Guvernul vrea revitalizarea CFR Marfa printr-un management profesionist si cedarea unui pachet minoritar, potrivit noului program de guvernare, desi in scrisoarea de intentie transmisa FMI si-a asumat continuarea privatizarii cu un investitor strategic, cu termen de finalizare in mai 2015.
In noul program se prevede, ca obiectiv specific, "relansarea activitatii societatii nationale feroviare romanesti de marfa prin management profesionist, orientat pe obtinerea de profit si valorificarea la maximum a potentialului acestei companii si, abia dupa atingerea unui anumit nivel de crestere economica, vinderea unui pachet minoritar de actiuni".
Aceasta prevedere a fost inclusa si in programul de guvernare 2013 - 2016.
Potrivit ultimei scrisori convenite cu FMI, Guvernul isi asuma o restructurare agresiva a CFR Marfa si continuarea procesului de privatizare.
Astfel, printre masurile de restructurare, incluse in bugetul CFR Marfa din acest an, se numara reducerea costurilor de personal, vanzarea la fier vechi a vagoanelor uzate moral si stoparea livrarilor catre clienti care au arierate fata de companie, se arata in documentul transmis FMI.
"In luna decembrie am aprobat o hotarare de Guvern pentru continuarea privatizarii CFR Marfa cu un investitor strategic, lucru care preconizam ca va avea loc in mai 2015", se arata in scrisoarea transmisa FMI.
Compania CFR Marfa, controlata de stat, prin Ministerul Transporturilor, este cel mai mare transportator feroviar de... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 15:25
Grup Feroviar Roman (GFR) nu ar fi avut toti banii pentru preluarea CFR Marfa, considera ministrul Transporturilor Ramona Manescu, care afirma ca ministerul inca nu a inapoiat companiei detinute de omul de afaceri Gruia Stoica garantia de 10 milioane euro depusa in cadrul procesului de privatizare.
"Eu nu cred ca aveau banii sa plateasca, chiar nu cred ca aveau banii. Probabil ca aveau promisiuni. Probabil ca aveau deja angajamente cu banci, cu banci de investitii, dar nu cred ca aveau toti banii la momentul respectiv", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.
Ea a afirmat ca garantia de 10 milioane euro nu a fost deocamdata inapoiata Grup Feroviar Roman (GFR).
"Eu nu negociez nimic. De lucrul acesta se ocupa in continuare domnul Ghibu (Cristian Ghibu, secretar de stat in ministerul Transporturilor si sef al comisiei de privatizare CFR Marfa, n.r.), care este in subordinea mea si care are discutii cu GFR-ul. (...) Eu i-am dat mandatul, asa cum au spus consultantii privatizarii, sa inapoieze aceasta garantie. Acum, probabil ca inca discuta cu GFR-ul, nu stiu sa va spun daca pana la urma se va da aceasta garantie, nu se va da aceasta garantie", a spus Manescu.
Implicarea Ramonei Manescu in privatizarea CFR Marfa: "Am avut de luat o singura decizie"
Ministrul a spus ca dupa preluarea mandatului de ministru la Transporturi nu trebuit sa poarte negocieri legate de privatizare,... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 13:30
CFR Marfa poate sa devina rentabila, trebuie doar sa vrea managementul acest lucru, insa in sistem sunt in continuare persoane care lucreaza mai mult in avantajul concurentei, a afirmat, marti seara, ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Ea a admis ca o companie nu poate obtine pierderi decat in cazul in care exista un management neperformant.
"Pierderile apar atunci cand exista un management neperformant, un mod de a conduce lucrurile intr-o directie gresita, pentru ca aceste datorii nu apar din senin, ci din contracte prost facute, fie din cauza unor interese care nu au nicio legatura cu cele ale companiei, fie din faptul ca poate nu sunt suficient de consecventi in a gasi solutii pentru profitabilitatea companiilor pe care le conduc", a spus Manescu, la Realitatea TV.
Ea a precizat ca doreste sa dea o sansa companiei sa revina pe profit.
"Ce ma intereseaza pe mine, si ce m-a interesat si la TAROM, pana la urma a fost sa dau o sansa companiei in sine sa isi revina, pentru ca, discutand si cu Banca Mondiala si cu Fondul Monetar International, spre exemplu, despre CFR Marfa, concluzia este una singura: CFR Marfa poate sa devina rentabila, trebuie doar sa vrea managementul sa devina rentabila", a subliniat ministrul Manescu.
Seful de la Transporturi si-a exprimat speranta ca actuala conducere a CFR Marfa vrea redresarea companiei.
"Actualul management, eu sper ca doreste acest lucru. Am discutat cu managementul de la CFR Marfa, si stiu ca domnul... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 09:13
Contractul de vanzare a pachetului de 51% actiuni ale CFR Marfa ar putea fi semnat in cursul saptamanii viitoare, stadiul actual fiind de obtinere a avizelor necesare din partea vanzatorului, respectiv statul roman, a declarat, vineri, directorul general al Grupului Feroviar Roman, Sorin Chinde.
"La aceasta ora, contractul de vanzare a actiunilor CFR Marfa se afla in stadiul obtinerii tuturor avizelor necesare din partea vanzatorului, adica statul roman, reprezentat de Ministerul Transporturilor. Cand aceste avize vor fi obtinute, contractul va fi semnat. Probabil, saptamana viitoare o estimam ca si timp", a spus Chinde.
Intrebat despre schimbarile care vor avea loc la aceasta companie, directorul general al GFR a precizat ca se doreste aducerea CFR Marfa la nivelul de a oferi servicii la calitatea pe care o ofera astazi Grupul Feroviar Roman.
"Noi dorim sa aducem CFR Marfa sa ofere aceleasi servicii la standardele pe care le ofera GFR azi si, mai ales, sa o aducem in zona de eficienta economica si financiara. Vrem sa o aducem la standarde de eficienta. Incercam sa schimbam de la modul de organizare a exploatarii, relatiile cu clientii, abordarea pietei - toate aceste domenii vor trebui sa treaca printr-un proces de regandire", a adaugat el.
Compania Grup Feroviar Roman a fost declarata, in 20 iunie 2013, castigatoare a competitiei pentru privatizarea CFR Marfa, pretul oferit de companie fiind de 202 milioane euro.
Grup Feroviar Roman este o societate cu... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:19
Preluarea CFR Marfa de catre castigatorul licitatiei (Grup Feroviar Roman - GFR, n.r.) nu poate avea loc, legal, inainte de a primi unda verde din punct de vedere concurential, fie de la Bucuresti, fie de la Bruxelles, a declarat, duminica, la Realitatea TV, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei (CC).
"O sa am o discutie maine (24 iunie 2013, n.r.) la Comisia Europeana pe acest subiect. Ramane de vazut, este o chestiune de luni de zile, iar legea ne da varianta ca, daca mergem pe varianta, care tehnic se numeste investigatie, sa avem maximum sase luni la dispozitie ca sa luam o decizie.
Daca intre timp se semneaza contractul si, abia dupa sase luni, se ia o decizie, este un risc asumat de Consiliul Concurentei. Banuiesc ca cine cumpara CFR Marfa, care are pierderi, vrea sa controleze macar ce face managementul actual, daca nu chiar sa-l schimbe.
Legal, ei nu pot sa preia controlul la CFR Marfa pana nu are ok-ul din punct de vedere concurential, fie ca-l dam noi, fie ca il dau cei de la Bruxelles, vom vedea. Cazul CFR poate fi de competenta Consiliului Concurentei din Romania daca acesta depinde de o parte strict tehnica, cat de mari sunt cifrele de afaceri. In acelasi timp, Comisia are posibilitatea sa preia cazul daca, totusi, considera ca este unul care are relevanta la nivelul pietei interne a Uniunii Europene, si depaseste strict interesul romanesc", a explicat Chiritoiu.
Potrivit sefului Concurentei, incepand din primavara acestui an,... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 13:07
Romanii de la Transferoviar Grup s-au retras din cursa pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni de la CFR Marfa. Singur ofertant in aceasta cursa a ramas Grupul Feroviar Roman (GFR), companie controlata de omul de afaceri Gruia Stoica.
"O sa fiu un pic rautacios, pentru ca m-am saturat de atatea luni de zile de cand se fac comentarii si o sa spun o vorba romaneasca: pisica, atunci cand nu ajunge la slanina, zice ca-i vineri. Toti stiam conditiile, de la inceput. In momentul in care iti permiti sa treci Atlanticul, citesti foarte bine anuntul, ce se intampla acolo, iti faci o analiza. Nu stiu si nici nu ma intereseaza ce invoca competitorii, eu mi-am cautat drumul meu", a declarat seful GFR, Gruia Stoica pentru Digi24.
Intrebat daca, prin aceasta miscare se confirma zvonurile potrivit carora GFR ar fi fost favorizat in acest proces de privatizare, Gruia Stoica a raspuns:
"Argumentul meu ca nu am fost favorizati este reducerea cifrei de afaceri in timpul jocului. GFR are o cifra de afaceri de 185 milioane de euro, iar in aceasta licitatie s-a redus de trei ori cifra de afaceri".
Al treilea investitor care a cumparat caietul de sarcini, dar nu a mai depus o oferta preliminara, OmniTRAX contesta procesul de privatizare al CFR Marfa, principalul motiv fiind lipsa de transparenta.
Reprezentantii companiei americane au depus in data de 14 iunie 2013 o contestatie la procesul de privatizate a CFR Marfa, in care este contestata "procedura de privatizare a... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 12:03
Trei companii au intrat in competitia pentru privatizare CFR Marfa: Grup Feroviar Roman (GFR), Transferoviar in asociere cu Donau-Finanz GmbH& Co KG Austria si Omnitrax. Business24 a analizat principalele atuuri ale candidatilor.
Fiecare companie are o istorie interesanta, dar si elemente care o "recomanda" ca investitor pentru CFR Marfa.
GRUP FEROVIAR ROMAN (GFR)
Compania detinuta de Gruia Stoica, este al doilea mare operator de transporturi feroviare din Romania.
Pe lista avantajelor companiei care o recomanda ca investitor pentru CFR Marfa se afla:
- numarul mare de vagoane si locomotive pe care le detine si care ar putea completa flota CFR. In prezent, Gupul Feroviar Roman opereaza cu 8.000 de vagoane si 260 de locomotive.
- relatia "traditionala" cu CFR. Compania controlata de Gruia Stoica s-a dezvoltat prin preluarea a peste 6.000 de vagoane de la CFR, prin operatiunea Rolling Stock Company. In 2007, compania respectiva a fost creata in asociere cu CFR, GFR si Raiffeisen Bank.
CFR a intrat in forma cu un aport de capital constituit din 6.400 de vagoane. Un an mai tarziu, banca si-a anuntat intentia de a-si vinde cele 17 procente, dar CFR nu a activat clauza de preemtiune, astfel ca actiunile au fost cumparate de GFR, care a devenit majoritara.
GFR a inregistrat in 2012 un profit de 4,5 milioane de euro.
TRANSFEROVIAR
In competitie cu GFR a intrat si consortiul format din Transferoviar alaturi de austriecii de la Donau-Finanz GmbH &... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 13:55
Guvernul a publicat anuntul de privatizare a companiei CFR Marfa, cu un pret de pornire de 180 de milioane de euro, in conditiile in care compania are datorii in valoare de 1,5 miliarde de lei (333,3 milioane de euro), care nu vor fi preluate de viitorul investitor, ci vor ramane in contul statului.
Initial, s-a vorbit despre un pret de plecare mult mai mic, de 60 de milioane de euro. Chiar si in aceste conditii, singurul criteriu de adjudecare a licitatiei este pretul oferit.
Compania CFR Marfa, care inregistreaza pierderi foarte mari, are active in valoare de peste 500 de milioane de euro, potrivit estimarilor facute de analisti.
Compania feroviara de transport marfa nu a mai inregistrat profit din anul 2007, in perioada 2008 - 2012 pierderile ridicandu-se la aproximativ un 1,2 miliarde de lei.
Termenul impus pentru privatizarea companiei CFR Marfa este data de 20 iunie.
In ultimii patru ani, compania CFR Marfa a inregistrat pierderi in valoare de 272,11 milioane de euro.
Cine este interesat de preluarea CFR Marfa
Privatizarea CFR Marfa a trezit interesul a doi mari operatori feroviari din Romania: Grupul Feroviar Roman si Transferoviar Grup.
Cifrele de afaceri de ordinul milioanelor de euro, gestionarea altor companii de stat din tarile vecine ca Bulgaria sau Ungaria sau experienta in transportul feroviar de persoane sunt cateva dintre elementele care pot ajuta cele doua companii sa castige licitatie pentru CFR Marfa.
GFR este al doilea... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 10:03