Politicienii guvernului de coalitie al cancelarului german Angela Merkel au decis duminica un sprijin suplimentar pentru intreprinderi si populatie, afectate de criza Covid-19, cu accent pe hoteluri, restaurante si plata angajatilor cu programe part-time.
Dehoga, o asociatie din domeniul industriei care include o mare parte din firmele mici, detinute de familie, a declarat pentru Bild am Sonntag ca aproximativ 70.000 de operatori de restaurante si hoteluri, care angajeaza 223.000 de persoane, s-ar putea confrunta cu insolventa, deoarece pana la sfarsitul lunii aprilie, pierderile vor ajunge la 10 miliarde de euro.
Ministrul economiei, Peter Altmaier, membru al partidului conservator al cancelarului Merkel, a declarat intr-un interviu acordat aceluiasi ziar ca a fost de acord ca sectorul are nevoie de sprijin pentru a se relansa.
"Este clar ca vom avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a impiedica disparitia de pe piata a acestor companii", a spus el.
Altmaier a spus ca va analiza eventual scaderea taxei pe valoarea adaugata pentru industriile respective, dar se iau in calcul si acordarea unor subventii pentru modernizare si masuri de reducere a costurilor.
Numarul cazurilor noi de infectii cu coronavirus a scazut, iar cel al persoanelor vindecate a crescut in ultimele zile, in Germania.
Insa politicienii si autoritatile sunt de acord ca activitatile economice pot fi reluate doar treptat, pentru a evita un nou val al epidemiei.
Ministrul Finantelor,... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2020, ora 10:27
Guvernul a negat in repetate randuri ca a ajuns la fudul sacului dar, potrivit unor surse, pregateste o serie de masuri menite sa aduca bani la buget.
Mai exact, Executivul vrea sa majoreze acciza la tigari si sa introduca o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar. Si dupa ce aceste masuri vor intra in vigoare, cel mai probabil se vor reflecta si in preturile la raft.
Totodata, se urmareste si impozitarea pensiilor speciale, reducerea posturile de secretari de stat la nivelul ministerelor si a cabinetelor acestora, blocarea posturilor din sectorul bugetar si abrogarea sporului de 15% din salariul de baza pentru conditii grele si vatamatoare.
Taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar
In sedinta de luni, Guvernul va lua in discutie o ordonanta de urgenta prin care va fi introdusa, printre altele, o taxa pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar, potrivit unor surse citate de Agerpres.
Astfel, la propunerea Ministerului Sanatatii se are in vedere introducerea sub forma de acciza nearmonizata a unei taxe pentru bauturile racoritoare cu continut ridicat de zahar de cel putin 5 grame la 100 de mililitri (ml) pe produs.
Acciza va fi de 0,8 lei/litru pentru 5-8 grame/100 de ml si de un leu pe litru pentru mai mult de 8 grame pe 100 ml si va fi datorata de producatori, de importatori sau de cei ce vor achizitiona intracomunitar. Masura, argumenteaza oficialii, are ca scop descurajarea consumului de... mai mult
Joi, 01 August 2019, ora 11:07
Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget si consultat de Mediafax.
In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza: "Cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016"
Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.
"In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.
O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei.
BNR, de acord cu o asemenea masura
Surse din Ministerul Finantelor afirma ca propunerea a fost discutata si cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care s-au aratat de acord cu o asemenea masura.
De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu aproximativ o luna ca ar fi in favoarea cresterii impozitarii proprietatii, daca aceasta compenseaza o relaxare a fiscalizarii muncii.
Guvernul a... mai mult
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 09:10
1Premierul Victor Ponta a reafirmat, vineri, la Sibiu, ca "nu se mareste cota unica" de impozitare si a precizat ca in discutiile cu reprezentantii FMI au fost luate in calcul majorari salariale cel putin pentru "medicii rezidenti si alte categorii tintite".
Victor Ponta a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca se discuta cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene posibilitatea unor majorari salariale in 2014, dar a afirmat ca acestea vor viza "categorii tintite".
"Tara este interesata ce facem cu salariile si asta am discutat si ieri (joi - n.r.) cu domnul Chitoiu, care a discutat si azi (vineri - n.r.) cu cei de la FMI si de la Comisia Europeana apropo de ce anume dintre salarii... ca nu o sa fie... mai bine zis, daca marim toate salariile cu doi la suta, nu are o logica si sa incercam sa marim la medicii rezidenti si la alte categorii tintite salariile", a declarat Victor Ponta.
Cota unica nu se va mari
Intrebat ce taxe si impozite se discuta cu FMI, daca nu se mareste cota unica de impozitare, Ponta a raspuns: "Eu am spus si tot spun ca nu se mareste cota unica, dar degeaba spun. Peste zece minute veti vedea ca in trei ziare si o televiziune va aparea ca maresc cota unica. Eu va mai spun: nu se mareste, dar spun degeaba".
Premierul a continuat: "Celelalte chestiuni care tin de constructia bugetara a anului 2014 sunt discutate de vicepremierul Chitoiu si numai la finalizare ne va anunta si vom lua o decizie. (...) In timpul... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 19:18
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca nu are niciun sens sa se mareasca taxele si impozitele in Bucuresti, pentru ca nu ar fi niciun beneficiu, dar decizia va fi luata de CGMB, dupa ce apare ordonanta privind reactualizarea taxelor si impozitelor.
"Am dat in analiza la finantisti, la contabili. Nu are niciun sens (majorarea taxelor si impozitelor - n.r.). Beneficiul pentru Primarie e mic. (...) Eu nu-i mai incarc pe bucuresteni. Eu, personal, nu, dar o sa dau in analiza, in Consiliul General", a precizat Oprescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro TV, intrebat daca vor creste taxele si impozitele.
El a adaugat ca pe cetateni nu-i intereseaza ca este vorba de o reactualizare a taxelor si impozitelor.
Intrebat cand se va discuta in Consiliul General, Oprescu a raspuns: "Intai sa apara ordonanta (...) Ordonanta am vazut-o, e coerenta, dar e tarziu, bugetul are nevoie, dar nu aceasta este resursa".
Guvernul a adoptat o hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.
"Azi in sedinta de Guvern a revenit acea Hotarare promovata de Guvernul Ungureanu, in conformitate... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 14:15
Nivelul taxelor si al impozitelor locale creste cu 16,05%, dupa ce vor fi actualizate cu rata inflatiei, se arata intr-un proiect initiat de Ministerul Finantelor si aprobat miercuri, in sedinta de Guvern.
"In concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se arata in document.
Ministerul estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 891 milioane lei.
Impozitul auto, pentru o masina Dacia, creste de la 48 de lei la 55 de lei. Masinile cu o capacitate de 1.600 cmc vor fi impozitate cu 72 de lei, fata de 64 de lei, iar
cele cu o capacitate de 2.400 cmc vor fi impoziate cu 1008 lei, fata de 864 de lei.
In ceea ce priveste impozitul pentru locuinte, proprietarii unui apartament de doua camere, cu o suprafata de 80 de metri patrati, in zona A, vor plati de la 193 lei la 224 lei, cat achita in prezent. Apartamentele cu aceasi suprafata, din zona C, vor avea un impozit de 206 lei, de la 178 de lei.
Proprietarii apartamentelor de patru camere vor scoate din buzunar 232 de lei, cu 32 de lei mai mult fata de cat platesc acum.
Buget 2013: Ponta estimeaza ca va avea prima versiune pe 20... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 14:30
Taxele si impozitele locale nu mai pot fi majorate in 2013 pentru ca legea prevede modificarea lor cu cel putin sase luni inainte de inceperea noului an, a declarat, joi, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa.
"Trebuie sa fac o precizare: in conformitate cu Codul fiscal, la articolul 292, si Legea 27 privind impozitele si taxele locale, acestea se revizuiesc prin hotarare de guvern, adica limitele minime si maxime, o data la trei ani. Acest lucru trebuia sa se petreaca in prima parte a anului. Impozitele si taxele locale trebuie sa se modifice cu sase luni inainte, ori noi suntem cu doua luni inainte de inceperea anului bugetar 2013", a declarat Dusa, citat de Mediafax.
Ministrul a spus ca daca limitele trebuie aprobate din trei in trei ani, "asta nu inseamna ca se majoreaza impozitele si taxele locale, mai ales ca acestea, pana la urma, se aproba prin hotarari ale consiliilor locale".
"Din punct de vedere legal, oricum nu exista aceasta posibilitate pentru anul 2013, ci pentru anul 2014", a spus Dusa.
Finantele argumenteaza decizia de majorare a impozitelor: Este inclusa in acordul cu FMI
MFP a publicat, miercuri, proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.
Proiectul de hotarare care reglementeaza o majorare a fost scos de pe site-ul ministerului, dupa ce premierul a declarat ca nu stia nimic despre o astfel de masura. O majorare ar fi... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 18:17
Actualizarea impozitelor si taxelor locale prin indexarea cu rata inflatiei este o masura inclusa in Codul Fiscal si asumata in acordul cu partenerii externi, au anuntat oficialii Ministerului Finantelor.
Aceasta masura trebuia realizata pana la 30 aprilie, insa guvernul precedent nu a respectat termenul limita, spun oficialii ministerului.
MFP a publicat miercuri proiectul de HG privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern.
Taxe si impozite mai mari in 2013. Care sunt modificarile
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.
Ponta: Primarii decid daca majoreaza impozitele din 2013
Precizarile reprezentantilor Ministerului Finantelor pe marginea acestui subiect
Ministerul Finantelor a transmis joi un comunicat prin care precizeaza ca valoarea taxelor si impozitelor locale se actualizeaza o data la trei ani, in functie de evolutia ratei medii a inflatiei de la ultima indexare.
Din textul articolului invocat de Ministerul Finantelor Publice nu rezulta ca indexarea ar fi... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 16:30
Premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010 - 2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.
Impozitele, amenzile si taxele locale vor creste cu 16,05% de la inceputul anului viitor, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010 - 2012, conform unui proiect de hotarare al Ministerul Finantelor, fiind asteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei in urmatorii trei ani.
Proiectul a fost prezentat miercuri in dezbatere publica, dupa ce a mai fost lansat in dezbatere si in primavara acestui an, in mandatul guvernului anterior.
"Cand am vazut stirea - caci eu n-am vazut propunerea - l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu si am spus: Domnule, ati innebunit, ce aveti?. El a spus ca nu stie nimic si ca-l suna pe secretarul de stat Liviu Voinea. Il suna pe Voinea care spune: nu stiu nimic. Ca asa este la Ministerul Finantelor, este ca intr-o "scrisoare pierduta".
Dupa care m-au sunat inapoi, in aceeasi ordine ierarhica, si mi-au explicat. Sigur, discutia nu a fost asa de vesela cum o descriu eu. O data la trei ani, conform legii, autoritatile locale au voie, nu obligatia, sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta, Ministerul Finantelor da o hotarare care spune cat este inflatia si cat este maximul cu care pot sa mareasca, dupa... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:44