Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a deschis cutia Pandorei, declarand zilele trecute ca vrea sa fie "primul manager privat" in Guvern.
Din pacate, dorinta ministrului economiei nu are nici o legatura cu ceea ce inseamna un manager privat in sistemul de stat, ci doar cu problema legata de bani, de salariu. Nu-i mai ajung banii castigati din retributia de ministru si, in consecinta, "daca eu aduc bani, sa-mi dati voie ca din banii acestia sa dau o parte oamenilor care i-au produs". Suna bine, suna populist, dar nu are nici o legatura cu chestiunea in cauza.
Romania este departe de a rezolva problema managementului privat in companiile de stat, cu toate ca aceasta a fost una din obligatiile asumate in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Nu pentru ca nu ar fi vrut, ci pur si simplu pentru ca nu a stiut cum sa faca.Declaratiile domnului Vosganian vin sa ne confirme acest lucru. Tocmai de aceea, Energy-Center si-a propus sa surprinda cateva din problemele care tin de rolul si importanta managementului privat, precum si ceea ce ne lipseste in aceasta intreprindere.
Managementul reprezinta o activitate de gospodarire a resurselor, de fructificarea a oportunitatilor si combatere a pericolelor existente pentru companie. Aceasta se bazeaza pe un plan al actionarilor/proprietarilor firmei, care stabilesc obiectivele, directile si conduita companiei. Acestia deleaga conducerea companiei unui numar de administratori, care au ca sarcina sa... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:00
Ministerul Economiei a anuntat, miercuri, organizarea unei licitatii publice pentru gasirea unor companii care se ocupe cu recrutarea si plasarea de personal la societatile cu capital de stat. Afla ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa poti intra in cursa.
Aceasta sarcina a revenit, in octombrie 2011, companiei Pedersen&Partners, firma care a reziliat insa, in mai 2012, contractul cu statul roman pe motiv ca Ministerului Economiei a intentionat sa deruleze procesul printr-o alta modalitate decat cea prevazuta la semnarea contractului.
Ministerul Economiei si Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) sunt in cautarea unui inlocuitor, intrucat Romania si-a asumat in fata FMI sa numeasca manageri privati la 15 companii de stat pana la finalul lui 2012.
Ministerul Economiei pune la bataie 22 de milioane de lei pentru alegerea managerilor privati. Suma va fi acordata pentru intreg contractul cadru multianual. Pentru anul 2012, Ministerul Economiei pune la bataie sapte milioane de lei.
Durata acordului cadru este pana la 31 decembrie 2013, insa poate fi prelungita fara a depasi, insa, patru ani.
In schimb, compania de recrutare trebuie sa depuna o garantie de 80.000 de lei, bani care se pot opri de catre OPSPI in cazul in care: ofertantul refuza sa semneze contractul cadru sau isi retrage oferta inainte de expirarea datei si orei de depunere a ofertelor.
Compania care participa la licitatia publica trebuie sa faca dovada... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:12
Ministerul Economiei reia procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul institutiei, suspendat in vara odata cu incetarea contractului cu firma Pedersen & Partners.
"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), reia procedura de achizitie de servicii de asistenta pentru recrutare si plasare de personal de administrare in vederea selectarii membrilor consiliilor de administratie/consiliilor de supraveghere la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate in portofoliul Ministerului", se arata intr-un comunicat transmis marti seara de institutie.
Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Romania va finaliza inainte de termen - luna martie a anului viitor - actualul acord cu FMI si va incheia o noua intelegere, care ar putea fi aprobata in board-ul institutiei in luna februarie.
Incheierea anticipata a acordului sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.
Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia urmau sa aiba management privat pana la finele lunii septembrie, iar la Romgaz,... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:24
Mai mult de 100 pe un loc. Adica, 7.000 de cereri pentru 60 de locuri. Nu este vorba despre cea mai cautata facultate din Romania, ci despre procesul de selectie a managerilor profesionisti.
Ideea selectarii unor manageri privati, in fapt a unor profesionisti, pentru companiile de stat a aparut in urma cu doi ani in scrisoarea de intentie a guvernului catre Fondul Monetar International (FMI). A trecut timpul si saptamana trecuta s-a incheiat procesul de depunere de oferte pentru 10 companii de stat aflate in administrarea Ministerului Transporturilor.
7.000 de cereri pentru 60 de locuri. Acesta este primul rezultat, sec, cifric, al procesului a carui prima etapa a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute. De la bun inceput, trebuie spus ca ideea selectionarii unor manageri profesionisti nu este fara cusur. Am avut o serie de obiectii referitoare la eficienta aplicarii metodei. Principala problema pe care o anticipam era aceea ca managerii privati nu vor rezolva peste noapte marea problema de management a companiilor de stat. Si anume, legarea acestor intreprinderi de interesele politice. Fara o sustinere din partea actionarilor, adica a statului, si fara o intelegere cu sindicatele instalarea managerilor profesionisti poate fi compromisa.
Primele rezultate ale noilor manageri: intr-o jumatate de an
Nu exista garantia ca managerii profesionisti sunt solutia-minune pentru companiile cu capital de stat. Va trebui sa asteptam rezultate concrete care nu pot... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 09:06
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
Saptamana trecuta a fost lansata procedura de selectie de manageri privati la 48 de companii de stat si societati nationale, procesul urmand sa fie incheiat pana la finele acestui an, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
El a spus ca in cazul Hidroelectrica procesul de selectie a board-ului este in curs, au fost depuse 37 de oferte, iar in prezent sunt derulate interviuri.
Ministrul a precizat ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea definitivata lista scurta de candidati, noul board urmand sa-si intre in atributii dupa iesirea Hidroelectrica din insolventa.
La inceputul lunii iulie Chitoiu a declarat ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".
Pe lista companiilor se numara Hidroelectrica, Oltchim, Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, ELCEN, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Paroseni, Transelectrica, Electrica, Salrom, Societatea Nationala a Apelor Minerale, Baita Stei, Conversmin, Econord, Eurotest, CIR SA, Cupru Min Abrud, Institutul de Proiectari Chimice Iprochem, Servicii Publice, Certej si Rosiamin.
Sunt inscrise de asemenea filialele Hidroserv ale Hidroelectrica, respectiv Bistrita, Cluj, Sebes, Curtea de Arges, Ramnicu Valcea, Slatina, Portile de Fier si Hateg, precum si filialele Transelectrica -Smart, Formenerg, Teletrans, Icemenerg si Icemenerg... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:47
Companiile TAROM, CFR Marfa si Electrificare CFR vor avea manageri privati in cel mult cinci luni, perioada maxima de selectie a acestor directori, potrivit Ordonantei de Urgenta care stabileste procedura pentru selectia acestor manageri.
Potrivit documentului, intr-o prima etapa, in aproximativ o luna de la intrarea in vigoare a actului normativ, la sfarsitul lunii decembrie, intreprinderile publice care au o cifra de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 si peste 1.000 de angajati, vor incepe procedurile de selectare a primilor administratori si manageri privati.
Ulterior, pe masura ce expira contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicata pentru selectarea noilor candidate.
Managerii privati, selectati dupa mai multe etape
Selectia se desfasoara in mai multe etape. In prima etapa, Adunarea Generala a Actionarilor decide initierea unei proceduri de selectie a administratorilor executivi si neexecutivi (in cadrul primei etape, selectia este internationala).
Dupa convocarea Adunarii Generale, se vor selecta experti independenti, specializati in recrutare resurse umane, care vor sprijini intreprinderile publice in realizarea unei selectii obiective, transparente si profesioniste. Acestei etape ii urmeaza publicitatea anuntului de selectie a administratorilor/managerilor si evaluarea candidatilor.
Dupa selectia acestora, in aceste companii supuse aplicarii ordonantei, se va convoca din nou... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:36
Guvernul a avizat cadrul legal care permite angajarea de manageri privati in companii de stat, stabilind totodata ca nivelul remuneratiei acestora sa nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere intre actionarii companiei respective si persoana selectata pentru postul de manager.
Cadrul legal de angajare a managerilor privati a fost reglementat printr-o ordonanta de urgenta privind guvernanta corporatista a intreprinderilor publice, initiata de Ministerul Justitiei si aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, conform negocierilor cu Fondul Monetar International.
Proiectul de lege privind guvernanta corporatista se aplica intreprinderilor publice, persoane juridice romane, fiind exceptate societatile de asigurare si reasigurare, institutiile de credit si institutiile financiare.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat la Guvern ca intreaga procedura de selectie internationala a managerilor privati poate dura intre 3 si 5 luni.
"Vor fi declansate proceduri de selectie a managerilor privati la companii de stat si regii autonome cu o cifra de afaceri de peste un miliard lei la nivelul anului 2010 si peste o mie de angajati. In prezent, companiile sunt administrate de manageri cu contracte de mandat care nu implica costuri suplimentare in cazul revocarii acestora", a spus Predoiu.
El a aratat totodata ca nivelul remuneratiei unui manager privat va fi stabilit prin negociere intre acesta si actionarii companiei, fara a fi stabilit prin lege.
"Aceste... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 19:46
FMI considera ca suntem in grafic cu pregatirea selectari de manageri privati pentru regii, a declarat Traian Basescu, conform NewsIn."Evaluarea celor de la FMI si de la UE este ca s-au facut pregatirile necesare, adica sunt in grafic, pentru ca obligatia din scrisoare este ca pana la sfarsitul anului sa se organizeze concursuri publice.
Pregatirea selectarii de manageri din sectorul privat este intr-o etapa corespunzatoare", a afirmat seful statului, dupa ce luni a avut o intalnire cu delegatia FMI, UE si Bancii Mondiale.
Saptamana trecuta, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca Oltchim Ramnicu Valcea, Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei ar putea avea management privat.
El a precizat ca lista companiilor de stat cu management privat ar urma sa fie stabilita in toamna acestui an.
La inceputul lunii iunie, ministrul a declarat ca primele companii in care se va incerca noul concept de management privat "este posibil" sa fie Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei, noua forma de conducere urmand sa fie implementata din toamna.
El a sustinut atunci ca detaliile proiectului nu sunt stabilite, putand fi vorba chiar de trei companii pilot pentru implementarea unui management privat. mai mult
Marti, 26 Iulie 2011, ora 09:52