Managerii companiilor estimeaza pentru perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015 stagnarea activitatii in industrie, comert si servicii si scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS.
In cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o stagnare a volumului productiei (sold conjunctural 0%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +19%). Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Numarul de salariati va ramane la un nivel similar, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare, potrivit Mediafax.
"Potrivit estimarilor din luna noiembrie 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -35%). Managerii estimeaza, de asemenea, scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -24%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -31%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%)", se arata intr-un comunicat al INS.
Si in sectorul comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 11:00
Managerii companiilor estimeaza pentru perioada iulie - septembrie crestere in comertul cu amanuntul si un avans moderat in industria prelucratoare, constructii si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS.
In cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%) si o relativa stabilitate a preturilor (sold conjunctural +3%) si a numarului de angajati (sold conjunctural -1% pe total), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea bauturilor (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +25%) si pentru activitatea din industria metalurgica (sold conjunctural +24%).
Pentru activitatea de constructii se prognozeaza un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +10%) in perioada iulie-septembrie si o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +5%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, managerii preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +6%).
In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 10:59
Managerii companiilor anticipeaza, pentru perioada mai-iulie, o tendinta de crestere a activitatii in constructii si comert si crestere moderata in industria prelucratoare si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit indicatorului sold conjunctural transmis miercuri de INS.
Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni cresterea moderata a volumului productiei (sold conjunctural +13%).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural +53%) si pentru fabricarea bauturilor (sold conjunctural +41%) se va inregistra tendinta de crestere accentuata.
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare.
Relansarea constructiilor va conduce la un val de anagajari
Potrivit estimarilor din luna mai 2014, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +28%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +23%).
Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 10:50
Managerii companiilor anticipeaza, pentru trimestrul al doilea, tendinte de crestere in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul, si o tendinta de crestere moderata in sectorul serviciilor, fata de primul trimestru, potrivit indicatorului sold conjunctural publicat luni de INS.
Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica, in urma anchetelor de conjunctura derulate in randul managerilor societatilor comerciale.
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea bauturilor (sold conjunctural +57%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale +34%).
Preturile produselor industriale vor fi in crestere
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).
In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucratoare.
In activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, crestere a volumului productiei (sold... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 10:53
Managerii companiilor prevad, pentru perioada martie-mai, o tendinta de crestere in industria prelucratoare, constructii si in sectorul de comert si crestere moderata in servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit indicatorului sold conjunctural, a anuntat vineri INS.
"In cadrul anchetei de conjunctura din luna martie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substantelor si a produselor chimice si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (solduri conjuncturale +36%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza stabilitate relativa in urmatoarele trei luni, cu un sold conjunctural pozitiv de 5%. In ceea ce priveste numarul de salariati, se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucratoare.
In sectorul constructiilor, managerii estimeaza o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%) pentru urmatoarele trei luni.... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 13:45
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada august - octombrie la stagnarea activitatii in toate sectoarele economice - industria prelucratoare, constructii, comert si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat INS.
Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere - fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +26%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +20%) si fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +18%). Si preturile produselor industriale vor stagna (sold conjunctural +4%). Numarul de salariati va inregistra de asemenea o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucratoare.
Potrivit estimarilor, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:53
Stabilirea salariilor managerilor companiilor de stat se va face dupa modelul polonez.
Un manager de companie de stat nu va putea avea un salariu mai mare decat echivalentul a sase salarii medii pe ramura, Ordonanta de Guvern privind stabilirea salariilor la firmele detinute de stat urmand sa fie modificata in acest sens, dupa modelul polonez, a anuntat, vineri, la Galati, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica.
Necesitatea unei asemenea modificari a aparut dupa ce, recent, s-a facut public salariul managerului Companiei de stat Posta Romana, un salariu "in afara asteptarii care exista in privinta salariului unui manager al unei companii de stat, fie ea si foarte mare", a precizat Nica.
Potrivit ministrului Dan Nica, OG nr. 109, adoptata de Guvernul Boc, nu permitea ordonatorului principal de credit - in cazul Postei Romane, Ministerul pentru Societatea Informationala - sa stabileasca salariul managerului, drepturile salariale ale acestuia fiind stabilite de managerii privati.
Dupa modificarea OG nr. 109, dupa modelul polonez, propus de Dan Nica premierului Victor Ponta, salariul directorului Postei Romane nu va putea fi mai mare decat suma rezultata din inmultirea cu sase a salariului mediu pe ramura, care este de 1.801 lei.
Demnitarul a adaugat ca deja a solicitat Fondului Proprietatea sa fie de acord cu o convocare AGA a Postei Romane, in care sa se aplice modificarile OG nr.109, care vor fi adoptate de Guvern in viitor. mai mult
Sambata, 09 Martie 2013, ora 15:24
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada august-octombrie la o crestere moderata a activitatii din comert si stabilitate in industria prelucratoare, constructii si servicii, fata de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.
Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, in industria prelucratoare este anticipata o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +2%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei - prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, cu exceptia mobilei (sold conjunctural +19%) si fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +18%).
Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +12%). In ceea ce priveste numarul de salariati managerii estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare, potrivit unui comunicat al INS.
Pentru volumul productiei din constructii soldul conjunctural a fost de +3%, iar pentru stocul de contracte si comenzi indicatorul s-a plasat la -1%.... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 12:21
Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata ca obiectivul principal pentru anul 2011 este reformarea companiilor de stat, zona care reprezinta si cea mai mare problema a programului cu FMI, si i-a acuzat pe managerii acestora ca sunt "boierii" si "baronii" economiei romanesti, potrivit Newsin. "Marea problema a programului asa cum a fost proiectat este legata de intreprinderile de stat. (...) Societatile, regiile de stat, au stat si au privit la criza, ori anul 2011 este anul in care obiectivul major este optimizarea functionarii regiilor statului si a regiilor de interes local sau a societatilor comerciale cu capital majoritar de stat", a spus presedintele.
El a nominalizat cateva dintre aceste regii cu probleme, vorbind despre complexele energetice de la Turceni si Rovinari, Compania Nationala a Huilei, "cel mai mare datornic la stat" si "cel mai mare neplatitor catre fondurile de pensii si sanatate", Termoelectrica, Oltchim si Posta Romana.
Presedintele si-a motivat gestul de a le nominaliza prin faptul ca arieratele acestor companii "sunt platite de fiecare roman".
Seful statului a afirmat ca doreste sa stie daca in ultimul timp aceste companii au inregistrat cresteri de stocuri, personal sau fonduri de salarii, acuzand managerii lor ca sunt "marii boieri" ai economiei romanesti.
"Ei sunt marii boieri ai economiei romanesti. Baronii economiei romanesti ii gasim in primul rand la regiile de stat", a atentionat Basescu.
In acest context, presedintele a afirmat ca... mai mult
Sambata, 07 Mai 2011, ora 22:21