Toti oamenii cu care lucrez in programul LifeFit simt stresul care ii acapareaza si le reduce enorm starea de bine. Impreuna constatam cum isi lasa amprementa pe starea lor fizica si emotionala.
Problemele legate de bani, munca grea si obositoare, epuizarea fizica - astfel de presiuni din ce in ce mai frecvente au ajutat ca stresul sa devina o parte a vietii moderne autohtone.
Potrivit studiului pe care l-am realizat in anul 2018, Stres National in Romania, 99,7% dintre angajati au raportat un nivel moderat sau cronic al stresului.
Cercetarile recente sugereaza ca daunele legate de stresul cronic incep inainte de a te fi conceput. Alte studii asociaza stresul cu telomerii mai scurti, o componenta cromozomica care a fost asociata cu imbatranirea celulara si riscul bolilor cardiace, al diabetului si cancerului.
Telomerii sunt o carcasa de protectie la capatul unui fir de ADN. De fiecare data cand o celula se divide, se pierde din telomerii sai. O enzima numita telomeraza il poate umple, dar stresul cronic si expunerea la cortizol scad aceasta posibilitate. Atunci cand telomerul este prea diminuat, celula moare adesea sau devine pro-inflamator. Aceasta determina procesul de imbatranire prematura, impreuna cu riscurile asociate pentru sanatate.
Cum recunosti momentul in care efectele negative ale stresului incep sa apara?
Daca vrei un raspuns foarte clar fixat in timp, incep chiar in momentul conceptiei. Mediul intrauterin al unui copil este modelat de... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2019, ora 10:40
Pe piata de capital, in succesul unei strategii de tranzactionare accentul cade cel mai adesea asupra importantei analizei tehnice.
Cu toate acestea, indiferent cat de importanta, analiza tehnica in sine nu genereaza o strategie eficienta fara o buna gestionare a banilor.
Deci, ce este money managementul si cum sa il aplicati? Explicatii.
Ce este money managementul pe bursa de valori?
Managementul banilor inseamna literalmente gestionarea banilor. Pe bursa, este o chestiune de a sti cum sa va gestionati capitalul, cu alte cuvinte, sa maximizati castigurile si sa limitati pierderile.
Sa invatati money management pe Forex inseamna defapt sa invatati cum sa va calculati riscurile, pierderile si castigurile potentiale. Este o forma de risk management.
Deoarece conservarea capitalului este fundamentul tuturor strategiilor de gestionare a banilor pe piata bursiera, regasim doi parametrii fundamentali:
1. Valoarea maxima a pierderilor pe pozitie,
2. Raportul risc / rentabilitate, obiectivul fiind ca profitul potential sa depaseasca pierderea potentiala.
Dimensiunea psihologica a money management in tranzactionare
Psihologia este un concept cheie in tranzactionare deoarece, in spatele tuturor instrumentelor tehnice folosite, se afla in cele din urma omul care va lua decizia de a cumpara sau de a vinde. Si omul este un conglomerat de emotii, care conditioneaza actiunile sale.
Fie pozitive, cum ar fi excesul de incredere sau optimismul, fie negative,... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2019, ora 10:37
Prinsi intre job, familie si alte responsabilitati, intre deadline-uri si asteptarile pe care le au altii de la noi, ajungem sa ne confruntam cu suprasolicitare, oboseala cronica, tulburari de somn, depresie, anxietate sau tulburari digestive.
Toate acestea pot fi aduse la un loc sub o singura denumire, si anume efectele negative ale stresului. Pentru multi dintre noi, ritmul in care curge viata noastra este extrem de obositor si duce la epuizare fizica si mentala.
Pentru a putea face fata pe termen lung, este recomandat sa ne dam cate o pauza, un moment de respiro.
Din experienta practica din ultimii ani, lucrand in general cu oameni ocupati, am observat ca in topul metodelor preferate de reducere a stresului se numara rutina masajului saptamanal, sesiunile de yoga si deconectarea completa de la ce inseamna digital pentru minim o zi.
Masajul, stare de bine imediata
Masajul este cel mai des ales deoarece confera o stare de bine imediata. Odata cu decontracturarea musculara si mobilizarea articulatiilor, masajul aduce o stare de confort mental si o linistire a sufletului, iar motivul acestei stari de fericire post masaj este eliberarea de endorfine.
Masajul declanseaza eliberarea unei cascade de endorfine in sange de care profita intregul corp: durerile musculare se atenueaza, starea de oboseala dispare, corpul se simte rejuvenat si mintea eliberata de stres.
In functie de tipul de masaj, raspunsul corpului este diferit. De exemplu, o sedinta de 15... mai mult
Duminica, 18 Februarie 2018, ora 15:57
Daca am putea vedea timpul, cel mai probabil ne-am speria realizand cat de repede trece. Si, in plus, nu poate fi oprit. Asa ca, in loc sa faci tot felul de incercari de "Time Management", de ce nu ai incerca mai degraba sa urmaresti cateva reguli de "Life Management"?
Asta pentru ca e mult mai important sa constientizezi valoarea timpului tau si sa incerci sa-l petreci la cea mai inalta calitate.
Alin Comsa, unul dintre fondatorii Self Trust Academy, vorbeste pentru Business24 despre timp pe care ne invita sa il privim crud, ca pe un "Fond European".
"Iti este pus la dispozitie, iar daca il folosesti sau nu este alegerea ta. Insa, odata trecut, nu mai poate fi recuperat si nici nu se reporteaza", explica expertul in domeniul vanzarilor, axat pe dezvoltare personala si leadership.
V-ati specializat pe coaching in domeniul financiar-bancar, un domeniu care nu permite timpi morti sau momente de relaxare pentru a gasi inspiratia. De ce v-ati orientat tocmai catre acest domeniu atat de provocator?
Cred ca intr-un fel sau altul orice domeniu este provocator. Este adevarat ca dupa 2009 mediul financiar a devenit foarte provocator.
Conditiile social-economice de dupa criza au facut ca, in special bancile si activitatea bancara, sa fie foarte afectate. In aceste conditii, este evident ca fiecare informatie si fiecare comportament au devenit cu atat mai importante.
Se spune ca cine s-a oprit din invatat s-a oprit, de fapt, din evolutie. In mediul bancar am... mai mult
Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 00:00
Odata cu terminarea vacantei de Craciun si cu reinceperea activitatii in noul an, iuresul cotidian de la job incepe sa-si faca din nou simtita prezenta, cu atat mai mult cu cat, in multe cazuri, Sarbatorile de Iarna au insemnat pregatiri, petreceri si alte activitati de socializare si mai putin odihna.
In aceste conditii, stresul de la locul de munca va fi resimtit cu atat mai acut, iar abilitatile tale de manager devin cruciale.
Dragos Nicolaescu, mentor vocational, a prezentat, pentru Business24, cele mai intalnite surse de stres la locul de munca. Simpla constientizare a acestor factori te-ar putea ajuta sa ai un an nou mai bun decat cel care a trecut, in firma.
Cea mai des intalnita sursa de stres priveste stabilitatea locului de munca
Tinand cont ca riscul pierderii jobului reprezinta cea mai frecventa sursa de stres pentru angajati, este important pentru acestia sa-si dezvolte surse de venit paralele sau pasive pentru a-si reduce anxietatea, spune specialistul. Insa cel mai important este ca ei sa inteleaga cat de valorosi sunt pentru proiectul in care s-au implicat si cat de mult conteaza calitatea muncii lor.
"Cu cat esti mai competent in postul tau si mai compatibil cu alte posturi, cu atat vei fi mai putin afectat de o eventuala restructurare", remarca mentorul vocational. Daca angajatii simt aprecierea ta, factorul de stres dispare, iar eficienta lor creste.
Relatia cu managerii, locul doi in topul factorilor de stres
Interactiunea cu... mai mult
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 00:00
Stresul este citat tot mai des drept unul din factorii care ne influenteaza negativ viata de zi cu zi. Ne plangem deseori de stresul de la serviciu sau din viata personala, iar medicii ne sfatuiesc in mod curent sa-l evitam pentru a preveni probleme de sanatate.
Insa ritmul tot mai rapid al existentei din secolul XXI, cantitatea tot mai mare de informatii pe care trebuie sa o filtram zilnic, lipsa de timp dedicat relatiilor personale si presiunea de a fi competitivi intr-o societate care nu si-a revenit inca din criza economica isi lasa amprenta, in continuare, asupra vietii cotidiene, pe care ajungem sa o percepem, astfel, drept o lupta.
Cum poti iesi castigator din infruntarea cu stresul in 2014 sau cum poti chiar sa-l transformi in aliatul tau, vei afla in acest articol Business24 de la psihoterapeutii Valentin Radu Arsene si Alexandra Mirica.
Ce este, de fapt, stresul
Practic, stresul nu reprezinta altceva decat o forma de raspuns psiho-fiziologic, cu scop adaptativ la stimulii stresori externi sau interni, ne spune psihoterapeutul Valentin Radu Arsene.
Avem tendinta sa ne gandim la stres ca la ceva negativ, insa nu trebuie sa pierdem din vedere ca, intr-o masura tolerabila, stresul este normal si chiar necesar, stimulativ, deoarece viata reala nu este liniara, ci dinamica, permanent afectata de schimbari la care trebuie sa ne adaptam.
Putem vorbi astfel de doua tipuri de stres: pe de-o parte distresul, caracterizat prin trairi negative... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2014, ora 00:00
Unul dintre aspectele existente atat in viata profesionala, cat si in cea personala se refera la faptul ca, la modul real, noi suntem cauza tuturor evenimentelor care ni se intampla.
Una dintre provocarile majore ale antreprenorilor se leaga de stresul acumulat peste zi si de faptul ca o data ajunsi in sfera sociala sau familiala au dificultati in a se deconecta.
O varianta de deconectare este gasirea acelor activitati care sa ajute atat creierul sa se relaxeze, cat si corpul.
O tehnica extraordinara si care ne ia doar cinci minute este reconectarea constienta dintre minte si corp. Practicata cu regularitate, aceasta tehnica poate face o diferenta reala in starea mentala si emotionala a unei persoane.
Foarte multi oameni isi petrec marea majoritate a timpului detasati si deconectati de corpul fizic. Acest lucru nu se produce constient. Oamenii de afaceri, si nu numai, sunt prea "ocupati" sa se gandeasca la ceea ce trebuie facut imediat sau prea ocupati sa reactioneze la ceea ce a spus sau a facut o terta persoana.
De aceea, de foarte multe ori, in mediul cotidian apare situatia in care sunt neglijate nevoile reale de functionare adecvata a individului, mancatul pe fuga sau saritul peste mese fiind un exemplu in acest sens.
Pe termen scurt un asemnea comportament poate fi ignorat, dar pe temen lung semnele stresului se fac simtite atat in plan fiziologic, cat mai ales in plan mental si emotional.
Cum ne reconectam?
Raspunsul este foarte... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 00:00
Copiii nostri sunt, in foarte multe cazuri, oglinda noastra. Preiau starile noastre si ne copiaza comportamentele. Pentru a-i ajuta sa reactioneze pozitv in situatii de stres, trebuie noi, in primul rand, sa invatam sa reactionam pozitiv.
Cea mai buna strategie pentru a-i ajuta pe copii sa faca fata stresului presupune sa fii deschis si sincer.
Oferiti-le copiilor informatia de care au nevoie pentru a intelege ce se intampla. Nu e nevoie ca ei sa stie fiecare detaliu. Fiti scurt si lasati-i pe ei sa puna intrebari. Folositi cuvinte si idei pe care le inteleg si spuneti-le despre ce e vorba intr-un mod sincer si linistitor. Amintiti-va, copiii isi exprima adesea stresul si sentimentele.
Controlandu-ne propriile reactii, reusim sa influentam si reactiile copiilor nostri. Atunci cand va aflati intr-o situatie stresanta sau neplacuta, intrebati-va:
Este aceasta o situatie pe care o pot schimba? Chiar daca suntem doar 2% din problema, putem schimba acest procentaj. Daca situatia ne scapa de sub control, e posibil sa fim nevoiti sa ne adaptam ei si sa o acceptam. Pentru a realiza aceasta, putem sari peste situatie sau putem gasi ceva amuzant in ea (ceea ce este de obicei preferabil in astfel de cazuri).
Cat de important este pentru noi? Este aceasta chestiune cu adevarat importanta in schema vietii? Merita sa treci peste suparare? Este vorba si de un principiu important? Este prezent si un real pericol? Daca putem raspunde afirmativ la una din aceste intrebari,... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 00:00
Managementul stresului se poate face prin SPA si tratamente personalizate nevoilor tale, in functie de problemele cu care te confrunti zilnic. Weekendul acesta iti recomandam "Your stress Free Day", un pachet care te-ar putea ajuta sa te destinzi.
Ziua fara stres devine, intr-un anumit punct, solutia absolut necesara pentru a-ti aduna fortele necesare unei noi saptamani in care ai agenda plina de intalniri importante.
Cercetarile facute de Global spa summit, o organizatie internationala care se ocupa cu studierea pietei spa&wellness, au evidentiat faptul ca 72% dintre consumatorii de spa, isi doresc ca in urma tratamentelor spa sa obtina o imbunatatire a sanatatii si o diminuare a stresului cotidian.
Pentru ca viata ta este mult mai agitata decat ar trebui, Business24 iti propune "Your stress Free Day", un program de 3 ore dedicat relaxarii, fara telefon, fara email si fara responsabilitati, in care timpul ramane in mainile specialistilor de la Eden Spa.
"Your stress Free Day"
Programul costa 350 de lei si cuprinde un interviu pentru evaluarea stilului de viata, elemente de masurare a nivelului de stres prin analizarea coerentei cardiace, dar si exercitii de respiratie pentru controlul stresului.
Tot in cadrul acestui program vei beneficia de fitness "for mind and body", de sauna si jacuzzi, masaj personalizat si o gustare sanatoasa. La sfarsitul programului iti este evaluat inca o data nivelul stresului, prin aceeasi tehnica de masurare a coerentei... mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00