Cota unica este cea mai stabila masura din arealul fiscal si care a rezistat extrem de bine, mai ales ca in mediul fiscal din Romania vorbim foarte mult de o instabilitate sau o incertitudine, a spus, miercuri, Daniel Anghel, partener si liderul serviciilor fiscale si juridice PwC Romania.
"De ce 15 ani de cota unica? Ei bine, pentru ca vorbim de 1 ianuarie 2005, anul introducerii cotei unice. De ce am ales ales aceasta tema pentru conferinta noastra? Credem ca aceasta cota unica reprezinta un punct de referinta in fiscalitatea din Romania si spun acest lucru din doua motive. In primul si in primul rand, cota unica a avut un impact benefic, major, asupra economiei romanesti inca de la inceput si a continuat si in zilele noastre. Al doilea motiv pentru titulatura conferintei noastre 15 ani de cota unica il reprezinta faptul ca este poate cea mai stabila, sa spun, masura din arealul fiscal si care a rezistat extrem de bine, mai ales ca in mediul fiscal din Romania vorbim foarte mult de o instabilitate sau o incertitudine", a spus Daniel Anghel, la "Conferinta Anuala de Taxe".
Potrivit lui Daniel Anghel, cei 15 ani de la introducerea cotei unice au fost si 15 ani de schimbari din perspectiva fiscala.
"Doar daca ne referim la Codul Fiscal, de exemplu, vorbim de mai bine de 218 acte principale de modificare a Codului Fiscal in acesti 15 ani inca de la prima publicare. Unele dintre modificari, evident, au fost de bun augur si as enumera aici regimul pentru holding-uri,... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 11:36
Cota unica reprezinta principala masura care favorizeaza investitiile in Romania, in timp ce atractivitatea scazuta a stimulentelor fiscale se afla in topul neajunsurilor legislatiei fiscale curente, a declarat, luni, presedintele Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Ionut Simion, in cadrul unei conferinte in care au fost prezentate rezultatele unui sondaj privind principalele masuri de politica fiscala.
"Intr-o majoritate covarsitoare, 75% dintre participanti considera cota unica ca fiind dintre principalele masuri care favorizeaza investitiile si fac Romania competitiva. Pe locul 2, nu surprinzator, pentru ca printre membri AmCham nu sunt numai companii multinationale, sunt si companii romanesti, un numar suficient de mare, cea de-a doua masura foarte apreciata este cota de impozit pe dividende, de 5%, care a stimulat ramanerea capitalului in Romania. Pe locul trei, destul de aproape, peste jumatate dintre participanti considera ca stimulentele fiscale sunt masuri care incurajeaza mediul de afaceri din Romania", a spus Ionut Simion.
Respondentii la sondaj au mai mentionat armonizarea legislatiei fiscale cu legislatia europeana (58%) si legislatia pentru regimul de holding (30,7%), la capitolul avantaje ale politicii fiscale.
"Cea de-a doua intrebare este 'Va rugam sa selectati principalele neajunsuri, maxim 5, ale legislatiei fiscale curente care constituie o bariera pentru investitii suplimentare si afecteaza perceptia generala despre mediul... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 12:58
Romania va pastra cota unica de impozitare de 16% pana la alegerile parlamentare din 2016, dupa care fortele politice care vor iesi castigatoare din acel scrutin vor adopta o decizie cu privire la mentinerea acesteia, a declarat premierul Victor Ponta.
"Pastrarea cotei unice a fost o conditie a partenerilor liberali din coalitie. Am acceptat-o, o pastram si sunt absolut convins ca, pana la alegerile din 2016, Romania va avea clar cota unica de 16%, iar, mai departe, sigur, fortele politice care vor avea legitimitatea data de alegerile parlamentare din 2016 vor putea sa spuna daca mentin aceasta cota unica sau nu", a spus Ponta, la cea de-a XXIII-a editie a "Topului National al Firmelor Private din Romania-TOP 2013", citat de Mediafax.
El a reluat totodata ideea ca nu vor fi majorate taxe si impozite pentru anul viitor, cu argumentul ca tot ceea ce a fost adoptat si se afla in dezbatere in prezent se inscrie in politica fiscal-bugetara deja aprobata cu organismele internationale.
"Asa incat, 2015 si 2016, nu cred ca guvernul viitor are in vedere sa mareasca vreo taxa sau vreun impozit special", a afirmat Ponta. mai mult
Marti, 28 Octombrie 2014, ora 13:06
Cota unica va fi mentinuta in 2015, intrucat trecerea la impozitarea progresiva a venitului presupune aspecte tehnice, de declarare si plata, care nu pot fi implementate pana atunci, a declarat ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, evitand sa raspunda catre ce formula de taxare opteaza.
"Sigur mentinem cota unica de impozitare pentru companii. Sincer nu cred ca se poate realiza din 2015. Exista mai multe aspecte tehnice (...) In viitorul foarte apropiat nu vad sa se poata face. Presupune schimbari majore, cum se declara si se plateste", a aratat Petrescu.
Ministrul Finantelor a recunoscut ca trecerea la impozitarea progresiva este trecuta atat in programul de guvernare, cat si in strategia fiscal-bugetara, ca o forma de relaxarea a fiscalitatii pentru persoanele cu venituri reduse, dar a refuzat sa raspunda la intrebarea directa daca este de parere ca ar trebui sa se renunte la cota unica.
"Cred ca in momentul in care se va lua decizia, daca se va lua, trebuie sa se faca o analiza in ce mod aceasta impozitare este vazuta ca o relaxare fiscala pentru cei cu venituri mici. Primul pas este sa decizi daca doresti", a spus Petrescu.
Ea a precizat ca in niciun caz nu se va renunta la cota unica de impozitare a profitului, de 16%.
In Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, postata pe site-ul Ministerului Finantelor in primavara anului trecut si aprobata tot in 2013 de Guvern si Parlament, se afirma, la capitolul privind "Tendinte ale principalelor taxe si impozite pe... mai mult
Joi, 29 Mai 2014, ora 16:03
Guvernul actual, ca si cel de dinainte, da dovada unui guvern neprofesional care nu face altceva decat sa " carpeasca sacul" si sa creasca impozite pentru a compensa incompetentele lor, potrivit lui Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.
"Efectele cresterii cotei unice asupra mediului de afaceri sunt negative. In primul rand, cand impozitezi veniturile din salarii si din activitatii independente lasi mai putini bani la oameni, deci se reduce consumul, iar in al doileaa rand, reducerea de TVA nu va fi suficienta pentru a compensa si astfel va creste evaziunea" a declarat Biris pentru Business24
Din punctul de vedere al avocatului, ca sa poti sa investesti si sa poti sa iei decizii de dezvoltare iti terbuie un pic de optimism.
"In momentul in care toate masurile Guvernului sunt in sensul cresterii si generarii de pesimism, nu ne putem astepta la nimic bun din partea intreprinzatorilor. Cel mult, cei care nu au de ales isi vor conserva ceea ce au si atat. Este pur si simplu evaziune controlata politic cu protectie. Oamenii acestia au tupeul sa vina si sa spuna ca noi trebuie sa platim inca si mai mult ca ei sa poata sa isi continue nivelul de furt", sustine Gabriel Biris.
Dochia: "Avem in acelasi timp un picior pe acceleratie si unul pe frana"
"Se discuta a fi aplicate in paralel o marire a cotei unice cu o reducere a TVA-ului. Sunt doua masuri care au un efect contradictoriu asupra economiei si este foarte greu de apreciat care va... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:16
Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor Publice, a declarat joi, la Timisoara, ca nivelul de 16% al cotei unice asigura competitivitate pentru economia romaneasca si va ramane neschimbat "in perioada 2013-2016".
"Din punct de vedere al impozitarii directe, pe profit, pe dividende si pe toate veniturile obtinute de o persoana fizica, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE si din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (...). Ea va ramane neschimbata pe perioada 2013-2016", a declarat ministrul Chitoiu, facand referire la informatia vehiculata recent in media privind discutii pentru cresterea acesteia la 22% din 2014.
El a afirmat ca in perioada guvernarii Cabinetului Ponta 2 s-au luat, in principal, masuri de natura financiara pentru stimularea mediului economic, legate de asigurarea din bugetul statului de imprumuturi din Trezorerie pentru decontarea fondurilor europene in avans. Acest lucru a avut un efect pozitiv, in acest an Romania reusind sa deblocheze toate programele operationale, inclusiv POS CCE, dar si sa atraga fonduri europene in valoare totala care acopera intreaga perioada 2007-2012.
"Mentinem, in continuare, aceasta masura, alocam, in continuare, imprumuturi din Trezoreria statului pentru a achita in avans atat partea de cofinantare, cat si decontarile catre mediul de afaceri si institutiile publice, inclusiv autoritatile publice locale, pentru ca am considerat ca este o masura de a veni... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 11:34
Cresterea cotei unice ar fi necesara daca FMI si CE nu accepta pentru 2014 un deficit bugetar mai mare din cofinantarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor si a pensiilor, mai ales dupa o incasare la noua luni cu mult sub programul de la inceputul anului, afirma surse oficiale.
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ sase miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.
Cu toate acestea, autoritatile au un program de baza pentru anul viitor care nu prespune majorari de taxe, daca va fi acceptata de Comisia Europeana o rectificare bugetara pe ultimul trimestru ce incorporeaza o crestere economica de 2,2% pe acest an si de aplicarea clauzei de investitii pentru 2014. Comisia Europeana discuta in prezent introducerea unei reguli care sa permita depasirea tintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investitiilor de cofinantare a programelor sustinute din fonduri UE pentru statele aflate in conditii dificile si fara a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat ca in acest an cresterea economica se bazeaza in principal pe exporturi, ceea ce se reflecta negativ in bugetul de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 07:15
Premierul Boc vede situatia Romaniei ca fiind "linistitoare" in comparatie cu alte state din UE. "Linistea" acestuia vine din faptul ca avem o datorie publica de doar 31% din PIB, fata de state precum Italia sau Grecia, care au ajuns la procente ametitoare, de 120-130% din Produsul Intern Brut. Prezent la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din Romania, premierul Boc i-a asigurat pe oamenii de afaceri ca statul este pe drumul cel bun, enumerand masurile pe care le-a luat Guvernul pentru iesirea din recesiune.
Conform Cartei Albe realizate de CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania), 50-60% dintre companiile romanesti au fost grav afectate de situatia economica din ultimul an.
Cresterea TVA-ului de la 19 la 24% a facut ravagii in jumatate dintre IMM-uri. Insa, premierul crede ca peisajul ar fi fost si mai macabru daca nu s-ar fi aplicat masurile de austeritate din ultimul an.
"Majorarea TVA-ului nu a fost dorita de nimeni, ci a fost impusa de piata", a declarat Emil Boc.
Acesta a reamintit ca in urma cu un an Fondul Monetar International (FMI) ne-a pus sa alegem intre cresterea cotei unice de la 16 la 20% si a TVA-ului de la 19 la 24%.
"Macar am reusit sa salvam cota unica, procentul ramanand la 16%. Daca am fi majorat-o, astazi Romania nu ar fi iesit din recesiunea economica", mai spune Boc. "Oricum, majorarea TVA-ului a intarziat iesirea din recesiune".
Limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice
In continuare,... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 13:12
Preturi mult mai mari si salarii mult mai mici. Iata ce ne-ar astepta daca Guvernul va majora cota unica de impozitare la 20 la suta si taxa pe valoarea adaugata la 25 la suta, asa cum, se pare, ar fi cerut Fondul Monetar International, potrivit unor surse guvernamentale.Apoi, alte surse de la Ministerul de Finante, au anuntat ca TVA se va majora, incepand de la 1 iulie, la 22%.In prezent, cota unica de impozitare este de 16 la suta, iar TVA-ul de 19 la suta, ceea ce ar insemna o crestere de 4%, respectiv 6%. Aceasta majorare s-ar reflecta, imediat, in nivelul salariilor si al preturilor. Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, neaga ca s-ar fi discutat despre un TVA de 25% si spune ca astfel de "scenarii" tot apar in presa. De altfel, Vladescu spune ca, in timpul discutiilor, se incearca sa nu se modifice taxele si impozitele. Totusi, va fi posibil sa trecem de criza fara sa majoram sumele colectate la stat, doar prin scaderea cheltuielilor, mai ales ca, dupa cum s-a observat, aceasta reducere este extrem de dificil de efectuat si, pana in prezent, metodele guvernantilor nu au fost eficiente?E nevoie de taxe mai mari?"Nu stiu daca ceea ce a aparut pe surse este adevarat sau nu, dar am spus de mult timp ca este acest lucru este inevitabil", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu. "Cred ca si FMI a ajuns la concluzia aceasta, deoarece Guvernul nu a facut ceea ce a promis. Si, trebuie sa spunem, nu le-a facut pentru ca... mai mult
Marti, 04 Mai 2010, ora 23:57