Atat in acesta perioada cat si inaintea ei, picam in capcana nefericirii cand ne lasam mintea sa reactioneze la emotiile noastre negative, astfel ea porneste mecanismele specifice supravietuirii. Desi este bine intentionata, noi ne simtim tot mai nefericiti si asta pentru ca treaba creierului nostru este sa ne ajute sa supravietuim si nu sa ne faca fericiti.
Spre exemplu: simtim frica de acest virus, pentru sanatatea noastra si a celor din jur. Aceasta emotie ajunge la creier care intelege ca lupta pentru supravietuire a inceput astfel, cauta solutii prin care sa ne echilibreze si ne putem surprinde mancand mai mult, fumanad, consumand mai mult alcol sau fiind mai irascibili.
Cand creierul a declansat raspunsul "lupta sau fugi" activitatea sistemului digestiv, reproducator, imunitar, repararea celulelor si detoxifierea sunt suspendate si nu ne dorim asta. Nu ne dorim asta mai ales in contextul actual in care avem nevoie de un sistem imunitar puternic.
"Partea buna este ca si creierul, ca orice alt muschi, poate fi antrenat sa ne faca fericiti. Daca noi ne cunoastem, daca invatam sa ne recunoastem emotiile si mecanismele cu care sa le tratam, atunci nu ne mai lasam condusi de frici, ci preluam controlul vietii noastre", explica Manuela Balaban, Terapeut NLP si Coach si fondatoarea Guiding Light - Lumina care iti ghideaza viata, intr-un interviu acordat Business24.
Concret, potrivit specialistului, reteta de succes pentru fiecare dintre noi este urmatoarea:
Sa... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2020, ora 19:32
Vin sarbatorile si, fie ca stai acasa cu cel mic, fie ca mergi in vizita, nu ti-ar placea sa faca dezastru in casa asa cum nici gazdele nu sunt incantate de copiii care le devasteaza casa.
Face obraznicie dupa obraznicie, se poarta nerespectuos cu cei din jur, nu il mai impresioneaza nimic, nu mai apreciaza cadourile primite, etc. Care este de fapt mesajul pe care il transmite un copil cu un comportament de tip dl Goe? Ei bine, acesta este modul lui prin care cere ajutor!
Care sunt comportamentele celor din jur care duc la aceste reactii ale copilului?
1. Copilul primeste tot ce isi doreste
Cand copilul are tot ce isi doreste, ATUNCI cand isi doreste, i se pare normal sa aiba ceea ce are si implicit nu il va mai bucura nimic. De altfel acest lucru se intampla si in cazul adultilor, doar priveste spre nume mari de la Hollywood care au tot ce isi doresc, dar si-au pierdut motivatia de a trai si intra in depresie.
2. Copilul nu se conecteaza cu parintele
Din pacate, in zilele noastre, parintele este nevoit sa munceasca mult, poate are 2-3 joburi si nu mai acorda timp copilului.
Femeile, din dorinta lor de a fi egale cu barbatii, uita de atributiile lor. A fi gospodina, pentru unii, a devenit peiorativ si fac tot posibilul sa externalizeze acest serviciu inlocuindu-l cu diverse businessuri, iar in acest timp, cel ce pierde este tot copilul.
El nu e implicat in treburile casnice, nu petrece timp cu mama care devine tot mai masculina, mai mult decat atat,... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 12:12
Oricat ne-am dori sa separam viata personala de cea profesionala acest lucru este imposibil datorita faptului ca inainte de a fi manager, angajat, sot/sotie sau tata/mama suntem OAMENI! Sunt situatii in viata atat de stresante ori dureroase pe care le poti depasi mult mai repede cu ajutorul unui specialist, asadar colaborarea cu un coach aduce valoare angajatilor si implicit companiei!
In practica mea de coaching am constatat ca acele comportamente defectuoase de la birou se bazeaza pe niste convingeri dobandite inca din copilarie sau din experientele traite si percepute intr-un mod nefavorabil.
Un manager care vrea sa domine, sa ii faca pe cei din echipa sa sa se simta mici de cele mai multe ori are acest program din experientele traite si il aplica atat la birou cat si in familie insa stim cu totii ca un om mic ii face pe cei din jur sa se simta mici pe cand un om mare ii face pe cei din jur sa se simta mari.
De asemenea incapacitatea unui angajat de a comunica asertiv, de a raspunde negativ atunci cand termenele limita nu sunt juste, de a-si asuma greselile vazandu-le ca pe niste lectii sunt doar cateva lucruri din bagajul cu care ajungi acasa dupa o zi la birou. Si astfel frustrarile de la job nasc frustrari in mediul familial si invers.
Orice angajator isi doreste sa aiba in firma oameni focusati, oameni echilibrati si detasati de problemele personale.
De aceea tot mai multe companii apeleaza la ajutorul specialistilor. O modalitate directa de a obtine... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 14:19
"Copilul este oglinda familiei" - nimic mai adevarat. Comportamentele copilului reflecta comportamentele parintilor si relatia dintre acestia.
Mi se intampla adesea sa primesc solicitari de la parinti sa le "repar" copilul prin consiliere si la fel de des spun ca eu ofer consiliere parintelui pentru ca totul incepe de la el.
Am sustinut mereu ca atata timp cat parintii sunt prezenti in viata copilului, ei au nevoie sa invete sa isi indeplineasca propriile nevoi si apoi vor sti sa le indeplineasca si pe cele ale copilului.
Cu alte cuvinte daca ai paharul gol, atunci ce poti oferi la randul tau?
Consilierea adresata copilului are efect pana ce ajunge acasa si preia din nou comportamentul parintilor. Astfel ca nu aceasta este iesirea din acest cerc vicios.
Asadar, de ziua lui iti las cateva cadouri pe care sa i le oferi. Sunt acele cadouri ce dureaza o viata si pe care multi le-au cam uitat in goana lor spre a oferi copiilor lucruri pentru o viata mai buna. Chiar daca intentia lor este una pozitiva, consecintele sunt dezastruoase! Cum ar fi ca al tau copil sa te intrebe la un moment dat: "Mami, tati, ati facut destui bani pentru a-mi cumpara o alta copilarie?" Dar daca citesti acest text deja esti pe drumul parintilor constienti ca inteligenta emotionala a copilului este cheia succesului si ca este de 2 ori mai importanta in atingerea unui obiectiv decat cunostintele academice sau orice alt lucru.
Oricum ai facut pana acum, vestea buna este ca inteligenta... mai mult
Sambata, 01 Iunie 2019, ora 00:00
In ultima perioada tot mai multe companii se confrunta cu deficit de personal. Acest lucru se intampla pe de o parte pentru ca tinerii din ziua de azi vor sa primeasca mult si sa ofere putin, iar pe de alta parte, milenialii nu mai sunt multumiti doar cu o remuneratie pentru munca depusa, ci vor mai mult de atat.
Angajatii mai tineri in special sunt precupati atat de oportunitatile de dezvoltare din cadrul firmei cat si de stilul de leadership. Ei vor migra la diverse locuri de munca daca nu le vor fi satisfacute nevoile care le cresc stima de sine si aceasta se poate realiza printr-un stil de conducere tip coaching. Treaba managerului modern este sa le creeze spatiu oamenilor sa creasca, astfel putandu-le accesa adevaratul potential.
Din fericire, am observat ca multe dintre marile companii de la noi din tara au inteles ca angajatii lor isi pot accesa adevaratul potential la job doar atunci cand sunt echilibrati emotional. In acest sens apeleaza la diversi specilalisti fie traineri sau coach pentru a aduce un plus de valoare in firma lor.
Unicul obstacol unanim este frica sub diverse forme, fie lipsa de incredere fie frica de esec. Cea mai eficienta modalitate de a construi increderea in sine a angajatilor, de a imbunatati performantele si asta intr-un timp foarte scurt este coachingul.
Spre exemplu, ce crezi ca se ascunde in spatele unui manager care este violent verbal cu echipa sa? Teama de esec, evident.
Daca echipa lui nu obtine performante atunci el... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 10:56
Este demonstrat faptul ca o calatorie te face mult mai fericit decat achizitionarea unui lucru. Acel obiect nou cumparat iti aduce fericire o perioada scurta de timp in schimb amintirile acumulate intr-o calatorie iti vor da impulsuri de fericire toata viata.
Asadar, dupa parerea mea, cel mai pretios mod de a-ti petrece timpul liber este sa calatoresti! O spun eu care daca nu am planificata o calatorie, nu imi gasesc locul.
Calatoriile iti deschid mintea si te transforma, te ajuta sa evoluezi. De fiecare data, la revenire, vei fi un alt om. Vei fi mai bun, mai experimentat si mai ales, mai relaxat.
Iata principalele motive pentru care eu si familia mea alegem sa calatorim ori de cate ori timpul ne permite:
1. Banii cheltuiti intr-o calatorie te fac mai fericit decat cei cheltuiti pe alte bunuri materiale. Asa sustin psihologii in studiul "Experientele ne fac mai fericiti decat posesiile". Consider ca fericirea consta in numarul de amintiri diferite pe care le ai si pentru asta e necesar sa faci ceva nou in fiecare zi. Cea mai buna varianta pentru a atinge acest obiectiv este calatorind.
2. Calatorind inveti sa traiesti cu mai putin. Cand pleci pentru o perioada mai lunga de timp si vrei sa iti iei doar cateva lucruri in bagaj realizezi cat de putine lucruri iti sunt necesare de fapt si ca toate celelalte le-ai achizitionat sa iti indeplinesti alte nevoi decat cele de baza, nevoi pe care, dupa cum vezi, nu le iei cu tine in calatorie.
3. Folosesti la... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 11:26
In sesiunile mele de coaching observ tot mai des ca persoanele sunt de-a dreptul bulversate de multitudinea de informatii la care sunt expusi zi de zi.
Simt de parca nimic din ceea ce sunt nu corespunde cu principiile promovate de dezvoltarea personala, de spiritualitate sau de normele societatii mereu in schimbare.
Acest lucru se intampla deopotriva fie ca esti CEO intr-o multinationala, fie ca esti gospodina, nu are importanta sexul sau religia, fiecare are nevoile lui de a se simti stapan in propria viata.
Ti se intampla poate si tie sa citesti despre cum sa te porti ca manager sau ca parinte si te simti vinovat ca te tot regasesti in zona de "asa nu"?
Cu parintii tai ai vrea sa fii mai tolerant, dar nu ii poti ierta pe deplin pentru felul in care te-au crescut? Poate te-au abandonat la bunici, te-au comparat si nu au avut incredere in tine, s-au despartit si ai suferit din lipsa unuia dintre ei sau poate ca nu te-au facut sa simti ca te iubesc.
In relatia de cuplu ai vrea poate sa iubesti neconditionat, asa cum ai citit ca este adevarata iubire si totusi nu iti iese?
Ei bine, afla ca nu ai tu o problema, afla ca este un curs normal al lucrurilor si ca oricat te-ai invinovati ca nu esti angajatul, parintele, copilul sau poate partenerul care ai dori sa fii nu vei rezolva nimic.
Nu e ca si cand acum citesti o informatie care ti se pare logica la nivel constient si o poti implementa in viata de zi cu zi din secunda urmatoare intr-un mod ireversibil.... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 14:29
Am tot vorbit despre obiective, despre trasarea lor, despre carnetelul in care sa le scriem, despre trimiterea intentiei in Univers, dar nu am vorbit despre ce avem de facut pentru indeplinirea lor.
De multe ori cand suntem aproape de succes alegem sa renuntam si facem asta tocmai pentru ca nu suntem pregatiti sa primim aceasta realizare. Poate avem anumite limitari din copilarie de genul "nu merit", "nu pot" sau poate doar ne este frica de un esec si renuntam. Insa frica de esec inseamna de fapt frica de succes. Fara un potential esec nu ajungem la succes.
In loc sa ne ferim de esec mai bine l-am accepta, ne-am imprieteni cu el si am invata ce are el sa ne transmita. Fiecare asa numita "greseala" vine in viata noastra pentru a ne sustine evolutia. Avem nevoie sa fim deschisi pentru a-i intelege mesajul!
Primim mesaje constant. De cele mai multe ori subtile, insa daca nu le vedem ele se intensifica si pot ajunge sa fie de o incarcatura emotionala mare. De exemplu daca nu intelegi o usoara durere care poate insemna sa faci o pauza, sa te odihnesti, este posibil sa iti rupi un picior pentru a fi sigur ca nu te mai deplasezi o perioada.
Conexiunea cu propria persoana ori sa traiesti in prezent sunt foarte importante pentru a intelege aceste semne. Asadar, pentru a-ti indeplini obiectivele, iti propun urmatorii pasi:
1. Practica meditatia si invata sa te conectezi la corpul tau. Descifreaza mesajele din spatele senzatiilor pe care le simti in corp. Alege-ti o... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 16:45
Vin sarbatorile, cu bune si cu rele. Unii dintre noi adoram pur si simplu haina sarbatorilor care ne imbraca pe dinauntru si pe dinafara.
Vedem doar vitrinele decorate, strazile frumos luminate, auzim colinde si suntem intr-un film al nostru din care nimeni si nimic nu ne poate scoate. Am vazut insa in jurul meu oameni la care stresul cadourilor, vizitelor, curateniei, preparatelor culinare depasea cu mult bucuria de a asculta colinde.
Am ramas fara cuvinte cand am auzit o doamna ca nu ii impodobeste bradul copilului (are 7 ani) decat atunci cand termina curatenia generala.
Si o intreb cand va fi acel moment? "A, pai doar nu o fac de acum ca se face mizerie la loc pana de Craciun. Dar in fiecare an am facut asa. Asa facea si mama, nu stiu de ce ma bate acum la cap cu bradul?!?". "AHAAA!!!", zic.... Sigur, fiecare este in realitatea lui. Fiecare dintre noi alege ce vrea sa traiasca si cum.
Eu doar am constientizat cat de nocive sunt anumite programe. Cat de mult rau ne putem face datorita rigiditatii. Pana nu demult si eu eram rigida si extrem de atasata de locuri sau obiceiuri. Voiam cumva sa perpetuez un comportament pe care l-am primit din familie. Mi-a fost folositor, insa pana la un punct.
Cand am identificat ca nu se mai potriveste cu ceea ce traiesc in prezent alaturi de fiul si sotul meu am decis sa schimb. Nu a fost usor, nu a fost o schimbare naturala, a fost una constienta. Recunosc ca fiul meu m-a ajutat enorm. Copiii sunt conectati la propriile... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 09:50