Enache Jiru (48 de ani), actual secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, este propunerea venita din partea premierului Victor Ponta pentru conducerea CEC Bank, institutia bancara din Romania detinuta de stat.
Potrivit CV-ului sau, Enache Jiru este nascut in Constanta, la 11 iunie 1965. Si-a inceput cariera la Banca Nationala a Romaniei, unde a ocupat pozitia de director executiv al Departamentului de administrare a rezervelor internationale, fiind responsabil de implementarea deciziilor conducerii BNR privind interventiile bancii centrale pe piata valutara interbancara, de administrarea operatiunilor valutare si operatiunilor cu metale pretioase si de administrarea Rezervelor Valutare si Internationale ale Romaniei.
"Enache Jiru este una din cele mai bune propuneri care se poat face pentru pozitia asta pentru ca este un profesionist de foarte buna calitate si cred ca s-ar descurca foarte bine. Intradevar nu are foarte multa experienta bancara, dar cu pregatirea de baza si experienta pe care o are il alte domenii a dovedit in repetate randuri ca se poate adapta cu usurinta la situatii", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
Numirea lui Jiru pentru preluarea conducerii CEC Bank vine dupa ce premierul a anuntat ca il va demite din functie pe actualul presedinte, Radu Gratian Ghetea. Banca de stat va avea un nou sistem de conducere, de tip dualist, cu un consiliu de supraveghere si un directorat executiv.
Premierul Victor Ponta... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 11:37
Presedintele Comisiei de buget din Senat care ancheteaza activitatea CEC Bank, Cosmin Nicula, a declarat, luni, la finalul sedintei care a durat aproximativ jumatate de ora, ca Radu Ghetea a pus la dispozitia comisiei documentele solicitate, care nu contin nume, CNP, CUI sau denumirea societatii.
Nicula a mai spus ca, in urma primirii acestor documente, comisia urmeaza sa elaboreze raportul pana miercuri, pe care il va depune la Biroul Permanent al Senatului.
"Am finalizat anchetele cu privire la CEC si urmeaza ca dupa-amiaza, in cursul zilei de maine (marti - n.r.), sa ne intalnim sa finalizam raportul. Am primit documentele de la CEC, cele pe care le-am solicitat saptamana trecuta, documente care vor sta la baza analizei noastre, pentru finalizarea raportului", a spus Nicula.
Despre continutul documentelor puse la dispozitie de CEC Bank, Cosmin Nicula a aratat ca secretul bancar este foarte bine stipulat in lege si ca membrii comisiei au primit documentele solicitate, cu caracter confidential, dar "fara nume, fara CNP, fara CUI, fara denumirea societatii".
CEC Bank a acordat un singur credit mai mare de 700.000 de euro, in 2013
Nicula a tinut sa revina si asupra declaratiei privind numarul creditelor de peste un milion de euro acordate de CEC Bank, el aratand ca in 2013 s-a acordat un singur credit agricol, de catre CEC, mai mare de 700.000 de euro: "Fac o precizare, saptamana trecuta cred ca a fost o neintelegere dupa sedinta comisiei, cand s-au invocat... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 14:45
Presedintele Comisiei de ancheta privind activitatea CEC, Cosmin Nicula, a declarat, miercuri, ca, asa cum rezulta din documentele prezentate de banca, in 2013 s-a acordat un singur credit de peste 700.000 de euro pentru persoanele fizice.
Afirmatia contrazice declaratia acestuia din prima zi de audieri, luni, cand Nicula preciza ca CEC a acordat in 2013 patru credite de peste un million de euro pentru persoane fizice si un credit de peste 700.000 de euro, acelasi numar de credite anuntandu-l, luni, si directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
Intrebat, miercuri, cate credite s-au dat anul acesta persoanelor fizice, Nicula a raspuns: "Pentru persoane fizice, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 700.000 de euro. Nu am folosit nume, vorbim de un singur credit".
Despre faptul ca luni afirmase ca sunt patru credite acordate persoanelor fizice care depasesc un milion de euro, Cosmin Nicula a raspuns: "Intrebati-l pe domnul presedinte Ghetea, cred ca v-a raspuns la aceasta intrebare. Eu am o situatie foarte clara, sunt documnete clasificate, cu caracter secret. Nu vorbim de persoane, de CNP-uri, ci doar de numar. V-am spus foarte clar ca anul acesta s-a dat un singur credit de peste un million de euro".
La insistentele presei, Nicula a mai adaugat: "Eu vorbesc despre persoane fizice care au luat peste un milion de euro si din acest punct de vedere, cred ca v-am lamurit".
El a mai mentionat ca afirmatia privind cele cinci credite a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 15:31
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a precizat ca institutia pe care o reprezinta face o analiza a indicatorilor si a prevederilor din contractul de mandat, iar noul statut al CEC va fi finalizat pana la sfarsitul anului.
"S-ar putea sa aiba loc intr-o formula in conducerea CEC Bank", a raspuns Chitoiu, intrebat daca Radu Ghetea va mai fi presedintele CEC din ianuarie 2014.
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat, luni, la finalul audierilor de peste doua ore din Comisia de buget- finante a Senatului, pe tema creditului CEC contractat de fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu pentru achizitia unui teren, ca i s-a cerut de catre parlamentari prezentarea de date statistice, aceasta urmand sa se intample zilele urmatoare.
Presedintele CEC Bank urmeaza sa fie audiat din nou, miercuri, in Comisia de buget-finante din Senat, care ancheteaza activitatea manageriala a bancii.
Audierea lui Radu Ghetea luni in comisie a durat doua ore si s-a desfasurat cu usile inchise.
Surse din comisie au declarat pentru Mediafax ca, la unele intrebari, Radu Ghetea a invocat legea secretului bancar.
Fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a cumparat, in luna septembrie, un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar de la CEC pe 30 de ani de peste 1 milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280.000 de euro.
Traian Basescu a declarat ca a convins-o pe fiica sa sa cumpere terenul pentru ca vrea sa fie... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:55
Audierile din cadrul Comisiei de buget-finante din Senat cu privire la activitatea CEC Bank vor continua marti, cand vor fi audiati membri ai Comitetului de directie din cadrul bancii.
"Marti vor veni membrii Comitetului de directie la ora 13,00. Ne vedem aici cu domnul Stamatian (Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepresedinte CEC Bank), iar de la ora 14,00 cu ceilalti trei vicepresedinti. (...) Am convenit cu membrii comisiei ca miercuri, la 10,00, sa ne intalnim din nou cu domnul presedinte Ghetea (Radu Ghetea - n.r.) pentru a lamuri si cele cateva intrebari la care domnia sa nu a putut sa raspunda cu privire la activitatea manageriala a CEC: credite neperformante, masurile pe care le-au luat cu privire la aceste credite si multe altele", a declarat Cosmin Nicula, presedintele Comisiei, la finalul audierilor.
Acesta a spus ca a fost ceruta, de catre comisie, o lista comparativa cu creditele acordate unor autoritati publice locale.
"Am cerut o lista comparativa cu creditele care s-au unor autoritati publice locale si special o lista comparativa cu acele credite date primariilor din municipiile Cluj Napoca si Brasov. Avem sesizari din acest punct e vedere cu privire la credite si vreau sa vad daca acele credite au respectat normativele bancii si bineinteles cele solicitate si impuse de Banca Nationala. Un credit dat primariei Cluj de 40 milioane euro, un termen de gratie de sapte ani, sa vedem daca acest lucru s-a intamplat si la alte primarii", a spus Nicula. mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 17:58
Cec Bank va beneficia de un sistemul dualist, format din directorat si consiliu de supraveghere, sistem care in prezent este practicat de 21 de banci din Romania, potrivit declaratiei Ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, la iesirea de la audierile din Comisia buget-finante a Senatului.
"Dorim sa introducem un sistem dualist, format din directorat, care va avea cinci mebri, si un Consiliu de supraveghere, de 7 membri. Sitemul de management va fi schimbat pana la sfarsitul anului", a spus Chitoiu.
Intrebat daca il schimba pe directorul CEC din functie, Chitoiu a raspuns: "Cand vom adopta noul statut cu modificari, atunci suntem obligati sa prezentam conducerii executive. In momentul respectiv, pe baza CV-urilor care vor fi depuse, vom vedea".
Potrivit ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, CEC Bank nu si-a indeplinit tintele pe care si le-a asumat prin bugetul de venituri si cheltuieli.
"Am solicitat intregii conduceri executive a CEC Bank sa ia masuri de modernizare a bancii si, mai ales, de imbunatatire a procedurilor de acordare a creditelor si de finantare a mediului economic si, de asemenea, de imbunatatire a sistemelor si procedurilor informatice ale bancii. S-au facut analize lunare de catre reprezentantii ministerului, atat in Adunarea Generala a Actionarilor, cat si in Consiliul de Administratie. In fiecare luna mi-au fost prezentati indicatorii. Am avut nenumarate intalniri cu domnul presedinte Ghetea. Dansul imi prezenta activitatea CEC Bank in... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 16:35
Premierul Emil Boc a afirmat miercuri seara, la TVR1, ca nu sustine privatizarea CEC, apreciind ca institutia a avut un management bun si ca trebuie consolidata si sprijinita, mai ales ca "este deja un bun public consacrat", informeaza Newsin. "Nu sustin privatizarea CEC-ului, CEC-ul este al Romaniei, al romanilor, este deja un bun public consacrat si pe care trebuie sa-l avem si sa-l consolidam.
Trebuie sa avem si noi macar o banca - doua romaneasca, banci romanesti pe care sa putem conta.
Trebuie sa existe in continuare si banci ale statului pe care sa poti conta intr-o economie de piata si care sa sustina si politicile pe care le ai de promovat la un moment dat", a spus premierul.
Emil Boc a apreciat ca "fiecare roman are o sensibilitate fata de CEC, fiindca-l stie din satul, din comuna, din orasul, din municipiul din care traieste fiecare".
"Interesul nostru este sa-l facem performant. Avem noroc ca exista un management bun la CEC, motiv pentru care a si rezistat in aceasta competitie de piata, si trebuie sprijinit, consolidat prin mijloacele pe care statul, inclusiv prin negocieri cu UE, le are", a conchis primul-ministru. mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 23:17
Pentru a fi operata, majorarea capitalului social al CEC Bank cu aproape 180 de milioane de euro, bugetata de Guvern pentru anul acesta la capitolul investitii, mai are in prezent trei solutii. "Fie Guvernul si managementul bancii accepta capitalizarea bancii sub forma de ajutor de stat, fie alaturi de stat mai participa in proportie de 30% si investitori privati - ceea ce ar convinge Comisia Europeana ca statul actioneaza ca un investitor privat prudent, fie comandam un studiu care sa dovedeasca eficienta acestei investitii", a declarat Bogdan Chiritoiu, numit la presedintia autoritatii de concurenta in urma cu patru luni, informeaza Ziarul Financiar. Fostul consilier al presedintelui Traian Basescu spune insa ca fiecare dintre cele trei variante prezinta dezavantaje. Managementul bancii nu este de acord ca aceasta majorare de capital sa se faca sub forma de ajutor de stat, pentru ca, in conditiile in care banca este sanatoasa, un ajutor de stat ar aduce un deficit de imagine. Comisia Europeana ar accepta ca Guvernul sa majoreze capitalul social al CEC Bank fara sa considere operatiunea un ajutor de stat daca ar atrage si investitori privati in proportie de 30%. Participarea in proportie de 30% a unor investitori privati la aceasta majorare de capital ar insemna practic o privatizare a bancii, idee care este insa respinsa atat de managementul bancii, cat si de actionarul principal, statul. mai mult
Luni, 07 Septembrie 2009, ora 09:22