Scriam in primul articol despre opinia publica si de ce este atat de importanta atunci cand ne raportam la perceptia publica, la reputatia publica sau la imaginea publica. Si, mai ales, de ce (si) opinia publica este parte integranta din algoritmul online al retelelor de socializare.
In acest articol, vom trata pe scurt profilurile false din retelele de socializare, care este rolul acestora, de ce exista si, mai ales, cum pot acestea sa provoace schimbari in gandiri, perceptii si raportari sociale fata de o tema, un obiect sau o persoana.
Concret
Sa incepem cu inceputul: conform definitiei din DEX, intelesul verbului a manipula presupune a influenta prin diverse mijloace modul de a gandi si de a actiona al unei persoane sau al unei colectivitati.
Pentru cei dintre dumneavoastra familiarizati cu mediul online, stiti foarte bine ca batalia perceptiei este una profund emotionala tragand dupa sine orice gest omonim: de la a achizitiona un expressor, la a vota o anumita persoana in detrimentul alteia.
Iar mediul online e pe cat de profund vizual, pe atat de intepator si conflictual. Am stabilit in articolul trecut care este unul dintre fundamentele acestui ultim deziderat. Si, atunci, care este rolul unui profil fals si de ce au capatat asa tractiune?
Profilele false/Problema Anei
Raspunsul este unul foarte simplu: dintr-o lene sociala. Avem urmatoarea informatie: Ana are mere (obiectivul Anei fiind ca toata lumea sa stie ca doar ea are merele cu pricina) .... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 07:44
RED-Alert este un proiect de cercetare si inovare, finantat de programul Horizon 2020 al Uniunii Europene. Scopul lui este sa dezvolte noi instrumente de analiza si monitorizare online in scopul combaterii terorismului.
Se estimeaza ca, in prezent, 90% din activitatea terorista de pe internet se desfasoara prin intermediul site-urilor de socializare si prin intermediul social media.
Grupurile teroriste si extremiste folosesc internetul pentru scopuri diverse, precum razboi psihologic, propaganda, strangere de fonduri, recrutare, mobilizare, schimb de informatii, planificare, coordonare, manipulare de date si dezinformare, cu consecinte dramatice pentru cetatenii europeni: indivizi radicalizati sunt responsabili pentru peste 40 de atacuri teroriste din 2015 si pana acum.
Furnizorii de social media sunt hotarati sa lupte impotriva propagandei teroriste, dar recunosc ca nu exista un instrument specific pentru identificarea continutului terorist de pe internet, ceea ce ii face sa se bazeze pe instrumente de combatere a spam-ului, raportari din partea unor utilizatori si analiza umana in detectarea acelor conturi care promoveaza terorismul.
RED-Alert va recurge la puterea inteligentei artificiale pentru a detecta continutul terorist, bazandu-se pe o combinatie unica de tehnologii, precum procesarea limbajului natural, analiza sematica la nivelul media, analiza retelelor sociale si analiza evenimentelor complexe.
RED-Alert aduce impreuna in lupta impotriva... mai mult
Joi, 15 Iunie 2017, ora 09:30
Ponderea romanilor care cumpara alimente online a crescut de la 4,8% in 2011 la 7,2% anul trecut, potrivit Daedalus Millward Brown, care arata ca 75% dintre participantii la un studiu realizat de firma intentioneaza sa cumpere produse din magazinele online ale hipermarketurilor si supermarketurilor.
In acest context, tot mai multi retaileri isi deschid magazine online.
Anul trecut, primul pas a fost facut de Carrefour, care si-a lansat oficial hipermarketul online la sfarsitul lunii iulie. Serviciul este disponibil pentru Bucuresti si localitatile limitrofe, cu livrare la domiciliu. Acesta a fost urmat de cora, care a deschis in decembrie hipermarketul coradrive.ro, prin care clientii pot sa cumpare produsele online si le ridica ulterior din magazin, si care a anuntat ca va incepe livrarile la domiciliu in acest an.
La sfarsitul anului trecut si Mega Image, cea mai mare retea de supermarketuri din Romania, a anuntat ca va inaugura serviciul de livrari la domiciliu in primul trimestru al acestui an.
Cel mai recent anunt a fost facut de Selgros, care a intrat in comertul online printr-un parteneriat cu platforma de servicii de aprovizionare online megamarket.ro, prin care va livra direct clientilor peste 11.000 de produse alimentare si nealimentare.
Conform unor estimari anterioare ale Carrefour Romania, retailul online reprezinta sub 1% din totalul vanzarilor de alimente din Romania.
Cele mai achizitionate servicii si produse
Topul serviciilor si... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 08:00
Augment este o aplicatie gratuita de realitatea augmentata (sau imbunatatita, daca va convine mai mult termenul) care promite sa schimbe modul in care se fac cumparaturile online.
Dezvoltata de Jean-Francois Chianetta, Augment ofera posibilitatea utilizatorilor de device-uri cu iOS (iPad, IPhone, iPod touch cu camera foto) si celor de Android, sa previzualizeze un obiect de mobilier, de exemplu, inainte sa-l cumpere, chiar din confortul locuintei.
Marele avantaj al aplicatiei este ca modele 3D (deocamdata cateva pentru ca aplicatia este in dezvoltare) pot fi manipulate in orice mod pe ecranul unei tablete, sa spunem - pot fi micsorate, rotite si fixate in locul care va intereseaza. Si, cum cu ajutorul senzorului foto al device-ului vizualizati si camera in care ar trebui sa asezati obiectul de mobilier, aveti ocazia sa vedeti, aproape la propriu, cat de bine arata o canapea, de exemplu, pozitionata intr-un anumit loc in camera in care va aflati, sau cum se incadreaza un mobilier de bucatarie intr-un anumit spatiu.
Citeste mai multe despre Augment - o excelenta aplicatie de realitate augmentata pentru cumparaturi online pe Hit.ro. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 12:58
Rusia vrea sa puna capat anonimatului pe Internet, a anuntat Aleksey Moshkov, un ofiter de top din cadrul Ministerului de Interne rus.
In opinia acestuia, retelele sociale aduc, pe langa avantajele binecunoscute de toata lumea si un potentia pericol pentru societate, potrivit Business Insider.
Moshkov a mai precizat ca Rusia ar trebui sa adopte aplicatia online "Face Control".
"Inregistreaza-te cu numele tau real, da-ti adresa reala si poti intra pe chat. De ce sa te ascunzi daca esti o persoana onesta, care respecta legea?", se intreaba acesta, care a mai subliniat ca Ministerul de Interne rus va lua masuri pentru reducerea anonimatului in mediul online.
Ofiterul rus a facut referire la revoltele din Marea Britanie din aceasta vara, ca un exemplu ilustrativ pentru modul in care web-ul poate fi folosit pentru a incita la violenta.
Un alt factor luat in considerare este legat de faptul ca unii hackeri simpatizanti ai Kremlinului s-ar putea implica in manipularea alegerilor. Au existat de asemenea rapoarte care au aratat ca Serviciul Federal rus pentru supraveghere in domeniul telecomunicatiilor a inceput deja sa urmareasca conversatii online. mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 22:15