Programul managerului strain la companiile de stat a inceput cu stangul, dupa ce austriacul Heinrich Vystoupil, cel care a fost desemnat sa preia conducerea operatorului aerian Tarom a refuzat sa semneze contractul, pentru ca a fost nemultumit de salariul primit.
Reprezentantii ministerului Transporturilor au declarat ca membrii noului Consiliu de Administratie (CA) nu pot satisface pretentiile salariale si organizationale ale noului CEO si ca, in cursul discutiilor pentru semnarea contractului de mandat al acestuia, Vystoupil a preferat sa renunte la post.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, considera ca situatia de la Tarom trebuie administrata de Consiliul de Administratie numit in urma cu zece zile, dupa ce directorul general executiv desemnat, Heinrich Vystoupil, a renuntat la post.
Tarom: managerul pleaca, problemele raman
"Nu mai este problema mea. In momentul in care am numit Consiliul de Administratie, Consiliul trebuie sa semneze contractele de mandat. Daca unul din Consiliul de Administratie refuza sa semneze contractul de mandat si nu reuseste sa si-l negociere corespunzator nu mai este treaba mea, este treaba Consiliului de Administratie", a declarat Silaghi, pentru Agerpres.
Heinrich Vystoupil a fost primul manager strain, numit la o companie de stat, dar dupa demisia sa programul pregatit de guvern pare un esec. Austriacul trebuia sa aduca pe profit Tarom, care a inregistrat, in ultimii ani, pierderi de 200 de... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:38
Marile companii de stat, care produc pagube de sute de milioane de euro in economia Romaniei, pe care guvernul vrea sa le aduca pe linia de plutire instaland la conducerea lor manageri privati, n-au nicio sansa pentru ca decizia politica nu a fost inlocuita de una de business.
Pentru recrutarea managerilor privati, statul a platit 200.000 de euro unei companii de consultanta in resurse umane si ar fi trebuit sa fie independenta de influenta politica. Cele mai recente exemple contrazic insa principiul pe care l-a anuntat guvernul Ponta.
Spre exemplu, Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functie de director executiv al Administratiei Porturilor Maritime.
La fel este si cazul lui Daniel Georgescu, consilier local, care a fost numit in luna iunie, prin ordin de ministru, in pozitia de director general al companiei Administratia Canalelor Navigabile.
Nici compania Tarom, careia i-a fost deja stabilit consiliul de administratie, n-a scapat de numiri politice. In consiliu se afla Valentin Macec, fost consilier al ministrului Transporturilor si Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri.
Analistii economici consultati de Business24 au spus ca toate aceste numiri "submineaza" proiectul managerilor privati, inca din start.
Analistul Constantin Rudnitchi nu vede cu ochi buni numirile politice la conducerea companiilor de stat.
"Putem perverti intregul proces, sa-l aruncam in derizoriu, daca incepem cu mismasuri de genul... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 07:00
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
Cele mai vanate joburi ale momentului sunt cele de director general si membru in consiliul de afaceri in cadrul companiilor de stat. Peste 6.000 de CV-uri au fost primite in cadrul procesului de selectie a managerilor privati la companiile de stat.
Statul roman vrea sa angajaze aproximativ 65 de persoane pentru pozitia de director general si membru in consiliul de administratie in cadrul mai multor companii aflate in subordinea Ministerului Transportului si Infrastructurii.
Posturile de director general sunt in numar de 12, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24.
El ofera consultanta pentru recrutarea managerilor privati, alaturi de PwC Romania, firma de avocatura D&B David si Baias.
Procesul de recrutare "merge bine, neasteptat de bine", spune Butunoiu. La 6.000 de CV-uri primite exista multa candidaturi bune, cu aplicanti din toate colturile lumii, chiar si din Australia.
Head-hunter-ul s-a folosit de mai multe medii de comunicare pe Internet pentru recrutarea angajatilor, printre care si retelele sociale.
"Va scriu, ca sa va rog sa va implicati direct intr-un proiect de a carui reusita sunteti interesat in foarte, foarte mare masura", scria el intr-un mesaj pe LinkedIn, cea mai mare retea de socializare pentru profesionisti.
Procesul de recrutare se incheie, potrivit oficialului, in luna octombrie, dar pana la sfarsitul lunii septembrie, procesul de angajare pentru cea mai mare parte a directorilor se va fi incheiat.... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:59
Managerii privati nu pot face curatenie la companiile de stat, pentru ca acolo sunt contracte a caror reziliere ar fi prea costisitoare, astfel ca singura solutie este insolventa, a declarat luni, Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
"Toate societatile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul insolventei. Nu va iluzionati cu managementul privat. Niciun manager, fie ca il aduci de la Londra sau de la Washington, nu poate sa faca curatenie intr-o societate cu capital de stat. De ce? Pentru ca gaseste aceleasi contracte impovaratoare pe care nu poate sa le denunte.
Sau daca le denunta, plateste sute de milioane de euro penalitati. Acele contracte au fost facute de avocati destepti ai unor baieti destepti si care s-au securizat din perspectiva unei rezilieri unilaterale, ca acea firma a statului sa ramana captiva pe toata perioada contractului. Doar administratorul judiciar poate sa denunte orice contract comercial", a declarat Remus Borza.
El a explicat ca rezilierea unui contract la o companie de stat poate avea drept consecinta plata unor penalizari, astfel ca un manager privat ar putea alege mai bine sa nu schimbe nimic.
"Se va trezi acel manager, care poate sa ia si un milion de euro pe luna, cu contracte colective de munca in care trebuie sa plateasca 70 de indemnizatii si in care, daca va vrea sa dea portarul sau femeia de serviciu afara, va trebui sa le dea 48 de salarii compensatorii.
Daca luati salariu... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 18:30
Saptamana trecuta a fost lansata procedura de selectie de manageri privati la 48 de companii de stat si societati nationale, procesul urmand sa fie incheiat pana la finele acestui an, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
El a spus ca in cazul Hidroelectrica procesul de selectie a board-ului este in curs, au fost depuse 37 de oferte, iar in prezent sunt derulate interviuri.
Ministrul a precizat ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea definitivata lista scurta de candidati, noul board urmand sa-si intre in atributii dupa iesirea Hidroelectrica din insolventa.
La inceputul lunii iulie Chitoiu a declarat ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".
Pe lista companiilor se numara Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Paroseni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Nationala a Apelor Minerale, Baita Stei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectari Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej si Rosiamin.
Sunt inscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistrita, Cluj, Sebes, Curtea de Arges, Ramnicu Valcea, Slatina, Portile de Fier si Hateg, precum si filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg si Icemenerg... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:47
Primul manager privat al unei companii de stat va fi numit la sfarsitul lunii iunie, a declarat joi ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu.
Acesta a mai spus ca secretarii de stat in minister vor fi numiti luni sau marti.
Daniel Chitoiu declara, in cadrul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, ca principalele sale obiective sunt reducerea arieratelor si introducerea in perioada iunie-septembrie a managerilor privati la companiile din scrisoarea de intentie.
"In perioada urmatoare, pana in iunie si septembrie, vom finaliza procesul de selectie a managerilor pentru companiile din scrisoare, Oltchim, Complexele Oltenia si Hunedoara, Nuclearelectrica, Transgaz si Hidroelectrica", a precizat Chitoiu. Potrivit acestuia, si celelalte companii din subordinea ministerului vor beneficia de manageri privati.
"Acum sunt condusi de oameni politici din toate partidele si nu am putut sa facem acest societati sa performeze", a mai spus Chitoiu. mai mult
Vineri, 18 Mai 2012, ora 20:59
Cu toate ca procesul de recrutare al managerilor privati este pregatit cu mare fast de catre Guvern de mai bine de un an de zile, abia saptamana viitoare se va da startul cautarilor. Analistii contactati de Business24 s-au aratat sceptici in ceea ce priveste reusita "proiectului".
"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.
Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.
In maximum o saptamana statul va da startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor.
Printre companiile care au depus la Ministerul Economiei ofertele de participare la licitatie se numara Spencer Stuart si Egon Zehnder, companii de renume international. Comisionul pe care il vor primi headhunterii va fi de 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutare.
Iata cum arata bilantul primelor companii care vor avea manager privat:
Hidroelectrica
Cea mai mare companie producatoare de energie din Romania a obtinut... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:00
FMI considera ca suntem in grafic cu pregatirea selectari de manageri privati pentru regii, a declarat Traian Basescu, conform NewsIn."Evaluarea celor de la FMI si de la UE este ca s-au facut pregatirile necesare, adica sunt in grafic, pentru ca obligatia din scrisoare este ca pana la sfarsitul anului sa se organizeze concursuri publice.
Pregatirea selectarii de manageri din sectorul privat este intr-o etapa corespunzatoare", a afirmat seful statului, dupa ce luni a avut o intalnire cu delegatia FMI, UE si Bancii Mondiale.
Saptamana trecuta, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca Oltchim Ramnicu Valcea, Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei ar putea avea management privat.
El a precizat ca lista companiilor de stat cu management privat ar urma sa fie stabilita in toamna acestui an.
La inceputul lunii iunie, ministrul a declarat ca primele companii in care se va incerca noul concept de management privat "este posibil" sa fie Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei, noua forma de conducere urmand sa fie implementata din toamna.
El a sustinut atunci ca detaliile proiectului nu sunt stabilite, putand fi vorba chiar de trei companii pilot pentru implementarea unui management privat. mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 09:52