Accizele pentru acest an cresc peste nivelul prevazut in actualul Cod Fiscal, prin actualizare cu inflatia, noile niveluri fiind agreate anul trecut la nivel guvernamental, ceea ce va genera scumpiri la benzina, tigari, alcool, conform calculelor Profit.ro.
De la 1 ianuarie, acciza este majorata la benzina de la 1.976 lei/1000 litri, la 2.038 lei/1000 de litri, cu 3,15% mai mare decat pana in prezent. Similar, acciza la motorina este majorata de la 1.838 lei/1.000 l la 1.896 lei/1.000 l. Impactul asupra pretului benzinei si motorinei va fi de aproximativ 7 bani pe litru, relateaza Profit.ro.
Acciza aplicata la mia de tigarete creste incepand cu 1 ianuarie de la 448,74 lei la 483,74 lei. Majorarea a fost necesara pentru a alinia nivelul acesteia cu cerintele Uniunii Europene (UE), dar initial Guvernul stabilise un prag mai mic. Impactul asupra pretului unui pachet de tigari va fi de 0,7 lei.
Accizele la bere cresc de la 3,3 la 3,4 lei pe hl (1 grad), iar cele pentru vinurile spumoase - de la 47,35 la 48,89 lei/hectolitru de produs. Acciza la vinurile linistite si la produsele intermediare se majoreaza de asemenea, de la 396,84 lei/hectolitru de produs la 409,34 lei.
Alcoolul etilic va "beneficia" de o majorare de acciza de la 3.300 lei la 3.411 lei/hectolitri de alcool pur, iar cel produs in micile distilerii, de o majorare de acciza de la 1.653 lei la 1.705 lei/hectolitru de produs.
Accizele la produsele energetice cresc si ele. Acciza la electricitatea... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 12:15
De la 1 septembrie vor intra in vigoare numeroase schimbari de ordin fiscal, astfel ca romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din portofel pentru bauturi alcoolice, produse de lux si bilete de tren, insa Guvernul va acorda ajutoare de incalzire pentru cei defavorizati, in timp ce ieftinirea painii ramane la bunavointa comerciantilor.
Painea si specialitatile din panificatie fara umplutura vor avea TVA de 9% incepand cu aceasta data.
Prin aceasta masura, Guvernul vrea sa reduca evaziunea fiscala si mareasca contributia la bugetul de stat. Potrivit patronatelor, afacerile la negru reprezinta 80% din totalul industriei, iar acestea ar trebui sa fie reduse pana la 20% in urmatorul an.
In plus, producatorii ar putea scadea pretul painii si al produselor de panificatie conexe (desi nu acesta scopul final al masurii), cu aproximativ 10-15%. Astfel, painea de un leu va costa 90 de bani.
Desi exista un acord intre Guvern, patronate si marii retaileri in acest sens, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ca detinatorii de astfel de afaceri decid singuri ce preturi sa aplice. In consecinta, ieftinirea painii nu este 100% sigura.
Efortul financiar al masurii pe ultimele 4 luni din 2013 a fost estimat la maximum 100 de milioane de lei.
Mariri de accize si noi taxe
Astfel, pentru a acoperi gaura de la buget din reducerea TVA la paine, Guvernul a luat mai multe decizii.
De la 1 septembrie, acciza pentru bauturi alcoolice se va... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 10:04
Inflatia a crescut in Marea Britanie in luna aprilie la 4,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, din cauza cresterii costurilor din sectorul transporturilor si majorarea accizei pe tutun si bauturi alcoolice, transmite Reuters, citat de Mediafax.Inflatia ridicata complica si mai mult problemele Bancii Angliei, care incearca sa mentina dobanzile la niveluri cat mai scazute pentru a sprijini economia.
Preturile de consum au urcat in Marea Britanie cu 1% fata de luna martie, avans care a mai fost intalnit o singura data in istorie, potrivit institutului national de statistica.
Media estimarilor analistilor indica o inflatie anuala de 4,2% in aprilie, dupa scaderea surprinzatoare a indicatorului la 4% in martie.
Ingrijoratoare este in special cresterea inflatiei "de baza", care elimina efectul preturilor volatile, precum alimentele si carburantii. Acest indicator a crescut la 3,7%, cea mai mare rata anuala inregistrata vreodata.
Lira sterlina s-a apreciat, cifrele alimentand speculatiile ca banca centrala va creste dobanzile de la minimul record de 0,5% inainte de sfarsitul anului.
Inflatia se plaseaza din decembrie 2009 peste tinta Bancii Angliei, de 2%, iar institutia a avertizat saptamana trecuta ca indicatorul ar putea urca la 5% in acest an. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 15:18