceputul lui 2020", mai scrie publicatia londoneza, citand o sursa apropiata Casei Albe.
Boris Johnson si Donald Trump au convenit luni, in cursul unei discutii telefonice, sa caute incheierea unui acord "ambitios" de liber schimb intre Marea Britanie si Statele Unite.
Dupa victoria in alegeri a conservatorilor lui Johnson, Trump a declarat ca Marea Britanie si SUA sunt libere acum sa incheie un nou acord comercial "masiv" dupa Brexit.
"Acest acord are potentialul de a fi mult mai mare si mai profitabil decat orice acord care ar putea fi incheiat cu UE", a scris Trump intr-un mesaj postat recent pe Twitter.
Amintim ca premierul britanic Boris Johnson a obtinut vineri in Camera Comunelor un prim vot favorabil asupra acordului de Brexit pe care l-a convenit cu Uniunea Europeana si care prevede iesirea Regatului Unit din blocul comunitar pe 31 ianuarie 2020. ...citeste mai departe despre "SUA vizeaza un acord... mai mult
Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 10:58
Ambasada Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord informeaza ca 280.600 de cetateni romani din Marea Britanie au depus, pana la data de 9 octombrie 2019, potrivit informatiilor furnizate de Ministerul britanic de Interne, solicitari de inregistrare pentru a primi statutul de rezident in cadrul procedurii EU Settlement Status (EUSS) pusa la dispozitia cetatenilor europeni de catre autoritatile britanice.
Din cele 1.860.200 de solicitari depuse de cetatenii europeni din Regatul Unit, 15% sunt din partea cetatenilor romani.
Cetatenii europeni aflati pe teritoriul Regatului Unit vor putea sa continue sa locuiasca, sa munceasca sau sa studieze si dupa data de 31 decembrie 2020 (in cazul iesirii Regatului Unit din UE fara un acord), respectiv 30 iunie 2021 (in cazul unui BREXIT cu acord), doar daca vor solicita inregistrarea ca rezidenti in cadrul procedurii EUSS, informeaza Ambasada intr-un comunicat.
Conform procedurii, cetatenii europeni au posibilitatea sa aplice, in functie de perioada pe care au de cand se afla in Regatul Unit, pentru doua variante de rezidenta: settled status (daca locuiesc deja de cel putin 5 ani) sau pre-settled status (daca locuiesc de mai putin de 5 ani).
Conform informatiilor furnizate de autoritatile britanice, dintre cele 1.860.200 de solicitari depuse, 1.524.500 au fost deja finalizate, 61% fiind pentru settled status, iar 38% pentru pre-settled status.
Inregistrarea este obligatorie pentru toti cetatenii... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 19:20
Aproximativ 189.000 de romani din Marea Britanie s-au inregistrat pentru noul statut post-Brexit, situatia comunitatii romanesti fiind unul dintre subiectele discutate miercuri de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, si ambasadorul Andrew Noble.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), romanii sunt a doua cea mai numeroasa comunitate care a depus cereri pentru noul statut.
"Romania acorda o atentie deosebita monitorizarii cat mai cuprinzatoare a implementarii sistemului de inregistrare pentru obtinerea noului statut (...) pentru a se asigura ca toti cetatenii nostri vor beneficia in continuare de aceleasi drepturi ca in prezent", a spus Ciamba.
El a reiterat necesitatea adoptarii tuturor masurilor care se impun, in vederea evitarii sincopelor si garantarii accesului nemijlocit la acest sistem, pentru toate categoriile de cetateni.
De asemenea, discutiile s-au concentrat pe tema drepturilor cetatenilor romani si britanici, in contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Cei doi demnitari au reconfirmat angajamentele asumate de Guvernul Romaniei si de Regatul Unit privind salvgardarea, pe baza de reciprocitate, a statutului dobandit de cetatenii europeni si britanici, indiferent de scenariul care se va concretiza in perioada urmatoare, puncteaza MAE.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a aratat ca "pregatirile la nivel legislativ pe acest palier au intrat in etapa finala, evidentiind... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 21:03
Guvernul britanic a publicat concluziile dosarului "Operatiunea Yellowhammer", care evalueaza consecintele cele mai brutale ale unui Brexit fara acord ("no deal") . Documentul releva nepregatirea Regatului Unit in fata pericolelor cu care s-ar putea confrunta pe 31 octombrie: inflatia, penuriile si tensiuni sociale.
Deputatii britanici au obligat Guvernul prin vot, saptamana trecuta, sa publice acest raport, intocmit in eventualitatea unui Brexit fara acord, lucru pe care Executivul l-a facut miercuri, relateaza AFP si Reuters.
Fragmente din document au fost divulgate in august si dezvaluie riscul unor penurii de hrana, carburanti si medicamente, blocaje in porturi si din cauza reimpunerii frontierei fizice in Irlanda.
Situatia pregatirii publicului si sectorului comercial in cazul unui Brexit fara acord ramane "slaba", confirma documentele oficiale.
Traversarea Canalului Manecii risca sa fie deosebit de perturbata in cazul unui "no deal". Pana la 85% dintre gabaritele depasite britanice ar putea sa nu fie in masura sa treaca de controlul vamal francez si sa antreneze o scadere cu "40 pana la 60% a nivelului actual" al circulatiei.
Acest lucru ar urma sa afecteze nu doar traficul intre Dover si Calais, ci si Gibraltarul, un teritoriu britanic situat in sudul Spaniei, din cauza introducerii unor controale vamale la frontiera cu Uniunea Europeana (UE).
Aceste perturbari ar putea dura trei luni si ar "avea impact asupra aprovizionarii cu medicamente si... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2019, ora 12:41
Incertitudinile cu privire la pozitia Marii Britanii in Uniunea Europeana dupa Brexit au determinat 98 de companii sa isi mute sediul din Marea Britanie in Olanda, a anuntat luni Agentia guvernamentala olandeza pentru Investitii Straine (NFIA), transmite Reuters.
In plus, alte 235 de companii se gandesc si ele sa isi infiinteze un birou in Olanda, in ideea de a avea in continuare acces la clientii din Uniunea Europeana.
"Incertitudinea in crestere din Marea Britanie si posibilitatea unui divort fara acord provoaca ingrijorari in randul acestor companii. De acea din ce in ce mai multe companii se reorienteaza spre Olanda ca o posibila baza pentru piata europeana", a spus comisarul NFIA, Jeroen Nijland.
Potrivit NFIA, Olanda este deosebit de atractiva pentru companiile care activeaza in domeniile financiar, IT, media, publicitate si sanatate. Multe din companiile cares-au mutat deja sau intentioneaza sa se mute in Olanda au facut acest lucru pentru ca au nevoie de o licenta bancara sau drepturi de difuzare pentru a putea activa in continuare in UE. NFIA a dat drept exemple de companii care s-au mutat in Olanda nume precum Bloomberg, AMBest, Discovery si banca japoneza Norinchukin.
Olanda concureaza cu Germania, Franta, Belgia si Irlanda pentru a atrage companiile interesate sa plece din Marea Britanie din cauza Brexitului.
Premierul britanic Boris Johnson a promis ca va scoate Marea Britanie din Uniunea Europeana la finele lunii octombrie cu sau fara un acord... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 11:48
Confederatia Industriei Britanice (CBI) a avertizat Guvernul ca nici Marea Britanie si nici Uniunea Europeana nu sunt pregatite pentru un Brexit fara acord pe 31 octombrie, relateaza agentia EFE.
"UE ramane in spatele Marii Britanii in incercarea de a evita cele mai grave efecte in fata unui scenariu (de Brexit) fara acord. Si, desi companiile (britanice) au cheltuit miliarde in planuri de contingenta pentru cazul unei lipse de acord, inca se confrunta cu obstacole, deoarece recomandarile nu sunt clare", sustine CBI.
Noul premier britanic, Boris Johnson, a accelerat preparativele pentru o eventuala retragere a tarii din UE fara acord, dupa ce acordul negociat de Theresa May a fost respins de trei ori de Parlament iar Bruxelles-ul a spus clar ca nu vor fi noi negocieri.
"Companiile mari, in special din domenii reglementate, precum serviciile financiare, au planuri de contingenta bine gandite, insa firmele mai mici sunt mai putin pregatite", a adaugat Confederatia, care avertizeaza ca 24 dintr-un total de 27 de domenii economice din tara se vor confrunta cu probleme in cazul unui Brexit dur.
Avertizarea CBI vine in urma consultarilor cu companiile de diferite marimi si sectoare, care acopera toate domeniile economiei Marii Britanii.
Marea Britanie trebuia sa iasa din UE pe 29 martie, insa May a solicitat o amanare.
In raspunsul la avertismentul CBI, un purtator de cuvant al Guvernului a subliniat ca este vorba de "o contributie constructiva" din partea... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 14:32
Uniunea Europeana nu va fi pe termen lung "ostatic" in criza Brexit, a afirmat miercuri Emmanuel Macron, presedintele Frantei, somand Marea Britanie sa propuna o solutie privind iesirea ordonata din Uniunea Europeana pana pe 10 aprilie.
"Prioritatea noastra este buna functionare a Uniunii Europene si a pietei unice. Uniunea Europeana nu poate fi pe termen lung ostaticul crizei politice din Marea Britanie", a declarat Emmanuel Macron in cursul intrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysee cu premierul Irlandei, Leo Varadkar.
"Marea Britanie trebuie sa prezinte un plan alternativ credibil pana pe 10 aprilie, altfel, de facto, alege retragerea din Uniunea Europeana fara acord", a atras atentia Macron, citat de site-ul de stiri 20minutes.fr.
Premierul irlandez Leo Varadkar a spus insa ca liderii europeni trebuie sa ramana deschisi pentru orice propunere credibila a premierului britanic Theresa May, privind iesirea Marii Britanii din UE, relateaza site-ul agentiei Reuters.
"Inca este timp ca premierul sa se prezinte in fata Consiliului cu propuneri, propuneri care sa fie credibile si care sa aiba un drum clar spre succes", a declarat Varadkar.
"Trebuie sa fim deschisi la orice propunere ne-ar putea prezenta", a adaugat acesta.
Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana.
Bruxellesul a amanat producerea Brexit pana pe 12 aprilie in cazul in care Camera Comunelor nu va adopta proiectul de acord. In... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 18:13
Uniunea Europeana ii transmite Theresey May ca va trebui sa organizeze un nou referendum in schimbul prelungirii termenului pentru iesirea Marii Britanii din UE.
Potrivit The Times, premierul britanic a fost deja anuntata de inalti oficialu UE ca acestea sunt conditiile pentru extinderea Acordului 50.
Theresa May este asteptata sa solicite, pentru saptamana viitoare, un summit al liderilor UE in care sa fie discutat acest subiect.
Dupa ce, doua zile la rand, orice a propus Parlamentului a fost respins categoric, Theresa May a obtinut, joi, "o victorie" si motiunea ei a fost votata. Insa asta nu inseamna ca Londra are vreo idee ce se va intampla cu Brexit-ul.
Motiunea propusa joi de May si votata de Parlament pleaca de la premisa ca Brexit-ul nu se poate produce pe 29 martie. Asadar, singura certitudine este ca trebuie sa fie ceruta o prelungire a Articolului 50. Motiunea prevede doua scenarii:
1. Parlamentul voteaza, totusi, acordul negociat de May cu Bruxelles-ul - data limita: 20 martie. May cere apoi UE o amanare a Brexit-ului pana pe 30 iunie, astfel incat Parlamentul sa aiba timp sa adopte actele legislative de retragere din Uniunea Europeana.
2. Parlamentul nu voteaza nici a treia oara acordul lui May (scenariul cel mai probabil), asa ca ea se va duce pe 21 martie la reuniunea Consiliului European, insa avertizeaza Parlamentul ca va avea nevoie de un plan clar si in ce priveste actiunile urmatoare si in ce priveste data la care, totusi, Marea... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 17:25