Peste o jumatate de milion de persoane, printre care aproximativ 70.000 de copii, nu au primit dreptul de a continua sa traiasca pe teritoriul Regatului Unit dupa Brexit, indica datele Ministerului de Interne de la Londra, publicate joi de Press Association.
Un numar de 1,8 milioane de persoane au subscris pana la finalul lunii septembrie la schema de inregistrare a statutului.
Mai putin de un milion de persoane (929.580) au primit statutul care le confera permisiunea permanenta deplina de a trai si de a lucra in Regatul Unit dupa Brexit.
Din totalul solicitarilor, 14% (254.810) au fost facute de copii, 116.890 primind raspuns favorabil. Un numar de 70.390 de copii nu au primit dreptul permanent de a trai in Regatul Unit post-Brexit.
Din totalul cererilor, 92% au fost facute de persoane care traiesc in Anglia, 5% in Scotia, 2% in Tara Galilor si 1% in Irlanda de Nord.
''Cetatenii polonezi si romani se afla in mod constant printre solicitantii cei mai numerosi din interiorul Regatului Unit'', arata raportul publicat de Ministerul de Interne de la Londra.
Luna trecuta, ministrul britanic pentru securitate Brandon Lewis a indicat ca cetatenii UE ar putea fi deportati, daca ei nu subscriu la schema de inregistrare a statutului pana la data-limita.
Potrivit schemei de inregistrare a statutului, cetatenii UE care traiesc continuu in Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de inregistrat (settled status), in baza caruia beneficiaza de aceleasi... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 22:55
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a acordat, marti, dreptul Marii Britanii de a limita unele ajutoare sociale pentru migrantii europeni, adica inclusiv pentru romani. Subiectul este unul dintre cele mai sensibile in campania pentru referendumul privind iesirea din Uniunea Europeana.
"Marea Britanie poate cere ca beneficiarii de alocatii pentru familie si pentru cresterea copilului sa dispuna de drept de sedere in acest stat. Chiar daca aceasta conditie este considerata ca fiind o discriminare indirecta, ea este justificata de necesitatea de a proteja finantele statelor membre care ii primesc (pe migranti, n.red.) ", a anuntat Curtea de Justitie a UE intr-un comunicat, citat de AFP.
Comisia Europeana a cerut in 2014 Curtii de Justitie din Luxemburg sa condamne Londra pentru conditiile impuse migrantilor din UE stabiliti in Marea Britanie inainte de a le acorda alocatiile pentru familie si cresterea copilului.
In sistemul actual, autoritatile britanice verifica intai ...citeste mai departe despre "Veste proasta pentru romani: Marea Britanie poate limita ajutoarele sociale pentru migranti, a decis Curtea de Justitie a UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:24
Tommy Tomescu, un stomatolog roman care a candidat la alegerile europarlamentare din 2014, din partea Partidului Europenilor din Marea Britanie, a trimis marti un proiect de propuneri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, inainte de summitul de joi si vineri al Consiliului.
Tomescu a precizat ca a cerut o declaratie a sefilor de state si de guverne din tarile UE, referitoare la imigrantii din Romania care sosesc in Marea Britanie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
"Nu exista nicio dovada ca imigrantii din Uniunea Europeana in Regatul Unit sunt implicati in 'turism pentru ajutoare sociale'.
Cu 90 la suta din industria petroliera, 90 la suta din productia de autoturisme, 30 la suta din agricultura, 70 la suta din industria metalurgica si productia de echipamente electrice preluate de companii din alte state membre UE, Romania este mai indreptatita decat Regatul Unit sa limiteze libera circulatie a bunurilor, serviciilor si capitalului in cadrul UE", se arata ...citeste mai departe despre "Politician roman din Marea Britanie: Romania sa primeasca inapoi banii cheltuiti pentru aderarea la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Februarie 2016, ora 22:23
Discursul referitor la bugetul Marii Britanii tinut de lordul cancelar George Osborne trebuie sa fi fost un dus rece pentru supusii reginei. La fel ca si in 2010, oficialul de la Londra a tinut sa le aminteasca britanicilor ca situatia din regat poate fi comparata cu cea a Greciei.
Pentru multi analisti britanici, socul este prea puternic pentru a-l accepta din prima, asa cum demonstreaza o analiza The Guardian.
In acelasi timp insa, anumite masuri combinate de austeritate si stimuli fiscali tradeaza nervozitatea finantistilor din cadrul guvernului britanic.
Datorii impovaratoare
Anul acesta, datoria publica a Greciei va atinge 180% din PIB al tarii, dand fiori economistilor in cazul unei iesiri dezordonate a statului elen din zona euro.
Comparativ, datoria publica a Marii Britanii se cifreaza doar la 80% din PIB al tarii, situandu-se la un nivel similar celor din Franta si Germania.
Cu toate acestea, Osborne a tinut sa mentioneze ca nivelul de indatorare al Regatului Unit se poate dovedi la fel de periculos pentru britanici, asa cum este cel din Grecia.
Cifra este intr-adevar ingrijoratoare: 1.500 miliarde de lire sterline care pot deveni cu adevarat o povara pentru economia britanica in anumite circumstante.
Una dintre acestea o reprezinta posibilitatea iesirii Marii Britanii din UE in 2017, propunere ce urmeaza a fi adoptata sau respinsa tot in urma unui referendum ceva va fi organizat anul urmator.
Deja Deutsche Bank si Airbus au transmis... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 14:44
Emigrarea cetatenilor romani in Marea Britanie este benefica pentru Romania, deoarece mentine un nivel scazut al somajului din tara, a afirmat presedintele Traian Basescu, intr-un interviu pentru postul BBC Radio 4, relateaza cotidianul Daily Telegraph, in editia online.
Traian Basescu a afirmat ca exodul cetatenilor romani in Marea Britanie a imbunatatit economia tarii, in conditiile in care muncitorii aflati in strainatate trimit bani acasa. "Faptul ca o parte dintre cetatenii romani decid sa-si gaseasca un loc de munca in afara tarii ne ajuta foarte mult - mentinerea ratei somajului la un nivel multumitor", a declarat presedintele Traian Basescu, precizeaza Mediafax.
El a adaugat ca banii trimisi in tara de muncitorii romani au sustinut economia tarii. "Intr-o perioada de criza, remitentele au mentinut practic echilibrata balanta comerciala a Romaniei", potrivit sefului statului.
Presedintele roman a adaugat ca imigrantii romani nu depind de ajutoarele sociale si sunt decisi sa-si construiasca propriul drum, insa este putin probabil sa revina in Romania pana cand salariile nu ajung la nivelul celorlalte state din Europa. "De indata ce conditiile economice din Romania vor permite, ii vom chema inapoi. Romania are nevoie de acesti oameni", a declarat presedintele Traian Basescu, in interviul pentru BBC Radio 4.
"Acesti oameni inteleg ca statul nu este singurul care este obligat - ca in perioada regimului comunist - sa asigure viata cetatenilor. Am fi fericiti... mai mult
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 15:45
Rapoartele Universitatii Oxford subliniaza ca mii de muncitori din Romania si Bulgaria din Marea Britanie s-au declarat liber profesionisti, obtinand astfel acces mai mare la ajutoarele sociale.
Aproape 6 din 10 imigranti romani si bulgari din Regatul Unit s-au declarat liber profesionisti in anul 2013, fapt ce le-a permis acces total la ajutoarele sociale din partea statului, scrie The Telegraph.
Astfel, potrivit unei analize a Universitatii Oxford, 59,1 la suta dintre muncitorii din cele doua tari est-europene s-au declarat astfel, comparativ cu doar 14 la suta din populatia Regatului Unit.
Romanii "au invadat" Marea Britanie inainte de ridicarea restrictiilor - vezi cifrele oficiale
"Indiferent de motivatie, acest statut a ...citeste mai departe despre "Romanii din Marea Britanie se declara liber profesionisti pentru a primi ajutoare - raport" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 14:30
Imigrantii care nu vorbesc limba engleza ar putea sa nu mai primeasca ajutoare sociale in Marea Britanie.
Premierul David Cameron vrea sa introduca aceasta masura intr-o lege care va fi facuta publica luni, informeaza The Telegraph, care citeaza publicatia Mail on Sunday.
Potrivit unor surse guvernamentale, prim-ministrul de la Londra a propus o metoda prin care spera ca imigrantii sa nu mai aplice pentru ajutoare sociale.
Astfel, el are de gand sa interzica tiparirea materialelor informative in limbi straine si vrea sa scape de traducatorii din institutiile care se ocupa de acest proces.
Prin aceste masuri, premierul spera ca imigrantii care nu stiu limba nativilor nu vor mai aplica pentru ajutoare sociale si ii va incuraja pe cei prezenti deja in tara sa invete engleza.
In plus, eliminarea traducatorilor din institutii va aduce economii la buget, arata Mail on Sunday.
"Majoritatea oamenilor crede ca masura este una de bun simt. Nu este corect sa te astepti ca banii ...citeste mai departe despre "Noul plan al lui David Cameron pentru a limita "hoardele" de imigranti: Nu stii engleza, nu primesti bani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:11
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a dezvaluit intr-un interviu ca intentioneaza sa blocheze accesul la ajutoare si locuinte sociale pentru imigrantii nou-veniti care nu au contribuit la sistemul de asigurari sociale, relateaza cotidianul Daily Express in pagina electronica.
Aceasta masura, care este asteptata sa scuteasca contribuabilii de plata a milioane de lire sterline, este primul pas intr-o serie vasta de reglementari menite sa limiteze accesul imediat al imigrantilor la serviciile publice si ajutoare sociale.
"Suntem o tara corecta si o tara primitoare, dar nu una permisiva", a declarat Cameron. "Sa ne asiguram ca tara noastra este cea mai dura in loc de cea mai permisiva".
Acesta le-a cerut de asemenea ministrilor sa "gandeasca ca niste conservatori" si sa gaseasca noi idei pentru a limita accesul imigrantilor la NHS, locuinte sociale si alte tipuri de ajutoare sociale.
Promitand noi metode de a reduce ajutoarele cu scopul de a descuraja migratia masiva din Bulgaria si Romania, cand restrictiile de circulatie vor fi eliminate la sfarsitul anului, acesta a declarat: "Cred ca cel mai important este sa ne asiguram ca, desi avem libera circulatie, nu suntem un stat permisiv".
"De aceea parcurgem in detaliu sistemul de ajutoare sociale, sistemul de taxe, sistemul de asigurari de sanatate si cel imobiliar".
Cameron i-a cerut secretarului pentru Justitie Chris Grayling sa dezvolte un nou "test de rezidenta" pentru a se asigura ca migrantii nu... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 08:27
Marea Britanie va adopta masuri mai severe pentru accesarea ajutoarelor sociale si va inregistra cetatenia noilor solicitanti, a anuntat ministrul britanic pentru munca si pensii, in contextul unui interviu privind eliminarea restrictiilor pentru cetatenii romani si bulgari.
Oficialul a afirmat cu aceasta ocazie ca "nu are sens" sa se efectueze o estimare a numarului romanilor si bulgarilor care vor imigra in Marea Britanie anul viitor, transmite BBC, citat de Agerpres.
Premierul britanic David Cameron a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei sesiuni a Parlamentului Regatului Unit, ca Executivul sau intentioneaza sa examineze fiecare dintre sistemele britanice - locuinte, sanatate, alocatii - si sa se asigure ca Marea Britanie nu este o destinatie de care se poate profita in materie de beneficii pentru cei care doresc sa vina aici.
Acest demers a survenit pe fondul temerilor conform carora Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un aflux de romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2014, cand vor disparea restrictiile impuse lor pe piata muncii din aceasta tara. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 09:43