Tarom si austriacul Heinrich Vystoupil, desemnat sa asigure managementul societatii, dupa un indelungat si costisitor proces de recrutare, nu s-au inteles asupra contractului, potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor.
Insa tergiversarea numirii unui manager privat ar putea dauna companiei de stat, sustin analistii.
Pe 17 octombrie, Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, a fost numit director general al Tarom.
Insa acesta nu a dorit sa semneze contractul, deoarece nu a acceptat unele conditii, potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor. In consecinta, membrii Consiliului de Administratie trebuie sa aleaga un nou sef.
"Nu e asta singura varianta ca Vystoupil nu a vrut sa semneze contractul, ci poate statul nu a fost de acord cu numirea lui ca manager la Tarom", a precizat Butunoiu, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe despre pe . mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:59
Programul managerului strain la companiile de stat a inceput cu stangul, dupa ce austriacul Heinrich Vystoupil, cel care a fost desemnat sa preia conducerea operatorului aerian Tarom a refuzat sa semneze contractul, pentru ca a fost nemultumit de salariul primit.
Reprezentantii ministerului Transporturilor au declarat ca membrii noului Consiliu de Administratie (CA) nu pot satisface pretentiile salariale si organizationale ale noului CEO si ca, in cursul discutiilor pentru semnarea contractului de mandat al acestuia, Vystoupil a preferat sa renunte la post.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, considera ca situatia de la Tarom trebuie administrata de Consiliul de Administratie numit in urma cu zece zile, dupa ce directorul general executiv desemnat, Heinrich Vystoupil, a renuntat la post.
Tarom: managerul pleaca, problemele raman
"Nu mai este problema mea. In momentul in care am numit Consiliul de Administratie, Consiliul trebuie sa semneze contractele de mandat. Daca unul din Consiliul de Administratie refuza sa semneze contractul de mandat si nu reuseste sa si-l negociere corespunzator nu mai este treaba mea, este treaba Consiliului de Administratie", a declarat Silaghi, pentru Agerpres.
Heinrich Vystoupil a fost primul manager strain, numit la o companie de stat, dar dupa demisia sa programul pregatit de guvern pare un esec. Austriacul trebuia sa aduca pe profit Tarom, care a inregistrat, in ultimii ani, pierderi de 200 de... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:38
Marile companii de stat, care produc pagube de sute de milioane de euro in economia Romaniei, pe care guvernul vrea sa le aduca pe linia de plutire instaland la conducerea lor manageri privati, n-au nicio sansa pentru ca decizia politica nu a fost inlocuita de una de business.
Pentru recrutarea managerilor privati, statul a platit 200.000 de euro unei companii de consultanta in resurse umane si ar fi trebuit sa fie independenta de influenta politica. Cele mai recente exemple contrazic insa principiul pe care l-a anuntat guvernul Ponta.
Spre exemplu, Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functie de director executiv al Administratiei Porturilor Maritime.
La fel este si cazul lui Daniel Georgescu, consilier local, care a fost numit in luna iunie, prin ordin de ministru, in pozitia de director general al companiei Administratia Canalelor Navigabile.
Nici compania Tarom, careia i-a fost deja stabilit consiliul de administratie, n-a scapat de numiri politice. In consiliu se afla Valentin Macec, fost consilier al ministrului Transporturilor si Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri.
Analistii economici consultati de Business24 au spus ca toate aceste numiri "submineaza" proiectul managerilor privati, inca din start.
Analistul Constantin Rudnitchi nu vede cu ochi buni numirile politice la conducerea companiilor de stat.
"Putem perverti intregul proces, sa-l aruncam in derizoriu, daca incepem cu mismasuri de genul... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 07:00
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM se va intruni vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat surse din Ministerul Transporturilor.
"Vineri va avea loc sedinta in vederea desemnarii noului Consiliu de Administratie la TAROM. Ordinea prevazuta de lege si care este respectata la nivel international este urmatoarea: intai se desemneaza un Consiliu de Administratie si, conform legii, Consiliul de Administratie, in prima lui sedinta, va hotari fie sa desemneze un director general din randurile lui si unul dintre membri va fi numit director, fie va face o selectie", au precizat sursele.
Aceasta este ultima etapa a desemnarii managementului angajat pe criterii de performanta la TAROM.
Organizarea AGA a fost deja precedata de un interviu final care a fost dat in prezenta conducerii ministerului. Procedura este similara cu cea din marile corporatii, unde interviul final se tine in prezenta reprezentantului beneficiarului, oferind posibilitatea acestuia sa puna intrebari de specialitate, potrivit acelorasi surse.
Ministerul Transporturilor incepe selectia managementului privat la Tarom
In iulie, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, directorii generali si membrii consiliilor de administratie, pentru companiile aflate sub autoritatea MTI, cu o cifra de afaceri mai mare... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:28
Selectia pentru un manager privat la compania Tarom este in plina desfasurare. Membrii Consiliului de Administratie sunt alesi in aceasta saptamana, iar selectia pentru functia de director general incepe vineri, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Zece candidati se afla pe lista pentru pozitia de director general, intocmita de consultantii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu, insa niciunul dintre ei nu este de nationalitate romana.
Asteptarile de la noua conducere sunt mari. Ea va trebui sa elaboreze in timp record o strategie pentru privatizarea a 20% din compania Tarom, ce trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2012. O alta provocare este recuperarea pierderilor companiei, care s-au ridicat in ultimii patru ani la peste 180 de milioane de euro.
Desi solutia managementului privat, impusa de creditorii internationali, a fost imbratisata cu optimism de autoritatile romane, nu toti reprezentantii din domeniul resurselor umane vad cu ochi buni formula aleasa. Headhunterul Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), acuza superficialitate in modul in care guvernul a gestionat acest proces.
Solutia headhunterului este crearea unui bypass operational cu un scop precis si durata de viata de 2-3 ani, in cursul careia sa adune competentele de care are nevoie in procesul de determinare a alternativelor strategice, pe care unitatile economice din sectorul de stat se le urmeze. "N-are rost... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, vineri, ca procedura de selectie a viitorilor membri ai Consiliilor de Administratie si a potentialilor manageri executivi este incheiata pentru Tarom, CFR Infrastructura, CFR Calatori, CNADNR si Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.
Recrutarea managementului superior vizeaza companiile CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, Tarom, CNADNR, Metrorex, Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Administratia Canalelor Navigabile, Aeroportul International Timisoara "Traian Vuia" si Telecomunicatii CFR.
Guvernul si-a asumat in negocierile cu FMI recrutarea unor manageri privati la mai multe companii.
Reprezentantii MTI nu au oferit informatii privind identitatea managerilor selectati pana la ora transmiterii acestei stiri.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat ca MTI se afla in "discutii concrete si avansate" cu investitori pentru preluarea Tarom si CFR Marfa.
Ministrul a adaugat ca, in perioada urmatoare, privatizarea va incepe cu Tarom, "cap de lista si prioritate 0", si se va incheia cu CFR Marfa.
Privatizarea celor doua companii este... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 20:34
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07
Cele mai vanate joburi ale momentului sunt cele de director general si membru in consiliul de afaceri in cadrul companiilor de stat. Peste 6.000 de CV-uri au fost primite in cadrul procesului de selectie a managerilor privati la companiile de stat.
Statul roman vrea sa angajaze aproximativ 65 de persoane pentru pozitia de director general si membru in consiliul de administratie in cadrul mai multor companii aflate in subordinea Ministerului Transportului si Infrastructurii.
Posturile de director general sunt in numar de 12, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24.
El ofera consultanta pentru recrutarea managerilor privati, alaturi de PwC Romania, firma de avocatura D&B David si Baias.
Procesul de recrutare "merge bine, neasteptat de bine", spune Butunoiu. La 6.000 de CV-uri primite exista multa candidaturi bune, cu aplicanti din toate colturile lumii, chiar si din Australia.
Head-hunter-ul s-a folosit de mai multe medii de comunicare pe Internet pentru recrutarea angajatilor, printre care si retelele sociale.
"Va scriu, ca sa va rog sa va implicati direct intr-un proiect de a carui reusita sunteti interesat in foarte, foarte mare masura", scria el intr-un mesaj pe LinkedIn, cea mai mare retea de socializare pentru profesionisti.
Procesul de recrutare se incheie, potrivit oficialului, in luna octombrie, dar pana la sfarsitul lunii septembrie, procesul de angajare pentru cea mai mare parte a directorilor se va fi incheiat.... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 17:59
George Butunoiu Group in asociere cu firma de avocatura D&B David si Baias va furniza servicii de consultanta pentru recrutarea managerilor privati pentru 10 companii aflate in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Dupa ce headhunterului George Butunoiu a anuntat in exclusivitate pentru Business24 ca firma pe care o conduce a incheiat un contract cu statul pentru gasirea managerilor privati pentru companiile de stat, parteneriatul a fost anuntat si in mod oficial printr-un comunicat de presa.
Procesul de recrutare ar trebui finalizat pana la sfarsitul acestui an. In total, vor fi recrutati mai mult de 50 de manageri privati: 10 directori generali si 43 de membri ai Consiliilor de Administratie.
Cele zece companii sunt: Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea
Comerciala de Transport Metroul Bucuresti.
Profilul managerului dintr-o companie de stat este identic cu cel al unei companii private. Head-hunterul a adaugat ca exista multi oameni de afaceri care ar accepta o astfel de functie si cu o remunetarie mai mica sau chiar gratis, a declarat George Butunoiu pentru Business24.
Care este profilul unui candidat la o... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:16