A venit randul belgianului de la Tarom, Christian Heinzmann, sa faca loc intereselor care alunga managerii privati de la companiile de stat subordonate Ministerului Transportului. Este un deja vu al demisiilor managerilor din cadrul CFR si CFR Marfa, "sperante" ale caror recrutari au durat si au costat mult.
Managerul privat de la Tarom, ales in toamna anului trecut dupa subita retragere a austriacului Heinrich Vystoupil, a declarat pentru presa ca a fost obligat, vineri, de Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie, sa isi scurteze mandatul cu trei ani, adica pana in luna noiembrie, pe seama unor nemultumiri ale boardului cu privire la planul de redresare al companiei.
In primul trimestru din 2013, pierderile Tarom s-au redus cu 24% fata de aceeasi perioada din 2012, la 11,4 milioane de euro.
In aceeasi zi, boardul a numit un nou director executiv, in persoana lui Nicolae Demetriade, un membru recent al CA, respins initial la alegerea componentei boardului. Demetriade, care a condus Tarom in perioada 2000-2001, spune ca a fost numit in functie pentru a urgenta procesul de rentabilizare a companiei, care prevedea ca Tarom sa intre pe profit din 2015. Totusi, Lucian Isar, fost membru al boardului, face acuzatii grave pe blogul sau:
"Batalia pentru imbunatatirea performantelor Tarom a trecut pe plan secund la scurt timp dupa introducerea managementului privat. Principala preocupare a devenit 'batalia' romaneasca pentru Tarom si probabil ca va... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 18:25
Ministerul Economiei reia procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul institutiei, suspendat in vara odata cu incetarea contractului cu firma Pedersen & Partners.
"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), reia procedura de achizitie de servicii de asistenta pentru recrutare si plasare de personal de administrare in vederea selectarii membrilor consiliilor de administratie/consiliilor de supraveghere la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate in portofoliul Ministerului", se arata intr-un comunicat transmis marti seara de institutie.
Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Romania va finaliza inainte de termen - luna martie a anului viitor - actualul acord cu FMI si va incheia o noua intelegere, care ar putea fi aprobata in board-ul institutiei in luna februarie.
Incheierea anticipata a acordului sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.
Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia urmau sa aiba management privat pana la finele lunii septembrie, iar la Romgaz,... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:24
Transgaz va fi listata pe bursa in luna septembrie, alaturi de complexurile energetice Oltenia si Hunedoara. Managerii privati pentru Transgaz si Transelectrica, insa, vor fi selectati pana la sfarsitul anului.
Declaratia apartine ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a fost facuta la inceputul discutiilor cu reprezentantii FMI.
Potrivit acestuia, termenele pentru privatizari si listari au fost decalate dupa ce, anterior, se stabiliera termene nerealiste, scrie Agerpres.
Chitoiu a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta acum pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara.
Conform angajamentului initial, statul roman trebuia sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
In plus, acesta a mai anuntat un termen de listare: inceputul anului viitor, pentru Electrica Distributie si Electrica Furnizare.
Pentru electrica Furnizare noul management va fi numit la sfarsitul acestei luni, urmand ca la sfarsitul lui septembrie sa fie numit managerul general privat.
"Pentru Transgaz si Transelectrica, avem manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea si management privat, si listare. Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii septembrie", a declarat Daniel Chitoiu.
Declaratia privind listarea la Bursa a Transgaz vine ca o confirmare a declaratiilor... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 13:21
Procedura de selectare a consultantilor implicati in activitatea de recrutare a managementului profesionist la companiile de stat a fost demarata joi, toata documentatia aferenta acestei proceduri fiind disponibila pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
Conform unui comunicat al MECMA, pentru companiile cu capital integral sau majoritar de stat din portofoliul Ministerului Economiei, procedura de implementare a guvernantei corporative a inceput sa fie implementata din luna mai 2012, cand, in urma unei analize economice preliminare, au fost identificate 48 companii de stat aduse intr-o situatie financiara nefavorabila si care au nevoie, pentru a se putea redresa economic, de manageri profesionisti si de o distantare fata de mediul politic.
"Implementarea managementului profesionist in 48 companii de stat nu este actualmente una dintre cerintele minimale asumate fata de institutiile financiare internationale, dar este un mijloc de redresare economica, este o modalitate de implicare a tehnocratilor in administrarea bogatiei nationale", se mentioneaza in comunicat.
Companiile din portofoliul MECMA care vor avea management privat sunt Oil Terminal, Conpet, Romgaz, Transgaz, Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Deva, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Paroseni, Hidroelectrtica, societatile Hidroserv din Bistrita, Cluj, Sebes, Curtea de Arges, Ramnicu Valcea, Slatina, Hateg, Hidroserv Portile de Fier, Transelectrica,... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 11:52
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat miercuri seara ca primele patru societati de stat vor avea management privat in maximum o luna.
"Listarea la bursa este singura sansa ca intreprinderile de stat sa capete posibilitatea de a fi conduse de manageri competenti, crescuti in spriritul actiunii private si al profitului, prin faptul ca statul, retragandu-se partial din actionariat, face loc managementului privat", a spus Ungureanu.
Intrebat, in acest context, ce se mai intampla cu proiectul privind conducerea privata la societatile de stat, primul ministru a afirmat: "Veti avea surprize in urmatoarele trei-patru saptamini sa vedeti primele patru intreprinderi de stat care capata management strain".
Solicitat sa dea un exemplu in acest sens, Ungureanu a amintit de Oltchim care, prin privatizare, o sa aiba management privat, desi acolo este o alta situatie. In acest caz, "statul roman nu pleaca, dar Oltchim va deveni o intreprindere privata integral prin participare straina", a spus seful Executivului. mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 09:13
Statul ofera un bonus de 250.000 de euro, o suma record, pentru agentia de recrutare care va gasi directorul general pentru Hidroelectrica, una dintre primele companii de stat care va avea management privat.
Desi anunta disponibilizari de bugetari si inghetarea salariilor in sectorul public, statul ofera o suma record pentru agentia de recrutare de executivi de top care va gasi seful potrivit pentru Hidroelectrica, cel mai valoros activ din portofoliul ministerului Economiei, evaluat la 3,49 miliarde de euro.
In caietul de sarcini publicat pe site-ul oficial al ministerului Economiei, autoritatile precizeaza ca "achizitia de servicii de recrutare de personal de conducere, in vedere selectarii Directorului General, din cadrul societatii S.C. Hidroelectrica" are o valoare estimata de 250.000 de euro, fara TVA.
Durata finala a contractului va fi stabilita in functie de durata relevanta propusa de operatorul economic ce va fi declarat castigator, dar in niciun caz nu va putea depasi 12 luni, de la data semnarii contractului de achizitie publica.
Durata contractului va putea fi prelungita in cazuri exceptionale, cu acordul Autoritatii contractante, conform prevederilor legale aplicabile.
Sunt permise asocierea si subcontractarea, mai arata documentul publicat pe site-ul ministerului Economiei.
De asemenea, daca o asociere de operatori economici depune o oferta comuna, atunci "situatia economica si financiara se demonstreaza prin luarea in considerare a... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 08:46
Hidroelectrica si Compania Nationala a Huilei (CNH) sunt luate in calcul pentru implementarea managementului privat, conform NewsIn. "Sunt doua dintre variante, dar pot sa mai apara si modificari. Poate vor fi trei companii care sa intre in acest proiect pilot. Cel tarziu la inceputul lunii octombrie, insa, vrem sa avem noile conduceri", a explicat ministrul economiei, Ion Ariton. Luna trecuta, Ariton a declarat ca vrea ca, pana in luna iulie, doua companii din portofoliul ministerului pe care il conduce, una cu profit si alta aflata pe pierdere, sa intre intr-un program "in doi pasi" de inlocuire a actualei conduceri cu un management privat. "Inca nu am stabilit care vor fi companiile, dar va fi una cu profit - pentru ca si cele cu profit pot avea un profit mai mare - si una aflata pe pierdere. Pana in luna iulie, vreau sa avem noi conduceri private la cele doua, urmand ca apoi sa evaluam rezultatele", a declarat atunci Ariton.Ministrul Economiei a precizat ca nu s-a stabilit deocamdata modalitatea prin care se va realiza managementul privat, existand discutii inclusiv cu Banca Mondiala despre modalitatea de punere in practica a acestui proiect. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat recent, intr-un interviu acordat NewsIn, ca Fondul a fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari intreprinderi de stat a unor manageri independenti din sectorul privat, selectati la nivel international. "Am fost de acord cu aducerea in cadrul celor mai mari... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 19:23
Ion Ariton, ministrul economiei, vrea ca doua companii din portofoliul sau sa aiba management privat, pana in iulie. Astfel, o companie cu profit si una pe pierdere vor intra intr-un program "in doi pasi" de inlocuire a actualei conduceri, conform NewsIn. "Inca nu am stabilit care vor fi companiile, dar va fi una cu profit - pentru ca si cele cu profit pot avea un profit mai mare - si una aflata pe pierdere. Pana in luna iulie, vreau sa avem noi conduceri private la cele doua, urmand ca apoi sa evaluam rezultatele", a declarat Ariton.
Ministrul Economiei a precizat ca nu s-a stabilit deocamdata modalitatea prin care se va realiza managementul privat, existand discutii inclusiv cu Banca Mondiala despre modalitatea de punere in practica a acestui proiect.
"Nu s-a pus insa problema de management strain, ci de management privat. Poate fi vorba despre un manager sau o firma care sa preia managementul. In mod normal, evaluarea se face la un an, dar cred ca putem face o evaluare si la sase luni", a precizat Ion Ariton.
Acesta a mai spus ca si alte ministere intentioneaza sa preia acest model, unul din ele fiind ministerul Transporturilor.
Legat de cresterea economica, ministrul Economiei a estimat ca evolutia pozitiva de minim 1,5% din acest an va fi urmata de un avans de 3,5-4% in 2012. "Principalul motor de crestere economica a fost exportul, dar eu voi incuraja in continuare si cresterea productiei si a industriei, chiar daca ea se va face cu pasi mici", a declarat Ariton.
In... mai mult
Vineri, 20 Mai 2011, ora 16:45
Traian Basescu a spus ca nu vor fi cerute conditii "absurde" prin viitoarele contractele de management privat in regii, iar acestea vor putea sa mearga in continuare pe pierdere si sa fie subventionate daca acestea sunt conditiile, insa sa dovedeasca ca isi revin treptat, conform Mediafax. "Nu poti sa-i dai cuiva regia huilei si sa-i spui ca la anul sa fie pe plus sau CFR. Ba poti sa stabilesti ca zece ani mergi in pierdere, daca asta este realitatea companiei atunci cand o preia. Esential este ca prin management pierderea sa scada, nu sa creasca, arieratele sa se reduca an de an, iar calitatea sa creasca", a explicat Basescu.
El a dat exemplul unei companii care CFR Infrastructura unde "nici n-ar fi de conceput" sa functioneze fara o subventie, chiar sub management privat. Aceasta subventie ar urma sa fie convenita la inceputul contractului de management, pe o perioada determinata, pana ce compania incepe sa isi revina economie, aici intrand si nevoile de dezvoltare ale regiei. Basescu a explicat ca principal este ca acea companie, sub management privat, sa isi incetineasca "treptat" ritmul de indatorare si sa treaca pe profit.
Citeste si:
FMI nu e biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei - Traian BasescuBasescu:As fi preferat impozitarea temporara a pensiilor mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 16:51