CFR Marfa are un nou director general, Dan Valentin Belcea, fost manager in cadrul firmei de publicitate Graffiti/BBDO, televiziunii Prima TV si al companiilor International Railway Systems (IRS) si Protan, cu activitati in domeniul feroviar, respectiv al deseurilor.
Belcea este absolvent al University of Pennsylvania-Philadelphia, PA- USA si anterior numirii in pozitia de director general a fost membru in Consiliul de Adminsitratie al CFR Marfa.
Pana la numirea lui Belcea, conducerea CFR Marfa a fost asigurata interimar de un director general adjunct, Pavel Barculet, dupa decesul fostului manager al companiei, Dragos Alexandru Draghici.
"Cu o mare experienta in managementul unor companii cu capital privat, cariera sa a inceput in Statele Unite ale Americii si a continuat in tara ca Chief Financial Officer la Graffiti/BBDO (intre 1993 si 1994), CB Investment SRL (1995-1996), sau general manager la Prima Tv (in perioada 1996 - 2002)", se arata intr-un comunicat al CFR Marfa.
Din anul 2005 pana in anul 2012 a ocupat functia de vicepresedinte - responsabil cu dezvoltarea strategica la International Railway Systems S.A., iar din ianuarie 2010 pana in prezent a ocupat functia de Chief Executive Officer la Protan SA.
Belcea este membru in CA al CFR Marfa din februarie 2013.
CFR Marfa este cel mai mare operator de transport feroviar de marfa din Romania, cu o cota de piata de 54,8 % la nivelul anului trecut. mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 15:37
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, joi seara, ca asteapta de la conducerea CFR Marfa un plan de restructurare care sa cuprinda mai multe masuri decat cea a disponibilizarilor, in conditiile in care s-a venit cu o propunere de concediere a unui numar de 1.000 - 1.200 de angajati. Potrivit acesteia, planul de restructurare a companiei se afla in lucru.
"Planul de restructurare trebuie sa il dea managementul de la CFR Marfa. Managementul lucreaza la acest plan. Au venit cu o propunere de disponibilizare a 1.000 - 1.200 de angajati. Eu astept - si i-am spus si managerului de la CFR Marfa - eu astept un plan de restructurare care sa includa mai mult decat disponibilizari. Chiar vreau sa vad: cate contracte poate sa obtina, care este perspectiva din acest punct de vedere, cum vede dezvoltarea, cum vede restructurarea si viabilizarea companiei, pentru ca cel mai simplu este sa vinzi vagoane si sa dai oamenii afara. Probabil ca la un moment dat va trebui sa se intample si lucrul acesta, dar nu vreau sa se intample numai asta. Asta ar trebui sa aduca managementul privat in plus fata de unul de stat si, pana acum, nu a adus asta nicaieri (in niciuna dintre companiile aflate in subordinea ministerului - n.r.)", a spus Manescu, la TVR1.
Seful de la Transporturi a explicat ca, dupa privatizare, CFR Marfa ar trebui sa devina o companie mai puternica, cu un parc de vagoane innoit, o companie care sa aiba posibilitatea sa semneze contracte, sa-si largeasca baza... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 07:45
Premierul Victor Ponta i-a cerut noului ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, sa il cheme, luni, pe castigatorul licitatiei de privatizare a CFR Marfa si sa semneze contractul de vanzare, adaugand ca, daca acesta "nu da banii", va fi numit un manager privat, iar licitatia va fi reluata.
In cazul reluarii licitatiei, termenele vor fi mult mai extinse si mai rezonabile decat la prima licitatie, derulata in conditiile si termenele negociate cu Fondul Monetar International, a spus Ponta, ministru interimar al Transporturilor, prezent la sediul ministerului pentru ceremonia de predare-primire a portofoliului catre Ramona Manescu.
Hotararea de Guvern privind privatizarea CFR Marfa prin vanzarea a 51% din actiuni catre GFR, detinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost publicata in urma cu doua saptamani in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzactiei fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv jumatatea lunii octombrie.
GFR a fost declarat castigator in luna iunie in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni. mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:12
Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au avut o discutie constructiva legata de procesul de privatizare a companiei CFR Marfa, nefiind emisa nicio alta decizie a Consiliului pe aceasta tema, informeaza Presedintia, amintind ca exista deja o hotarare a CSAT in acest caz luata in sedinta din luna februarie.
"Membrii CSAT au avut o discutie constructiva legata de acest proces de privatizare avand ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa 'C.F.R. Marfa' - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa prin Hotararea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o alta decizie CSAT", se arata intr-un comunicat al Presedintiei, postat vineri pe site-ul institutiei.
In comunicatul citat se mentioneaza ca la sedinta CSAT au participat viceprim-ministrul Gabriel Oprea, ministrul Finantelor Publice, vicepremierul Daniel Chitoiu, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Justitiei, Robert-Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor-Viorel Melescanu, seful Statului Major General, general-locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprisor, purtatorul de cuvant al presedintelui... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 15:05
Responsabilitatea pentru privatizarea CFR Marfa este in continuare pasata de la un palat la altul. Presedintia a postat pe site-ul CSAT o Hotarare a acestei institutii, care inca din 5 februarie 2013 mentiona ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare a CFR Marfa se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei". Obstinatia cu care se "cearta" Traian Basescu si Victor Ponta pe tema acestei privatizar a devenit o arma politica.
Prin declaratiile facute, atat premierul, cat si presedintele Traian Basescu vor sa "scape" de responsabilitate in eventualitatea unui esec al privatizarii, crede analistul economic Constantin Rudnitchi.
Cea mai recenta "pasa" in "meciul de ping pong" dintre premierul roman si sefului statului apartine acestuia din urma. Traian Basescu a postat pe site-ul CSAT o Hotarare a acestei institutii, care inca din 5 februarie 2013 mentiona ca privatizarea CFR Marfa se afla in responsabilitatea Guvernului si Ministerului Transporturilor.
In opinia analistului economic Constantin Rudnitichi "fuga de raspundere" pentru privatizarea companiei de transport feroviar este justificata. Presedintele Romaniei incearca sa "il asocieze pe premierul Victor Ponta cu un eventual esec al procesului de privatizare, dupa modelul Petrom, in care Adrian Nastase a fost gasit principalul vinovat pentru esec". In acelasi timp, actualul prim-ministru "cauta un co-responsabil" si solicita avizul Consiliului Superior de Aparare... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 06:04
A venit randul belgianului de la Tarom, Christian Heinzmann, sa faca loc intereselor care alunga managerii privati de la companiile de stat subordonate Ministerului Transportului. Este un deja vu al demisiilor managerilor din cadrul CFR si CFR Marfa, "sperante" ale caror recrutari au durat si au costat mult.
Managerul privat de la Tarom, ales in toamna anului trecut dupa subita retragere a austriacului Heinrich Vystoupil, a declarat pentru presa ca a fost obligat, vineri, de Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie, sa isi scurteze mandatul cu trei ani, adica pana in luna noiembrie, pe seama unor nemultumiri ale boardului cu privire la planul de redresare al companiei.
In primul trimestru din 2013, pierderile Tarom s-au redus cu 24% fata de aceeasi perioada din 2012, la 11,4 milioane de euro.
In aceeasi zi, boardul a numit un nou director executiv, in persoana lui Nicolae Demetriade, un membru recent al CA, respins initial la alegerea componentei boardului. Demetriade, care a condus Tarom in perioada 2000-2001, spune ca a fost numit in functie pentru a urgenta procesul de rentabilizare a companiei, care prevedea ca Tarom sa intre pe profit din 2015. Totusi, Lucian Isar, fost membru al boardului, face acuzatii grave pe blogul sau:
"Batalia pentru imbunatatirea performantelor Tarom a trecut pe plan secund la scurt timp dupa introducerea managementului privat. Principala preocupare a devenit 'batalia' romaneasca pentru Tarom si probabil ca va... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 18:25
Managerul privat de la CFR, Dimitris Sophocleous, si-a dat demisia dupa ce actionarii i-au respins planul de administrare. Directorul grec a anuntat cu surle si trambite o serie de planuri ambitioase, dar care nu au fost confirmate in realitate de documente oficiale.
Managerul grec a anuntat, dupa patru luni de mandat, ca a facut o economie de un milion de lei, dar in realitate, afirmatia sa nu este confirmata de acte.
In plus, in timpul mandatului sau au fost mai multe probleme legate de neplata unor facturi catre companiile de electricitate, printre care un contract de 9 milioane de lei, din care se platise doar 4.000 de lei.
Sophocleous era remunerat cu 11.800 de euro pe luna, conform B1 TV.
Grecul Dimitris Sophocleous, fost director financiar la divizia de telefonie mobila a RomTelecom si la A&D Pharma Holdings, a fost numit membru al Consiliului de Administratie si director general al CNCF CFR SA, in decembrie 2012.
Sophocleous promitea ca CFR isi va plati datoriile
"Pentru prima data, in ultima perioada, am reusit sa sustinem din surse proprii un nivel dinamic de efectuare a platilor catre furnizorii nostri. Pentru ca am rezolvat problema stopajului la sursa, dupa ce am reusit sa ajungem la zi cu plata contributiilor angajatului la bugetul de stat, am creat premisele unui flux alert al platilor catre furnizori", a declarat Dimitris Sophocleous, directorul general al CFR SA.
Conducerea CFR isi asuma responsabilitate pentru implementarea... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 17:24
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anuntat cu mare fast ca s-au gasit manageri privati pentru CFR Marfa.
Totusi, Guvernul s-a angajat in fata FMI sa inceapa demersurile de privatizare pentru aceasta companie in luna martie. Prin urmare, de ce numim manageri privati pentru doar doua luni?
Autoritatile nu sunt la prima "isprava" de acest gen. Romania a numit manageri privati si la alte companii care urmau sa fie vandute. Este o tactica a Guvernului sau o solutie de ultim moment?
Parerile analistilor financiari contactati de Business24 sunt impartite. Managerul privat, chiar daca este numit in functie in ultimul ceas, poate prezenta incredere in fata unui potential client. Pe de alta parte, el nu mai are timpul necesar pentru a face schimbari care se se reflecte in rezulatele financiare.
Rolul managerului: Cosmetizarea companiei in fata potentialilor cumparatori
Analistul economic Aurelian Dochia crede ca rolul unui manager privat este acela de a "cosmetiza" societatea in fata potentialilor investitori.
"In perioada aceasta managerul are un rol mai important decat isi inchipuie multi. Toate discutiile, toate prezentarile trebuie sa fie sustinute de un management care sa aiba un caracter profesional, pentru a da credidibilitate intregii operatiuni. Oricat de bun ar fi consultantul care intermediaza tranzactia si oricate eforturi ar face el, daca managementul nu face fata, tranzactia nu are sanse reale de reusita", a explicat Dochia pentru... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 07:00
Companiile TAROM, CFR Marfa si Electrificare CFR vor avea manageri privati in cel mult cinci luni, perioada maxima de selectie a acestor directori, potrivit Ordonantei de Urgenta care stabileste procedura pentru selectia acestor manageri.
Potrivit documentului, intr-o prima etapa, in aproximativ o luna de la intrarea in vigoare a actului normativ, la sfarsitul lunii decembrie, intreprinderile publice care au o cifra de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 si peste 1.000 de angajati, vor incepe procedurile de selectare a primilor administratori si manageri privati.
Ulterior, pe masura ce expira contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicata pentru selectarea noilor candidate.
Managerii privati, selectati dupa mai multe etape
Selectia se desfasoara in mai multe etape. In prima etapa, Adunarea Generala a Actionarilor decide initierea unei proceduri de selectie a administratorilor executivi si neexecutivi (in cadrul primei etape, selectia este internationala).
Dupa convocarea Adunarii Generale, se vor selecta experti independenti, specializati in recrutare resurse umane, care vor sprijini intreprinderile publice in realizarea unei selectii obiective, transparente si profesioniste. Acestei etape ii urmeaza publicitatea anuntului de selectie a administratorilor/managerilor si evaluarea candidatilor.
Dupa selectia acestora, in aceste companii supuse aplicarii ordonantei, se va convoca din nou... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:36