Premierul Victor Ponta a cerut calcularea impactului bugetar rezultat in urma majorarii cu 25% a salariului personalului sanitar din centrele de asistenta sociala precum si a salariului medicilor care lucreaza in unitatile militare, analiza fiind necesara in perspectiva rectificarii bugetare.
Potrivit unor surse, in sedinta Guvernului de miercuri, ministrul Muncii, Rovana Plumb, i-ar fi cerut premierului, Victor Ponta, ca in ordonanta de urgenta care majoreaza salariile personalului din sistemul medical sa mai fie adaugata o categorie, respectiv personalul sanitar din centrele de asistenta sociala aflate sub coordonarea Ministerului Muncii.
De asemenea, din partea ministerelor de resort, s-a solicitat adaugarea in textul ordonantei de urgenta si a ...citeste mai departe despre "Guvernul analizeaza o majorare salariala cu 25% pentru inca doua categorii de personal - surse" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 17:39
Premierul Victor Ponta a confirmat ca aplicarea celei de-a doua etape de majorare a salariilor in sectorul bugetar, prevazuta pentru decembrie, este conditionata in scrisoarea transmisa FMI de evolutia economica, dar a asigurat ca aceasta este doar o precautie pentru "catastrofe financiare".
"Intotdeauna in scrisorile catre institutiile financiare, toate masurile sunt sub conditia ca lucrurile sa mearga bine, dar se pot intampla lucruri neprevazute. Noi avem banii in buget, dar este o formula in caz ca apar fenomene financiare cu totul neprevazute sau nu se intampla vreo catastrofa financiara cu Grecia sau zona euro. Orice rau se poate intampla", a spus Ponta, la Prima TV.
Agentia Mediafax a anuntat, saptamana trecuta, citand surse oficiale, ca Guvernul a aprobat scrisoarea prin care isi anunta la Fondul Monetar International (FMI) intentia de a finaliza in acest an procesul de recuperare salariala in sectorul bugetar, documentul prevazand o majorare a salariilor cu 8% din luna iunie si "reintregirea deplina" in luna decembrie.
Documentul obtinut de Mediafax prevede, ca formula de redactare, ca etapa de majorare salariala din luna decembrie va fi aplicata "daca situatia bugetara va permite acest lucru".
Guvernul aa anuntat anterior ca garanteaza pentru cresterea salariilor si ca va taia din alte cheltuieli in cazul in care situatia economica va fi dificila in partea a doua a anului.
Scrisoarea FMI include si angajamentul Guvernului de a restitui treptat... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 20:17
Guvernul Ponta a decis reducerea cu 5% a contributiei angajatorului la CAS si impozit maxim de 16%. Masuri care, in acceptiunea antreprenorilor, inseama o crestere salariala prin reducerea impozitului.
Maria Grapini, presedintele Grup Pasmatex si membru al asociatiei FEPAIUS, spune ca antreprenorii au solicitat de mult timp reducerea contributiei CAS din partea angajatorului.
Grapini considera ca antreprenorii au fost pacaliti, pentru ca Gheorghe Pogea (ministru de finante in perioada 2008-2009) a sustinut ca majorarea CAS va fi implementata doar pentru anul 2009, insa, ea a ramas in vigoare pana acum.
Cresc taxele, creste munca la negru
Cresterea acestor taxe are efecte directe in munca la negru, dar si in imposibilitatea ca angajatorul sa opereze majorari salariale, sustine Maria Grapini, care considera ca actuala decizie va schimba situatia. Ea este convinsa ca decizia de a reduce contributia CAS pentru firme nu va avea efect direct asupra bugetului, decat in primele doua, trei luni, dupa care lucrurile se vor regla.
Maria Grapini sustine mentinerea impozitului maxim la 16% si aplicarea impozitului degresiv, pentru ca, spune ea, in Romania inca nu poate fi oferit un salariu minim care sa asigure un trai decent.
Antreprenoarea este de parere ca daca guvernul ar fi optat pentru o majorare a impozitului maxim ar fi avut loc doua efecte: unul psihologic si cel al costurilor. Cel psihologic ar fi creat o si mai mare neincredere in mediul de afaceri... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 12:49
Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon sustine ca alianta va cere Guvernului o majorare chiar si mai mare a salariilor bugetarilor si a precizat ca Guvernul este dator sa convinga delegatia FMI in aceasta privinta.
"Asteapta milioane de oameni o usoara ameliorare a conditiilor de viata. Sa ne amintim atunci cand s-au redus drastic salariile si pensiile, guvernul se angajase ca in momentul in care se inregistreaza un moment economic, se va purcede la majorari salariale.
Din pacate, cresterea economica de anul trecut este mai mica de 2% si nu permite o majorare mai mare a salariilor", spune Dan Matei Agathon, vicepresedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.
Intrebat daca FMI-ul va fi de acord cu o majorare a cheltuielilor bugetare, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronatelor, Dan Matei Agathon spune ca a vazut informatii chiar pe site-ul oficial al Fondului Monetar International.
"Am vazut ca se lua in considerare o usoara crestere a salariului, avand in vedere ca in Romania s-au si luat cele mai dure masuri de austeritate, care au si permis stabilizarea macroeconomica. Guvernul este dator sa convinga delegatia FMI ca este un lucru pe care oamenii il asteapta".
Dan Matei Agathon sustine Alianta Confederatiilor Patronale din Romania va cere guvernului o majorare chiar si mai mare a salariului, daca acest lucru va fi posibil economic. mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 16:03
Salariile bugetarilor vor creste cu 15% in 2012, iar majorarea ar putea fi facuta in transe, daca nu va fi posibila acordarea intregului procent intr-o singura etapa, a declarat marti la RFI presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Marian Sarbu. "Ar fi vorba de recuperarea a 15 puncte procentuale, dupa ce in octombrie anul trecut au fost recuperate 15, deci acele 25 de procente cu care au fost diminuate salariile in 2010 pot fi recuperate dupa adaugarea a inca 15 puncte procentuale, poate chiar in transe, in anul 2012", explica presedintele UNPR, citat de NewsIn.
Intrebat unde va gasi Guvernul bani pentru majorarea salariilor bugetarilor, Marian Sarbu a spus ca principala sursa va fi cresterea economica din 2011 si 2012.
"E vorba de cresterea aceasta din anul 2011. Sunt doua trimestre de crestere, al treilea trimestru e destul de probabil ca va fi tot cu o crestere economica.
Pe de alta parte, anul 2012 este prognozat cu o crestere economica intre 3,5% si 4%.
Deci aceasta este baza economica pe fondul careia se va putea face o astfel de crestere", precizeaza liderul UNPR.
Totusi, majorarea salariilor ar putea ramane "doar pe hartie", daca apare o noua criza economica, declara Marian Sarbu.
"In cazul in care, Doamne fereste, mai apare un soc economic de natura celui care s-a declansat la sfarsitul anului 2008, lucrurile acestea ar putea sa ramana doar pe hartie.
Dar s-a vorbit de o probabilitate destul de scazuta a unei astfel de eventualitati,... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 10:55
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca in coalitie nu s-a discutat nimic despre o eventuala majorare a salariilor incepand cu luna octombrie 2011. Premierul a precizat ca obiectivul este ca de la 1 ianuarie 2012 sa inceapa recuperarea diminuarii salariale."Legat de eventuala majorare a salariilor incepand din luna octombrie, nu a fost o asemenea discutie in cadrul coalitiei.
Obiectivul nostru este ca incepand din 1 ianuarie sa incepem recuperarea salariala, dar aceasta depinde de crestere economica, de incadrarea in plafonul pentru bani alocati pentru 2012 si aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012", a declarat premierul Emil Boc dupa sedinta BPN al PDL.
Si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca este prematur sa se vorbeasca despre majorarea salariilor, el precizand din nou ca rectificarea bugetara vizeaza bani pentru investitii si plata arieratelor.
Coalitia a decis, in sedinta de luni, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie, a declarat, pentru "Gandul", Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale, precizand ca s-a discutat despre un procent de 5%.
Pambuccian a precizat ca in sedinta coalitiei s-a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 octombrie.
"S-a discutat despre un procent de majorare a salariilor de 5%, dar ramane sa mai discutam procentul cu care se vor majora. Sa vedem daca este o masura sustenabila", a adaugat Pambuccian.
Presedintele Traian Basescu a precizat, duminica, intr-o... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 14:12
Comisiile reunite de munca din Camera Deputatilor si Senat, alaturi de Comisia de sanatate a deputatilor, au adoptat miercuri avize favorabile pentru bugetul de stat pe anul 2011 si pentru bugetul asigurarilor sociale de anul viitor, anunta Newsin.Toate amendamentele propuse de opozitie au fost respinse, respectiv 23 de amendamente la proiectul bugetului de stat si 19 amendamente la bugetul asigurarilor sociale.
Avizul favorabil in cazul bugetului de stat a fost adoptat cu 21 de voturi pentru si 10 voturi impotriva.
De asemenea, comisiile de munca au dat aviz favorabil si in cazul legii bugetului asigurarilor sociale, cu 18 voturi pentru si 6 voturi impotriva.
La dezbaterea proiectelor a participat ministrul Muncii, Ioan Botis, care a prezentat bugetul de stat, precizand ca anul viitor va avea loc o majorare salariala cu 15%, conform Legii salarizarii unitare, urmand ca Guvernul sa analizeze in functie de evolutia economica eventuale majorari suplimentare ale salariilor bugetarilor.
In replica, deputatul PSD, Ioan Cindrea, a criticat faptul ca proiectul bugetului de stat a fost fundamentat din punct de vedere legal pe o lege care nu se afla inca in vigoare, respectiv Legea salarizarii unitare, asupra careia marti Guvernul si-a angajat raspunderea. mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 00:46
Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor anuntata de Guvern nu inseamna o recuperare a veniturilor pierdute, intrucat nu acopera rata inflatiei si neacordarea premiului anual, care totalizeaza 16%, anunta Mediafax.Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) a spus ca cei 25% pierduti de bugetari in 2010 nu vor fi recuperati anul viitor nici macar partial, in conditiile in care majorarea cu 15% a salariilor nu acopera nici macar rata inflatiei si premiul anual."Majorarea salariala de 15% anuntata de Executiv este, de fapt, o indexare si va acoperi doar rata inflatiei estimata la 8% in 2011 si pierderea celui de-al 13-lea salariu, care inseamna alte 8 procente din veniturile angajatilor din invatamant. Practic, salariatii din invatamant nu primesc niciun ban in plus, iar veniturile lor vor ramane, ca si in acest an, mai mici cu 25% fata de luna iunie 2010", a precizat presedintele FSLI.Hancescu a afirmat ca prin refuzul de a majora salariul minim la 750 de lei, asa cum au solicitat sindicatele, Guvernul arata ca de fapt nu intentioneaza sa elimine munca la negru.El a mai spus ca nu intelege de ce Guvernul tine neaparat sa-si asume raspunderea pe Legea salarizarii unitare a bugetarilor, avand in vedere ca aceasta nu va fi aplicata mai devreme de 2014 sau 2015.Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe un salariu in 2011 in sistemul bugetar de 690 de lei brut si 540... mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 01:16
Negocierea contractelor colective de munca de la Metrorex va urma numai dupa aprobarea de catre Executiv a bugetului de venituri si cheltuieli pe 2010, a declarat marti pentru Agentia NewsIn directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, informeaza NewsIn."Este o situatie speciala. Conform Ordonantei de Guvern 99/2009 s-a stabilit ca zece companii din Romania sunt monitorizate, iar bugetul pentru acestea se aproba direct de Guvern. Aceasta ordonanta imi interzice, chiar daca sunt directorul general al companie, sa negociez un contract colectiv de munca. Guvernul trebuie sa aprobe bugetul de venituri si cheltuieli al celor zece companii, iar la Metrorex este o situatie nefericita deoarece expira la 1 noiembrie contractul colectiv de munca, iar cele doua bugete pe 2009 si 2010 inca nu au fost stabilite. Negocierea contractului colectiv de munca trebuie sa urmeze imediat aprobarii bugetului pe anul 2010", a precizat directorul general al Metrorex.
Cu privire la mitingul de protest al salariatilor metroului, programat joi, si posibila greva generala, Udriste a precizat ca "este dreptul angajatilor sa ceara, sa negocieze si sa protesteze pentru o marire de salariu".
Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a reprogramat mitingul de protest al salariatilor Metrorex stabilit initial miercuri 28 octombrie, pentru joi 29 octombrie, deoarece nu a primit aprobarea din partea Primariei Capitalei, a anuntat luni organizatia sindicala.
USLM va organiza un miting de protest in fata... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:13