Tarom, prima companie de stat la care a fost instalat, spre sfarsitul anului trecut, managementul privat, a inregistrat pierderi de 66 milioane lei (15,1 milioane euro) in primele patru luni, cu 30 milioane lei (6,9 milioane euro) mai putin fata de rezultatul negativ estimat in planul de management, se arata intr-un comunicat transmis de compania de transport aerian.
"Rezultatele financiare provizorii arata ca am reusit sa reducem pierderile estimate. Vorbim de o imbunatatire cu 6% a rezultatelor financiare ale lunii aprilie fata de cele prognozate in planul de management si cu 15% fata de bugetul anual. (...)
In primele patru luni ale anului 2013, pierderile financiare au fost reduse cu 36 milioane de lei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna o imbunatatire a rezultatelor cu 35%", a declarat in comunicat directorul executiv al Tarom Christian Heinzmann.
Tarom a incheiat primele trei luni pierderi de 49 milioane lei, in scadere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut si sub cele bugetate, de 78 milioane lei. Compania a incheiat anul trecut cu o pierdere preliminara si neauditata de 236 milioane lei.
Planul de management aprobat de consiliul de administratie in luna martie prevede pierderi de 143 milioane lei in acest an, de 18 milioane lei in 2014, urmand ca in 2015 si 2016 compania sa realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.
In baza planului de management, Tarom a initiat in martie un program de... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 09:22
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a deschis cutia Pandorei, declarand zilele trecute ca vrea sa fie "primul manager privat" in Guvern.
Din pacate, dorinta ministrului economiei nu are nici o legatura cu ceea ce inseamna un manager privat in sistemul de stat, ci doar cu problema legata de bani, de salariu. Nu-i mai ajung banii castigati din retributia de ministru si, in consecinta, "daca eu aduc bani, sa-mi dati voie ca din banii acestia sa dau o parte oamenilor care i-au produs". Suna bine, suna populist, dar nu are nici o legatura cu chestiunea in cauza.
Romania este departe de a rezolva problema managementului privat in companiile de stat, cu toate ca aceasta a fost una din obligatiile asumate in fata Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Nu pentru ca nu ar fi vrut, ci pur si simplu pentru ca nu a stiut cum sa faca.Declaratiile domnului Vosganian vin sa ne confirme acest lucru. Tocmai de aceea, Energy-Center si-a propus sa surprinda cateva din problemele care tin de rolul si importanta managementului privat, precum si ceea ce ne lipseste in aceasta intreprindere.
Managementul reprezinta o activitate de gospodarire a resurselor, de fructificarea a oportunitatilor si combatere a pericolelor existente pentru companie. Aceasta se bazeaza pe un plan al actionarilor/proprietarilor firmei, care stabilesc obiectivele, directile si conduita companiei. Acestia deleaga conducerea companiei unui numar de administratori, care au ca sarcina sa... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 12:00
CFR Marfa va avea management privat, iar la privatizare vor fi scoase doar 20% din actiuni, a declarat vineri, ministrul desemnat al Transporturilor, Relu Fenechiu, cu ocazia audierilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.
'Nu cred ca societatile care au pierderi trebuie privatizate. Intai este necesara obtinerea de profit si apoi putem trece la privatizare. La CFR Marfa trebuie sa implementam management privat si apoi vom trece la scoaterea la privatizare doar a unui procent de 20 la suta', a explicat ministrul desemnat al Transporturilor.
CFR Marfa trebuia sa fie privatizata pana la 31 decembrie 2012, conform intelegerii cu Fondul Monetar International. Pentru acest lucru era necesar un ultim aviz din partea CSAT.
Acest ultim aviz nu a venit, ceea ce a dus la amanarea privatizarii. Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrala a societatii iar, in perioada urmatoare, in lipsa unui aviz de la CSAT, necesar avand in vedere ca CFR Marfa este o companie strategica, ministerul va continua evaluarea terenurilor companiei si realizarea altor proceduri, pentru pregatirea privatizarii ulterioare a societatii.
Societatea CFR Marfa se afla intr-o situatie extrem de delicata, cu datorii de 450 milioane de euro in acest an comparativ cu un profit de 250 milioane euro la inceputul anilor 2000.
De asemenea, nici situatia parcului rulant nu este mai buna, 13.000 din cele 30.000 de vagoane ale... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 16:35
Ministerul Economiei reia procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul institutiei, suspendat in vara odata cu incetarea contractului cu firma Pedersen & Partners.
"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), reia procedura de achizitie de servicii de asistenta pentru recrutare si plasare de personal de administrare in vederea selectarii membrilor consiliilor de administratie/consiliilor de supraveghere la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate in portofoliul Ministerului", se arata intr-un comunicat transmis marti seara de institutie.
Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Romania va finaliza inainte de termen - luna martie a anului viitor - actualul acord cu FMI si va incheia o noua intelegere, care ar putea fi aprobata in board-ul institutiei in luna februarie.
Incheierea anticipata a acordului sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.
Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia urmau sa aiba management privat pana la finele lunii septembrie, iar la Romgaz,... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:24
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) va incepe luni selectarea membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general la Tarom. Noua conducere a companiei aeriene va trebuie sa ofere o strategie pentru vanzarea a 20% din actunile companiei.
Interviurile pentru selectarea noii conduceri a Tarom se vor face pe baza listelor furnizate de consultanti, iar selectia se va termina saptamana viitoare, potrivit Mediafax.
"Pentru Consiliul de Administratie interviurile incep luni, iar cele pentru directorul general vineri, urmand ca selectia sa se incheie in saptamana urmatoare", a declarat vineri seara ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
"Dorim ca pana la sfarsitul anului sa privatizam 20% din Tarom (...) Ne bazam pe capacitatea magerilor privati de a veni cu o strategie", a afirmat Silaghi.
Pentru pozitia de director general al Tarom au ramas in cursa zece candidati straini, a declarat Ovidiu Silaghi, citat de Ziarul Financiar.
Interviurile pentru selectarea managementului privat la celelalte companii din subordinea ministerului vor fi derulate in saptamanile viitoare dupa incheierea procedurilor in cazul Tarom, a mai spus ministrul Transporturilor.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a mandatat, la finalul lunii iulie, asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri... mai mult
Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 13:00
Transgaz va fi listata pe bursa in luna septembrie, alaturi de complexurile energetice Oltenia si Hunedoara. Managerii privati pentru Transgaz si Transelectrica, insa, vor fi selectati pana la sfarsitul anului.
Declaratia apartine ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a fost facuta la inceputul discutiilor cu reprezentantii FMI.
Potrivit acestuia, termenele pentru privatizari si listari au fost decalate dupa ce, anterior, se stabiliera termene nerealiste, scrie Agerpres.
Chitoiu a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta acum pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara.
Conform angajamentului initial, statul roman trebuia sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
In plus, acesta a mai anuntat un termen de listare: inceputul anului viitor, pentru Electrica Distributie si Electrica Furnizare.
Pentru electrica Furnizare noul management va fi numit la sfarsitul acestei luni, urmand ca la sfarsitul lui septembrie sa fie numit managerul general privat.
"Pentru Transgaz si Transelectrica, avem manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea si management privat, si listare. Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii septembrie", a declarat Daniel Chitoiu.
Declaratia privind listarea la Bursa a Transgaz vine ca o confirmare a declaratiilor... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 13:21
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat miercuri seara ca primele patru societati de stat vor avea management privat in maximum o luna.
"Listarea la bursa este singura sansa ca intreprinderile de stat sa capete posibilitatea de a fi conduse de manageri competenti, crescuti in spriritul actiunii private si al profitului, prin faptul ca statul, retragandu-se partial din actionariat, face loc managementului privat", a spus Ungureanu.
Intrebat, in acest context, ce se mai intampla cu proiectul privind conducerea privata la societatile de stat, primul ministru a afirmat: "Veti avea surprize in urmatoarele trei-patru saptamini sa vedeti primele patru intreprinderi de stat care capata management strain".
Solicitat sa dea un exemplu in acest sens, Ungureanu a amintit de Oltchim care, prin privatizare, o sa aiba management privat, desi acolo este o alta situatie. In acest caz, "statul roman nu pleaca, dar Oltchim va deveni o intreprindere privata integral prin participare straina", a spus seful Executivului. mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 09:13
Managementul privat va fi implementat mai intai la Oltchim, Romarm si Hidroelectrica, dupa care va urma compania Electrica Furnizare, a declarat miercuri ministrul Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode.
"Primele companii cu management privat vor fi Oltchim, Romarm si Hidroelectrica, apoi Electrica Furnizare", a precizat Bode.
Actionarii Oltchim au aprobat in Adunarea Generala Ordinara care a avut loc luni declansarea procedurilor de selectare a noilor administratori, conform Ordonantei de Urgenta 109/2011.
OUG 109 din 30 noiembrie 2011 prevede ca "membrii consiliului de administratie sunt desemnati de adunarea generala a actionarilor, la propunerea consiliului de administratie in functie sau a actionarilor. Candidatii propusi de consiliul de administratie sunt selectati/evaluati in prealabil si recomandati de comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administratie".
"Prin decizie a consiliului de administratie se poate stabili ca in procesul de evaluare comitetul de nominalizare este asistat de un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea resurselor umane, ale carui servicii sunt contractate de societate in conditiile legii".
Totodata, la companiile cu cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane de euro si cu cel putin 50 de angajati, "este obligatorie efectuarea selectiei candidatilor de catre un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea resurselor umane",... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 16:43
Ministerul Economiei a inceput, vineri, a doua licitatie in care companiile de executive search sunt asteptate sa depuna dosarele de participare pentru proiectul "CEO la stat". Si companiile locale sunt invitate acum, insa experienta cu statul le face sa ezite.
Credibilitatea este cea mai mare problema a statului, spune Ana Ber, Senior Consultant Dr. Pendl & Dr. Piswanger, invocand experientele pe care firmele serioase de executive search le-au avut cu statul drept motivul principal pentru care licitatia din 23 decembrie 2011 nu a avut nicio oferta.
De aceasta data ar putea exista oferte la nivel international, de la firme de executive search de talie mondiala precum Korn/Ferry, Spencer Stuart sau Egon Zehnder, spun surse citate de ZF.
Head-hunterii locali, asteptati si ei la Ministerul Economiei
Conditiile de participare s-au schimbat, dupa ce, la prima licitatie ministerul nu a reusit sa atraga head-hunteri internationali.
Acum pot intra in cursa si companiile de executive search din Romania pentru ca, daca la prima licitatie, concursul putea fi castigat de un consortiu de firme cu o cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro in ultimii trei ani, fiecare membru al asociatiei avand o cifra de afaceri de mimimum 10 milioane de euro, acum cifra de afaceri individuala nu mai este o cerinta de baza.
Un motiv pentru care Ministerul Economiei nu a primit nicio oferta la prima licitatie ar putea fi lipsa de credibilitate in fata companiilor.
"Astfel... mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 12:26