La baza problemelor pe care managerii privati le intalnesc la stat sunt diferentele dintre interesele lor si interesele statului, o spune chiar Octavian Badescu, unul din managerii profesionisti care a renuntat recent la postul de conducere in fruntea PrioriPost.
Unul dintre managerii privati care s-au confruntat cu sistemul de stat este Octavian Badescu, adus la carma PrioriPost pentru a salva compania de la faliment si chiar pentru a o pregati pentru privatizare. Diferenta punctelor de vedere, insa, l-a determinat sa renunte la aceasta ambitie pentru ca "zgarie-norii nu se construiesc pe fundatii de nisip".
"In cazul in care doresti punerea pe picioare a unui business in care esti actionar (n.r.-statul roman), dar in care istoria a demonstrat ca detii o insuficienta expertiza specifica, procedezi la angajarea unui detinator de competenta in domeniu din exterior si mergi pe 'mana' lui, fara ingerinte, dat fiind ca acesta este motivul pentru care l-ai adus", explica Octavian Badescu intr-un interviu acordat Business24.
Potrivit acestuia, doar independenta, cooperarea si resursele investitionale pot contribui la "vindecarea Postei Romane".
Octavian Badescu, despre management profesionist la PrioriPost
Ati mentionat intr-un interviu o serie de masuri ambitioase pentru revitalizarea PrioriPost. Care din ele s-au dovedit ca nu ar fi putut fi implementate decat ca "jumatati de masura"? Care au fost obstacolele de care v-ati lovit cu aceasta ocazie?
Ca linie... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 13:02
Consiliul de Administratie al Tarom l-a numit in functia de director general pe Christian Edouard Heinzmann, fost presedinte al Luxair, compania nationala de transport aerian a Luxemburgului.
Heinzmann, cetatean belgian cu o experienta de peste 25 de ani in industria aviatica, isi va incepe mandatul la Tarom pe 19 noiembrie cu un contract pe patru ani, avand functia de chief executive officer and accountable manager.
Totodata, Consiliul de Administratie al Tarom l-a numit pe Michael Moriaty in pozitia de director general adjunct, cu functia de chief financial officer.
Moriaty este cetatean britanic si are o experienta de peste 33 de ani in managementul financiar din industria aviatica in Marea Britanie, SUA, Japonia, Tailanda, Bangladesh, Scandinavia, Olanda si Columbia.
Managerii privati stramba din nas la salariile romanesti: Tarom ramane fara conducere
Programul managerului strain la companiile de stat a inceput cu stangul, dupa ce austriacul Heinrich Vystoupil, cel care a fost desemnat sa preia conducerea operatorului aerian Tarom a refuzat sa semneze contractul, pentru ca a fost nemultumit de salariul primit.
Reprezentantii ministerului Transporturilor au declarat ca membrii noului Consiliu de Administratie (CA) nu pot satisface pretentiile salariale si organizationale ale noului CEO si ca, in cursul discutiilor pentru semnarea contractului de mandat al acestuia, Vystoupil a preferat sa renunte la post.
Ministerul Transporturilor a mandatat in... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 16:50
Tarom si austriacul Heinrich Vystoupil, desemnat sa asigure managementul societatii, dupa un indelungat si costisitor proces de recrutare, nu s-au inteles asupra contractului, potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor.
Insa tergiversarea numirii unui manager privat ar putea dauna companiei de stat, sustin analistii.
Pe 17 octombrie, Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, a fost numit director general al Tarom.
Insa acesta nu a dorit sa semneze contractul, deoarece nu a acceptat unele conditii, potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor. In consecinta, membrii Consiliului de Administratie trebuie sa aleaga un nou sef.
"Nu e asta singura varianta ca Vystoupil nu a vrut sa semneze contractul, ci poate statul nu a fost de acord cu numirea lui ca manager la Tarom", a precizat Butunoiu, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe despre pe . mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:59
Compania aeriana de stat TAROM si austriacul Heinrich Vystoupil, desemnat sa asigure managementul societatii, nu s-au inteles asupra contractului, au declarat pentru Money TV reprezentantii Ministerului Transporturilor, care au precizat ca autoritatile vor cauta un inlocuitor.
Reprezentantii Ministerului Transporturilor au confirmat pentru Money TV ca Heinrich Vystoupil nu a acceptat conditiile specificate in contract.
In acest moment oficialii ministerului se afla intr-o intalnire pentru a stabili pasii de urmat. La randul lor, membrii Consiliului de Administratie al TAROM spun ca vor cauta un inlocuitor din lista scurta de straini formulata de minister.
Prima sedinta a Consiliului de Administratie TAROM a avut loc saptamana trecuta.
Atunci, membrii C.A. au decis numirea lui Heinrich Vystoupil in functia de Director General Executiv al societatii. Membrii CA al TAROM sunt Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Valentin Macec, Lucian Isar, Ciprian Ladunca si Marius Ghenea. mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 17:07
Marile companii de stat, care produc pagube de sute de milioane de euro in economia Romaniei, pe care guvernul vrea sa le aduca pe linia de plutire instaland la conducerea lor manageri privati, n-au nicio sansa pentru ca decizia politica nu a fost inlocuita de una de business.
Pentru recrutarea managerilor privati, statul a platit 200.000 de euro unei companii de consultanta in resurse umane si ar fi trebuit sa fie independenta de influenta politica. Cele mai recente exemple contrazic insa principiul pe care l-a anuntat guvernul Ponta.
Spre exemplu, Lucian Balut, seful organizatiei PSD Constanta, a fost propus pentru functie de director executiv al Administratiei Porturilor Maritime.
La fel este si cazul lui Daniel Georgescu, consilier local, care a fost numit in luna iunie, prin ordin de ministru, in pozitia de director general al companiei Administratia Canalelor Navigabile.
Nici compania Tarom, careia i-a fost deja stabilit consiliul de administratie, n-a scapat de numiri politice. In consiliu se afla Valentin Macec, fost consilier al ministrului Transporturilor si Lucian Isar, fost ministru al Mediului de Afaceri.
Analistii economici consultati de Business24 au spus ca toate aceste numiri "submineaza" proiectul managerilor privati, inca din start.
Analistul Constantin Rudnitchi nu vede cu ochi buni numirile politice la conducerea companiilor de stat.
"Putem perverti intregul proces, sa-l aruncam in derizoriu, daca incepem cu mismasuri de genul... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 07:00
Tarom are un nou Consiliu de Administratie, condus de austriacul Heinrich Vystoupil, fostul manager regional al Austrian Airlines in Romania si Republica Moldova.
Din board mai fac parte Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Macec Valentin si Ciprian Ladunca.
"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Consiliul de Administratie trebuie sa aleaga, in termen de 90 de zile, directorul general al Tarom. Insa cel mai probabil, el va fi numit miercuri, in prima sedinta a noului CA. Mai mult, sunt sanse foarte mari ca insusi presedintele CA, Heinrich Vystoupil, sa devina CEO Tarom, avand in vedere ca experienta sa profesionala raspunde cel mai bine exigentelor acestei functii.
"Tarom-ul va fi probabil prima companie care va avea un manager privat si este foarte posibil sa fie un manager, o personalitate din afara tarii, dar cu mare experienta in domeniu", a declarat premierul Victor Ponta, in luna septembrie.
Cine sunt membrii boardului Tarom
Heinrich Vystoupil, presedinte
- este singurul strain din boardul Tarom. A ocupat functia de manager regional la Austrain Airlines pentru Romania si Republica Moldova.
Dumitru Prunariu, membru
- este singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, mai exact, pe 14 mai 1981. A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospatiala din cadrul Universitatii "Politehnica" din Bucuresti in... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 18:49
Noua echipa de management a Tarom urmeaza sa fie anuntata vineri. Selectia noului manager general si a membrilor Consiliului de Administratie a fost realizata de un consortiu privat, iar lista va cuprinde numai cetateni straini, cu experienta bogata in domeniul aviatiei.
Anuntul va fi facut de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii la ora 10.30.
"Toti sunt manageri, din pacate o spun cu durere, toti sunt straini, in short list-ul primit de la PricewaterhouseCoopers toti sunt straini, toti cu o bogata experienta in domeniu, au mai condus companii importante in domeniul aviatiei.
Privatizarea Tarom: Cat de greu apasa pierderile
Toti sunt din domeniul aviatiei si unii chiar cu bune performante in a ridica o companie din pierderi, a o duce pe profit si pe urma chiar sa o vanda. Deci unii chiar sunt specialisti in a pune pe plus o companie si a o face frumoasa spre vanzare", a anuntat Ovidiu Silaghi, Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, citat de Agerpres.
Pentru a se elimina suspiciunile privind selectia candidatilor a fost aleasa lista prezentata de consortiul format de PricewaterhouseCoopers, in asociere cu firma corespondenta de avocatura D&B David si Baias si George Butunoiu Group.
Silaghi a mai declarat ca privatizarea unui pachet de 20% din actiunile Tarom va fi discutata cu noua echipa de management dupa anuntarea echipei. mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 09:10
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM se va intruni vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat surse din Ministerul Transporturilor.
"Vineri va avea loc sedinta in vederea desemnarii noului Consiliu de Administratie la TAROM. Ordinea prevazuta de lege si care este respectata la nivel international este urmatoarea: intai se desemneaza un Consiliu de Administratie si, conform legii, Consiliul de Administratie, in prima lui sedinta, va hotari fie sa desemneze un director general din randurile lui si unul dintre membri va fi numit director, fie va face o selectie", au precizat sursele.
Aceasta este ultima etapa a desemnarii managementului angajat pe criterii de performanta la TAROM.
Organizarea AGA a fost deja precedata de un interviu final care a fost dat in prezenta conducerii ministerului. Procedura este similara cu cea din marile corporatii, unde interviul final se tine in prezenta reprezentantului beneficiarului, oferind posibilitatea acestuia sa puna intrebari de specialitate, potrivit acelorasi surse.
Ministerul Transporturilor incepe selectia managementului privat la Tarom
In iulie, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, directorii generali si membrii consiliilor de administratie, pentru companiile aflate sub autoritatea MTI, cu o cifra de afaceri mai mare... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:28
Selectia pentru un manager privat la compania Tarom este in plina desfasurare. Membrii Consiliului de Administratie sunt alesi in aceasta saptamana, iar selectia pentru functia de director general incepe vineri, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Zece candidati se afla pe lista pentru pozitia de director general, intocmita de consultantii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu, insa niciunul dintre ei nu este de nationalitate romana.
Asteptarile de la noua conducere sunt mari. Ea va trebui sa elaboreze in timp record o strategie pentru privatizarea a 20% din compania Tarom, ce trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2012. O alta provocare este recuperarea pierderilor companiei, care s-au ridicat in ultimii patru ani la peste 180 de milioane de euro.
Desi solutia managementului privat, impusa de creditorii internationali, a fost imbratisata cu optimism de autoritatile romane, nu toti reprezentantii din domeniul resurselor umane vad cu ochi buni formula aleasa. Headhunterul Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), acuza superficialitate in modul in care guvernul a gestionat acest proces.
Solutia headhunterului este crearea unui bypass operational cu un scop precis si durata de viata de 2-3 ani, in cursul careia sa adune competentele de care are nevoie in procesul de determinare a alternativelor strategice, pe care unitatile economice din sectorul de stat se le urmeze. "N-are rost... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31