Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) a anuntat luni ca intentia Guvernului de a majora din nou salariu minim "aleatoriu si fara un studiu de impact prealabil" va duce la regandirea modelului de business in randul comunitatii germane de business din Romania, ceea ce poate insemna ca unele companii germane din Romania - mai ales cele din industria prelucratoare - isi vor reduce anumite activitati sau pe viitor vor renunta complet la ele.
Duminica, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie, acesta urmand sa fie diferentiat in functie de studii.
"In ultimii 4 ani salariu minim s-a dublat, fara insa ca productivitatea sa poata tine pasul cu aceste cresteri. Pentru a se asigura ca cresterea salariilor este legata si de cresterea productivitatii, este deosebit de important pentru companiile germane din Romania ca Guvernul Romaniei sa investeasca masiv si urgent in educatia profesionala si universitara, dar si in proiecte de infrastructura", se arata in comunicatul publicat luni de AHK.
AHK Romania a mai subliniat ca este absolut necesar ca Guvernul sa creeze pentru mediul economic conditii-cadru stabile si sustenabile din punct de vedere economic.
"Exista pericolul ca, prin cresterea salariilor, odata cu cresterea importurilor, deficitul de cont curent sa continue sa creasca, ceea ce ar duce la cresterea inflatiei respectiv la deprecierea leului. Efectele cresterii economice... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 20:04
Varianta parasirii zonei euro de catre Grecia transmite fiori pe coloana vertebrala a investitorilor germani, in ciuda asigurarilor de eliminare a riscurilor majore date de Berlin.
Increderea oamenilor de afaceri s-a prabusit brusc in prima jumatate a lunii mai, cand varianta Grexit a inceput sa se intrevada clar.
Un studiu efectuat de Centrul ZEW pentru Cercetare Economica Europeana reflecta o cadere de aproape 12 procente a sentimentului de incredere manifestat de investitorii nemti, dezvaluie un reportaj CNBC.
Alarma in piete
Anterior, un sondaj Reuters estimase cota de incredere manifestata de teutonila 49 de procente. Datele prelucrate de ZEW arata insa o cadere de la 53,3%, incredere manifestata in luna aprilie, la 41,9% la jumatatea lunii mai.
Datele completeaza sentimentul de nesiguranta transmis de evolutia celei mai mari economii din zona euro la inceputul acestui an.
Raportul Eurostat dat publicitatii saptamana trecuta arata ca Germania a avut o crestere economica de doar 0,3% in primul trimestru al anului, ritmul fiind cu 0,7% mai redus fata de evolutia din ultimul trimestru al anului trecut.
Presedintele ZEW, Clement Fuest, sustine ca datele sunt strans corelate intre ele, neincredere investitorilor fiind generata si de slaba performanta a economiei germane in acest inceput de an.
"Expertii de pe pietele financiare si-au redus asteptarile dupa ce datele privind cresterea economica anemica si agitatia de pe burse si piata de obligatiuni... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 12:04
Guvernul german a decis suplimentarea cu 10 miliarde de euro a investitiilor publice din Germania, pentru perioada 2016-2018, masura care va contribui la sustinerea cresterii economice in Europa, a declarat joi ministrul de Finante Wolfgang Schauble, transmite Bloomberg.
"Voi propune guvernului de coalitie ca, la planificarea bugetului pentru 2016, sa alocam fonduri in valoare de 10 miliarde de euro pentru investitii suplimentare pana in 2018", a declarat Schauble intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.
Partenerii europeni si institutiile internationale exercita presiuni asupra cancelarului Angela Merkel sa creasca cheltuielile, pentru ca Germania sa contribuie mai mult la sustinerea economiei comunitare.
Schaeuble a spus ca masura a fost aprobata de Merkel, iar detaliile vor fi stabilite in timpul redactarii proiectului de buget pentru 2016.
Obiectivul este ca Germania sa contribuie astfel la un angajament al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investitii public-privat in valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimularii cresterii economice in Uniunea Europeana, aprobat de sefii de state si de guverne, a explicat el.
Fondurile din programul lui Juncker ar urma sa fie mobilizate din resursele bugetare existente ale statelor, Banca Europeana pentru Investitii si sectorul privat.
Schauble a dat asigurari ca cheltuielile suplimentare nu vor pune in pericol obiectivul echilibrarii finantelor publice... mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 08:55
Doar 7% din firmele germane din Romania apreciaza ca situatia economica a tarii este buna, insa 83% dintre acestea ar alege din nou piata romaneasca pentru investitii, 58% se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri si 45% intentioneaza sa faca noi angajari.
"Chiar daca doar 7% din firmele germane din Romania chestionate apreciaza situatia economica a tarii ca fiind buna, totusi pentru 26% dintre acestea perspectivele sunt mai bune. In ce priveste situatia companiei lor pentru anul in curs, asteptarile sunt pozitive. Numarul celor care considera ca situatia este buna a crescut la 50% (de la 36% in 2013), iar peste jumatate dintre firme sunt de parere ca in acest an situatia firmei lor se va imbunatati. In ce priveste cifra de afaceri, 58% dintre cei care au raspuns se asteapta la o cifra de afaceri mai mare, asteptarile in aceasta privinta sunt mari", arata rezultatele Raportului de Conjunctura pentru Romania 2014, realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, potrivit Mediafax.
Mai mult, peste 45% din companii intentioneaza sa faca noi angajari si doar 14% se gandesc la o reducere de personal. Astfel, Romania se afla in trendul regiunii, inregistrand in acelasi timp cel mai bun rezultat din 2008 incoace.
La sfarsitul anului erau inregistrate in Romania circa 8.000 de companii active cu capital german, Germania fiind pentru a saptea oara consecutiv cel mai important partener comercial al Romaniei.
"Desigur ca la aceste evaluari joaca un rol... mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 14:30
Investitorii germani s-au declarat, la intalnirea cu premierul Victor Ponta, nemultumiti de statul roman.
Ei s-au plans de lipsa autostrazilor din Romania, de nivelul ridicat al birocratiei din administratie si plata tarzie a facturii aferente lucrarilor executate si a TVA, spunand ca firmele germane trebuie inca sa primeasca 100 milioane euro de la statul roman. Reclamatiile i-au fost transmise premierului Ponta, aflat la Berlin, intr-o conferinta pe teme economice.
"Returnarea TVA este o problema majora, deoarece atunci cand lucrezi si nu esti platit pentru asta, este o veste foarte proasta. Toata lumea care lucreaza se asteapta sa primeasca salariul la sfarsitul lunii, iar daca primesti salariul dupa cinci luni, atunci inseamna ca angajatorul tau nu este unul bun.
Din pacate, acum, statul roman nu are reputatia unui bun angajator sau a unui bun partener contractual, iar asta afecteaza dramatic imaginea", i-a spus lui Ponta unul dintre oamenii de afaceri germani prezenti la conferinta.
Acestia au aratat insa ca exista si o "jumatate de veste buna", deoarece datoriile statului roman fata de firmele germane se ridicau anul trecut la 250 milioane euro, mai putin decat in acest an. mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 08:37
Programele gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ofera multe oportunitati de investitii pentru oamenii de afaceri, deoarece exista multe proiecte cu finantare europeana, a afirmat, marti, Marcel Ioan Bolos, secretar de stat in MDRT, la intalnirea membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana.
"Va invit sa luati parte la o diversitate mare de proiecte pe care le dezvoltam in prezent, dar si la proiecte viitoare, pentru care avem deja negocieri cu Uniunea Europeana pentru atragerea de fonduri. Unul dintre proiectele de interes major ar fi cel legat de reabilitarea termica a locuintelor. In prezent, avem un buget de 300 milioane euro, dar, in perspectiva de programare bugetara 2012-2014, aceste fonduri ar putea ajunge la circa doua miliarde euro. Se vor crea multe locuri de munca, dar si oportunitati pentru oamenii de afaceri, pentru companii. Ministerul dezvolta, de asemenea, un proiect legat de infrastructura de utilitati publice pentru mediul de afaceri, in parteneriat cu autoritatea locala si bancile, program prin care investitorul ar putea obtine granturi de 350.000 euro. Cred ca sansa pe care o avem ca tara este ca prin negocierea cu Comisia Europeana sa obtinem finantari mai mari si pe acest program, pentru a atrage cat mai multi investitori', a spus Bolos.
Unul dintre domeniile pe care secretarul de stat l-a mentionat in fata oamenilor de afaceri germani a fost si cel privind investitiile in turism.
Printre zonele de interes... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 10:13
Indicele climatului mediului de afaceri german a coborat pentru a patra luna consecutiva, pe masura ce criza datoriilor din Europa a afectat cea mai mare economie din zona.
Institutul Ifo din Munich a anuntat ca indicele climatului mediului de afaceri, bazat pe un sondaj pentru realizarea caruia au fost contactati 7.000 de directori, a scazut la 102,3 de la 103,2 in luna iunie. Aceasta este cel mai mic nivel al ultimilor doi ani, scrie Bloomberg.
Economistii enuntasera o estimare mai optimista, indicand o scadere de pana la 102,7.
Cresterea economiei germane a incetinit pana la 0,3% in al doilea trimestru al anului, de la 0,5% in primele trei luni ale anului, pe masura ce inrautatirea crizei a afectat exporturile si a impins companiile la amanarea realizarii de investitii.
Pe masura ce cresterea economiilor emergente din afara Europei si puterea de cumparare din interiorul tarii ajuta la izolarea Germaniei in fata problemelor economice majore, Bundesbank a declarat, in cursul saptamanii trecute, ca incertitudinea din continent ar putea incetini cresterea economica si mai mult.
"Datele economice recente nu sunt incurajatoare", a spus un economist al Landesbank Baden-Wuerttemberg. "Industriile constructiilor si exportului vor inregistra incetiniri in lunile urmatoare".
Indicele climatului mediului de afaceri masoara increderea oamenilor de afaceri in economia in care isi desfasoara activitatea. mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 14:51
Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai putin bine vazuta de catre acestia fata de Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana.
"89% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost indeplinite. De asemenea, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK Romania).
La chestionar, realizat in luna martie, au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii si comert. Acesta este parte a unui chestionar de conjunctura al Camerelor de Comert si Industrie Germane din strainatate, regiunea Europa Centrala si de Est. Peste 1.300 de firme au participat la chestionar.
Firmele germane au investit peste 5,6 miliarde de euro in Romania
"Europa Centrala si de Est (ECE) este una din regiunile europene care inregistreaza cea mai dinamica crestere, ceea ce pentru firme din Germania inseamna un potential de piata ridicat. In tarile din aceste regiuni firmele germane au investit pana in prezent circa 105 miliarde de euro-circa o zecime din totalul investitiilor directe germane. In Romania,... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 13:46