Pachetele cu alimente de la stat pentru persoanele defavorizate au început să fie distribuite, fiind oferite din fonduri europene, a anunţat ministrul Marcel Boloş.
"Începând de astăzi, facem distribuţia celor 1.188.000 de pachete de alimente pe care le avem pregătite pentru persoanele şi familiile care se află în situaţii de dificultate.
În România avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie şi pentru care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al preţului la utilităţi şi la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic", a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Ministrul Boloș susține că, după calculele lui, un astfel de pachet ajunge timp de trei luni pentru o familie cu cinci copii: ”Pentru o familie cu cinci copii, eu socotesc că în jur de 2-3 luni ajunge acest pachet”.
Ce conțin pachetele cu alimente
- făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
- mălai (4 pungi de 1 kg);
- paste făinoase (2 pungi de 400 g);
- ulei (4 sticle de 1 l);
- zahăr (2 pungi de 1 kg);
- orez (4 pungi de 1 kg);
- conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
- conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
- conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
- borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml)
- gem de... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 15:09
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat miercuri, 9 noiembrie, că în România sunt 1.188.000 de cazuri de români care sunt în pragul de extremă sărăcie și că aceștia vor beneficia de pachete alimentare cumpărate prin fonduri europene.
"La nivel de România, avem 1.188.000 de cazuri, deci oameni care sunt în pragul de extremă sărăcie şi pe care criza i-a afectat nu numai din punctul de vedere al preţului la utilităţi şi la bunurile de consum, iar pentru ei acest pachet de alimente este binevenit, întrucât le compensează o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic", a spus Boloş.
Ministrul a mers, miercuri, la depozitul din oraşul Urlaţi, unde are loc ambalarea pachetelor cu alimente.
"Începând de astăzi, facem distribuţia celor 1.188.000 de pachete de alimentare pe care le avem pregătite pentru persoanele şi familiile care se află în situaţii de dificultate. Discutăm despre acele persoane şi familii care au venitul minim pe membru de familie sub venitul minim social garantat în plată, de cei care beneficiază de alocaţia pentru sprijin de familie, de persoanele care se află în situaţii de criză, sunt singure, sunt considerate vulnerabile din punctul de vedere al regulamentului Comisiei Europene, fiind tranşa a cincea care are acest pachet de alimente. (...) Valoarea pe care o avem pentru un pachet şi pe care am achitat-o este cu preţul ajustat de 190 lei. Dacă aceste... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 12:20
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a declarat miercuri, 2 decembrie, la Iasi, ca aproximativ 60 de kilometri din Autostrada Ungheni - Iasi - Targu Mures vor avea ca finantare Planul National de Redresare si Rezilienta, iar banii pentru ceilalti 260 de kilometri vor fi asigurati prin Programul Operational Transporturi.
Marcel Bolos a spus, miercuri seara, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca Autostrada A8 Ungheni - Iasi - Targu Mures va masura 320 de kilometri, iar doua segmente din autostrada vor fi prinse la finantare prin PNRR.
"Am identificat solutia de finantare pentru autostrada A8, si anume, capatul estic, care asigura legatura intre Motca, Targu Neamt si Leghin, cu o lungime de 34 de kilometri, va fi propunerea noastra pentru includerea in facilitatea de redresare si rezilienta, instrument financiar pe care il avem la dispozitie. Si capatul vestic al autostrazii, cel care asigura legatura intre Miercurea Nirajului si Targu Mures, cu o lungime de 25 de kilometri, va fi de asemenea propunerea noastra pentru includerea in facilitatea de redresare si rezilienta. Asadar, am facut un pas urias pentru implementarea Autostrazii Unirii, am facut un pas urias pentru un mare proiect de infrastructura de transport al Romaniei", a spus Marcel Bolos.
El a precizat ca aceste doua segmente vor trebui finalizate cel tarziu in anul 2026, suma necesara ridicandu-se in total la 160 de milioane de euro.
Cat priveste tronsonul montan al Autostrazii A8, care este... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 20:10
Spitalele au la dispozitie 350 de milioane de euro, incepand din 15 mai, pentru decontarea achizitiilor de aparatura medicala si echipamente de protectie facute incepand cu luna februarie 2020, a anuntat duminica Ministerul Fondurilor Europene, care a lansat apelul dedicat spitalelor implicate in lupta impotriva coronavirus, la data asumata la inceputul pandemiei.
"Ministerul Fondurilor Europene anunta lansarea apelului dedicat spitalelor implicate in lupta impotriva coronavirus, la data asumata la inceputul pandemiei. Incepand de vineri, 15 mai, spitalele au la dispozitie 350 de milioane de euro pentru decontarea achizitiilor de aparatura medicala si echipamente de protectie facute incepand cu luna februarie 2020", a anuntat duminica ministerul.
Proiectele pot fi depuse in sistemul informatic MySMIS 2014 pana la data de 30 septembrie, avand sprijinul tehnic al echipei de suport alocate de Ministerul Fondurilor Europene, pentru a accelera procesul de aplicare la resursele financiare europene in cazul spitalelor care nu sunt familiarizate cu sistemul.
"La inceputul crizei sanitare am promis data de 15 mai si ne-am tinut de cuvant! Apreciez efortul comun al echipelor implicate din Ministerul Fondurilor Europene, al Sanatatii si al spitalelor ce au nevoie de aceasta gura de oxigen pe care o reprezinta banii europeni cheltuiti eficient in folosul pacientilor.
Faptul ca am lansat la data asumata, 15 mai, un apel atat de important, este un pas spre normalitate in... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 17:22
Asigurarea unui stimulent de risc pentru medici din fonduri europene si decontarea cheltuielilor legate de spitalele modulare sunt printre masurile care urmeaza sa fie analizate in sedinta de Guvern de luni, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
"Ordonanta de urgenta a avut o prima lectura in sedinta de guvern de vineri. Va fi propusa pentru reintroducere pe ordinea de zi pentru ca sunt o serie de cheltuieli importante care se fac. Intentionam sa introducem pentru aprobare pe ordinea de zi inclusiv decontarea spitalelor modulare pe care sa le gestioneze Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, inclusiv a containerelor de logistica medicala pentru sectiile de terapie intensiva.
Proiectul de OUG cuprinde, pe langa partea de echipamente medicale, partea de asistenti sociali care vor fi implicati in aceasta perioada sa acorde sprijin pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor varstnice, de peste 65 de ani. Este vorba despre un ajutor pe care Guvernul il asigura in aceasta perioada pentru persoanele in varsta care se afla in autoizolare la domiciliu", a declarat, duminica, ministrul Fondurilor Europene la Digi 24.
In ceea ce priveste stimulentul de risc pentru medici, Bolos a precizat ca Romania nu este singura tara membra UE care a propus o astfel de masura, aratand ca state precum Bulgaria, Ungaria, Germania sau Italia au inaintat o astfel de forma de recompensare a medicilor, iar aceasta cheltuiala este eligibila din fonduri europene.... mai mult
Duminica, 05 Aprilie 2020, ora 20:27
Riscul dezangajarii ce parea iminent a fost eliminat in ultimele doua luni pentru toate programele operationale, iar valoarea declaratiilor de cheltuieli care au fost transmise Ministerului Finantelor Publice de la inceputul lunii noiembrie pana la sfarsitul acestui an a fost de 1,02 miliarde euro, a anuntat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Bolos.
"Romania nu a pierdut fonduri europene in 2019, in ultimele doua luni fiind eliminat riscul dezangajarii ce parea iminent. Sumele prevazute pentru anul care se incheie au fost utilizate integral pentru proiecte finantate prin intermediul Programelor Operationale 2014-2020", a declarat Bolos.
Potrivit acestuia, incepand cu data de 4 noiembrie 2019, riscul decomiterii de fonduri a fost eliminat la nivelul tuturor programelor operationale.
"Mai mult decat atat, valoarea declaratiilor de cheltuieli pe care le-am transmis catre Autoritatea de Certificare si Plata din Ministerul Finantelor Publice a depasit cu peste 467 milioane euro tinta de dezangajare pentru Programele finantate din Politica de Coeziune si pentru Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli pe care le-am asigurat si transmis Ministerului Finantelor Publice de la inceputul lunii noiembrie pana la sfarsitul acestui an a fost fost de 1,02 miliarde euro", a adaugat ministrul.
In prezent, rata de absorbtie a Romaniei este 36% raportat la media UE, care este de 39%.
Citeste mai... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 17:45