Bogdan Nicolae Stanescu, a fost numit administrator special al combinatului din Ramnicu Valcea, de catre ministrul Economiei, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa. In cadrul aceluiasi eveniment, Nicolae Balan, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului, a gasit motivele care au adus Oltchim in insolventa, printre acestea numarandu-se si deciziile manageriale ineficiente.
Constantin Roibu, fostul directorul general al combinatului, respinge acuzatiile si sustine ca se cauta un tap ispasitor.
Contactat de Business24, fostul sef Oltchim spune ca se astepta sa fie invinuit pentru situatia de la Oltchim, pentru ca se cauta un tap ispasitor, in loc sa se prezinte adevarul.
Stanescu, in prezent angajat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a fost in perioada 2007-2009 seful departamentului juridic din AVAS - Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Institutia si-a schimbat denumirea, la inceputul lunii februarie 2013 in Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), iar legislatia care reglementeaza activitatea institutiei va fi modificata pentru ca noua entitate sa poata continua sa execute silit creantele preluate in scopul valorificarii si recuperarii.
Jocuri politice
Balan a precizat, in cadrul unei conferinte de presa organizate miercuri la sediul ministerului Economiei, ca a identificat trei cauze pentru situatia in care a ajuns Oltchim.
"In primul rand, au fost masuri manageriale inadecvate si de... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 16:30
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca la Oltchim va fi numit joi Bogdan Nicolae Stanescu, care in prezent lucreaza la BNR, administrator special.
"Va fi interfata dintre actionari si administratorii judiciari. Stanescu va desemna si o conducere interimara la Oltchim, dat fiind ca actualul director si-a prezentat demisia care intra in functiune pe data de 15 martie", a spus Vosganian.
Vosganian a mentionat ca isi doreste un manager angajat prin criterii de performanta.
Nicolae Balan, unul dintre administratorii judiciari de la Oltchim, a identificat trei cauze care au dus la insolventa combinatului din Ramnicu Valcea.
"In primul rand, au fost masuri manageriale inadecvata si de remunerare a neperformantei, precum si probleme la fluxul de numerar. A doua cauza se refera la tranzactiile comerciale si investitiile ineficiente care au decapitalizat substantial societatea. Nu in ultimul rand, avem o serie de persoane care au fost identificate drept cauza a insolventei", a spus Balan, in cadrul unei conferinte organizate miercuri, la sediul ministerului Economiei.
Acesta a mai adaugat ca situatia proasta in care se afla Oltchim, respectiv una de "insolventa clara" era evidenta din 2009.
"Au fost acumulate cheltuieli salariale care au facut imposibila redresarea societatii. In contractul colectiv de munca sunt prevazute o serie de drepturi care in mod evident erau compatibile cu o situatie a unei societati aflate pe profit", a spus Balan.
El... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 10:46
Peste 400 de salariati ai combinatului Oltchim au reluat protestele, marti, cerand sa le fie platite salariile restante pentru lunile septembrie si octombrie.
La protest au sosit si doua autocare cu muncitori de la Divizia Petrochmica Bradu, de la Pitesti, unitate subordonata combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, astfel ca numarul protestarilor depaseste 500 de persoane.
"Cerem demisia managerului general Mihai Balan si cerem si demisia lui Victor Ponta pentru ca nu ne ajuta si nu ne explica ce se intampla. Am auzit ca FMI vrea sa inchida combinatul si sa ne lase pe drumuri", a spus un protestatar.
Interventia directorului Oltchim, Mihai Balan, care le-a cerut sindicalistilor sa renunte la proteste, nu a avut succes.
"Sunt 400 de salariati suparati de faptul ca Guvernul nu si-a onorat niciuna dintre promisiunile facute in ceea ce priveste alocarea sumei de 40 de milioane de euro, necesara pentru repornire, acesta este capitalul de lucru total. Salariatii nu si-au primit salariile in ultimele doua luni, septembrie si octombrie, starea de spirit nu este buna, iar cativa dintre ei sunt in greva foamei. Ieri (n.r. - luni) au intrat sase in greva foamei, acum sunt cinci, deoarece unul a renuntat din cauza problemelor medicale", a spus liderul interimar al Sindicatului Oltchim, Corneliu Cernev.
El a mai afirmat ca protestatarii cer ca premierul Victor Ponta sa vina la Ramnicu Valcea pentru a le explica perspectiva Oltchim si de ce Guvernul nu si-a tinut... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 12:58
Dan Diaconescu a declarat, luni, ca va scoate de la banca trei milioane de euro pentru plata salariilor angajatilor de la Oltchim. Dan Diaconescu a discutat cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, mai multe variante pentru privatizarea combinatului Oltchim.
Diaconescu a spus ca nu vrea sa "semneze contractul in genunchi, fara clauza Arpechim".
Avocatii lui Dan Diaconescu au declarat ca in contractul de privatizare a combinatului Olchim nu exista nicio clauza potrivit careia trebuie achitati banii pentru privatizarea Oltchim, luni. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a declarat ca in cazul in care Dan Diaconescu nu plateste pana luni cei 45 de milioane de euro pentru actiunile Oltchim, procesul de privatizare va fi oprit.
"Am cerut guvernantilor sa discutam despre Arpechim, Salrom, CFR, AVAS sau Electrica. Nimic nu s-a intamplat sus. Ne-am dat seama ca vanzatorul este ostil si total impotriva celui care a castigat licitatia", a declarat luni Dan Diaconescu, la Ministerul Economiei, unde se afla in negocieri pentru incheierea contractului de cumparare a Oltchim.
Combinatul trebuie repornit de urgenta, pentru ca intarzierea ar putea costa, din cauza problemelor tehnice, cateva zeci de milioane de euro in plus, a declarat Cornel Cernev, reprezentantul salariatilor Oltchim. Salariile angajatilor ar trebui achitate cat mai rapid, a spus oficialul.
Business24 va prezinta principalele momente ale zilei, pe tema privatizarii combinatului Oltchim.
-... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:37
Guvernul va plati cei 1.400 lei reprezentand ajutor de urgenta pentru angajatii Oltchim doar daca va interveni o "situatie de criza", in care muncitorii sa nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat, luni, ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
Ministrul a aratat ca, in prezent, salariatii si-au primit restantele pentru luna iulie si le vor primi si pentru luna august.
Campeanu a precizat ca Ministerul Muncii va putea interveni doar in cazul in care privatizarea Oltchim nu va avea succes si societatea va intra, probabil, in administrare speciala.
"Acel ajutor de urgenta va fi acordat prin hotarare de guvern atunci cand intervine o situatie de 2-3 luni in care nu se pot plati salariile", a spus Campeanu.
Ministrul a precizat ca nu e vorba de un ajutor "global", ci doar pentru angajatii care sunt in situatii de urgenta.
Peste 500 de angajati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea protesteaza din nou, luni, pe platoul din fata pavilionului administrativ al unitatii, oamenii asteptand "un raspuns negativ sau pozitiv in ceea ce priveste privatizarea".
Salariatii solicita plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea productiei si demisia presedintelui sindicatului.
Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, a declarat ca oamenii asteapta un raspuns privind privatizarea, sustinand ca este nevoie de bani pentru repornirea instalatiilor.
El a mai spus ca managerul interimar al combinatului, Radu Olaru, este la Bucuresti "pentru... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:25
Statul trebuie sa gaseasca pentru companiile mari pe care le detine cumparatori viabili si buni administratori, in cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat combinatul sa nu fie un manager bun pentru companie. Cred ca este foarte important ca atunci cand statul vinde astfel de intreprinderi sa gaseasca un cumparator viabil, capabil sa cumpere si sa administreze activele cumparate in beneficiul tarii si sa faca si profit, bineinteles", a afirmat Mobius la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat ca Dan Diaconescu are termen pana luni sa plateasca suma respectiva si ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Diaconescu nu plateste, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.
Seful Templeton Frontier Markets considera "amuzat si trist" schimbul de replici dintre premier si Dan Diaconescu privind capacitatea financiara a lui Diaconescu sa preia compania si sa reinceapa productia, dar si cu privire la intentia... mai mult
Duminica, 30 Septembrie 2012, ora 15:10
Diaconescu a declarat, la intoarcerea in tara, ca se afla in cautarea unor noi piete de desfacere si ca toata planeta vrea sa cumpere combinatul.
Actionarul majoritar al combinatulul Oltchim a mai adaugat ca va semna contractul pentru privatizare doar daca Guvernul va accepta conditiile pe care le impune.
"Toata planeta este interesata sa cumpere Oltchim", a declarat Dan Diaconescu, miercuri, la sosirea pe aeroportul Otopeni. "Eu vreau, cu prietenii mei, sa redeschidem Oltchim. Poate de luni, daca guvernul o sa accepte conditiile noastre, sa redeschidem. Foarte multi oameni, foarte multe grupuri economice au incredere in noi", a precizat patronul OTV.
Business24 va prezinta in format live text cele mai noi informatii cu privire la situatia combinatului Oltchim Ramnicu Valcea.
16:55 - Radu Olaru, directorul Oltchim
Radu Olaru, directorul Oltchim, a declarat ca statul poate sa ia orice decizie in ceea ce priveste combinatul pentru ca este actionar majoritar. Oficialul a spus ca s-au cerut rapoarte legate de activitatea comerciala a societatii in ultimul an si jumatate. "Am dat chiar mai repede decat ni s-a cerut toate situatiile solicitate", a spus Olaru.
Acesta sustine ca la Oltchim situatia este dramatica. "Sunt proteste, nemultumirea este crescanda, situatia este dramatica. Promisiuni foarte multe, realizari foarte putine".
Pana in data de 5 octombrie vor exista bani care urmeaza sa fie incasati in baza livrarilor pe care Oltchim le-a facut in... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 17:07
Premierul Victor Ponta a anuntat ca va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Oltchim, deoarece situatia nu poate ramane fara niciun vinovat. In momentul de fata, Oltchim are o datorie de 700 milioane de euro, care creste cu 200.000 de euro in fiecare zi.
In momentul de fata, procurorii DNA ar investiga axa Constantin Roibu - Adriean Videanu, in privinta unor finantari contractate de Oltchim de la banci, care si-ar fi pierdut urma, prin intermediul mai multor firme-fantoma, potrivit RTV.
Business24 va prezinta in format LIVE TEXT principalele evenimente pe tema privatizarii Oltchim:
- "Un ministru nu isi pune semnatura pe creditul unei companii din subordine. Cel mult, pe o scrisoare de confort: inseamna ca Guvernul a aprobat o anumita strategie, iar ministrul valideaza ca guvernul merge in acea directie", a declarat Adriean Videanu, la RTV.
- "Angajatii de la Oltchim mi-au solicitat sa reluam protestele si asta o sa si facem", a spus Corneliu Cernev, liderul angajatilor Oltchim, la B1 TV.
- Dan Diaconescu cere la Tribunalul Valcea anularea unei hotarari AGA de la Oltchim prin care creantele AVAS fata de aceasta unitate contin dobanzi de aproximativ 130 de milioane de euro, patronul OTV motivand ca statul nu poate vinde "dobanzile nedatorate".
- Ministerul Finantelor: Acordarea unei garantii de stat de 40 milioane euro companiei Oltchim era inoperabila din cauza legislatiei interne si celei europene si ar fi decredibilizat Romania in... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 12:35
Dan Diaconescu, noul actionar majoritar la Oltchim, a precizat in Oferta de cumparare a pachetului de actiuni, depusa la OPSPI, ca este dispus sa investeasca pana la doua miliarde de euro in combinat si in reteaua conexa, pentru a ajunge la o cifra de afaceri anuala de 10 miliarde de euro.
Toate acestea vor fi posibile cu sprijinul unui "mare consortiu international cu cifra de afaceri in 2011 de peste 8,5 miliarde de euro".
"Sunt dispus sa investesc pana la 2 miliarde de euro, avand ca scop atingerea cifrei de afaceri de 10 miliarde de euro/an, intr-o perioada de 3-4 ani de la achizitionare, retehnologizare si optimizare a intregului ansamblu industrial", se arata in documentul obtinut de Hotnews.
Pentru indeplinirea acestor obiective, Dan Diaconescu prevede "marirea numarului de personal la aproape 10.000 de angajati, la care se vor adauga alte 20.000 de persoane in industria conexa, legata de cele sapte centre de profit integrate, ce vor activa sub umbrela Oltchim.
Cele 7 centre la care se refera documentul sunt alte societati la care Diaconescu intentioneaza sa preia pachetul majoritar de actiuni, alaturi de alti parteneri. Societatile sunt: SC. Oltchim SA, Arpechim SA, Minele de sare care aprovizioneaza Arpechim, Oil Terminal SA, Societatea de Conpet SA, precum si un numar de doua CET-uri (unul de 160 MW la Rm. Valcea si unul de 120 MW la Pitesti) care urmeaza sa fie construite.
Obiectivele mentionate vor fi atinse cu ajutorul unei echipe de... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 16:40