Comisia Europeana (CE) a sanctionat 8 banci internationale cu amenzi in valoare totala de 1,71 miliarde euro, pentru ca au participat la activitati de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobanda pe piata interbancara EURIBOR si LIBOR, la euro si yeni japonezi.
Cea mai dura sanctiune vizeaza banca germana Deutsche Bank, amendata cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate in zona dobanzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeana.
Banca franceza Societe Generale a fost amendata cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activitati de tip cartel in zona derivatelor financiare pe dobanzile interbancare la euro.
Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sanctionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli in zona pietei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influentarea dobanzilor la yeni.
Bancile americane JPMorgan Chase si Citigroup au de platit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobanzilor la yeni.
Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra si birouri in principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendata de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobanzilor la yen.
"Socanta la scandalurile LIBOR si EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigata de autoritati... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:12
Mai multe banci au intentionat sa se retraga din consiliul care stabileste indicele Libor, insa au fost obligate sa renunte la idee dupa ce institutia de reglementare din Marea Britanie le-a avertizat cu privire la implicatiile unei astfel de decizii.
Autoritatea pentru Servicii Financiare (ASF) a trimis recent scrisori catre mai multe banci importante, printre care banca franceza BNP Paribas si grupul olandez Rabobank, in care le-a cerut sa nu se retraga din consiliu, dupa ce sefii acestor banci i-au informat pe membrii Asociatiei Bancherilor Britanici, organizatia care supervizeaza indicele de dobanda interbancara, ca intentioneaza sa iasa din acest mecanism de decizie, scrie Wall Street Journal.
Libor se stabileste in functie de estimarile cu privire la costurile de imprumut dintre banci. Bancile sunt reticente sa se implice in acest proces, in urma scandalului privind manipularea LIBOR, in care sunt anchetate mai multe banci.
Citeste mai multe despre Bancile vor sa iasa din consiliul care stabileste LIBOR, autoritatile nu le lasa pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 17:00
Londra risca sa piarda statutul de principal centru financiar mondial, dupa ce o investigatie privind manipularea dobanzilor interbancare, pe o piata de 360.000 de miliarde de dolari, se adauga altor cazuri de abuzuri efectuate de banci, care au erodat increderea in City.
In ultimul an, JPMorgan Chase a anuntat pierderi din tranzactii de cel putin 2 miliarde de dolari, UBS a fost acuzata de o frauda de 2,3 miliarde de dolari, iar Barclays si multe alte banci au fost acuzate de manipularea dobanzii interbancare LIBOR, transmite Bloomberg.
Aceste scandaluri isi pun amprenta pe centrul financiar londonez, unde anul trecut au fost concediati mai multi angajati in sectorul financiar decat in oricare alta tara, economia britanica fiind afectata de prima dubla recesiune dupa anii '70.
"Mi se strange inima de cate ori este un scandal, iar autorii sunt din Londra, chiar daca nu este intotdeauna responsabilitatea Marii Britanii. Exista un efect asupra reputatiei Marii Britanii si intareste opinia ca si dupa toate scuzele mai sunt multe de facut", a declarat Sharon Bowles, presedinta a comitetului pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European.
Londra, cel mai important centru financiar mondial, potrivit companiei de cercetare Z/Yen Group, a fost locul unde American International Group si Lehman Brothers au efectuat tranzactii care au contribuit la prabusirea lor financiara.
In aceasta saptamana, directorul general al Barclays, Robert Diamond, cel mai... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 20:59