Deputatul USR Iulian Bulai a transmis, joi, ca femeile care au avut venituri din drepturi de autor risca sa nu primeasca indemnizatia de crestere a copilului, dupa ce o modificare din martie 2018 a Codului Fiscal a schimbat definitia veniturilor din activitati independente din articolul 67, stipulat in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia de crestere a copilului.
Potrivit unui comunicat de presa, deputatul spune ca Ministerul Muncii nu s-a grabit deloc, in cele cinci luni care au trecut, sa modifice corespunzator ordonanta in cauza.
Bulai semnaleaza ca in cazul mamelor care vor naste in martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuala nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru actrite, muzicieni, artisti vizuali, jurnalistele, scriitoarele si traducatoarele sau IT-istele pentru care drepturile de autor sunt principalul sau singurul tip de venit, asta inseamna ca vor primi o indemnizatie mult diminuata sau nu o vor primi deloc. El noteaza ca este vorba, anual, despre sute sau mii de mame cu venituri din drepturi de autor.
"E o forma de discriminare si o condamn cu fermitate. Acest act de rea-vointa sau ignoranta la adresa celor care muncesc in cultura si in industriile creative va avea un impact major asupra vietii unor parinti si, in definitiv, a copiilor lor.
PSD a hotarat ca aceasta categorie sociala sa nu beneficieze de un tratament egal, iar copiii nascuti in familii creative sa petreaca mai... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:39
Directorul Filarmonicii Oltenia din Craiova, Gabriel Zamfir, care, in urma cu doua zile, a scris pe Facebook despre mamele care vin cu copiii la proteste ca merita "macar un glont in cap", a spus ca isi cere scuze, dar nu demisioneaza.
Gabriel Zamfir spune ca nu reprezenta Filarmonica atunci cand a facut aceasta afirmatie "intr-o discutie neoficiala".
"In ultimele zile, am reflectat asupra consecintelor pe care le-a avut raspunsul meu la un comentariu postat pe o retea de socializare, intr-o discutie neoficiala in care nu reprezentam pozitia institutiei al carei manager sunt.
Prin acel raspuns, imi exprimam dezacordul ca un parinte sa expuna copiii unui mediu posibil violent precum cel anuntat in mass-media. Desi m-am exprimat la sens figurat - eu nefiind o persoana conflictuala si violenta - exprimarea mea a fost nepotrivita, drept pentru care, cer scuze publice tuturor acelora care s-au simtit lezati de comentariul meu", a transmis Zamfir.
El a mai spus ca dezbinarea societatii nu face bine nimanui, adaugand ca nu demisioneaza.
"De la momentul in care am obtinut prin concurs functia de manager al Filarmonicii Oltenia Craiova, am realizat alaturi de colegii mei o multitudine de proiecte, care au adus Craiova in prim-planul peisajului cultural-artistic al Romaniei. Pentru ca am responsabilitatea de a continua aceste proiecte, nu cred ca este momentul sa ma retrag din aceasta functie", a mai spus Gabriel Zamfir.
Potrivit acestuia, declaratia sa a fost... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 16:44
Gabriel Zamfir, directorul Filarmonicii "Oltenia" si fost preot, a comentat despre "asa zisele mame" care si-au dus copiii la proteste, spunand ca ar merita "macar un glont in cap".
Intr-un comentariu pe Facebook, Gabriel Zamfir scrie: "Un mare respect pentru acei jandarmi si macar un glont in cap acelor asa-zise 'mame' care au iesit cu copiii in brate la proteste desi se stia ca nu e un protest pasnic asa cum ar trebui sa fie in democratie. Dar deh nu avem aceeasi definitie pentru 'democratie'".
Deputatul USR de Dolj Adrian Claudiu Prisnel a criticat dur interventia lui Zamfir, cerandu-i acestuia demisia de onoare.
"Un limbaj de o violenta socanta, mai ales ca vine din partea unui fost preot. Inca un profitor al puterii PSD-ALDE, care face jocul murdar al stapanilor sai. (...)
O astfel de atitudine este de neacceptat! Ii cer directorului Gabriel Zamfir sa prezinte urgent scuze publice, precum si demisia de onoare. O institutie de cultura precum Filarmonica Oltenia nu poate fi reprezentata de un asemenea om cu mentalitate de bruta", a scris Prisnel pe pagina sa de Facebook.
Citeste si:
Doi barbati au fost retinuti in urma protestului de vineri. Politistii nu l-au prins pe cel care a sustras arma jandarmuluiZeci de mii de romani au iesit iar in strada: Nu plecam pana nu plecati! Demisia! (Foto & Video)Organizatiile civice cer demisii dupa protestul Diasporei: Ati trecut de linia rosie! Plecati! ...citeste mai departe despre "Directorul Filarmonicii... mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 14:07
Fiecare alegere pe care o facem, fiecare decizie este o investitie pe termen lung in viitorul copiilor nostri.
Orice mama este "antreprenor" pentru propriii copii. Asa cum intr-un business ai nevoie de resurse si planificare pentru a-ti atinge obiectivele, la fel si in viata de familie este necesar sa planifici ce doresti sa faci pentru copiii tai, in ce directie doresti ca acestia sa se indrepte si sa ai incredere in tine ca mama.
Fie si cele mai simple alegeri: scoala, cursuri de inot, de fotbal, balet... sau canto sunt "caramizi" care contruiesc viitorul copiilor nostri.
Inca de cand ramai insarcinata incepi sa te preocupi cum sa "aranjezi" mai bine viitorul copilului tau. Si inevitabil se naste in tine nevoia de a-i lasa ceva mai departe. Ceva din tine, din mostenirea ta sufleteasca, precum si ceva material, sa fie baza de la care pleaca si pe care sa se dezvolte.
In perioada post-natala, foarte multe mame incep sa se gandeasca pentru prima data la un business propriu si se naste dorinta de a aduce un plus valoare in viata de familie.
La fel a fost si viata mea. Am inceput sa ma gandesc la afacerea proprie de pe vremea cand am stat acasa cu fiica mea cea mare. Insa conceptul de Family Fashion avea sa se nasca 5 ani mai tarziu, dupa ce am mai trecut printr-o maternitate, doua job-uri schimbate si constientizarea ca locul meu nu mai este intr-o corporatie.
Am inceput sa creez haine mama-fiica din dragoste pentru fetele mele si avand in spate o mare... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 10:46
Masurile fiscale luate de Guvern in ultimele luni au pus in dificultate femeile insarcinate si pe cele care abia au devenit mame si se afla in concediu de sarcina si lauzie. Acestea nu sunt neaparat in pozitia de a negocia o marire a salariului ce ar putea compensa impactul masurilor fiscale adverse.
Este cu atat mai important astazi, cand ne indreptam aprecierea catre femeile din intreaga lume, sa analizam situatia femeilor active pe piata muncii din Romania, care se pregatesc sa devina mame. Contextul este cu atat mai important cu cat modificarile au aparut brusc, au avut efect imediat de la 1 ianuarie 2018, iar planificarea familiala este imposibila in lipsa unui cadru fiscal predictibil.
Masurile care au dus la scaderea indemnizatiei de maternitate au fost cresterea cotei de contributii de asigurari sociale la 25% si modificarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele care beneficiaza de concedii medicale de la 35% din salariul mediu brut la nivelul propriu zis al indemnizatiei de maternitate. Pentru a elimina aceste efecte negative ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2018, alaturi de cele ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017, Guvernul a reintrodus formula de calcul al contributiei de asigurari sociale valabila in luna decembrie 2017, respectiv 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, (in total 115 lei), datorata pentru aceasta indemnizatie.
Masura reparatorie a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta a... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 16:44
Guvernul va da, astazi, o noua ordonanta de urgenta menita sa corecteze problemele aparute in urma aplicarii revolutiei fiscale. De aceasta data, Executivul spera sa rezolve situatia indemnizatiilor pentru mame si a concediilor medicale.
"In urmatoarea sedinta vom avea inca o ordonanta sa reglam pentru mamici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficiente", a declarat zilele trecute premierul Viorica Dancila.
Si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, miercuri, ca in sedinta de Guvern de astazi va fi adoptata o noua ordonanta de urgenta care sa rezolve problemele legate de concediile medicale, inclusiv cele maternale.
Zeci de persoane au participat, duminica, la un protest in fata Guvernului, nemultumite de scaderea indemnizatiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au aratat "cartonasul rosu" guvernantilor, care prin masurile fiscale adoptate au afectat mamele aflate in concediu de crestere a copilui si persoanele aflate in concediu medical, care s-au trezit cu indemnizatiile micsorate.
Indemnizatiile au fost reduse intrucat s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorarii salariului minim. Astfel, in decembrie 2017, contributia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). In decembrie, salariul mediu brut pe tara era de 3.131 de lei.
Insa, in ianuarie 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe tara (la 4.162 de lei), cat si procentul care se aplica, suma CAS fiind de... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 00:00
Un nou flashmob are loc duminica, 18 februarie, in Piata Victoriei din Capitala, intitulat sugestiv "Ne furati viitorul!".
Manifestatia are loc in contextul in care Guvernul a dat OUG 3, care scade semnificativ veniturile persoanelor aflate in concediu medical sau de crestere a copilului.
"Ia cu tine un cartonas rosu, hai sa-i penalizam! Noua ordonanta OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part time si a celor angajati in IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate in concediu medical.
Pacienti, mame ce intra in prenatal, parinti ai caror copii sunt bolnavi etc", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Ei explica pe reteaua de socializare modul exact in care sunt afectate indemnizatiile si ofera un exemplu concret in acest sens:
"Dupa OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculeaza ca 25% din indemnizatia de concediu efectiv primita de fiecare. La o indemnizatie de 3.400 lei, in luna ianuarie, o mamica a primit 3.036 lei, dupa ce a fost oprit CAS, iar acum, in luna februarie, mamica a primit 2.550 lei. Mai exact, i-au fost luati 486 lei. Acestea sunt efectele modificarii Codului Fiscal".
Sindicat: Profesorii in concediu medical sau de crestere a copilului pierd 20% din venituri din cauza revolutiei fiscale
Organizatorii fac apel la toate mamele si persoanele afectate de revolutia fiscala sa participe la evenimentul care se va desfasura duminica, 18 februarie,... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 16:34
Indemnizatia pentru concediul medical pre si post natal, pe care o mama sau viitoare mama o poate lua inainte sau dupa nastere, va scadea din cauza majorarii contributiilor sociale la 25%, a declarat, marti, Claudia Sofianu, Partener, Liderul Diviziei de impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania.
"Dintr-un calcul aritmetic reiese ca indemnizatia aferenta concediului medical pre si post natal scade sau ar putea sa scada din urmatoarele considerente: in primul rand cota de contributie de asigurari sociale in cuantum de 10,5% pana in decembrie anul trecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci este un procent mai mare care se datoreaza.
Acesta ca urmare a transferului contributiei de asigurari sociale de la angajator la angajat. In al doilea rand, baza de calcul la care se aplica aceasta cota de contributie este crescuta pentru ca salariul mediu brut pe economie a crescut ajungand de la 3.131 de lei la 4.162 de lei", a spus Claudia Sofianu, la o intalnire cu presa.
Acesta a precizat ca scaderea se refera la acel concediu medical de 126 de zile pe care mama sau viitoarea mama poate sa le ia inainte sau dupa nastere cu conditia ca dupa nastere sa existe cel putin 42 de zile de astfel de concediu.
Claudia Sofianu a mentionat ca este vorba de o indemnizatie de concediu medical care inlocuieste venitul salarial pe care mama il obtine in mod normal si ca nu este afectata indemnizatia de crestere a copilului care este platita de catre stat.
Teodorovici:... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 15:35
A fi "propriul sef si a nu depinde de nimeni" este o dorinta la care visam din prima zi in care ne-am angajat. Si totusi, dupa 5-10 ani de angajare, putini sunt cei care au curajul sa faca aceasta alegere. Sa nu mai fie visul atat de atragator?
In ciuda oportunitatilor de business din tara noastra, tot mai multi tineri aleg sa plece in strainatate. Daca in anii 2000 vorbeam despre forta de munca din constructii sau menaj care pleca din Romania, in 2018 tari precum Anglia, Germania, Franta reprezinta mirajul pentru multi dintre corporatisti.
Iar conditiile salariale reprezinta doar unul dintre motive. Prea des argumentul este "vreau sa plec din tara asta unde simt ca nu am niciun viitor."
Si totusi, ce-i determina pe cei care raman in tara sa inceapa un business pe cont propriu? Cine si ce ii sustine?
Luiza Willems, designer si antreprenor al FamilyFashion.eu, un concept vestimentar mama-fiica, ne vorbeste despre riscurile, oportunitatile si fericirea de a fi propriul sef.
De cati ani esti antreprenor si ce te-a determinat sa pleci dintr-o pozitie de top management?
In 2014, dupa 13 ani de marketing, am simtit pur si simplu ca locul meu nu mai este in corporatie. Desi lucrasem in multe companii internationale, pe diferite pozitii, avand ca obiectiv sa fiu unul dintre cei mai buni directori de marketing din Romania, in toamna anului 2014 am decis ca este timpul sa folosesc cunostintele dobandite pentru a crea propria companie.
Pur si simplu valorile... mai mult
Sambata, 03 Februarie 2018, ora 10:00