A venit randul belgianului de la Tarom, Christian Heinzmann, sa faca loc intereselor care alunga managerii privati de la companiile de stat subordonate Ministerului Transportului. Este un deja vu al demisiilor managerilor din cadrul CFR si CFR Marfa, "sperante" ale caror recrutari au durat si au costat mult.
Managerul privat de la Tarom, ales in toamna anului trecut dupa subita retragere a austriacului Heinrich Vystoupil, a declarat pentru presa ca a fost obligat, vineri, de Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie, sa isi scurteze mandatul cu trei ani, adica pana in luna noiembrie, pe seama unor nemultumiri ale boardului cu privire la planul de redresare al companiei.
In primul trimestru din 2013, pierderile Tarom s-au redus cu 24% fata de aceeasi perioada din 2012, la 11,4 milioane de euro.
In aceeasi zi, boardul a numit un nou director executiv, in persoana lui Nicolae Demetriade, un membru recent al CA, respins initial la alegerea componentei boardului. Demetriade, care a condus Tarom in perioada 2000-2001, spune ca a fost numit in functie pentru a urgenta procesul de rentabilizare a companiei, care prevedea ca Tarom sa intre pe profit din 2015. Totusi, Lucian Isar, fost membru al boardului, face acuzatii grave pe blogul sau:
"Batalia pentru imbunatatirea performantelor Tarom a trecut pe plan secund la scurt timp dupa introducerea managementului privat. Principala preocupare a devenit 'batalia' romaneasca pentru Tarom si probabil ca va... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 18:25
Marile companii de stat, care produc pagube de sute de milioane de euro in economia Romaniei, pe care guvernul vrea sa le aduca pe linia de plutire instaland la conducerea lor manageri privati, n-au nicio sansa pentru ca decizia politica nu a fost inlocuita de una de business.
Pentru recrutarea managerilor privati, statul a platit 200.000 de euro unei companii de consultanta in resurse umane si ar fi trebuit sa fie independenta de influenta politica. Cele mai recente exemple contrazic insa principiul pe care l-a anuntat guvernul Ponta.
Spre exemplu, Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functie de director executiv al Administratiei Porturilor Maritime.
La fel este si cazul lui Daniel Georgescu, consilier local, care a fost numit in luna iunie, prin ordin de ministru, in pozitia de director general al companiei Administratia Canalelor Navigabile.
Nici compania Tarom, careia i-a fost deja stabilit consiliul de administratie, n-a scapat de numiri politice. In consiliu se afla Valentin Macec, fost consilier al ministrului Transporturilor si Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri.
Analistii economici consultati de Business24 au spus ca toate aceste numiri "submineaza" proiectul managerilor privati, inca din start.
Analistul Constantin Rudnitchi nu vede cu ochi buni numirile politice la conducerea companiilor de stat.
"Putem perverti intregul proces, sa-l aruncam in derizoriu, daca incepem cu mismasuri de genul... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 07:00
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
Cele mai vanate joburi ale momentului sunt cele de director general si membru in consiliul de afaceri in cadrul companiilor de stat. Peste 6.000 de CV-uri au fost primite in cadrul procesului de selectie a managerilor privati la companiile de stat.
Statul roman vrea sa angajaze aproximativ 65 de persoane pentru pozitia de director general si membru in consiliul de administratie in cadrul mai multor companii aflate in subordinea Ministerului Transportului si Infrastructurii.
Posturile de director general sunt in numar de 12, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24.
El ofera consultanta pentru recrutarea managerilor privati, alaturi de PwC Romania, firma de avocatura D&B David si Baias.
Procesul de recrutare "merge bine, neasteptat de bine", spune Butunoiu. La 6.000 de CV-uri primite exista multa candidaturi bune, cu aplicanti din toate colturile lumii, chiar si din Australia.
Head-hunter-ul s-a folosit de mai multe medii de comunicare pe Internet pentru recrutarea angajatilor, printre care si retelele sociale.
"Va scriu, ca sa va rog sa va implicati direct intr-un proiect de a carui reusita sunteti interesat in foarte, foarte mare masura", scria el intr-un mesaj pe LinkedIn, cea mai mare retea de socializare pentru profesionisti.
Procesul de recrutare se incheie, potrivit oficialului, in luna octombrie, dar pana la sfarsitul lunii septembrie, procesul de angajare pentru cea mai mare parte a directorilor se va fi incheiat.... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:59
George Butunoiu Group in asociere cu firma de avocatura D&B David si Baias va furniza servicii de consultanta pentru recrutarea managerilor privati pentru 10 companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Dupa ce headhunterului George Butunoiu a anuntat in exclusivitate pentru Business24 ca firma pe care o conduce a incheiat un contract cu statul pentru gasirea managerilor privati pentru companiile de stat, parteneriatul a fost anuntat si in mod oficial printr-un comunicat de presa.
Procesul de recrutare ar trebui finalizat pana la sfarsitul acestui an. In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: 10 directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.
Cele zece companii sunt: Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea
Comerciala de Transport Metroul Bucuresti.
Profilul managerului dintr-o companie de stat este identic cu cel al unei companii private. Head-hunterul a adaugat ca exista multi oameni de afaceri care ar accepta o astfel de functie si cu o remunetarie mai mica sau chiar gratis, a declarat George Butunoiu pentru Business24.
Care este profilul unui candidat la o... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:16
Procedura de selectare a consultantilor implicati in activitatea de recrutare a managementului profesionist la companiile de stat a fost demarata joi, toata documentatia aferenta acestei proceduri fiind disponibila pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Conform unui comunicat al MECMA, pentru companiile cu capital integral sau majoritar de stat din portofoliul Ministerului Economiei, procedura de implementare a guvernantei corporative a inceput sa fie implementata din luna mai 2012, cand, in urma unei analize economice preliminare, au fost identificate 48 companii de stat aduse intr-o situatie financiara nefavorabila si care au nevoie, pentru a se putea redresa economic, de manageri profesionisti si de o distantare fata de mediul politic.
"Implementarea managementului profesionist in 48 companii de stat nu este actualmente una dintre cerintele minimale asumate fata de institutiile financiare internationale, dar este un mijloc de redresare economica, este o modalitate de implicare a tehnocratilor in administrarea bogatiei nationale", se mentioneaza in comunicat.
Companiile din portofoliul MECMA care vor avea management privat sunt Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Paroseni, Hidroelectrtica, societatile Hidroserv din Bistrita, Cluj, Sebes, Curtea de Arges, Ramnicu Valcea, Slatina, Hateg, Hidroserv Portile de Fier, Transelectrica,... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 11:52
Companiile TAROM, CFR Marfa si Electrificare CFR vor avea manageri privati in cel mult cinci luni, perioada maxima de selectie a acestor directori, potrivit Ordonantei de Urgenta care stabileste procedura pentru selectia acestor manageri.
Potrivit documentului, intr-o prima etapa, in aproximativ o luna de la intrarea in vigoare a actului normativ, la sfarsitul lunii decembrie, intreprinderile publice care au o cifra de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 si peste 1.000 de angajati, vor incepe procedurile de selectare a primilor administratori si manageri privati.
Ulterior, pe masura ce expira contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicata pentru selectarea noilor candidate.
Managerii privati, selectati dupa mai multe etape
Selectia se desfasoara in mai multe etape. In prima etapa, Adunarea Generala a Actionarilor decide initierea unei proceduri de selectie a administratorilor executivi si neexecutivi (in cadrul primei etape, selectia este internationala).
Dupa convocarea Adunarii Generale, se vor selecta experti independenti, specializati in recrutare resurse umane, care vor sprijini intreprinderile publice in realizarea unei selectii obiective, transparente si profesioniste. Acestei etape ii urmeaza publicitatea anuntului de selectie a administratorilor/managerilor si evaluarea candidatilor.
Dupa selectia acestora, in aceste companii supuse aplicarii ordonantei, se va convoca din nou... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:36
Autoritatile vor demara in august procesul de selectie al noilor manageri care vor ocupa scaunele din varful companiilor de stat, se arata in Scrisoarea de intentie a autoritatilor romane catre FMI, potrivit NewsIn. Romania s-a angajat ca, pana la sfarsitul lunii august, sa elaboreze si sa aprobe legislatia privind companiile de stat, care va prevedea, printre altele, actiuni independente de audit, raportari trimestriale ale datelor financiare si control financiar din partea Ministerului Finantelor.
"Vom interzice prelungirea contractelor existente ale managerilor dupa data de 1 ianuarie 2012.
Pentru cele mai mari companii (desemnate pana la sfarsitul lui iulie) care vor ramane sub controlul statului, legislatia va specifica faptul ca toate pozitiile-cheie de conducere (inclusiv CEO si CFO) vor fi ocupate numai in urma unui proces deschis de selectie internationala, realizat de companii de resurse umane recunoscute la nivel international", se arata in Scrisoarea de intentie catre FMI.
Managerii marilor companii de stat vor primi "suficienta" autonomie pentru ca acestea sa poata functiona fara "interferente nejustificate", potrivit documentului.
Membrii consiliilor de administratie ale acestor firme vor fi selectati de catre actionari si verificati de experti independenti pentru a se asigura ca ei sunt pe deplin calificati sa isi exercite functiile.
Actualii manageri ai companiilor de stat si membrii consiliilor de administratie ale acestora pot participa la selectiile... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:43
La cerinta FMI, cele mai mari companii de stat vor avea management privat. "Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012.(...) Toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare", a declarat pentru Bloombiz.ro, consiliera premierului, Andreea Paul Vass. Aceasta averitizeaza companiile de stat ca toate costurile managementului actual vor fi drastic diminuate in raport cu eficienta acestora.Firmele de resurse umane care vor recruta manageri pentru companiile de stat trebuie sa fie recunoscute pe plan international, iar promovarea anuntului se va face la nivel international, inclusiv in Romania.
Prin aceasta masura, toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare, potrivit consilierului primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass.
Aceasta a mai spus ca toate companiile de stat vor avea obligatia de a consolida drepturile actionarilor minoritari si de a transfera controlul financiar al intreprinderilor de stat de la Ministerele de resort catre Ministerul Finantelor Publice.
"Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012. Pentru cele mai mari societati pe care le vom stabili pana la finele lunii iulie 2011 si care vor ramane sub controlul statului, vom impune prin legislatie ca toate functiile... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 16:06