In 2019, 773.943 utilizatori ai solutiilor Kaspersky au fost atacati de troieni bancari. Dintre acestia, o treime (35,1%) erau corporatii, dupa cum indica rezultatele analizei Kaspersky asupra peisajului amenintarilor financiare.
Troienii bancari sau "bankers" sunt printre cele mai raspandite instrumente folosite de atacatorii cibernetici, in scopul principal de a fura bani. De obicei, troienii bancari cauta datele de identificare ale utilizatorilor pentru platile electronice si pentru serviciile de banking online, deturneaza parolele unice si apoi transmit aceste date catre atacatori.
In 2019, o treime dintre aceste atacuri au vizat utilizatorii corporativi, o crestere fata de ponderile de 24%-25%, care ramasesera relativ constante in ultimii trei ani. Potrivit expertilor, motivul este clar: atacurile asupra sectorului B2B nu numai ca pot oferi acces la conturile bancare sau la sistemele de plati, dar, prin expunerea angajatilor, pot de asemenea compromite resursele financiare ale unei companii.
Datele colectate arata, totodata, ca Rusia si-a mentinut pozitia de cea mai vizata natiune in anul 2019, de acolo provenind peste 30% dintre utilizatorii globali atacati de malware-ul bancar. Este urmata de Germania (cu o pondere de peste 7%) si China (peste 3%).
"In timp ce numarul total de atacuri cu troieni bancari a scazut in 2019, interesul tot mai mare pentru datele personale ale utilizatorilor corporatisti indica faptul ca nu suntem inca feriti de amenintarile... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 16:25
Expertii in domeniul securitatii au descoperit 60 de jocuri pentru Android care includ un malware ce afiseaza reclame pentru adulti.
In ciuda eforturilor pe care incearca sa arate ca le face, Google nu reuseste sa faca din Play Store un magazin de aplicatii sigur pentru cei peste 2 miliarde de oameni care folosesc un dispozitiv cu Android.
Firma de securitate Check Point a anuntat Google ca a descoperit 60 de jocuri pentru copii care includ un malware care afiseaza reclame pornografice ce acopera, in unele cazuri, intreg ecranul.
Mai mult, malware-ul numit AdultSwine incearca sa pacaleasca copii sa instaleze false solutii antivirus si sa-si inscrie numarul de telefon intr-un formular. Conform datelor afisate de Play Store, jocurile in cauza aveau intre 3 si 7 milioane de instalari.
Google a eliminat deja cele 60 de jocuri din magazinul de aplicatii si a dezactivat conturile dezvoltatorilor.
In apararea sa, Google spune ca reclamele afisate de jocurile cu malware nu erau livrate chiar de el.
Ceea ce nu spune Google este cum de au fost acceptate acele jocuri in magazinul oficial de aplicatii si cum de numeroasele masuri de securitate pe care se lauda ca le foloseste nu au depistat malware-ul.
Spre deosebire de Apple, care foloseste o echipa editoriala pentru probarea aplicatiilor, Google se bazeaza in multe din produsele si serviciile sale pe algoritmi software care, asa cum se vede, nu par pregatiti pentru a-si indeplini cu succes sarcinile.
Citeste... mai mult
Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 09:40
Telefoanele care folosesc sistemul de operare Android pot fi extrem de usor atacate de hackeri: un simplu mesaj deschide poarta infractorilor cibernetici catre toate informatiile care exista in dispozitiv.
Vulnerabilitatea extrem de grava a fost descoperita de firma de securitate Zimperium, informeaza CBS News.
Hackerii au preluat de la distanta controlul asupra unei masini si au rasturnat-o intr-un sant
Dar cum poate fi exploatata? E nevoie doar de un mesaj, care contine un fisier video, in codul caruia e "infipt" virusul. Software-ul rau intentionat se activeaza imediat, nici macar nu trebuie sa vizionezi clipul, ceea ce il face ...citeste mai departe despre "Atentie: Ai telefon cu Android? Printr-un simplu mesaj, hackerii pot fura informatii pretioase" pe Ziare.com mai mult
Marti, 28 Iulie 2015, ora 10:36
Un studiu Bitdefender pe aplicatiile din Google Play releva ca 5.077 din cele peste 420 de mii de aplicatii de Android analizate sunt furate de la alti dezvoltatori si reimpachetate, cu scopul castigurilor ilicite, se arata intr-un comunicat de presa al companiei de securitate.
Astfel, circa 7,7% din modificarile aduse aplicatiilor ar putea permite unui utilizator neautorizat sa initieze apeluri de pe dispozitivul mobil, iar 7,25% permit unor terte parti sa citeasca lista de contacte, se arata in comunicatul citat de HIT.ro.
Unora dintre aplicatiile reimpachetate le-au fost adaugate module ce le schimba comportamentul pe terminalele pe care sunt instalate. Unele contin module suplimentare care pot fi folosite pentru a accesa locatia dispozitivului mobil, pentru a dezvalui identificatorul unic al dispozitivului mobil unor terte parti sau pentru a se conecta la platforme de social media precum Facebook sau Twitter.
Aceste copii nu trebuie confundate cu diversele versiuni ale unei aplicatii. Vorbim aici despre un dezvoltator care ia o aplicatie, o despacheteaza, ii adauga reclame agresive, o reimpacheteaza si o distribuie apoi ca fiind creatia lui", declara Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Luam exemplul aplicatiei Riptide GP2 Vector Unit, ale carei copii permit reclamelor accesul la retea si colecteaza si trimit date sensibile. Aplicatia originala costa aproape 3 dolari, iar intr-o saptamana au fost gasite patru copii diferite ale acesteia... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:45
Un banner de reclama, inclus in diverse aplicatii legitime de Android, ce lanseaza atacuri menite sa convinga utilizatorii sa cumpere un produs fals de securitate, a fost identificat de Bitdefender.
uritate.
Reclamele, livrate prin platforma InMobi, afiseaza o alarma de tip pop-up pe ecranul smartphone-ului, care avertizeaza utilizatorii ca dispozitivul lor este virusat si le ofera o asa-zisa solutie antivirus platita.
Un click pe link-ul sugerat directioneaza utilizatorii catre o pagina care le confirma ca dispozitivul lor mobil este infectat cu virusi.
"Abonamentul" mareste factura cu 3 sau 4 euro pe saptamana
Pentru a-si curata telefonul, utilizatorilor le este recomandata o solutie de dezinfectie, iar pentru a obtine respectivul instrument trebuie sa-si introduca numarul de telefon intr-un formular. In realitate utilizatorii sunt pacaliti astfel sa-si faca un abonament de 3 sau 4 euro pe saptamana, prin care pot avea acces la tonuri de apel premium si wallpaper-e. Abonamentul poate fi intrerupt doar manual.
Escrocheria se poate raspandi global, intrucat redirectionarea pe pagina periculoasa se realizeaza prin localizare geografica, iar serviciul premium este ales dintre cele disponibile in zona in care se afla utilizatorul.
"Cel mai probabil administratorii platformei de livrare de reclame nu sunt constienti ca servicul lor este folosit intr-un atac, iar banner-ul periculos a fost trecut cu vederea in procesul de validare. Atacul poate fi lansat... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 11:57
De la lansarea primei versiuni, in 2007, sistemul de operare Android a castigat masiv cota de piata, iar anul acesta a depasit iOS din punct de vedere al numarului de instalari.
Totusi, in ceea ce priveste securitatea, mai este suficient loc de imbunatatiri, in ciuda modificarilor semnificative aduse versiunii JellyBean 4.3, conform BitDefender.
Specificatii pentru o protectie optima
Iata cateva specificatii pe care ar trebui sa le integreze Android 5.0 pentru a permite o protectie optima impotriva virusilor, atat pentru utilizare personala, cat si in mediul de business.
Prima dintre ele ar fi interfata de programare pentru aplicatii de tip antivirus scanner. In mod implicit, sistemul de operare Android nu permite aplicatiilor sa interactioneze, cu exceptia cazului in care acestea sunt create cu acelasi user ID si sunt semnate digital de acelasi producator.
Acest aspect ridica probleme pentru dezvoltatorii de antivirus, intrucat acestia nu pot scana in mod optim alte aplicatii, decat daca telefonul este root-at. O interfata de programare pentru aplicatii de tip antivirus scanner ar permite solutiilor de securitate sa se integreze mai bine cu sistemul de operare si sa se asigure ca toate aplicatiile sunt scanate corespunzator.
O alta specificatie este controlul individual asupra permisiunilor aplicatiilor pentru a permite utilizatorului sa le accepte sau sa le refuze in functie de riscurile de securitate si de confidentialitate pe care le ridica.... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 10:25
Vulnerabilitatile sistemului de operare Android si amenintarile in crestere la adresa serviciilor de online banking sunt printre cele mai ingrijoratoare amenintari informatice.
In ultimul raport trimestrial de securitate, Trend Micro avertizeaza ca dispozitivele cu Android sunt in vizorul direct al hackerilor. Amenintarile la adresa acestui sistem de operare prolifereaza, desi numarul de utilizatori este in crestere continua. Conform Trend Micro Security Roundup Report, numarul aplicatiilor malware cu risc inalt care vizeaza dispozitivele cu Android a crescut la 718.000 in al doilea trimestru al acestui an.
Trend Micro: peste 500.000 de aplicatii cu risc mare, in T1
In primul trimestru al acestui an, Trend Micro identificase 509.000 de aplicatii cu risc mare si estimeaza ca numarul va depasi un milion pana la finalul acestui an. Ca si comparatie, amenintarile care au vizat computerele personale au ajuns la un numar comparabil in aproximativ 10 ani.
Potrivit companiei de cercetare NDP Group, aproximativ 30% dintre toate telefoanele si tabletele inteligente cu sistem de operare Android din Statele Unite au instalate o aplicatie de securitate. Acest fapt, dar si problemele sistemice ale retelei Android determina Trend Micro sa avertizeze ca un numar foarte mare de dispozitive sunt expuse riscului de infectare.
"Din cauza naturii foarte fractionate a retelei Android este foarte greu ca toti utilizatorii sa fie protejati in timp util cu ajutorul patch-urilor... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 13:49
Sistemul de operare Android este principala tinta a atacatorilor cibernetici, in primele sase luni ale anului fiind identificate circa 520.000 de fisiere periculoase, aproape dublu fata de a doua jumatate a anului 2012, conform datelor publicate de G Data in raportul Mobile Malware.
"Cu aproape 520.000 de noi fisiere malware pentru Android, fluxul de malware-ul mobil a atins un nivel record. Cea mai noua tendinta este dezvoltarea de kit-uri malware speciale, care sa poata fi folosite de infractorii cibernetici fara experienta," a spus Ralf Benzmuller, seful G Data Security Labs.
El a adaugat ca Android isi va mentine pozitia dominanta in segmentul smartphone-urilor si al tabletelor in lunile ce urmeaza si estimeaza triplarea numarului de malware mobil. Pana in prezent, sistemul de operare Android este instalat pe mai mult de 900 de milioane de terminale mobile.
Conform analizei G Data, troienii universali au fost armele atacatorilor in atragerea utilizatorilor in capcana. In dezvoltarea aplicatiilor periculoase, infractorii au camuflat codurile malware pentru a face analizarea acestora mult mai dificila si au ascuns functionalitatile periculoase pe cat posibil.
Kit-urile specializate utilizate de atacatorii cibernetici fac mai usoara sustragerea de date si de catre cei neexperimentati.
Cum sunt "deghizate" atacurile
Un numar de aplicatii malware aflat permanent in crestere, detectate de G Data Security Labs, au fost echipate cu coduri complexe... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 15:42
Malware-ul care tinteste dispozitivele cu sistem de operare Android a inregistrat o evolutie incredibil de puternica in prima parte a acestui an, iar tendinta de crestere a numarului de amenintari se pastreaza.
Cu cat numarul de utilizatori ai unui sistem de operare este mai mare, cu atat creste si numarul de aplicatii malitioase. Este o realitate demonstrata deja de Windows si care exclude polemica pe marginea subiectului "OS-ul cutare este mai sigur", scrie HIT.ro.
Android-ul a castigat un numar imens de utilizatori in ultimii doi ani, iar evolutia OS-ul pare a fi de neoprit. De aici, si interesul hackerilor pentru exploatarea vulnerabilitatilor din sistemul de operare Google.
718.000 de alerte de securitate in iunie
Potrivit companiei de securitate Trend Micro, in prima parte a lui 2013 (martie), Android-ul a "strans" nu mai putin de 500.000 de probleme de securitate. Si, ca sa va dati seama care este viteza de crestere a numarului de malware pentru acest sistem de operare, in iunie se ajunsese deja la cifra de 718.000 de alerte de securitate.
Numarul este incredibil de mare, iar cifra este cu adevarat alarmanta in contextul in care majoritatea vulnerabilitatilor si codurilor malitioase incearca sa fure parolele utilzatorilor, alte informatii personale, iar unele sa acceseze camera foto a terminalului cu Android.
Potrivit specialistilor Trend Micro, 44% din malware-ul Android operareaza prin abonarea utilizatorilor la servicii diverse, fara cunostinta... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 11:35