Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a dat asigurari ca nu va vinde Tarom si a confirmat ca vor fi achizitionate avioane noi, astfel incat, pe termen mediu si lung, compania aeriana sa redevina un brand si sa isi recapete pozitia.
"Categoric nu vindem Tarom-ul. Vedeti ca eu nu prea dau. Eu in general nu prea dau nimic de la minister. Am fost criticata. (..) Cat sunt eu la Ministerul Transporturilor, nu vand Tarom-ul", a spus Ramona Manescu.
In ceea ce priveste achizitia noilor avioane, ministrul a precizat ca in prezent se analizeaza ofertele pentru a vedea care este cea potrivita pentru modelul de business pe care Tarom il va alege.
"Este adevarat ca vom cumpara avioane noi. Am discutat cu absolut toate companiile si, in prezent, suntem intr-un proces de analiza, de studiu, prin care vom vedea ce oferta este cea mai potrivita companiei Tarom, pentru modelul de business pe care Tarom il va alege, astfel ca, pe termen mediu si lung, Tarom sa redevina un brand asa cum a fost, sa isi recapete pozitia", a precizat seful de la Transporturi.
In ceea ce-l priveste pe managerul privat de la compania Tarom, Christian Heinzmann, ministrul a reiterat faptul ca acesta isi va finaliza mandatul de patru ani, intrucat actul aditional care il limita la un an era ilegal si a starnit multe reactii.
"Eu incerc sa stabilesc acum ce masura managementul privat existent este o solutie buna sau este cea mai buna solutie pentru companiile pe care le avem in subordine. In... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 10:08
Dan Pascariu va fi revocat din pozitia de presedinte CA al Tarom, iar mandatul de CEO a belgianului Christian Heinzmann va reveni la durata de patru ani, au declarat pentru Mediafax surse apropiate situatiei.
"Decizia privind revocarea va fi luata intr-o AGA programata marti", au afirmat sursele.
Tot marti, Nicolae Demetriade a anuntat ca a demisionat din functiile de administrator si director executiv al Tarom.
"Daca dumneavoastra aveti informatii ca si domnul Pascariu si-a transmis demisia, atunci sigur ca voi lua act si de demisia domnului Pascariu", a afirmat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, raspunzand unor intrebari ale presei privind inlocuirile celor doi din Consiliul de Administratie al Tarom.
Intrebat care sunt nemultumirile ministerului privind activitatea celor doi, Manescu a raspuns ca pe ea o intereseaza cel mai mult ca Tarom sa ramana un brand pentru Romania.
Compania Nationala de Transport Aerian trebuie sa fie, asa cum a fost in trecut foarte importanta, foarte bine conectata la nivel international, a sustinut Manescu.
"Daca pana in momentul acesta acest lucru nu s-a intamplat din motivele pe care dumneavoastra le cunoasteti foarte bine - conflictul intre CA si domnul Heinzmann - eu sper ca o schimbare sa fie benefica Tarom. Eu nu vreau schimbari care sa favorizeze persoane, eu vreau schimbari care sa favorizeze compania", a spus Manescu.
Manescu: Situatia de la Tarom e impotriva firii. Cineva trebuie sa faca un compromis... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 13:28
Ministerul Transporturilor le-a cerut demisia din functiile detinute la Tarom presedintelui Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, si directorului executiv, Nicolae Demetriade, intrucat acestia nu au fost de acord sa prelungeasca mandatul lui Christian Heinzmann, CEO al Tarom, care expira la 19 noiembrie, au declarat surse din cadrul companiei aeriene.
"Ministerul Transporturilor le-a cerut celor doi prelungirea mandatului lui Heinzmann, care expira la 19 noiembrie. Cei doi nu au fost de acord, astfel ca ministerul le-a cerut demisia. Nicolae Demetriade si-a dat demisia, insa Dan Pascariu, nu. In aceasta dupa-amiaza, la ora 17.00, va avea loc o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor Tarom, in cadrul careia, cel mai probabil, Dan Pascariu va fi revocat din functie", au spus sursele citate pentru Agerpres.
Contactat de Agerpres, directorul executiv Nicolae Demetriade a confirmat ca informatiile legate de demisia sa sunt corecte.
"Informatia este corecta. Mi-am dat demisia pentru ca ministerul a intervenit in activitatea Tarom. Am crezut ca, daca va fi un management privat, ministerul nu va interveni, dar se pare ca acest lucru a fost doar un vis", a spus Nicolae Demetriade.
La randul sau, Dan Pascariu a confirmat, pentru Agerpres, ca nu a demisionat din functia detinuta la Tarom, dar se asteapta sa fie revocat din functie.
Conflictul de la TAROM
Nicolae Demetriade si-a dat demisia din functia de administrator - director executiv al TAROM , dar... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 11:07
Directorul general al TAROM, Christian Heinzmann, considera ca a lucra in Romania este mai complicat decat in tari precum Albania sau Bangladesh.
"Este foarte complicat, ca sa fiu onest. Am fost in diferite locuri si aici similar, dar un pic mai complicat", a declarat, vineri, Heinzmann intrebat care este parerea referitoare la Romania.
Acesta a explicat ca a lucrat ca CEO la companii de transport aerian in Albania sau in Bangladesh, precizand ca in Albania a fost mai usor, mai clar si mai putin birocratic decat in Romania.
Intrebat daca ar dori sa mai ramana la conducerea companiei dupa noiembrie, Heinzmann a spus ca ar dori sa ramana daca ar fi posibil acest lucru si a precizat ca acesta nu depinde de el, ci de Guvern, de board si de actionari.
Heinzmann este cetatean belgian si are o experienta de peste 25 de ani in industria aviatica, detinand, printre altele, functia de presedinte al Grupului Luxair, compania nationala a Luxemburgului, unde a implementat cu succes o strategie de restructurare
Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM a fost infiintata in 1954. Din iunie 2010, este membra a Aliantei SkyTeam, din 1993 membra a Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA), iar din 2000 este membra a Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
Christian Heinzmann participa vineri la Ziua Aviatiei in Europa de Est, organizata de Ministerul Transporturilor, Asociatia Internationala de Transport Aerian (IATA) si TAROM. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 14:03
TAROM a avut in primul semestru pierderi de 63 milioane lei, in scadere fata de rezultatul negativ de 120 de milioane de lei din prima jumatate a anului trecut, a anuntat joi operatorul aerian national.
"Rezultatul financiar contabil pozitiv este in principal generat de imbunatatiri in aria comerciala, ceea ce a dus la cresterea venitului obtinut aferent unui pasager. De asemenea, au fost facute economii atat la cheltuielile de combustibil precum si a altor costuri", se arata intr-un comunicat al companiei.
In perioada analizata, compania a eficientizat programul de zbor si a optimizat reteaua de rute, astfel ca gradul de incarcare a aeronavelor a urcat cu 3%. De asemenea, TAROM a inregistrat o crestere cu 1,4% a numarului de pasageri pe cursele regulate, transportand in total 974.984 pasageri.
TAROM a lansat in acest an cursele Bucuresti-Dublin, Iasi-Bologna, Iasi-Torino, Iasi-Londra, Bucuresti-Praga si Cluj-Praga.
Venituri operationale au atins la sase luni 534 milioane lei, fata de 498 milioane lei la jumatatea anului trecut.
Compania are 2006 angajati, mai putini cu 4% fata de 2012, ca urmare a plecarilor voluntare si pensionarilor.
TAROM precizeaza in comunicat ca nu are datorii restante catre bugetul de stat sau parteneri si detine lichiditatile necesare derularii corespunzatoare a obiectului de activitate.
Dan Pascariu, multumit de programul de management privat
Presedintele Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, a declarat ca... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 10:29
TAROM a pierdut un contract cu compania aeriana Cubana de Aviacion, care avea ca obiect inchirierea aeronavei prezidentiale Airbus 310, pe fondul neintelegerilor care exista la nivelul conducerii, respectiv intre directorul general Christian Heinzmann si Consiliul de Administratie, si tot din aceasta cauza a scazut si nivelul vanzarilor la bilete, a afirmat, joi, secretarul general al Sindicatului National Tehnic TAROM (SNTT), Aurel Curdov.
"Ieri am aflat ca firma Cubana de Aviacion a renuntat la posibilul contract pentru folosirea acestei aeronave pe cursa Madrid - Havana - Buenos Aires din cauza tergiversarii contractului de catre AGA si CA. Eu sper sa scapam de acesti profitori si sa ne vedem de treaba. Noi, personal, mergem, in virtutea inertiei. Noi ne facem treaba cum putem mai bine, chestia este sa fim si lasati. Un climat de liniste este bun intotdeauna", a afirmat Curdov, intr-o conferinta de presa.
Baza de exploatare ar fi fost la Havana.
Potrivit acestuia, Airbus 310 era singurul avion din Romania care putea fi dedicat presedintiei si VIP-urilor si care ar fi putut sa acopere 95% dintre destinatii cu o singura escala.
"Viziunea lui domnului Heinzmann este de a folosi aceste aeronave (doua nave Airbus 310 - n.r.) cat se poate, pentru a recupera banii investiti in ele", a subliniat Aurel Curdov.
In ceea ce priveste investitiile in cele doua aeronave, acesta a precizat ca in planul de investitii au fost bugetati sapte milioane de dolari pentru o... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 14:33
Tarom, prima companie de stat la care a fost instalat, spre sfarsitul anului trecut, managementul privat, a inregistrat pierderi de 66 milioane lei (15,1 milioane euro) in primele patru luni, cu 30 milioane lei (6,9 milioane euro) mai putin fata de rezultatul negativ estimat in planul de management, se arata intr-un comunicat transmis de compania de transport aerian.
"Rezultatele financiare provizorii arata ca am reusit sa reducem pierderile estimate. Vorbim de o imbunatatire cu 6% a rezultatelor financiare ale lunii aprilie fata de cele prognozate in planul de management si cu 15% fata de bugetul anual. (...)
In primele patru luni ale anului 2013, pierderile financiare au fost reduse cu 36 milioane de lei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o imbunatatire a rezultatelor cu 35%", a declarat in comunicat directorul executiv al Tarom Christian Heinzmann.
Tarom a incheiat primele trei luni pierderi de 49 milioane lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut si sub cele bugetate, de 78 milioane lei. Compania a incheiat anul trecut cu o pierdere preliminara si neauditata de 236 milioane lei.
Planul de management aprobat de consiliul de administratie in luna martie prevede pierderi de 143 milioane lei in acest an, de 18 milioane lei in 2014, urmand ca in 2015 si 2016 compania sa realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.
In baza planului de management, Tarom a initiat in martie un program de... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 09:22
Consiliul de Administratie (CA) al companiei Tarom a aprobat, luni, planul de management elaborat de conducerea executiva, care vizeaza obtinerea de profit incepand cu anul 2015.
"Realizarea planului de management a pornit de la analiza valorilor si atuurilor companiei, care sunt numeroase si care permit Tarom sa devina o companie solida si sustenabila financiar", a declarat intr-un comunicat Christian Heinzmann, director general executiv al companiei.
El a afirmat ca brand-ul Tarom este "puternic, valoros", compania are angajati "extrem de capabili si de loiali fata de brand" si ca operatorul are o "cota de piata importanta", remarcand de asemenea ca Tarom detine active foarte valoroase si nu are datorii.
La randul sau, Dan Pascariu, presedintele CA, a afirmat ca Tarom va introduce rute noi, va creste gradul de confort la bord si va deveni mai flexibila in relatia cu clientii, prin servicii si facilitati noi.
Planul de management dezvoltat de conducerea executiva a pornit de la planul de administrare al companiei si vizeaza actiuni prin care Tarom spera sa imbunatateasca rezultatul contabil in medie cu 100 milioane de lei in fiecare an, tintind obtinerea de profit incepand cu anul 2015, se precizeaza in comunicat.
Tarom nu a mai obtinut profit din anul 2007, iar pierderile inregistrate in intervalul 2008-2011 totalizeaza 830 de milioane de lei.
Operatorul aerian a fost prima companie de stat pentru care a fost recrutat management profesionist, conform... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 18:00
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va incepe luni selectarea membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general la Tarom. Noua conducere a companiei aeriene va trebuie sa ofere o strategie pentru vanzarea a 20% din actunile companiei.
Interviurile pentru selectarea noii conduceri a Tarom se vor face pe baza listelor furnizate de consultanti, iar selectia se va termina saptamana viitoare, potrivit Mediafax.
"Pentru Consiliul de Administratie interviurile incep luni, iar cele pentru directorul general vineri, urmand ca selectia sa se incheie in saptamana urmatoare", a declarat vineri seara ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
"Dorim ca pana la sfarsitul anului sa privatizam 20% din Tarom (...) Ne bazam pe capacitatea magerilor privati de a veni cu o strategie", a afirmat Silaghi.
Pentru pozitia de director general al Tarom au ramas in cursa zece candidati straini, a declarat Ovidiu Silaghi, citat de Ziarul Financiar.
Interviurile pentru selectarea managementului privat la celelalte companii din subordinea ministerului vor fi derulate in saptamanile viitoare dupa incheierea procedurilor in cazul Tarom, a mai spus ministrul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 13:00