Listarea Hidroelectrica nu este posibila anul acesta, ci anul anul viitor, a declarat, marti, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments si manager de Fond, Fondul Proprietatea, precizand ca o perioada mai lunga de restrictii va accentua potentialul unei amanari a listarii.
"Ne mentinem parerea ca listarea Hidroelectrica nu este posibila anul acesta, ci anul anul viitor. Compania continua sa faca pasii necesari de a alege consultanti, pentru a se pregati de IPO. Desigur, o perioada mai lunga de restrictii va accentua potentialul unei amanari a listarii. Dar, dupa cum evaluam situatia in acest moment, nu anticipam o amanare majora, mai tarziu de primul sau al doilea trimestru al anului viitor. Suntem incurajati sa vedem ca managementul companiei ia masuri pentru a atinge acest obiectiv si credem ca si actionarul majoritar, statul roman, continua sa sustina listarea companiei", a declarat Johan Meyer, in cadrul unei conferinte.
De asemenea, el a facut referire si la Ordinul care obliga companiile din energie sa prezinte planuri de investitii pe 5 ani precizand ca are sens in teorie, dar, in practica, "este extrem de dificil ca ele sa poata face planuri detaliate, intr-un timp foarte scurt si intr-un mediu atat de imprevizibil".
"Nu ne asteptam ca ele sa isi poata lua angajamente majore fata de infrastructura, de exemplu. Orice plan trebuie sa aiba obiective economice, deci trebuie sa aiba sens din perspectiva companiei si a actionarilor sai", a spus Johan Meyer. mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 17:11
Euro-Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a schimbat directorii a patru sucursale ale companiei de stat, dupa ce a constatat "disfunctionalitati" in management.
"Astfel, domnul Mircea Dordea a fost revocat din functia de inginer sef al Uzinei Hidroelectrice Sibiu, aflata in componenta sucursalei Sebes, fiind inlocuit cu domnul Nicolae Mihu. De asemenea, domnul Nicolae Alexandru Varga a fost revocat din functia de inginer sef al Uzinei Hidroelectrice Oradea, din cadrul sucursalei Cluj, fiind inlocuit cu domnul Petru Ioan Veres", potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.
Principalul criteriu de numire in functie a noilor ingineri sefi a fost experienta in exploatarea hidrocentralelor. Noii sefi au ca obiectiv general exploatarea in siguranta a centralelor hidroelectrice.
"La Uzina Caransebes, din cadrul sucursalei Hateg, a fost numit un nou inginer sef, in persoana domnului Ianas Radoi, care l-a inlocuit pe domnul Nicolae Brebu. La sucursala Ramnicu Valcea, domnul Cornel Silviu Tatuc, inginer sef al Uzinei Hidroelectrice Slatina, a fost revocat din functie si inlocuit de domnul George Gabriel Stoica", precizeaza comunicatul.
Compania este in insolventa din luna februarie
Compania, controlata de Departamentul pentru Energie, este in insolventa din luna februarie, a doua oara in mai putin un an, prima procedura fiind deschisa in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
Producatorul de electricitate estimeaza ca va inregistra in acest an un profit brut... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 12:15
Avocatul Remus Borza, seful firmei care administreaza producatorul de energie Hidroelectrica pe perioada insolventei, a adus in companie un director de IT de la grupul rus Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.
Noul director de IT si Comunicatii din Hidroelectrica, Yugo Neumorni, a lucrat din 2004 pana in acest an ca director IT la grupul Vimetco. El a fost responsabil cu operatiunile din Europa, Sierra Leone, Ghana si China.
Vimetco este un grup rus inregistrat in Olanda.
Din 1998 pana in 2004 Neumorni a fost sef pe domeniul IT la Deloitte & Touche Central Europe, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.
Neumorni este licentiat in Stiinta Calculatoarelor la Facultatea de Automatica a Universitatii Politehnice Bucuresti.
Alro, cel mai mare consumator de electricitate din Romania, este una dintre companiile care au avut contracte directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica, la preturi sub cele de pe piata.
Euro Insol, firma lui Borza, a aratat ca Hidroelectrica a intrat in insolventa inclusiv din cauza ca avea contracte directe la preturi mici cu "baietii destepti". mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 13:05
Avocatul Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, nu va mai candida pentru un nou mandat in aceasta structura de conducere a producatorului de electricitate, dupa ce ii va expira mandatul, in doua-trei saptamani.
"Mandatul imi expira in doua-trei saptamani, dar nu voi mai candida. Mi-a ajuns", a declarat Borza joi la un seminar pe teme energetice.
El a fost ales presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica in luna iulie.
Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica supervizeaza activitatea companiei, numeste Directoratul si aproba bugetul de venituri si cheltuieli al producatorului de energie.
In prima jumatate a lunii octombrie, Departamentul pentru Energie, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a anuntat ca asteapta pana luni, 11 noiembrie, candidaturi pentru Consiliul de Supraveghere, dupa ce in luna august a reconfirmat componenta structurii de conducere a producatorului de electricitate.
Departamentul pentru Energie va fi asistat in procesul de selectie de Boyden Global Executive Search, firma cu 70 de birouri in peste 40 de tari.
Borza detine firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica pana in luna iunie, cand compania a iesit din insolventa. Hidroelectrica s-a aflat in insolventa timp de un an, in perioada iunie 2012 - iunie 2013.
Hidroelectrica a incheiat primul semestru cu un profit de 481 milioane lei (109,5 milioane euro), de la pierderi de 202 milioane lei in perioada... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 17:40
Seful Directiei de Privatizari din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, este propunerea Departamentului pentru functia vacanta de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, au declarat, pentru Agerpres, surse din companie.
Dumitrascu ar putea, astfel, sa ii ia locul lui Ioan Mihaila, demis saptamana trecuta din functie, dupa ce a fost arestat pentru dare de mita.
Contactat de Agerpres, presedintele Consiliului de Supraveghere, Remus Borza, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceasta informatie, precizand ca Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica va decide in sedinta de saptamana viitoare cine va fi numit in locul lui Mihaila.
"Din ce stiu, domnul Dumitrascu este propus pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica Serv, post detinut de asemenea de domnul Mihaila", a completat Borza.
El a mai spus ca in sedinta de luni a Consiliului de Supraveghere au fost numiti doi noi directori, unul in locul lui Eugen Bradean, si el arestat pentru complicitate la dare de mita, dupa ce a propus incheierea unui contract pagubos pentru Hidroelectrica, iar celalalt, in locul lui Ovidiu Agliceru, membru in Directorat, care s-a abtinut de la vot in sedinta in care s-a discutat incheierea acelui contract.
Astfel, noii membrii ai directoratului sunt Marian Bratu, seful Departamentului de Mentenanta, si Florin Marin, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei pana in luna august.
"De asemenea,... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 07:52
Directoratul Hidroelectrica a respins, marti, solicitarea unuia dintre cei cinci membri ai sai de avizare a participarii companiei cu o oferta de vanzare la cererea de cumparare initiata pe bursa de energie OPCOM-PCCB de catre Energon Power&Gas (ENG ON 003), precizeaza un comunicat al Directoratului Hidroelectrica remis.
Propunerea viza vanzarea unei cantitati de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare in perioada 2014 - 2017, la pretul de 165 RON/ MWh (inclusiv TG -tarife zonale pentru introducerea de energie electrica in retea).
Potrivit comunicatului citat, propunerea de vanzare de energie a fost respinsa cu 3 voturi "impotriva", o abtinere si 1 vot "pentru", fiind astfel consemnata o majoritate care a considerat ca un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.
"Directoratul a respins aceasta propunere cu atat mai mult cu cat acest gen de contracte au generat in trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia starii de insolventa.
Propunerea unui singur membru al Directoratului Hidroelectrica nu reprezinta punctul de vedere al companiei care are un sistem de conducere dualist (Directorat si Consiliu de Supraveghere - n.r.) iar astfel de initiative individuale sunt dezavuate si sunt considerate inacceptabile, in raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la iesirea din insolventa si cu obiectivele stabilite de catre actuala... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 08:27
Remus Borza, presedintele Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, a declarat joi seara ca a decis sa plece de la conducerea Hidroelectrica si ca isi va da demisia vineri.
"Maine imi voi anunta demisia, dupa ce voi avea o discutie cu premierul si cu ministrul Energiei. Eu am decis sa plec. Voi anunta maine de ce si toate detaliile", a spus Borza.
Pe de alta parte, surse din Ministerul Economiei au declarat ca Borza si-a scris deja demisia, care a ajuns pe masa ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Sursele citate au mai spus ca demisia lui Borza vine in urma unor neintelegeri cu restul conducerii Hidroelectrica.
Remus Borza a fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in prezent fiind presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol, detinuta de Remus Borza. Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie, cand Tribunalul Bucuresti a confirmat ca s-a realizat la timp acest demers. mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 08:30
Un numar de 2.447 de persoane au depus CV-uri pentru 67 de pozitii de top si middle management scoase la concurs de Hidroelectrica, reprezentand aproape 40 de candidati pe un loc.
Procesul de recrutare a inceput pe 20 martie, iar cei intersati au putut transmite CV-urile pe site-ul Hidrolectrica pana miercuri, 10 aprilie. Procedura de depunere a fost exclusiv online.
Selectia CV-urilor a inceput in 27 martie si este planificata sa se incheie in 20 aprilie, se arata intr-un comunicat transmis de Hidroelectrica.
Programarile pentru urmatoarea etapa a recrutarii - interviurile cu candidatii selectati - incep la 22 aprilie.
Din cele 67 de pozitii scoase la concurs, 52 sunt in cele 13 sucursale din tara ale companiei, iar 15 posturi sunt in executivul de la Bucuresti.
Recrutarea este derulata de Hidroelectrica in parteneriat cu firma Pedersen&Partners.
Adimistratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a desfiintat in luna ianuarie 22 posturi de director din Hidroelectrica, iar cei 57 de sefi din noua organigrama au fost numiti cu delegatie, pentru o perioada de 90 de zile, pana la ocuparea posturilor prin concurs.
Hidroelectrica, companie controlata de stat prin Ministerul Economiei, este in insolventa din luna iunie a anului trecut. mai mult
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 12:56
Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza a declarat, sambata, la Drobeta Turnu Severin ca, in luna mai, la nivelul companiei se va organiza un concurs pentru ocuparea a 67 de functii de manager, invitand tinerii profesionisti si cu experienta sa se inscrie la concurs.
"Motivul pentru care am venit astazi (n.r. - sambata) la sucursala Portile de Fier si maine (n.r - duminica) voi fi la sucursala din Caransebes este pentru a invita toti specialistii si in special pe cei tineri, cei care au o buna pregatire teoretica, dar si tehnica, pentru ca au experienta de cativa ani in Hidroelectrica, sa se inscrie la concursurile pe care le vom organiza in luna mai, privind ocuparea celor 67 de functii de manager. Este cel mai radical, complex sau complet proces de restructurare a managementului unei companii si derulat din 1990 si pana in prezent", a afirmat Borza.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a aratat ca prin acest concurs isi propune ca la momentul iesirii din insolventa Hidroelectrica sa fie prima companie din Romania care va avea un management profesionist, spunand ca se cauta "oameni care sunt titularizati pe functii fara nicio ingerinta politica sau fara alte subiectivisme, la care vor prevala la toate aceste selectii de personal exclusiv competentele manageriale si profesionale".
Remus Borza a mai spus ca pana acum au plecat din Hidroelectrica 151 de oameni din 5.239, iar in perioada urmatoare vor mai pleca 50 - 100 de oameni din personalul... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 09:45