Ministerul Economiei a anuntat, miercuri, organizarea unei licitatii publice pentru gasirea unor companii care se ocupe cu recrutarea si plasarea de personal la societatile cu capital de stat. Afla ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti intra in cursa.
Aceasta sarcina a revenit, in octombrie 2011, companiei Pedersen&Partners, firma care a reziliat insa, in mai 2012, contractul cu statul roman pe motiv ca Ministerului Economiei a intentionat sa deruleze procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.
Ministerul Economiei si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) sunt in cautarea unui inlocuitor, intrucat Romania si-a asumat in fata FMI sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat pana la finalul lui 2012.
Ministerul Economiei pune la bataie 22 de milioane de lei pentru alegerea managerilor privati. Suma va fi acordata pentru intreg contractul cadru multianual. Pentru anul 2012, Ministerul Economiei pune la bataie sapte milioane de lei.
Durata acordului cadru este pana la 31 decembrie 2013, insa poate fi prelungita fara a depasi, insa, patru ani.
In schimb, compania de recrutare trebuie sa depuna o garantie de 80.000 de lei, bani care se pot opri de catre OPSPI in cazul in care: ofertantul refuza sa semneze contractul cadru sau isi retrage oferta inainte de expirarea datei si orei de depunere a ofertelor.
Compania care participa la licitatia publica trebuie sa faca dovada... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:12
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
Cu toate ca procesul de recrutare al managerilor privati este pregatit cu mare fast de catre Guvern de mai bine de un an de zile, abia saptamana viitoare se va da startul cautarilor. Analistii contactati de Business24 s-au aratat sceptici in ceea ce priveste reusita "proiectului".
"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.
Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.
In maximum o saptamana statul va da startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor.
Printre companiile care au depus la Ministerul Economiei ofertele de participare la licitatie se numara Spencer Stuart si Egon Zehnder, companii de renume international. Comisionul pe care il vor primi headhunterii va fi de 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutare.
Iata cum arata bilantul primelor companii care vor avea manager privat:
Hidroelectrica
Cea mai mare companie producatoare de energie din Romania a obtinut... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:00
Dupa mai mult de noua luni de la lansarea proiectului "CEO privat la stat", de catre Ministerul Economiei, doi dintre cei mai mari jucatori la nivel international si-au anuntat participarea la licitatia pentru selectarea head hunterilor care vor recruta manageri din privat pentru companiile de stat Hidroelectrica, Oltchim, Electrica Furnizare si Romarm.
Participarea celor doua companii internationale de recrutare, Spencer Stuart si Egon Zehnder, care au depus vineri la sediul Ministerului Economiei ofertele, reprezinta o premierea la nivel national. O premiera este si suma pe care acestea ar putea-o primi, respectiv cate 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutat.
Suma vehiculata este peste nivelul mediu, insa aria geografica extinsa din care se vor realiza recrutarile poate justifica comisionul de un sfert de milion de euro, considera specialistul in HR George Butunoiu.
"Daca li se cere sa caute prin nu stiu cate tari, e justificata. Suma este prea mare pentru o recrutare obisnuita, sunt sigur ca nu era nevoie ca statul sa plateasca atat de mult pentru o recrutare", a spus specialistul.
Citeste mai multe despre Trebuie statul sa plateasca un comision de 250 mii euro pentru head hunteri? pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 12:10
Primele 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor, potrivit datelor prezentate de Andreea Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc."Lista scurta cu propunerile de directori generali si criteriile de selectie pentru membrii Consiliului de Administratie (va fi stabilita - n.r.) pana la 1 decembrie 2011. Numirea managerilor selectati si a membrilor Consiliului de Administratie (se va face - n.r.) pana la sfarsitul lunii februarie 2012", arata Vass.
O prima etapa a acestui proces de alegere a unor noi directori generali la companiile de stat este reprezentata de separarea functiei de director general de cea de presedinte a Consiliului de Administratie. Aceasta operatiune este in derulare, iar primele companii la care va fi aplicata sunt Oltchim Ramnicu Valcea si la Conpet Ploiesti.
Potrivit Andreei Paul Vass, pana la 1 octombrie vor fi selectate firmele pentru recrutarea managerilor.
Mai multi consultanti si directori de companii de stat si private, prezenti joi la o dezbatare ZF Expert, considera ca succesul numirii managementului privat depinde de reducerea influentei politice in conducerea companiilor de stat, stabilirea clara a obiectivelor in contractele de mandat ale directorilor si de pachete salariale corelate cu profitul obtinut.
Printre companiile care ar putea avea manageri privati se numara Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori, CFR... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 15:39