Dupa decesul lui Steve Jobs, la conducerea companiei Apple a venit Tim Cook, care nu pare insa sa mearga in cea mai buna directie. Produsele companiei Apple sunt acum pe picior de egalitate cu ale altor mari companii, iar brandul trebuie sa dea dovada de suficiente resurse pentru a ramane in continuare capul de afis al industriei.
Iata cateva dintre cele mai mari greseli pe care le-a facut, pana in acest moment, Tim Cook, CEO Apple,potrivit Business Insider.
Harta Apple
Cu toate ca initiativa a fost una buna, rezultatul final al Hartii Apple a fost un dezastru. Ulterior, Cook si-a cerut scuze pentru aceasta greseala.
Citeste mai multe despre Tim Cook, cele mai mari greseli la conducerea Apple pe HIT.ro. mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 11:25
"Imbogatirea vietii" clientilor este mai importanta decat profitul, banii fiind doar un rezultat secundar al succesului, a declarat directorul general al Apple, Tim Cook, in primul interviu televizat acordat de la preluarea functiei anul trecut de la Steve Jobs.
"Vrem sa imbogatim vietile oamenilor, nu doar sa facem bani. Banii ar putea fi un rezultat secundar, dar nu sunt steaua calauzitoare pentru noi", a afirmat Tim Cook, citat de Bloomberg.
Cook vorbeste despre tranzitia de la om de incredere al lui Steve Jobs la CEO al Apple, de la persoana privata la vedeta, despre pasiunea angajatilor si clientilor pentru companie, despre cum functioneaza Apple, modul in care sunt dezvoltate si rafinate produsele, echipa de management, idei si design, situatia de pe piata, strategia de preturi, criza Apple Maps, litigiile cu rivalii pe probleme de drepturi de proprietate intelectuala, controversele legate de conditiile de munca de la Foxconn, locuri de munca si relatia cu Steve Jobs.
"Nu ma simt faimos. Duc o viata simpla. Intr-adevar, s-a schimbat ceva: oamenii ma recunosc. Este o oarecare ajustare pentru mine, deoarece pana acum am avut privilegiul de a ramane in anonimat. Este diferit. Ma simt insa mai bine ca niciodata. Imi place foarte mult sa fiu CEO al Apple. Iubesc asta. Este ceva ce trebuie sa fac, si voi continua sa ma adaptez la asta", a spus Cook.
Seful Apple nu se considera o persoana timida, insa noteaza ca nu pune pret pe faima, ca nu este motivat de asta.... mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 18:15
Lansarea iPhone 5 defineste noul stil de management Apple. Fara sa epateze, Tim Cook a reusit sa creasca la un nivel record vanzarile noului iPhone si pretul actiunilor Apple.
Fara sa fi lansat un produs revolutionar din punct de vedere tehnic sau al designului, asa cum obisnuia sa faca Steve Jobs, Tim Cook a optat pentru un produs care se face remarcat prin calitatile sale net superioare versiunilor precedente: mai lung, mai subtire, mai usor si mai rapid, comenteaza Reuters.
Cook a reusit sa uimeasca prin capacitatea sa de management, confirmand prin viteza lansarii iPhone 5 la nivel mondial, ca este un maestru in administrarea unui lant de productie si distributie.
"Suntem surprinsi intr-un mod placut de ritmul lansarii, intrucat ne asteptam la un impact mai mare al constrangerilor provocate de productia componentelor", a declarat Ben Reitzes, analist pentru Barclays.
iPhone 5 va fi disponibil pana la sfarsitul anului intr-o suta de tari, cu treizeci mai mult decat iPhone 4S, in aceeasi perioada.
Astfel, este posibil ca Apple sa se afle la un moment in care are nevoie de "cineva cu o viziune a procesului de productie", a comentat Raymond Miles, professor emeritus la University of California, Berkley.
Masuri de impact, fara sa atraga atentia
Tim Cook se face remarcat, precum in cadrul lansarilor, prin actiuni de mare impact, dar fara sa atraga atentia asupra sa. Decizia de a introduce noi dividende pentru actionarii Apple sau cresterea salariilor... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 15:11
Tim Cook, CEO-ul Apple este inca macinat de o problema arzatoare: sa plateasca sau nu cota-parte din profit actionarilor, luand in considerare cele 81 de miliarde de dolari din conturile companiei.
Presiunea creste asupra lui Tim Cook, odata cu cresterea profiturilor companiei, noteaza Ben Reitzes, analist Barclays Capital, intr-o nota de cercetare realizata dupa intalnirea de joi a boardului de management Apple, potrivit Forbes.
Potrivit lui Reitzes, Apple va avea un flux de lichiditati de 38 miliarde de dolari in anul financiar 2012 si inca 45 de milioane de dolari in anul financiar 2013.
Daca estimarile analistului se adeveresc, compania va ajunge peste doi ani sa detina 164 de milioane de dolari, bani lichizi.
Apple a adaugat 5,4 miliarde de dolari la rezervele sale de lichiditati in perioada iunie-septebrie 2011, iar suma ar fi fost si mai mare daca Apple nu ar fi cumparat cele 6.000 de brevete Nortel.
In sedinta din 18 septembrie, cand Apple a comunicat rezultatele financiare, Tim Cook declara ca "banii nu fac gaura in buzunarele lor" si ca investitiile recente facute de companie au fost extrem de cumpatate, tocmai de aceea nu vrea "sa faca lucruri prostesti" cu banii Apple, informeaza Mac Rumors.
Printre primele sale comentarii ca CEO Apple, Tim Cook a afirmat ca "nu este conservator in ceea ce priveste pastrarea sau nu a banilor", dar ca va actiona in interesul Apple.
"E un subiect pe care il discutam in board si pe care il vom discuta, in... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:13
Apple nu a suferit schimbari majore din august, din momentul in care Tim Cook a preluat conducerea companiei, ceea ce este un semn bun, spun analistii din piata, fiindca Apple a cunoscut un succes incredibil in ultimul deceniu. Prima greseala pe care un lider nou o poate face o reprezinta micile modificari facute doar pentru a-si pune amprenta.
Cu toate acestea, Tim Cook are opinii diferite de cele ale lui Steve Jobs, de aceea a acordat o atentie deosebita la structura companiei.
De exemplu, Cook ia in considerare folosirea a 80 de miliarde de dolari in numerar pentru a plati dividende sau pentru a rascumpara actiuni, doua lucruri despre care Jobs spunea ca nu sunt intelepte.
De asemenea, acesta a implementat un program pentru a incadra contributiile angajatilor la non-profit, in timp ce Jobs era total impotriva actiunilor de caritate venite din partea companiei.
Un lucru laudabil de catre angajatii Apple este faptul ca noul CEO trimite mai multe e-mail-uri catre angajati pe care ii numeste "Echipa".
Cu toate acestea, a despartit divizia Apple de vanzari in doua parti si a subordonat grupul de vanzari lui Phil Schiller.
Odata cu venirea sa la Apple si alti angajati au avut de castigat. Eddy Cue a fost promovat in functia de vice-presedinte senior de servicii cloud, oferindu-i control asupra iAds.
Principalele modificari au fost in ton cu stilul de leadership al lui Cook care,spre deosebire de Steve Jobs, nu este un vizionar al produselor ci este axat... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 10:35