Majorarea accizei la tutun a fost necesara pentru armonizarea unei Directive Europene, altfel Romania risca deschiderea unei proceduri de infringement, a afirmat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, adaugand ca "nu are darul de a pune taxe si impozite".
"La acciza pe tutun este vorba de notificari venite din partea Comisiei Europene sub amenintarea deschiderii unui infringement pentru Romania pentru nearmonizarea sau neactualizarea cu directiva respectiva. Nu face Ministerul de Finante - si v-am mai spus si o repet in continuare - nu am darul de a pune taxe si impozite. Oricat s-ar stradui unii si altii sa imi bage pe gat OUG 114, oricat ar dori unii si altii, cand discutam concret, dar concret, nu au niciun fel de argument. Nu imi plac taxele si impozitele si nu am sa cresc nici numarul, nici cuantumul lor. Oricati nebuni ar scrie pe Facebook, oricati habarnisti o sa intalniti si o sa va spuna fel de fel despre mine, nu au argumente. Intrebati-i de argumente concrete", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, notificarea a venit de la comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
"Pe bauturile racoritoare, daca ministerul de resort - ca Ministerul Finantelor nu se apuca si de sanatate si de continutul de zahar la bauturi si asa mai departe - daca ministerul de resort are studii in spatele acestei propuneri de decizii, studii care arata cum este situatia in... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 14:12
Acciza pentru tigari va scadea incepand cu data de 1 aprilie 2017, potrivit unui Ordin al Ministrului Finantelor publicat marti in Monitorul Oficial. Insa pretul final al tigarilor nu va scadea, pentru ca acciza totala nu se va schimba.
"Nu scade acciza totala, ci doar se recalculeaza componenta specifica, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au explicat pentru Mediafax reprezentanti ai industriei tutunului, care precizeaza, astfel, ca pretul final al pachetelor de tigari nu va suferi modificari in urma acestei masuri.
Componenta numita "ad valorem" are o pondere de 14%. Acciza totala a crescut in ianuarie la 436 lei/1.000 de tigarete, pentru a compensa reducerea de TVA, dar componenta specifica a fost calculata la referinta din 2015, intrucat cea din 2016 nu era disponibila la momentul respectiv.
"Acciza totala nu se va indexa in aprilie, pentru ca rata inflatiei a fost negativa in perioada avuta in vedere. Componenta specifica se va calcula, insa, in functie de pretul minim ponderat al anului 2016", au mai aratat sursele citate.
Acciza totala a crescut la nivelul UE (90 euro/1.000 de tigarete) inca din anul 2015 (fata de 2018, cum era prevazut), iar in prezent acciza totala este de circa 98 de euro/1.000 de tigarete.
Acciza specifica datorata pentru mia de tigarete a fost majorata la 1 aprilie 2016 cu 4,7%, de la 314 la 329 de lei, tot printr-un Ordin al Ministrului Finantelor, dar majorarea nu a condus la scumpirea tigarilor.
Pentru... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 09:59
Tigarile se vor scumpi de la 1 aprilie cu 0,3-0,5 lei pe pachet, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 tigarete si a accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti pe litru, potrivit unor estimari din piata.
Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat de Ministerul Finantelor, incepand cu data de 1 aprilie 2014, nivelul accizei specifice va fi de 59,77 euro/1.000 tigarete, fata de 56,71 euro/1.000 de tigarete in prezent.
Acciza ad valorem va scadea usor, de la 19% la 18%, iar acciza minima pentru perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de tigarete, fata de 79 euro/1.000 de tigarete in momentul de fata.
"Se observa o scadere a procentului accizei ad valorem, raportata la pretul de vanzare cu amanuntul si o crestere a nivelului accizei specifice - componenta fixa a accizei totale, ceea ce este in concordanta cu principiul consolidarii fiscale, fapt care asigura un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat si fix, indiferent de pret", se spune in nota de fundamentare atasata proiectului de HG.
O astfel de masura impacteaza cu precadere asupra tigarilor mai ieftine si actioneaza in directia apropierii preturilor spre cele din categoria premium.
Pretul mediu ponderat de vanzare cu amanuntul (WAP) aferent anului 2013 este de 12,9508 lei/pachet, respectiv 2,7334 euro/pachet (136,67 euro/1.000 tigarete).
La inceputul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu... mai mult
Luni, 10 Martie 2014, ora 17:19
Guvernul va efectua anul viitor noi cresteri de accize atat la motorina, cat si la tigarete, ceea ce va conduce la majorari de preturi, cresteri care cel putin in cazul tutunului vor continua sa fie aplicate si in urmatorii ani, releva un document guvernamental.
Conform calendarului deja stabilit de Executiv, nivelul accizelor pentru motorina va creste la 1 ianuarie 2013 de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.
Acciza totala la tigarete va creste in iulie 2013 de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete si va ajunge la 86,96 euro/1.000 tigarete in iulie 2015.
Cea mai apropiata majorare de accize la tigarete va fi aplicata in luna iulie a acestui an, de la 76,6 euro la 79,19 euro/1.000 tigarete.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, pretul la tutun si tigari a crescut anul trecut cu 6,5%.
In privinta benzinei, un studiu Bloomberg pentru 55 de tari releva ca Romania se numara printre statele cu cel mai ridicat cost din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, situandu-se pe locul al saptelea dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic.
Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu anunta, la finele anului trecut, ca Romania trebuie sa ajunga in 2013 la nivelul minim din Uniunea Europeana in privinta accizelor la motorina. mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 21:35
Inflatia a crescut in Marea Britanie in luna aprilie la 4,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, din cauza cresterii costurilor din sectorul transporturilor si majorarea accizei pe tutun si bauturi alcoolice, transmite Reuters, citat de Mediafax.Inflatia ridicata complica si mai mult problemele Bancii Angliei, care incearca sa mentina dobanzile la niveluri cat mai scazute pentru a sprijini economia.
Preturile de consum au urcat in Marea Britanie cu 1% fata de luna martie, avans care a mai fost intalnit o singura data in istorie, potrivit institutului national de statistica.
Media estimarilor analistilor indica o inflatie anuala de 4,2% in aprilie, dupa scaderea surprinzatoare a indicatorului la 4% in martie.
Ingrijoratoare este in special cresterea inflatiei "de baza", care elimina efectul preturilor volatile, precum alimentele si carburantii. Acest indicator a crescut la 3,7%, cea mai mare rata anuala inregistrata vreodata.
Lira sterlina s-a apreciat, cifrele alimentand speculatiile ca banca centrala va creste dobanzile de la minimul record de 0,5% inainte de sfarsitul anului.
Inflatia se plaseaza din decembrie 2009 peste tinta Bancii Angliei, de 2%, iar institutia a avertizat saptamana trecuta ca indicatorul ar putea urca la 5% in acest an. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 15:18
Veniturile bugetare din acciza pe tutun s-au ridicat la 5,09 miliarde de lei (circa 1,25 miliarde de euro) anul trecut, in crestere cu 31,5% fata de nivelul raportat in 2008, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele ANAF, Sorin Blejnar, care se asteapta la o majorare a incasarilor si in acest an.
In 2008, bugetul de stat a incasat 3,87 miliarde de lei din acciza la tutun, precizeaza Mediafax.
Potrivit lui Blejnar, veniturile la buget obtinute din acciza la tutun vor urca si in acest an, in special ca urmare a majorarii cotelor de impunere de la 1 ianuarie, dar si a cresterii cursului de schimb. In ceea ce priveste o contrabanda cu tigarete, presedintele ANAF a precizat ca institutia va monitoriza cu prioritare locatiile cu risc fiscal ridicat unde se comercializeaza tigarete, prin intensificarea actiunilor de control ale Garzii Financiare si Autoritatii Nationale a Vamilor.
"Singura metoda prin care cred ca ar putea scadea veniturile din acciza la tutun in acest an este daca foarte multi oameni se lasa de fumat. Dar nu sunt ingrijorat in aceasta privinta pentru ca, astfel, am castiga teren pe segmentul de sanatate", a spus Blejnar.
Accizele la tutun au crescut anul trecut cu 14 euro, in doua transe de cate 7 euro, aplicate in luna aprilie si septembrie, de la 50 de euro pe 1.000 de tigarete la 64 de euro pe 1.000 de tigarete.
Majoarearea de 28% a accizelor s-a tradus intr-o crestere a pretului cu 33% pe parcursului lui 2009, de la 6,6- 6,7 lei/ pachet, la 8,8... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:04
Ministrii de finante din Uniunea Europeana au ajuns, marti, la un acord privind majorarea accizei minime la tutun, ca sa combata tabagismul, si limitarea pentru un anumit timp a importurilor de tigari provenite din tarile cu taxe mai mici, potrivit unui proiect de directiva, relateaa AFP. In prezent, accizele la tutun trebuie sa reprezinte cel putin 57% din pretul pachetului de 20 de tigari si cel putin 64 euro pentru 1.000 de tigari.
Potrivit proiectului, pragul ar urma sa urce la 60% din pretul pachetului si la 90 euro pentru 1.000 tigarete pana in 2014.
Acordul a autorizat o perioada de tranzitie pana la 1 ianuarie 2018 pentru statele care nu au impus taxele minime actuale sau care nu le-au aplicat decat de putin timp, respectiv Bulgaria, Grecia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia si Romania.
Acesta permite, de asemenea, tarilor UE sa impuna o limita cantitativa de trei cartuse in ce priveste numarul tigarilor care pot fi introduse pe teritoriul lor.
Diferentele de taxare asupra tigarilor in UE ajung in prezent pana la 600%, iar in ce priveste preturile chiar la 700%.
Taxele cele mai mari la acest capitol sunt percepute in Marea Britanie, Franta, Germania si Irlanda, iar cele mai mici sunt in tarile care au intrat in UE incepand cu 2004.
Documentul adoptat, marti, prevede, totodata, cresterea taxelor asupra tutunului pentru rulat in tigareta, care sunt in prezent mai mici decat cele asupra tigarilor, pentru a evita ca fumatorii sa se orienteze spre acest... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 17:04
Inflatia anuala s-a plasat intre 4,6 si 5% in septembrie, de la 4,96% in august, in conditiile cresterii accizelor la tutun si deprecierii leului comparativ cu luna anterioara, efecte contrabalansate de evolutia favorabila a preturilor alimentelor, sustin analistii chestionati de NewsIn."Estimam ca preturile de consum au crescut cu 0,2% in septembrie comparativ cu august, rata anuala a inflatiei ajungand la 4,7%. Principalii factori determinanti au fost cresterea accizelor la tutun si cresterea cursului de schimb. O contributie favorabila vom vedea probabil pe partea de preturi alimentare", a declarat pentru NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
Totodata, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, a spus ca rata inflatiei va intra in aceasta toamna in coridorul tintit de banca centrala, in conditiile contractiei puternice a cererii agregate. Anghel estimeaza o rata lunara a inflatiei intre 0,1 si 0,3%, care plaseaza inflatia anuala in septembrie la 4,6-4,8%.
"Tendinta dezinflationista va continua. Fara majorari de TVA in 2010, inflatia va putea atinge nivelul minim al ultimilor 20 de ani", a adaugat Anghel.
Pe de alta parte, faptul ca in 2009 preturile administrate au ramas in general nemodificate sugereaza faptul ca rezistenta inflatiei este determinaza de rigiditatea structurala a ofertei de bunuri si servicii.
Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc, estimeaza o crestere a preturilor de consum cu... mai mult
Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 18:44
Producatorii de tigarete nu au fost consultati privind varianta de crestere a accizei la tutun cu 14 euro in acest an, in doua transe egale, in aprilie si septembrie, iar intrarea in vigoare a acestei prevederi ar insemna o crestere a preturilor cu 30-40% si va spori contrabanda, confom JTI.Primele majorari de accize la tutun vor fi aplicate de la 1 aprilie, respectiv cu 7 euro la mia de tigarete, urmand ca o noua crestere sa aiba loc de la 1 septembrie, tot de 7 euro la mia de tigarete a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
El considera ca impactul asupra pretului de vanzare a unui pachet de tigari va fi nesemnificativ, dar nu a precizat care va fi scumpirea medie rezultata dupa fiecare majorare de acciza. Potrivit producatorului de tigarete an Tobacco International Romania (JTI) Romania, firmele din domeniu nu au fost consultate privind acest calendar de majorare a accizei.
"Asteptam de mai mult timp intalnirea promisa de Ministerul Finantelor, in care sa discutam subiectul accizelor. Aflam din nou din presa ca s-ar fi luat o decizie, fara sa fim consultati", a declarat Gilda Lazar, directorul corporate affairs al JTI Romania.
Ea a aratat ca producatorii de tigarete au avut o intalnire la Ministerul Finantelor Publice (MFP) la inceputul lunii februarie, la care a participat un secretar de stat din minister (Catalin Doica, schimbat ulerior din functie - n.r.), seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), al Autoritatii Vamilor si... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2009, ora 10:45