Fondul Proprietatea critica reluarea discutiilor in Parlament cu privire la un nou proiect legislativ privind exceptarea aplicarii guvernantei corporative in numeroase companii de stat si precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca "vom intra intr-o epoca de intuneric total in care nu vom mai sti mai nimic despre performanta companiilor de stat".
"Fondul Proprietatea isi exprima ingrijorarea majora cu privire la un nou proiect legislativ, discutat in prezent in comisiile din Camera Deputatilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislatiei in vigoare privind guvernanta corporativa.
Unele dintre cele mai valoroase companii de stat romanesti, care activeaza in sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numarandu-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Romgaz, Salrom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Transelectrica si CE Oltenia", se arata intr-un comunicat transmis luni.
In acest context, oficialii Fondului Proprietatea se declara surprinsi de faptul ca amendamentele acestui proiect de lege sunt in mare masura aceleasi cu cele declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala in februarie 2018.
"Este posibil ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze acest proiect saptamana aceasta. Daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, exceptarea a peste 100 de companii de stat de la aplicarea normelor de guvernanta corporativa ar fi un urias pas inapoi in privinta credibilitatii economice a... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 13:16
Un titlu din urma cu cateva luni si legat de subiectul "Tarom" ne inducea faptul ca managementul privat este un esec, un domn (ne-strain de zona politica) concluzionand sententios: "Nu va functiona niciodata managementul privat la stat pentru ca sunt doua civilizatii diferite, una care se uita la profit si la cota de piata, iar una care nu se uita doar la profit, ci la interesul cetateanului. Acest proiect trebuie sa inceteze". Asa sa fie oare?
Statul, intre doua dimensiuni: prizonier si asupritor
Statul este o notiune abstracta. Este organizatia care detine monopolul asupra unor servicii pe un teritoriu delimitat de frontiere. Este o suma de institutii care indeplinesc un anumit scop sau obiectiv.
Din punct de vedere al autoritatii, statul este o putere suprema si suverana, precum si legislativa intr-un anumit teritoriu. Pentru a-si putea exercita aceste forme de manifestare a puterii, statul are monopolul asupra fortei si orice monopol naste tendinte dominatoare. Statul isi ...citeste mai departe despre "Statul si companiile sale. Un RMN necesar" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 14:25
Mai multi secretari de stat din ministere si doi consilieri ai premierului Victor Ponta au fost propusi sa faca parte din Adunarile Generale ale Actionarilor sau Consiliile de Administratie de la Electrocentrale Bucuresti, Nuclearelectrica, Electrica, Hidroelectrica sau Complexul Energetic Oltenia.
Astfel, Ioana Maria Petrescu, consilier de stat la Cancelaria premierului Ponta, a fost propusa ca reprezentant al statului in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a societatii Electrocentrale Grup Bucuresti.
Surse oficiale au declarat ca pe lista de propuneri a fost inclusa si Geanina Cristina Puscasu, actual consilier de stat in Guvern si fosta asistenta la Bruxelles a europarlamentarului Daciana Sarbu, pentru postul de reprezentant a statului in AGA la Nuclearelectrica.
In acelasi timp, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Gigel Paraschiv a fost propus pentru AGA la Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ''Electrica'' S.A Bucuresti, iar secretarul de stat in Departamentul pentru Energie Maricel Pop, ca membru in Consiliul de Administratie la Hidroelectrica-Serv S.A.
Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Alexandru Dunca, este propus pentru AGA Societatii Complexului Energetic Oltenia, subsecretarul de stat in cadrul Departamentului pentru Energie, Marcel Bogdan Pandelica, la AGA Electrica S.A. iar secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene Gabriel Onaca, pentru AGA de la... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 12:45
Adunarea Generala a Actionarilor CFR SA, companie controlata de stat, l-a ales pe Niels Schnecker, realizator de programe in cadrul Antena 3, in functia de presedinte al noului Consiliu de Administratie (CA) al companiei.
Cristian Ghibu, care a ocupat postul de director general si in ultima perioada a fost reconfirmat in functie, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CFR.
Alaturi de Schnecker si Ghibu, din noul CA mai fac parte Lucian Isar, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Danut Sandu si Enache Jiru, secretar de stat la Ministerul de Finante.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi a confirmat ca numirea omului de televiziune face parte din procesul de selectie a managerilor privati la companii de stat, arata Mediafax.
Niels Schnecker este managing senior partner la firma de consultanta Schnecker van Wyk&Pearson si are pregatire in domeniul managementului financiar. Cu toate acestea, in presa au aparut zvonuri ca vedeta TV ar fi refuzat postul, in cursul serii. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 18:10
Ministerul Economiei reia procesul de selectie a managementului privat la companiile de stat din portofoliul institutiei, suspendat in vara odata cu incetarea contractului cu firma Pedersen & Partners.
"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), reia procedura de achizitie de servicii de asistenta pentru recrutare si plasare de personal de administrare in vederea selectarii membrilor consiliilor de administratie/consiliilor de supraveghere la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, aflate in portofoliul Ministerului", se arata intr-un comunicat transmis marti seara de institutie.
Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Romania va finaliza inainte de termen - luna martie a anului viitor - actualul acord cu FMI si va incheia o noua intelegere, care ar putea fi aprobata in board-ul institutiei in luna februarie.
Incheierea anticipata a acordului sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.
Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern, companiile Electrica Furnizare si Complexul Energetic Oltenia urmau sa aiba management privat pana la finele lunii septembrie, iar la Romgaz,... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 08:24
Vicepresedintele Franklin Templeton Investment, Adrian Cighi, a aratat miercuri ca procesul de numire a unui management profesionist la companiile de stat romanesti a fost considerat in Romania ca un experiment, fiind oprit la 9 din cele 12 companii vizate.
"Toata lumea vorbeste despre un proces in curs de numire de management profesionist la companiile de stat. Dupa experienta noastra avem indoieli ca procesul se va incheia. Pana acum s-a intamplat la nivel de Ministerul Transporturilor. TAROM a fost prima companie. Mai sunt alte doua companii dintr-o lista de 12 companii, dar la 9 procesul a fost oprit", a explicat Cighi, citat de NewsIn.
Omul de afaceri a remarcat ca inclusiv legea din domeniu a fost privita ca un experiment: "Exista o lege. Legea ar trebui implementata, dar aici legea a fost vazuta ca un experiment si mai departe a fost optionala pentru toate institutiile implicate. Cred ca aceasta ne aduce la prima discutie despre cine este responsabil pentru neimplementarea acestei legi in Romania".
De asemenea, Cighi sustine ca in urmatorii ani am putea vedea efectele aplicarii acestui proces la TAROM.
"Nu stiu daca este o coincidenta sau nu ca TAROM este prima companie unde este implementata, dar sunt de acord ca este una dintre cele mai dificile dintre toate companiile unde acest proces ar trebui implementat. Din nou, nu stiu daca este o coincidenta sau nu, daca exista o intentie sa arati ca nu functioneaza pentru ca TAROM este o sarcina dificila.... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:07
Nokia a venit, Nokia pleaca. Cu ce ramane economia romaneasca? Cu un dezechilibru care va fi vizibil incepand de anul viitor si, eventual, cu invataminte pe care ar trebui sa le traga.Venirea in Romania a companiei Nokia a adus si un val de entuziasm. Nokia pleca, in anul 2007, din Germania, de la Bochum, o data cu o serie de proteste vehemente ale angajatilor si ale publicului larg. In schimb, in Romania, Nokia a fost primita cu bratele deschise. Iar rezultatele au fost pe masura entuziasmului.
In trei ani, fabrica Nokia a ajuns al doilea mare exportator al Romaniei, a devenit o poveste de succes si a fost considerat un proiect industrial important care duce la cresterea economica a Romaniei. Timp de trei ani asa s-a si intamplat. Volumul vanzarilor companiei finlandeze, intr-o masura covarsitoare la export, au adus beneficii Romaniei.
O echilibrare a balantei comerciale, o crestere importanta a exporturilor si un aport valutar substantial care se vede in echilibrul cursului de schimb leu-euro au fost printre putinele vesti bune in vremuri de criza.
Tot entuziasmul sosirii Nokia ne-a facut sa vedem mai putin proiectul economic in sine. S-a trecut cu vederea ca este de fapt un proiect de lohn industrial, in sensul in care compania finlandeza importa subansamble si nu face decat sa le asambleze la fabrica de langa Cluj-Napoca. Desigur, de la lohnul textil si din incaltaminte, practicat pe scara larga in anii 90, la lohnul industrial poate fi un pas inainte.
In al... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2011, ora 07:51
Privatizarea managementului la Compania Nationala a Huilei este cea mai buna solutie pentru criza actuala, sustine actualul director general al CNH, Constantin Jujan. "Este cea mai buna solutie, pentru toate companiile de stat, managementul privat, cu atat mai mult si pentru Compania Huilei, unde tot timpul ceea ce a fost reglementat, ceea ce a fost lege, a constituit si subiect de negociere, lucru care nu cred ca mai este admisibil in conditiile unui management privat.
Cred ca managementul privat va rezolva problemele in limita legii, deci tot ce este legal are obligatia sa se respecte", a declarat Constantin Jujan. Privatizarea acestui sector o va face ministerul de resort, iar deocamdata actualul director general spune ca nu s-a gandit si la aceasta functie. "Ministerul Economiei va selecta o firma care se va ocupa de acest lucru si care va selecta personalul care participa, sau firma care poate sa administreze aceste companii", mai spune Jujan.
Citeste continuarea pe ziare.com mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 00:49
Premierul Emil Boc a prezentat prefectilor reuniti, sambata, in statiunea Baile Felix, cele zece prioritati ale Guvernului pe termen, scurt, mediu si lung, intre care absorbtia fondurilor europene, cerandu-le prefectilor "vigilenta maxima" asupra corectitudinii licitatiilor.In ordinea prezentarii, prima prioritate a Guvernului este "prioritizarea investitiilor multianuale ale statului" in conditiile in care Guvernul Tariceanu " a lasat nefinalizate peste 40.000 de obiective de investitii". "Nu pot fi toate finalizate dintr-o data.
Fiecare a inceput investitii fara sa le finalizeze, dar aceasta politica este paguboasa.
In primul rand, trebuie sa le finalizam pe cele care sunt necesare, dar aceasta nu se poate decat in parteneriat cu administratiile locale", a spus Boc, sustinand ca 90 la suta dintre aceste obiective de investitii sunt de importanta locala, iar acest aspect trebuie avut in vedere atunci cand se vor decide sumele alocate de la Guvern pentru bugetele locale.
Premierul a spus ca a doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmand ca este vorba despre "abecedarul" dezvoltarii comunitatilor din mediul rural. "Abecedar inseamna asfalt, bec, canalizare", a spus Boc.
El a amintit ca este vorba despre programul in baza caruia se reabiliteaza 10.000 kilometri de drumuri din toate judetele tarii si se stimuleaza realizarea alimentarilor cu apa, obiectiv pentru care Guvernul a alocat peste 700 de milioane de... mai mult
Sambata, 28 Mai 2011, ora 13:59