Confederatia Patronala Concordia isi exprima ingrijorarea cu privire la modul intempestiv in care Guvernul promoveaza majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2020, in pofida unui anunt anterior privind abandonarea acestui proiect, se precizeaza intr-un comunicat transmis miercuri de organizatia patronala.
"Confederatia Patronala "Concordia", confederatie patronala reprezentativa la nivel national, ce reuneste unii dintre ce mai mari angajatori din Romania, isi exprima ingrijorarea cu privire la modul intempestiv cu care Guvernul promoveaza majorarea salariului minim pe economie cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020, in pofida unui anunt anterior privind abandonarea acestui proiect. Fara a contesta principiul in sine al majorarii retributiei pentru munca prestata, Confederatia Patronala Concordia aduce din nou in atentia autoritatilor, indiferent de orientare politica, necesitatea respectarii principiilor predictibilitatii privind masurile economice si fiscale. Fara consultarea reala a angajatorilor din mediul privat, fara acordarea unei perioade de timp suficiente pentru o dezbatere aprofundata cu partenerii sociali si o analiza corespunzatoare de impact, asemenea masuri pot ajunge sa aiba efecte contrare celor scontate, astfel dupa cum a fost deja cazul cu alte acte normative care au afectat drastic bugetele deja aprobate ale agentilor economici - exemplu: OUG 114/2018", se mentioneaza in comunicatul transmis de organizatia patronala.
"Concordia"... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 13:17
Premierul demis Viorica Dancila a anuntat ca Guvernul va adopta lunea viitoare proiectul privind majorarea salariului minim brut pe tara. Executivul va aproba, de asemenea, si a doua transa de fonduri necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 si PNDL2.
"Astazi am avut Consiliul National Tripartit, am vorbit cu sindicatele, in sedinta de luni marim si salariul minim. Noi vrem sa ne tinem de promisiuni, pana in ultima clipa ceea ce am promis pentru oameni vrem sa facem, mai ales ca nu vin vremuri asa de bune pentru romani", a spus Viorica Dancila, la Romania TV.
Tot lunea viitoare Guvernul va aproba si a doua transa de bani necesari pentru plata facturilor din PNDL 1 si PNDL 2, potrivit premierului demis.
"Azi am dat prima transa in sedinta de Guvern si mai avem o transa de dat in sedinta de Guvern de luni de dimineata. Votul pe investitura e la ora 14:00", a mai spus Dancila.
Intrebata daca Guvernul are bugetul necesar pentru a da acesti bani, Viorica Dancila a raspuns pozitiv.
"Da, la ora actuala achitam ceea ce putem din facturi, vor mai ramane de achitat, pentru ca nu putem da OUG pe rectificare bugetara. Ceea ce am dat din fondul de rezerva al Guvernului, am ajutat acolo unde au fost calamitati si bineinteles PNDL 1 si 2, care au avut un impact foarte bun pentru primari", a subliniat liderul PSD.
Executivul a adoptat luni, 28 octombrie, un proiect care prevede alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru facturile curente legate de... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 23:40
Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la Timisoara, ca majorarea salariilor cu 100 de lei era unul dintre obiectivele guvernarii PSD pana in anul 2020 si s-ar putea regasi in reducerea contributiilor.
"Doamna Viorica Dancila a spus ca noi am avut ca promisiune in programul de guvernare majorarea salariului cu 100 de lei. Facem hotarare (de guvern, n.r.), avizam in ministere si asteptam de la Ministerul Justitiei sa ne spuna daca se poate. Aceasta masura creeaza un cost al muncii pentru angajatori.
Dar efectul ei ne dorim sa nu se regaseasca la angajator, ci sa trecem la reducerea de contributii. Pentru noi (PSD, n.r.) era un obiectiv ca pana in 2020 sa scadem contributiile si atunci castiga si angajatul si angajatorul. Colegii liberali au spus ca vor aduce din zona gri si neagra bani la buget", a afirmat Eugen Teodorovici.
Raspunzand unei intrebari a presei, ministrul demis a adaugat ca estimarea de 30-40% a "economiei gri" nu este neaparat realista, intrucat in statele din Europa, deci si in Romania, "pentru produsele din gospodarii Comisia ia in calcul TVA neincasat. Daca dam la o parte aceste produse, atunci Romania nu se mai afla pe aceeasi pozitie in clasament".
Eugen Teodorovici a mentionat ca o situatie similara se regaseste si in ceea ce priveste raportarea cifrelor abandonului scolar din Romania.
"Suntem la 17% fata de 12% cat este media europeana, dar multi dintre copiii romani sunt plecati in afara tarii, cu parintii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 16:47
Modificarile salariului minim in forma anuntata de Guvern pot afecta intreaga economie a tarii, prin cresterea costurilor cu forta de munca, reflectata intr-un final in majorarea preturilor, atrage atentia Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER).
Aceste modificari, anuntate intr-un orizont de timp foarte scurt, impacteaza predictibilitatea si stabilitatea fiscala, mai afirma oamenii de afaceri francezi.
"De asemenea, afecteaza capacitatea intreprinderilor, mai ales mici si mijlocii de a ajusta corespunzator bugetele, care sunt stabilite inca de la sfarsitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorarile de salarii minime, ci la intreaga grila de salarizare, care trebuie sa fie ajustata in noile conditii, fara a fi corelata cu productivitatea muncii.
De altfel, in termeni de productivitate, Romania este la finalul listei printre tarile din Uniunea Europeana. Rata de productivitate ajustata in functie de salariu in Romania a scazut in majoritatea sectoarelor, tocmai din cauza cresterilor salariale disproportionate. Efectele acestei majorari vor fi resimtite pe termen lung prin scaderea atractivitatii tarii noastre pentru investitorii straini, prin cresterea costurilor cu forta de munca", transmite Camera de Comert Franceza in Romania intr-un comunicat remis Ziare.com vineri.
O alta problema, avertizeaza oamenii de afaceri francezi, este data de stabilire a salariului minim in functie de vechimea in munca, care va crea o... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 16:54
Cu toate ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anuntase ca Guvernul va adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta privind majorarea salariului minim pe economie, ea nu a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de azi.
Premierul Viorica Dancila s-a laudat in debutul sedintei ca Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, dar nu a spus nimic de ordonanta care prevede cresterea salariului minim.
"Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, fapt confirmat de rezultatele oficiale. Conform datelor publicate recent de INS, in septembrie, castigul salarial mediu nominal brut a crescut la aproape 1.000 de euro si a ajuns la 4.482 de lei. Cresterea salariului net in septembrie 2018 fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost 13,1%.
Puterea de cumparare a romanilor in septembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut a crescut cu 7,7%. Este important faptul ca se inregistreaza si o crestere de la luna la luna a acestor indicatori. In septembrie 2018, comparativ cu august, castigul salarial mediu brut, cat si castigul mediu net au crescut cu 0,7%, iar puterea de cumparare a crescut usor, mai precis cu 0,2%", a precizat Viorica Dancila.
Este posibil ca Executivul sa nu fi primit avizul de la Ministerul Justitiei pe aceasta ordonanta. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirmase joi ca actul normativ va fi pe masa Guvernului azi, daca... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 12:23
Spania, a patra economie a zonei euro, isi va reduce deficitul public in 2019, in pofida temerilor legate de implementarea unor masuri considerate populiste, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Nadia Calvino, intr-un interviu acordat CNBC.
Poate cea mai surprinzatoare masura din proiectul de buget pe 2019 o reprezinta majorarea cu 22% a salariului minim lunar, la 900 de euro. Calvino a explicat pentru CNBC ca a existat o scadere a salariilor reale care trebuia rezolvata. In acelasi timp, a explicat oficialul spaniol, "aceasta masura nu este una izolata", tinand cont ca bugetul prevede si masuri de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii.
Luna aceasta, Comisia Europeana a trimis o scrisoare Spaniei in care a avertizat ca reducerea deficitului structural planificata pentru 2019 este cu 0,25% sub nivelul la care s-au angajat anterior autoritatile de la Madrid.
Totusi, Nadia Calvino a declarat ca Executivul isi mentine angajamentul de a reduce deficitul.
"Nu ne-am redus obiectivul in domeniul reducerii deficitului public. Anul acesta intentia era sa avem un deficit de 2,2% din PIB, dar, de fapt, atunci cand am preluat mandatul, in iunie, am facut un studiu intern si am realizat ca va fi aproape de 2,7% din PIB, astfel incat obiectivul nostru este sa reducem deficitul intre 2018 si 2019 cu 0,9 puncte procentuale", a explicat oficialul spaniol.
Spania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 2,6% in 2018 si de 2,3% in 2019, peste media din UE.... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 13:49
Zeci de mii de romani ar putea sa isi piarda locul de munca, iar munca la negru va lua amploare - acestea sunt doar doua dintre efectele negative ale majorarii salariului minim brut pe economie, atrag atentia reprezentantii mediului de afaceri.
Anuntul facut de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, sambata, ca salariul minim pe economie ar putea creste de la 1 noiembrie 2018, nu de la 1 ianuarie 2019, cum fusese anuntat initial, a dat fiori patronilor si a stranit reactii vehemente din partea analistilor.
Este firesc ca aceasta modificare sa nu intereseze Guvernul la nivel de efecte pe termen scurt, pentru ca majorarile vor fi suportate de patroni, nu de la buget, unde se spera ca vor intra, de fapt, bani mai multi din impozite. Pe termen mediu si lung, insa, decizia guvernului Dancila va aduce prejudicii importante atat salariatilor, cat si mediului de afaceri si bugetului de stat.
Mai mult, cu toate ca in ziua de salariu, portofelul celor care sunt platiti cu salariul minim (potrivit statisticlor, aproape jumatate dintre salariatii din Romania) va fi mai plin, in momentul in care vor merge la cumparaturi sau isi vor plati facturile vor constata ca majorarea este practic anulata de inflatie. Istoria ne-a arata ca majorarile artificiale de salarii, fara o baza solida de productivitate, genereaza cresterea generalizata a preturilor, iar inflatia musca din puterea de cumparare a fiecaruia dintre noi.
In plus, dupa majorarea salariului minim, este de asteptat o... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 12:37
Ministerul Muncii a publicat, vineri, proiectul de hotarare de guvern care prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul minim va fi majorat de la 1.900 de lei la 2.050 de lei lunar.
Actul normativ a intrat in dezbatere publica, iar cei care doresc sa trimita oservatii si propuneri o pot face in urmatoarele 10 zile la adresa dezbateri@mmuncii.gov.ro.
"Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, suma stabilita in bani care nu include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la 2.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, in medie, pe luna, in anul 2019, reprezentand 12,251 lei/ora", prevede proiectul de hotarare.
In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, in medie pe luna in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora.
Potrivit expunerii de motive, se estimeaza ca majorarea salariului minim "va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru", iar "masura conduce la un impact asupra PIB real de 0,6 puncte procentuale".
"Prezentul act normaiv are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale. Socul pe piata muncii (asupra numarului mediu de salariati) este absorbit in intregime, iar competitivitatea sectorului concurential... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 16:40
Majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei, masura anuntata de curand de ministrul Muncii, va duce la cresterea amenzilor de circulatie, dar va avea si alte efecte pentru romani.
Valoarea punctul de amenda se calculeaza in functie de salariul minim. Mai exact, reprezinta 10% din acesta.
Daca va fi adoptata masura, dupa majorarea salariului minim de la 1.450 la 1.900 de lei, punctul de amenda va creste anul viitor de la 145 la 190 de lei.
Drept urmare, amenzile vor avea o valoare minima de 380 de lei si pot ajunge chiar si la 19.000 de lei.
Codul Rutier grupeaza sanctiunile, aproape 170 la numar, in patru clase (aplicabile persoanelor fizice) si o a cincea destinata exclusiv persoanelor juridice, pentru care amenzile, dupa majorarea de salariu anuntata, ar urma sa fie:
Clasa I: 2 sau 3 puncte, adica amenzi de 380, respectiv 570 de leiClasa II: 4 sau 5 puncte, adica amenzi de 760, respectiv 950 de leiClasa III: 6,7 sau 8 puncte, adica amenzi de 1.140, 1.330, respectiv 1.520 de leiClasa IV: intre 9 si 20 de puncte, adica amenzi cuprinse intre 1.710 si 3.800 de leiClasa V: intre 21 si 100 de puncte, adica amenzi cuprinse intre 3.990 si 19.000 de lei
Persoanele fara venituri ar urma sa plateasca o contributie la sanatate mai mare
Contributia la sanatate pentru romanii fara venituri se aplica in proportie de 5,5% din salariului minim brut pe economie sau 5,5% la valoarea a 7 salarii minime pe economie.
Majorarea salariului minim... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 13:28