Vehiculele autonome primesc din ce in ce mai multa atentie in ultima vreme. Care este viitorul managementului flotei auto prin monitorizare GPS auto? Este posibila implementarea vehiculelor autonome dar si mentinerea utilizarii unui GPS auto?
Managerii de flota auto cauta astazi un avantaj competitiv, mai ales in ceea ce priveste reducerea costurilor si limitarea impactului ecologic. Care este totusi rezolvarea? Raspunsul ar putea fi indreptarea spre mijloace de transport electrice. Companiile de taxi, furnizorii de utilitati si transportatorii din intreaga lume fac tranzitia catre vehiculele electrice si profita de beneficiile aduse de acestea.
La nivel European, companiile de taxi achizitioneaza din ce in ce mai mult vehicule electrice. Amsterdam ofera un exemplu interesant. In zona centrala a orasului au fost interzise vehiculele diesel si s-a instituit asa numita Low Emission Zone. In acest sens, in oras s-au instalat 2.800 de statii de incarcare electrice, urmand ca acest numar sa creasca la 4000 in viitorul apropiat. Drept urmare, aproape 20% din toate taxiurile din Amsterdam sunt deja electrice.
Care sunt beneficiile trecerii la masinile electrice?
De ce ar trebui sa-ti iei flota electrica? Unul dintre cele mai mari avantaje este costul. Odata cu cresterea costurilor la combustibil dar si a asigurarilor auto, mentinerea flotelor auto pe soselel este mai scumpa ca niciodata.
Companiile de taximetrie trebuie sa gaseasca modalitati creative de a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:00
BusinessMark a organizat evenimentul SHIFT. A change management conference, desfasurat la Hotel Radisson Blu in data de 08 iunie 2018. Conferinta a surprins cele mai importante elemente din domeniul schimbarii, raportate atat la nivel organizational, cat si la nivel individual.
Participantii evenimentului au avut oportunitatea de a afla noi modalitati de implementare si de abordare a schimbarii, aspecte prezentate de catre speakeri in domeniu si invitati speciali.
Astfel, CIPRIAN MOGA - Business Transformation Advisor, creaza cadrul de deschidere al evenimentului si introduce notiuni referitoare la schimbarea managementului prin inovatie.
Primul speaker al evenimentului, GABRIEL PANTELIMON - Country General Manager, Xerox Romania discuta despre importanta schimbarii si semnaleaza un aspect de luat in considerare - "Durata de viata a unei companii din zilele noastre este in declin."
Acest lucru este cauzat de faptul ca traim intr-o lume a vitezei, iar companiile au nevoie sa fie la curent cu trendurile de pe piata, competitia fiind acerba: daca in anii '90 o companie avea o speranta de viata aproximata la 90 de ani, in zilele noastre aceasta durata a ajuns de 4,5 ori mai mica - fiind estimata la 20 de ani, iar acest lucru se intampla din cauza digitalizarii, ce constituie atat un avantaj, cat si un dezavantaj, apreciaza Gabriel Pantelimon.
Ce nu trebuie, totusi, sa se schimbe in managementul unei companii sunt valorile, precum: corectitudinea, adevarul,... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 14:06
Agile Mammoths Games, eveniment cu o traditie de peste 6 ani pe teme de Agile Project Management, axat pe invatare experientiala si dedicat specialistilor din industria IT, va avea loc pe 9 martie, la Cluj, la Grand Hotel Italia.
Participantii la eveniment vor invata luand parte la "misiuni", rezolvand "mistere" si descifrand "secrete", plecand de la conceptul clasic de conferinta si aplicand metode de "playful design".
Sunt programate workshop-uri pe teme Agile, Boardgame-uri si teste pe teme de management de proiect traditional si Agile, sesiuni de prezentari scurte (Agile Talks), treasure hunt, rezolvare de studii de caz si multe alte activitati.
La eveniment vor participa Mentori Agile precum Jeff Nielsen si John Ferguson Smart, dar nu vor lipsi nici specialistii locali, care vor impartasi din experientele lor de succes.
Taxa de participare la conferinta este de 100 de euro + TVA, dar pentru cei care se grabesc si se inscriu pana pe 15 februarie taxa de participare este 85 de euro + TVA.
Mai multe informatii puteti gasi pe Facebook, YouTube si pe Website.
mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 16:14
Elementul esential care a influentat semnificativ schimbarile in editiile din 2015 ale standardelor ISO 9001 si ISO 14001 este documentul publicat in 2012 "ISO/IEC Directives, Part Consolidated ISO Supplement - Procedures specific to ISO (2012) " si in special Anexa SL, care a devenit cunoscuta si sub denumirea "High-level structure".
Acesta presupune o structura identica, un text de baza identic, precum si un set de 21 de termeni si definitii de baza comune pentru toate standardele pentru sistemele de management.
Aceasta abordare comuna la noile standarde pentru sistemul de management si revizuirile ulterioare ale standardelor existente va creste valoarea acestor standarde pentru utilizatori (organizatii dar si auditori).
Va fi deosebit de util pentru acele organizatii care aleg sa opereze un singur (uneori numit "integrat") sistem de management, care poate indeplini cerintele a doua sau mai multe standarde de sistem de management simultan.
Noile clauze intentioneaza sa se intrepatrunda cu cerintele afacerii si sa opreasca devalorizarea standardelor sistemelor de management prin cresterea valorii adaugate atat de implementarea lor cat si audit si certificare.
Principalele modificari in ISO 9001:2015 si ISO 14001:2015
Modificarile incluse in ISO 9001:2015 si ISO 14001:2015 pot fi in esenta: cele care au aparut ca urmare a adoptarii anexei SL si cele care au aparut ca rezultat al dorintei de a modifica cerintele specifice ale standardelor pentru sistemele... mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 15:57
La inceputul saptamanii, cand am fost invitat sa contribui la acest titlu "Ce tip de manager esti?", m-am luat putin prea in serios si mi-a fost greu sa concep ca un astfel de subiect poate fi tratat intr-un simplu articol.
Vestea ca e pentru editia de week-end a Business24, ca e rasfoit de cititori relaxati sau care cauta sa se relaxeze, m-a intrigat si mai mult. Adica, sa dezvolt un subiect caruia eu ii acord o greutate atat de mare intr-o maniera atat de relaxata? Intr-un articol?
Doi la mana, cred ca deja multi dintre voi v-ati spus: "Bine, bine, tip de manager... dar functie de ce?". Asa e. Te poti uita si la functiunea pe care o ai (achizitii, productie, IT, financiar-contabil, vanzari, resurse umane, marketing etc.), la nivelul ierarhic pe care il ocupi (front-line, middle, senior, executive), la stilul managerial care te caracterizeaza (directiv, indrumator, incurajator, delegativ).
Poti lua in calcul nivelul tau si al echipei de performanta in raport cu indicatorii deja agreati cu superiorul. E si asta un reper care poate simplifica foarte mult discutia. Ba chiar o poate suprima inainte de a o-ncepe.
Dar nu despre asta vreau sa vorbim astazi. Pentru ca astazi este week-end, adica zile care se preteaza unor activitati diferite fata de cele din timpul saptamanii, va propun o abordare diferita a acestui subiect.
Haideti sa ne uitam la ce tip de manager sunteti: unul de succes sau unul eficace?
Managerul de succes este definit in functie de viteza... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 00:00
"Daca un lider "de pus pe vitrina" ajunge in varful organizatiei, el isi va promova modelul. Toti cei care vor fi promovati si preferati vor fi cei care ii seamana lui. Marii liderii au fost suficient de lucizi incat sa-si dea seama ca organizatiile pe care le conduceau aveau nevoie si de altceva, nu numai de modelul lor", a declarat Stelian Panescu, director general Smart Sigma, in cadrul emisiunii Business Adviser. Specialistul spune ca liderii care nu au credinta, nu au principii morale si etice nu pot sa fie decat un pericol in momentul in care sunt pusi la conducere.
Warren Buffet:
"Scolile de afaceri aprecieaza mai mult comportamentele complexe, dificile, decat pe cele simple, insa comportamentul simplu este mai eficient"
Stelian Panescu:
Scolile de afaceri nu garanteaza succesul.
In urma crizei, o parere raspindita este aceea ca MBA-ul nu genereaza decat manageri care gandesc extrem de conformist.
Warren Buffet este in primul rand un antreprenor. Succesul lui, ca si al multor oameni de afaceri, este succesul celui are a pornit de jos si a creat un bulgare suficient de mare ca astazi, la batranete, sa fie colosal de bogat.
Caracterul antreprenorial se datoreaza unui tip de gandire complet diferit de ceea ce se face in scolile de business.
Acolo te invata sa fii conformist, cu o gandire cauzala. Managerii sunt invatati sa faca prognoze, ca pe baza lor sa faca planificari. Astazi, intr-un mediu atat de haotic, este foarte putin probabil sa se intample ceea ce au... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 22:54
Membrii echipelor de management din marile companii au nevoie de diferite aptitudini de leadership pe care sa le puna in aplicare in functie de circumstantele in care isi desfasoara activitatea. Daca un post de management la nivel inalt face parte din visurile tale profesionale, va trebui sa gasesti o modalitate cat mai eficienta de a urca pe scara ierarhica. Analizeaza care sunt aptitudinile pe dezvoltarea carora ar trebui sa te axezi in timp ce iti alegi compania, functia si postul la care visezi dar si care sunt aptitudinile pe care ar trebui sa le slefuiesti pentru a-ti asigura ascensiunea profesionala, te sfatuiesc specialistii de la BusinessInsider.com. Aceasta analiza nu este una tocmai usoara, pentru ca tendintele variaza in functie de post, de zona geografica a companiei, de domeniul de activitate al ei si, desigur, al companiei in sine.
Chiar daca ai reusit sa identifici clar care sunt aptitudinile cerute de companiile din ziua de astazi pentru posturile de management la nivel executiv, ti-ar fi foarte greu sa numesti cerintele care vor aparea in viitor, mai mult decat sub forma unei speculatii.
O cercetare realizata de Heidrick & Struggles a urmarit pe parcursul unui deceniu numeroase interviuri cu manageri de top despre cerintele din trecut, prezent si viitor pentru pozitiile de management superior si a descoperit cateva indicii despre modul in care posturile de nivel executiv evolueaza.
Potrivit cercetarii, odata ce oamenii obtin un post de top... mai mult
Vineri, 25 Februarie 2011, ora 20:42
Majoritatea managerilor sunt oameni competenti, care au ajuns in functia respectiva cu eforturile proprii prin care au demonstrat ca, pe langa faptul ca isi indeplinesc sarcinile foarte bine, sunt capabili sa aiba o legatura cu oamenii din subordine, sa comunice si sa accepte feedback-ul constructiv. Exista insa si manageri care nu au nici cea mai vaga idee despre perceptia subordonatilor asupra stilului lor de management sau a ideilor pe care le lanseaza, iar numarul lor nu este tocmai nesemnificativ, potrivit BNET.com."Sunt foarte multe situatii in genul asta. As spune ca majoritatea, pentru ca managerii in general au impresia ca ei trebuie sa fie directivi si ca transmiterea intentiilor sau obiectivelor este suficienta pentru a-i pune in miscare pe subordonati. Modul in care primesc subordonatii directivele sau dispozitiile ii intereseaza mai putin. Asta e felul traditional de management, este probabil specific erei industriale si pe undeva este specific si managementului de tip american sau de tip anglo-saxon. Ordinul nu se discuta, managerul da ordine, nu-si vinde ideile", a declarat Stelian Panescu, Director General Smart Sigma pentru Bloombiz.ro.Un studiu recent realizat de Economist Intelligence Unit a aratat ca managerii de top au o perspectiva mai degajata in ceea ce priveste implicarea angajatilor. Astfel, potrivit studiului, 20% dintre managerii intervievati au sustinut ca angajatii lor sunt mult mai implicati decat angajatii firmelor concurente, in timp ce... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 18:23
Abordarile traditionale de motivare a angajatilor nu sunt de-ajuns pentru a spori entuziasmul si dorinta de munca celor care apartin Generatiilor X si Y, informeaza Entrepreneur.com. Generatia X
Din Generatia X fac parte cei care s-au nascut in perioada 1960-1980, copiii faimoasei generatii "baby boomers".
Majoritatea au crescut singuri acasa, in timp ce ambii parinti munceau.
Au avut in fata exemplul parintilor, care alocau multe ore muncii in fabrica sau la birou.
Acestia sunt pragmatici si dezamagiti de dezechilibru dintre viata personala si cea de birou.
Cum sa motivezi angajatii din Generatia X
Generatia X are nevoie de spatiu pentru evolutie
Enunta clar care sunt obiectivele si ofera toate conditiile pentru a le duce la bun sfarsit, pentru ca aceasta generatie are o mentalitate rigida in ceea ce priveste munca.
Dezvolta-le interesul pentru dobandirea de noi aptitudini si cunostinte, oferindu-le oportunitatea de a evolua pe plan profesional.
Ofera posibilitatea de a face alegeri
Cei din Generatia X s-au obisnuit sa se descurce singuri.
Este indicat sa li se ofere libertatea de a alege activitatile pe care sa le faca.
Vor aprecia libertatea de a-si alege sarcinile, provocarile, de a formula noi idei si concluzii.
Asigura-le indrumarea
Tinerii angajati pun foarte mult accent pe relatia mentor-elev, de aceea trebuie sa te asiguri ca le oferi acestora atentia cuvenita.
Petrece timp alaturi de ei si ofera-le in mod frecvent feedback cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Mai 2010, ora 12:35