"City Manager" reprezinta implementarea managementului profesionist in conducerea unui oras, un sistem folosit in Statele Unite si in Europa de Vest.
Un city manager este responsabil pentru controlul operatiunilor derulate de municipalitate si pentru implementarea masurilor adoptate de consiliul local. El actioneaza asemenea unui CEO (chief executive officer) al unei corporatii care acorda servicii de management profesionist.
Managerul este subordonat consiliului local, de obicei in baza unui contract in care sunt clar evidentiate drepturile si obligatiile sale si se recomanda ca acesta sa nu fie subordonat politic.
In primii ani ai profesiei, majoritatea managerilor proveneau din randul profesiilor de inginer. Astazi, fundalul si educatia tipice si preferate pentru inceputul managerului municipal este o diploma de master in administratie publica (AMP) si o experienta de cel putin cativa ani ca sef de departament in administratia locala sau ca asistent de manager de oras. Incepand cu 2005, mai mult de 60% dintre cei din profesie aveau diplome de master si doctorate.
City Manager - o alta sinecura de partid
Desi este recomandat ca city managerul sa fie un profesionist din administratia publica, fara legaturi cu partidele politice, functia a devenit o sinecura pentru rudele si prietenii primarilor.
Mihai Chirica si-a numit cumatrul la Iasi
Mihai Chirica l-a numit pe functia de administrator public al Primariei Iasi pe cumatrul sau, Gabriel Harabagiu,... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 00:00
Synology® Inc. a anuntat versiunea 7.0 a sistemului de operare DiskStation Manager - o platforma solida de gestionare a informatiei, cu fiabilitate testata si demonstrata la scara larga. Noul DSM, prezentat in cadrul evenimentului 2021 AND BEYOND, aduce noi tehnologii pentru stocare, back-up si hybrid cloud.
"Cantitati mari de date sunt supuse procesarii, fie pentru analiza datelor, inteligenta artificiala, Internet of Things, telemedicina sau pentru alte inovatii. Toate acestea au un impact urias asupra stilului nostru de viata si a modului in care facem afaceri, formand o economie a datelor in care detinerea a cat mai multe date iti ofera un avantaj competitiv fata de ceilalti." a declarat Philip Wong, Synology Founder and Chief Executive Officer. "Synology este dedicat dezvoltarii pe DSM, platforma noastra principala pentru rezolvarea provocarilor de securitate, fiabilitate si management. Proiectam solutii pentru toate categoriile de utilizatori, de la persoane fizice si pana la intreprinderi mari. Oferim toate acestea, astfel incat clientii nostri sa se poata concentra pe utilizarea datelor. Sunt incantat sa anunt ca DSM 7.0 va fi disponibil in 2021, oferind o experienta noua in gestionarea datelor."
DSM 7.0 imbunatateste toate aspectele sistemului de operare, de la gestionarea stocarii si interfata cu utilizatorul, pana la functionalitatea in cloud, cum ar fi monitorizarea pe scara larga a dispozitivelor si stocarea la cerere.
"Echipele noastre de dezvoltare... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:53
Procesul de selectie al city managerului Timisoarei este in plina desfasurare. Chiar daca legea ii permitea sa numeasca pe cine vrea in aceasta functie, primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a lansat o competitie pentru cei care vor sa ocupe acest post, iar interesul este urias, fiind depuse peste 300 de CV-uri.
In 17 noiembrie, primarul Timisoarei Dominic Fritz a anuntat ca este in cautarea unui city manager pentru Timisoara. Fritz i-a invitat sa intre in competitie pe toti cei interesati de post, aratand ca una dintre conditii este sa fi ocupat o pozitie de management in domeniul public sau privat de cel putin 10 ani.
Potrivit lui Dominic Fritz, pana in 25 noiembrie, termenul de depunere a candidaturilor, au fost depuse peste 300 de CV-uri. Mai exact: 309. "E absolut minunat. Sunt oameni din Timisoara, sunt oameni de peste tot din tara. A aplicat si un roman care sta pe o insula din Caraibe care vrea sa se intoarca in tara. Sunt foarte optimist ca o sa gasim cel mai bun administrator public", a declarat Dominic Fritz, care a marturistit ca este incercat de sentimente mixte.
"Sunt foarte fericit ca exista aceasta incredere, dar recunosc ca in acelasi timp sunt furios. Cu cat mai multe CV-uri de genul acesta citesc devin furios pentru ca imi dau seama cat de mult a pierdut si pierde tara asta pentru ca nu suntem in stare sa avem o administratie publica care sa se bazeze pe un simplu principiu: de competitie", a aratat Fritz.
Cat poate castiga city managerul... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:34
Nistor Catalin Ioan, director interimar la Filarmonica de Stat Transilvania Cluj, a renuntat la functie pentru ca nu a dorit sa ia masuri impotriva unor colegi, se arata intr-un anunt publicat pe pagina de Facebook a institutiei, in care este precizat ca noul manager temporar este Rares Sangeorzan.
Solicitarea de incetare a mandatului a fost facuta de Nistor Catalin Ioan joi, 26 noiembrie, la Consiliul Judetean Cluj. El a fost numit manager interimar pe 20 octombrie 2020, pana la ocuparea postului prin concurs.
Motivele invocate in solicitare sunt: "La data de 18.11.2020, in cadrul Filarmonicii a fost efectuat un control de catre Serviciul Corp Control Presedinte din cadrul Consiliului Judetean. In urma raportului primit au fost impuse o serie de masuri directe la adresa unor colegi din cadrul institutiei. Mi-ar fi foarte greu sa implementez aceste masuri in conditiile in care sunt coleg de peste 16 ani cu aceste persoane, de cand m-am angajat. Ii respect si ii apreciez pe acesti colegi, iar colaborarea mea cu dansii a adus o contributie solida in ceea ce priveste experienta mea profesionala ca artist".
Solicitarea a fost aprobata incepand cu data de 26 noiembrie 2020.
Rares Sangeorzan, interpret la fagot si membru al cvintetului Duende, in varsta de 44 de ani, a fost propunerea sindicatului din cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania pentru a prelua functia si a fost desemnat de presedintele Consiliului Judetean Cluj manager interimar pana la ocuparea... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 07:49
Chiar daca legea ii permite sa numeasca pe cine vrea in functia de city manager al Timisoarei, noul primar Dominic Fritz a anuntat ca lanseaza o procedura de selectie a celui care va ocupa postul. In doar o saptamana, Fritz a primit 180 de CV-uri.
In 17 nouiembrie 2020, primarul Timisoarei Dominic Fritz anunta ca lanseaza procedura de selectie pentru postul de city manager al Timisoarei, una dintre cerintele postului fiind o experienta de 10 ani intr-o pozitie de management. Marti, 24 noiembrie 2020, Fritz a anuntat ca in doar o saptamana a primit 180 de CV-uri.
"Eu, ca primar, am dreptul sa numesc o persoana, dar m-am decis sa fac un concurs deschis. Pana astazi am primit 180 de CV-uri. Inca nu le-am deschis, dar sunt foarte foarte bucuros ca exista un interes mare. Este un semnal clar ca timisorenii si nu numai vor sa faca parte din aceasta profesionalizare a administratiei locale", a declarat Fritz, potrivit caruia CV-urile mai pot fi depuse pana in seara zilei de 25 noiembrie 2020.
Cei care vor sa ocupe aceasta functie trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte.
"Ca administrator public al Timisoarei,
Veti administra si gestiona, cu diligenta unui bun proprietar, patrimoniul institutiilor publice a Municipiului Timisoara;
Veti eficientiza constant cheltuielile de functionare ale Primariei Timisoara si ale institutiilor din subordine;
Veti asigura intretinerea si functionarea investitiilor publice facute de Primarie;
Veti reprezenta Primaria in... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 12:39
Peste 50 de practicieni din reteaua ASEBUSS, profesori si absolventi ai programului Executive MBA, impreuna cu experti ai companiei sale de training, Exec-Edu, vor oferi consultanta gratuita managerilor si antreprenorilor care au de suferit de pe urma crizei.
Astfel, in perioada 1 aprilie-15 mai, fiecare consultant va lucra, in medie, patru ore pe saptamana pentru a raspunde cererilor primite. In majoritatea cazurilor, diagnosticul situatiei, analiza si eventualele solutii vor fi discutate in cadrul unei echipe de specialisti. Valoarea acestei initiative depaseste cu mult 100.000 de euro, raportat la costul orelor de consultanta din piata.
"Suntem constienti de provocarile si dificultatile pe care le intampina majoritatea companiilor. In mod special cele antreprenoriale au de suferit in aceasta perioada, in care problemele legate de oameni si cele financiare se propaga in lant, afectand clientii, furnizorii, piata de business, in general. Este un moment in care oricine poate sa ajute, trebuie sa o faca, pentru ca, dupa aceasta criza, vom avea cu totii, intr-un fel sau altul, de suferit", a declarat Ovidiu Dimbean-Creta, Rector ASEBUSS.
Echipa de consultanti implicata in acest proiect reuneste specialisti cu o experienta bogata in diferite industrii: bancara, telecomunicatii, servicii medicale, publicitate, servicii financiare, vanzari online, servicii juridice etc.
Domeniile de consultanta acoperite de practicienii Scolii de Afaceri ASEBUSS si companiei de... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 15:04
Un manager din Romania castiga de 10 ori mai mult decat un subaltern, in timp ce in Germania diferenta e de 1 la 3. Salariul unui sef din tara noastra poate ajunge chiar si la 15.000 de euro, potrivit unor date centralizate de o firma de HR.
"Un manager castiga, sa spunem, nu stiu, 20.000 RON brutul, iar subalternul castiga 15.000 RON brutul, cel senior. Daca ne referim acum la diferenta dintre ceea ce inseamna un entry-level si salariul unui director de top, diferenta este in continuare de 1 la 10. Se pastreaza in continuare printre tarile care au o diferenta cea mai mare intre salariile, sa spunem, muncitorilor si salariile directorilor", a declarat Alina Popescu, talent information solution leader, in cadrul companiei de HR Mercer.
In Germania, Danemarca si Elvetia, un manager castiga de trei ori mai mult decat un angajat.
"Salariile pe care le oferim pe piata din Romania pentru manageri si costul vietii, ma refer aici la cat trebuie sa platesti pentru chirie sau pentru un apartament, te ajuta sa ai mai multi bani, sa-ti ramana mult mai multi bani si sa ai de asemenea un trai decent. Pentru ca Bucurestiul, ca si oras, este destul de bine dezvoltat si deja aliniat cu capitalele din Europa Centrala", mai spune Alina Popescu.
Motivul pentru care managerii sunt mai bine platiti in Romania este acela ca a existat deficit de sefi cand au intrat multinationalele in Romania, la sfarsitul anilor '90. Companiile au dat bani mai multi ca sa aiba oameni la conducere,... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 21:40
Activitatea derulata in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va inregistra o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni, in timp ce preturile vor creste in industria prelucratoare si constructii, conform tendintelor pe care managerii romani le anticipeaza pentru perioada decembrie 2019 - februarie 2020, potrivit anchetei de conjunctura publicata de Institutul National de Statistica (INS).
In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2019, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se estimeaza crestere (sold conjunctural +18%).
Referitor la numarul de salariati, se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%).
Potrivit estimarilor din luna decembrie 2019, in activitatea de constructii se va inregistra, in urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -32%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -15%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +9%).
In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 10:47
Candidatii cei mai interesati de schimbarea job-ului in 2019 au fost managerii, in conditiile in care un manager a aplicat, in medie, la 26 de job-uri de la inceputul anului si pana in prezent, mai mult decat orice alta categorie de candidati, potrivit unei analize realizate de o platforma de recrutare online.
In total, peste 730.000 de aplicari au fost inregistrate de cei aproape 28.000 de manageri si executivi activi pe platforma eJobs.ro.
Urmatorii cei mai dinamici candidati de pe piata muncii au fost cei din segmentul mid-level si senior-level, fiecare dintre ei cu o medie de 21 de aplicari, in perioada ianuarie-noiembrie 2019. Cumulat, au adunat aproape 4 milioane de aplicari anul acesta.
Cei care au cautat o pozitie entry-level au aplicat, in medie, la cate 20 de joburi de la inceputul anului, numarul de aplicari inregistrate de ei depasind pragul de 2,7 milioane. Asta desi cele mai multe joburi existente in acest moment in piata se adreseaza celor cu nivel minim de experienta.
"Cand vine vorba de manageri, toata lumea isi imagineaza ca sunt asaltati de oferte de angajare si ca schimbarea job-ului vine mai degraba ca raspuns la o propunere primita si nu ca un efort proactiv de a gasi altceva. Cu toate acestea, 2019 a fost anul surprizelor pentru recrutori, care, potrivit cifrelor noastre, par sa fi avut mai multa lejeritate in gasirea unui manager decat a unui junior. Rata mai mare de aplicare decat in cazul celor aflati la inceput de cariera se explica... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 16:03