Romanii care au credite in lei cu dobanda variabila au fost nevoiti sa suporte o crestere consistenta a ratelor in decursul ultimului an dupa ce indicele ROBOR a ajuns de la 3,02% pe an la inceputul lui 2022, la 7,96% miercuri, 16 noiembrie.
Predictiile pentru anul urmator nu sunt incurajatoare. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat luni, 14 noiembrie, ca dobanzile nu vor scadea pana cand inflatia nu se va apropia de 8%. Banca Nationala a Romaniei a majorat la 16,3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 11,2% pentru sfarsitul anului viitor.
Catalin Marin, broker de credite si managing partner la SVN Romania, a explicat pentru Ziare.com ca stabilitatea este cel mai important lucru in perioada urmatoare, iar aceasta stabilitate este oferita de dobanzile fixe.
"In perioada urmatoare este foarte important sa existe aceasta stabilitate data de creditele cu dobanda fixa, respectiv de ratele fixe pe o anumita perioada determinata de timp. Creditele cu dobanda fixa sunt pe 5, 7 sau 10 ani. Anul acesta am avut foarte multi clienti carora le-am facut refinantari si ne-am dus catre o varianta cu dobanda fixa, adica catre o stabilitate foarte mare.
Este adevarat ca daca un client nu se duce catre o zona cu dobanda fixa, obligatoriu trebuie sa se mute de la ROBOR la IRCC pentru ca ROBOR-ul intotdeauna va fi mai mare. Oamenii sunt sfatuiti clar sa treaca de la ROBOR la IRCC indiferent de perioada mare sau mica a dobanzilor care se... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 22:10
Pandemia a venit cu un val de probleme, mai ales financiare pentru unii dintre noi. Din acest motiv, in urma cu jumatate de an, multi romani, desi nu aveau probleme atat de grave, au decis sa se bucure de amanarea ratelor.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum te afecteaza amanarea ratelor.
Problema este ca acest serviciu se plateste, nefiind o facilitate de care sa te bucuri gratuit. Astfel ca, desi guvernul mai pregateste o noua amanare a ratelor, ar trebui sa te gandesti de doua ori daca e bine sa (mai) apelezi la ea. Nu faci decat sa iti maresti viitoarele rate, atunci cand va trebui sa platesti din nou.
Cu titlu de exemplu:
Pentru un credit ipotecar, la care mai ai de platit pana in vreo 25 de ani, sa spunem, si la care aveai o rata de 1.800 de lei, pe care ai amanat-o 9 luni, acum poate ti se va prelungi din nou perioada de creditare, iar rata ta va ajunge undeva la aproape 1.950 de lei.
In cazul unui credit de nevoi personale, la care rata era de 800 de lei, si mai aveai de platit undeva la 3-4 ani, dupa o amanare de 9 luni, rata va creste la 870 de lei si poate se va prelungi si perioada creditului.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Cati bani vei strange pentru facultatea copilului daca economisesti de cand se naste
De ce e bine sa-ti anunti banca atunci cand pleci in vacanta
Sfatul expertilor: cum sa investesti inteligent la bursa ...citeste mai departe despre "Amanarea ratelor,... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:30
ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, continua sa creasca.
Indicele a urcat miercuri la 3,25%, cel mai mare nivel din 21 noiembrie 2018, cand a fost tot 3,25%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) . Marti, ROBOR la 3 luni a fost 3,19%.
In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,36%, cat a fost marti, la 3,39%, cel mai mare nivel din 27 noiembrie 2018, cand a fost 3,41%.
Iata cum a evoluat ROBOR-ul din 1995 si pana in prezent
Comisia de buget a Senatului ar fi trebuit sa dea marti un raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 care prevede masuri fiscale, printre care si introducerea "taxei pe lacomie" pentru banci. Dezbaterile au fost insa amanate cu o saptamana.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le-a transmis insa reprezentantilor Asociatiei Romane a Bancilor, prezenti, marti, la Parlament, pentru dezbaterea masurilor OUG 114 in sectorul bancar, ca parlamentarii sunt deschisi la discutii si nu vrea sa aiba impresia ca sunt pe "teritoriu minat sau ostil".
Acesta a adaugat ca, din discutiile pe care le-a avut, la comisia economica a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Banca Nationala si-a aratat disponibilitatea in legatura cu modalitatea stabilirii ROBOR.
Totodata, amintim ca, luni, a avut loc o sedinta a... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:32
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la 3,15%, cel mai mare nivel din mai 2014, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBOR la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Marti, indicele a crescut la 3,14%.
Miercuri, indicele a avansat la 3,15%, cel mai mare nivel din 7 mai 2014, cand a fost 3,16%.
Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit
Indicele a crescut accelerat incepand din 13 aprilie, cand a atins nivelul de 2,07%.
Totodata, indicele ROBOR la sase luni a scazut miercuri la 3,23%. Marti, acesta a crescut la 3,24%, cel mai mare nivel din 14 mai 2014, cand a fost tot 3,24%.
BNR a anuntat, in 7 mai, cresterea ratei dobanzii de politica monetara de la 2,25% la 2,50% pe an.
Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza
Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M).
Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 11:23
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a ajuns luni la 2,75% si se apropie cu pasi repezi de recordul inregistrat in 15 octombrie 2014, de 2,77%.
Ii afecteaza insa pe cei care au credite in lei acest nivel al ROBOR-ului? Raspunsul este "nu", pentru ca in momentul de fata ratele noastre sunt calculate la nivelul din 1 aprilie, nivel de 2,08%, a declarat pentru Ziare.com Dragos Nichifor, consultant fiscal.
Nici cei care contracteaza azi un imprumut nu sunt afectati de acest ROBOR, pentru ca si pentru ei rata se calculeaza tot la nivelul din 1 aprilie.
"Bancile nu au cum sa faca ROBOR individual pe fiecare client, ar fi imposibil din punct de vedere tehnic si atunci orice credit nou dat se calculeaza pe baza ROBOR-ului actualizat in banca pentru toti clientii. Azi, de exemplu, creditele se iau cu ROBOR-ul de la 1 aprilie.
Inclusiv ofertele se dau cu ROBOR-ul din 1 aprilie. De exemplu, azi daca te duci si iei oferta de credit, s-ar putea sa te pacalesti informativ pentru ca majoritatea bancilor iti vor da cu ROBOR-ul de la 1 aprilie, care era mult mai mic decat ceea ce este azi, si atunci tu vezi o oferta ca fiind mai ieftina decat ar fi in realitatea curenta. ROBOR-ul de azi este mult mai mare decat cel din aprilie. Ca sa fie conectare 100% cu realitatea, trebuie sa iei oferta fix in ziua de actualizare.
Cele mai multe banci isi actualizeaza ROBOR-ul in datele consacrate: 1 ianuarie, 1 aprilie,... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 06:55
Indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, a urcat luni pe piata interbancara la nivelul de 2,22%, de la 2,13% cat era vineri, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
O valoare similara a acestui indice a fost inregistrata in 5 decembrie 2017.
In ceea ce priveste indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, acesta a crescut pana la 2,49%, de la nivelul de 2,46% inregistrat vineri.
De asemenea, ROBOR la noua luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale, a crescut de la 2,53% la 2,56%, iar indicele ROBOR la 12 luni a ajuns luni la 2,60%, de la 2,59%, nivel inregistrat vineri.
Conform datelor BNR, la inceputul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% in conditiile in care, in perioada similara a anului trecut indicatorul era la 0,87%.
Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala.
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustinea intr-un articol postat pe blogul sau ca majorarea ROBOR la trei luni pana la 3,5% ar putea duce la cresterea dobanzii medii la creditele in lei pentru companii pana la 6-8%, ceea ce ar cauza majorarea costului de finantare si, prin urmare, un risc in crestere de intrare in insolventa pentru unele firme. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 11:46
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat ca, dupa decizia de azi de a majora rata dobanzii de politica monetara de la 2% la 2,25% pe an, este de asteptat ca in perioada urmatoare sa creasca si ROBOR-ul la 3 luni, indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
Asta inseamna ca romanii care au facut imprumuturi in moneda nationala vor plati rate mai mari.
"Cred ca ROBOR-ul la 3 luni care influenteaza creditele in lei va urma intr-o anumita perioada de timp majorarea de azi si creditele in lei se vor scumpi marginal. Masura luata azi urmareste sa juguleze inflatia, voi folosi un termen dur, dar asa este.
Masura mai urmareste ca aceasta crestere a preturilor sa nu se transmita in anticipatiile publicului.
Pentru ca intr-o asemenea eventualitate dobanzile vor creste si mai mult. Chiar daca pare paradoxal, prin masurile luate, incercam sa temperam inflatia si dobanzile la credite", a declarat Mugur Isarescu.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut in 2017 ca Fat-Frumos. Daca la inceputul anului era la un nivel de 0,87%, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat in 29 decembrie o valoare de 2,05%.
Aceasta cotatie este luata in considerare in calcularea ratelor pana la finalul lunii martie. Si avand in vedere ca e mai mare decat cea publicata de BNR pe 29 septembrie 2017, anume 1,58%, iata ca romanii cu credite in lei platesc mai mult la banca in intervalul ianuarie-martie 2018... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:36
Agentia de rating Moody's sustine ca nivelul imprumuturilor neperformante a depasit deja 15% din totalul creditelor, acesta fiind unul dintre cele mai mari niveluri din regiune, a spus, marti, Petr Vins, general manager Moody's Central Europe, potrivit NewsIn."Cu toate acestea, Romania se inscrie intr-o tendinta medie regionala si nu vom schimba acest lucru", a precizat Vins.El a mai spus ca Romania are o economie destul de deschisa, dependenta de comertul cu occidentul si va evolua in ton cu regiunea.Analistul Moody's a adaugat ca regiunea central si est europeana a fost cel mai grav afectata de criza, din cauza modelului sau de crestere axat in principal pe exporturi si investitii.
"In 2009, totusi, regiunea central si est europeana a demonstrat o flexibilitate macroeconomica impresionanta", a atras atentia Vins."Taierea cheltuielor publice va avea impact asupra companiilor la nivelul tuturor tarilor, iar nevoia de refinantare pe termen scurt la nivelul companiilor europene este de 500 miliarde dolari.
Competitia pentru finantare va creste pretul banilor si va impinge in sus marjele de dobanda", a mai spus Vins.In acelasi timp, in 2010, se constata o inversare a tendintei de crestere a CDS-urilor in defavoarea imprumuturilor guvernamentale, in timp ce companiile se imprumuta mai ieftin decat bancile si guvernele pe plan mondial."Pe partea imprumuturilor suverane nu exista o perspectiva la fel de buna. Daca tari precum Coreea de Sud isi vor reveni repede, in schimb tari... mai mult
Marti, 15 Iunie 2010, ora 16:24