Comisia Europeana avertizeaza Romania ca, din cauza modificarilor aduse legii bugetului, majorarea salariala este mult prea mare in comparatie cu productivitatea tarii. Oficialul european Isabel Grilo a sustinut ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.
"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%.
Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului, ea va cobori si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Oficialul european sustine ca salariile au crescut mult prea repede in sectorul public. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute.
Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta", a adaugat Isabel Grilo.
Reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 12:59
Deficitul bugetar s-ar putea apropia de nivelul de 4% din PIB in 2016, in lipsa unor masuri care sa compenseze impactul recentelor masuri fiscale si a majorarilor salariale din sectorul bugetar cu 10%.
Asta reiese din calculele realizate cursdeguvernare.ro pe baza cifrelor inaintate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) si a prognozelor realizate de Comisia Europeana (CE).
Comisia Europeana anticipa, in urma cu o saptamana, un deficit bugetar de 2,8% din PIB pentru anul viitor. Aceasta estimare a fost elaborata, insa, pe baza politicilor economice anuntate de statele membre UE pana la data de 22 octombrie. Prin urmare, in cazul Romaniei s-a tinut cont doar de impactul masurilor din noul Cod Fiscal, dar si de majorarile salariale ...citeste mai departe despre "PSD pune un supliment de 1,2% deficit in bagajul Guvernului Ciolos" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 07:39
Statul ar trebui sa se comporte corporatist, pentru ca bugetarii sa se simta motivati. Noul Guvern a decis majorarea salariilor bugetarilor incepand cu o prima transa de 8% de la 1 iunie, insa oamenii de afaceri considera ca existau si alte alternative.
Decat sa majoreze salariile bugetarilor, mai bine Guvernul le-ar fi renegociat la pachet creditele bancare, astfel incat sa le scada ratele cu o treime. Este parerea omului de afaceri Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.
Acesta a declarat pentru ZF ca propunerea sa a fost dezbatuta in cadrul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri. In opinia acestuia, pentru salariatul roman nu conteaza atat de mult nivelul salariului, cat venitul liber de care dispune in fiecare in fiecare luna. De aceea, statul ar putea prelua obligatia de a garanta 20% pentru creditele noi sau vechi.
In opinia consultantului financiar, Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, statul, ca o "corporatie" cu 1,2 milioane de angajati, dispune de doua metode prin care isi poate sprijini salariatii: cele cantitative si cele calitative.
"Cele cantitative sunt reprezentate prin majorari salariale in conditiile in care aceste sume de bani vin de la bugetul de stat si nu fac altceva decat sa incarce efortul zonei private care este generatoare de taxe si impozite.
Domnul Sucu, cu o experienta in actul de management, a precizat ca statul ar trebui sa abordeze metode calitative. La nivelul bugetarilor, la... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 12:37
Banii colectati de ANAF in ultimele 60 de zile, in valoare de 1% din PIB, nu sunt inca reali, palpabili, ci doar sume ipotetice, puse pe hartie, spun specialistii intervievati de Business24.ro.
Fostul sef al Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a avut ca misiune colectarea unei sume de doua miliarde de euro, adica 1,5% din PIB, in doua luni. Noul sef ANAF are aceeasi misiune.
Banii colectati de ANAF in ultimele doua luni ar putea merge fie spre acoperirea deficitului bugetar, fie catre alte zone, precum salariile bugetarilor care vor fi majorate in aceasta vara. Dar banii nu fost confirmati inca.
"Ministrul Finantelor trebuie sa confirme aceste sume. Aceste sume, care sunt constatate, pot sau nu sa ajunga la Trezoreria statului. Aceste sume sunt ipotetice, ele fiind contestate in instantele de judecata, si dureaza ani de zile pana devine suma certa, lichida", a declarat pentru Business24 economistul Ionel Blanculescu.
El adauga ca Ministerul Finantelor trebuie sa confirme pentru perioada 17 februarie - 17 aprilie (timpul scurs de la cererea facuta de premier, pana la expirarea termenului oferit) sume suplimentara fata de cele estimate.
Aurelian Dochia este si el de acord ca e prematura impartirea acestor bani, echivalentul a 1% din PIB-ul Romaniei.
"Ar fi oarecum gresit sa impartim niste bani despre care nu stim daca sunt o sursa constanta la buget, sau daca sunt venituri reale, pentru ca multe din initiativele astea sunt... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:59
Masura de readucere a salariilor bugetarilor la nivelul din 2010 este una pur electorala, dar majorarea ar trebui facuta cel tarziu in luna aprilie, pentru a nu intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale, considera analistul Mircea Cosea.
Bogdan Dragoi, ministru de Finante, a declarat vineri ca o crestere a salariilor bugetarilor, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pentru cele sase luni din 2012 in care ar fi impusa majorarea.
"Ceea ce domnul presedinte afirma, si anume necesitatea cresterii salariilor, e o masura pur electorala, fara acoperire in realitate. Economia romaneasca nu poate suporta o crestere a salariilor, mai ales in conditiile in care se va micsora si CAS-ul. Astfel, trebuie privita cu foarte mare responsabilitate.
Daca aceste salarii vor ajunge la nivelul din 2010, masura trebuie luata in luna aprilie, pentru ca altfel intra in contradictie cu legea responsabilitatii fiscale. In luna aprilie economia nu are capacitatea sa suporte cresterea", aminteste analistul.
In ceea ce priveste aprecierea ministrului ca impactul bugetar al unei mariri a salariilor ar fi de 2 miliarde de lei, Mircea Cosea sustine ca este un calcul vechi, care estima o astfel de majorare intre 2,5 si 3 miliarde de lei. "E o estimare mai corecta la nivelul ministerului pentru ca au date mai recente."
Pentru alocarea de astfel de fonduri, Mircea Cosea identifica trei surse.
"Ori vor fi... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:29
O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, la o conferinta de presa.
"Impactul bugetar in eventualitatea cresterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012", a afirmat Bogdan Dragoi.
De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Oficialul MFP a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Dragoi a aratat ca o majorare a veniturilor populatiei va fi posibila in conditiile inregistrarii unei cresteri economice sustenabile.
Totodata, ministrul Finantelor a precizat ca nu se are in vedere modificarea tintei de deficit bugetar pentru acest an stabilita la 1,9% din PIB. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:42
O crestere a salariilor bugetarilor cu 16%, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012, a anuntat ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, intr-o conferinta de presa.
In ceea ce priveste reducerea CAS-ului cu 5%, ministrul de Finante a precizat o suma de 2,3 miliarde de lei, ca impact bugetar in urma implementarii acestei decizii.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat ca prioritatea Guvernului este aceea de a asigura o crestere economica sustenabila pe tot parcursul anului.
"Avem toate variantele de crestere a veniturilor populatiei, dar nu vreau sa ne intoarcem in 2008. La fel, in an electoral au fost crescute salarii si pensii cu peste 50% in conditiile in care au fost decuplate de productivitatea economica.
Scopul nostru e sa avem o crestere sustenabila, in care sa ne permitem majorarea veniturilor populatiei si in 2013, 2014 si 2015. Calcule si scenarii avem, lucram la ele de la finalul anului trecut, dar vrem sa vedem cat avem crestere economica.
Pe primul trimestru al acestui an avem calcule, asteptam impactul pe luna martie, pe 15 mai pentru a vedea cum se finalizeaza si apoi vedem cum putem aplica aceste masuri", a mai declarat Bogdan Dragoi.
Oficialul a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Acesta a aratat ca o majorare a... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 12:30