Majorarea accizei la tutun a fost necesara pentru armonizarea unei Directive Europene, altfel Romania risca deschiderea unei proceduri de infringement, a afirmat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, adaugand ca "nu are darul de a pune taxe si impozite".
"La acciza pe tutun este vorba de notificari venite din partea Comisiei Europene sub amenintarea deschiderii unui infringement pentru Romania pentru nearmonizarea sau neactualizarea cu directiva respectiva. Nu face Ministerul de Finante - si v-am mai spus si o repet in continuare - nu am darul de a pune taxe si impozite. Oricat s-ar stradui unii si altii sa imi bage pe gat OUG 114, oricat ar dori unii si altii, cand discutam concret, dar concret, nu au niciun fel de argument. Nu imi plac taxele si impozitele si nu am sa cresc nici numarul, nici cuantumul lor. Oricati nebuni ar scrie pe Facebook, oricati habarnisti o sa intalniti si o sa va spuna fel de fel despre mine, nu au argumente. Intrebati-i de argumente concrete", a spus Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, notificarea a venit de la comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
"Pe bauturile racoritoare, daca ministerul de resort - ca Ministerul Finantelor nu se apuca si de sanatate si de continutul de zahar la bauturi si asa mai departe - daca ministerul de resort are studii in spatele acestei propuneri de decizii, studii care arata cum este situatia in... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 14:12
Desi se angajase sa nu creasca, in 2019, accizele la carburanti si la alcool, Ministerul Finantelor s-a razgandit si se pregateste acum sa le majoreze. Justificarea: daca a crescut inflatia, e firesc sa majoram si accizele! Din pacate pentru romani, aceasta atitudine a Finantelor nu e doar lipsita de noima, dar va provoca si un nou val de scumpiri.
In mod normal, potrivit Anexei 1 din Codul Fiscal, accizele la carburant ar fi trebuit sa ramana neschimbate pana in anul 2022. In realitate, insa, Ministerul de Finante se pregateste sa majoreze accizele inca din 2019, potrivit unui document facut public recent.
Spre exemplu, potrivit legii, acciza pentru benzina fara plumb ar fi trebuit sa ramana si in anii urmatori la nivelul de 1.976,36 lei/1000 de litri. Potrivit noilor planuri ale Finantelor, insa, aceasta acciza ar urma sa se majoreze cu peste 3%, pana la 2.038,62 lei/1000 litri.
La prima vedere, nu pare o scumpire insemnata. In realitate, insa, majorarea accizei ar putea duce la scumpirea litrului de carburant, la pompa, cu sume cuprinse intre 7 bani si 10 bani. Pentru un proprietar de Dacie Logan, de exemplu, asta va insemna ca un plin de benzina va costa cu pana la 6 lei in plus, din 2019.
O societate care transporta marfa, insa, va plati, in medie, cu 15 lei in plus pentru plinul fiecarei masini mari folosite. Iar asta l-ar putea face sa-i perceapa clientului sau - sa spunem, un supermarket - tarife mai mari pentru livrarea marfurilor. La randul sau,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 00:00
Comisia de Buget din Senat a decis, marti, eliminarea majorarii accizei la carburanti.
News.ro informeaza ca in aceasta comisie s-a adoptat raportul la ordonanta 25/2017 prin care a fost modificat Codul Fiscal si, printre altele, s-a majorat acciza la carburanti.
Articolul privind majorarea a fost eliminat, insa, la propunerea PNL.
Amintim ca Guvernul a aprobat, in sedinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanti prin OUG in doua etape - de la 15 septembrie si 1 octombrie.
Prima etapa a majorarii a intrat deja in vigoare si a doua se va aplica de duminica, timp prea scurt pentru ca legea de aprobare a OUG sa treaca de ambele camere ale Parlamentului si de promulgare.
Asa ca, cel mai probabil, de la 1 octombrie combustibilii se vor scumpi din nou, indiferent de cum va fi modificata OUG in Parlament. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 17:09
Majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie va duce la scumpiri in lant si la aparitia de insolvente in randul transportatorilor, iar protestele vor deveni o optiune, au avertizat patronatele transportatorilor. In plus, multi soferi nu vor mai alimenta din Romania, preferand Ungaria si Austria, tari care vor oferi preturi mai bune de luna viitoare si o rambursare rapida a unei parti din accize.
In urma majorarii accizei, un litru de benzina fara plumb sau de motorina se va scumpi, de la 1 septembrie, cu circa 45 de bani, arata calculele News.ro.
Iata tot ce trebuie sa stii despre majorarea accizei la carburanti
Aceasta masura va avea efecte grave asupra transportatorilor, considera acestia.
"Efectele vor fi extrem de urate. Transportul international va migra catre tarile din jurul Romaniei, in special catre Ungaria si Austria. Un TIR are un rezervor de circa 1.200 de litri, ceea ce ii permite o autonomie de peste 3.000 de kilometri", a afirmat vicepresedintele Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Constantin Isac, pentru News.ro.
Acesta a atras atentia ca in Ungaria, rambursarea unei parti din acciza se face rapid, in 30 de zile. Cand preturile vor depasi nivelul din Ungaria si vor ajunge la nivelul celor din Austria, multi soferi vor prefera sa alimenteze din cele doua tari.
"Practic, ii ajutam pe unguri si austrieci sa-si construiasca noi autostrazi, avand in vedere ca o parte din banii proveniti din... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 18:34
Ministerul Finantelor a asumat o reducere a consumului de combustibil dupa majorarea accizei la carburanti si apreciaza ca transferul de venituri din mediul privat la buget va permite finantarea unor investitii cu un efect de atrenare mai ridicat in economie decat daca banii ar ramane in piata.
"Impactul estimat din cresterea nivelului accizei la carburanti (benzina, motorina, kerosen) asupra veniturilor bugetare, incepand cu 1 aprilie 2014 este de 2.009 milioane lei, din care 1.620 milioane lei se refera la accize si 389 milioane lei la TVA. Transpunerea majorarii accizei s-a efectuat luand in calcul si scaderea consumului.
Veniturile bugetare suplimentare reprezinta practic un transfer de fonduri din mediul privat catre bugetul statului, ceea ce va permite finantarea suplimentara a investitiilor publice, cu efect de antrenare ridicat in economie, dar si pe piata fortei de munca", se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.
Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de ...citeste mai departe despre "Statul isi asuma reducerea consumului de carburant, dupa majorarea accizei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:55
Masurile ce vizeaza majorarea accizelor, anuntate pentru 2014, se vor traduce printr-o scadere de cel putin 3% a puterii de cumparare a romanilor, sustin specialistii fiscali.
Executivul pregateste pentru acest an modificari fiscale importante, precum calcularea accizei in functie de rata inflatiei, introducerea accizei suplimentare pentru carburanti, a taxelor pe constructii speciale, a impozitul forfetar sau majorarea salariului minim pe economie.
Despre efectele acestora ne vorbeste Mirela Serban, managing partner al firmei de consultanta R&M Audit Contabilitate.
In plus, cresterea poverii fiscale va continua in acest an, avertizeaza Mirela Serban intr-un interviu pentru Ziare.com.
"Este greu de crezut ca 2014 va fi primul an de consecventa in ceea ce priveste fiscalitatea, asa incat - da, credem ca vor fi introduse noi taxe si/sau majorate unele existente."
Taxe 2014: Ce pregateste Guvernul pentru acest an si cum ni se va scumpi viata
Ce impact vor avea noile taxe ...citeste mai departe despre "Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 08:15
Presedintele Traian Basescu se declara ingrijorat de faptul ca majorarea accizei la carburanti se va regasi in cresterea pretului la laptele baut dimineata de copii, el aratand ca are un copil mic in familie care, deocamdata, "se alimenteaza direct de la mama".
"Imi dau seama cat rau face aceasta crestere a accizei la combustibil. Ganditi-va, pretul combustibilului creste cu 8%. Il vom gasi si in laptele pe care il beau copiii dimineata sau in mancare, in transport, in pretul la legume si fruncte, la orice, in preturile din agricultura, in general", a spus Basescu.
Intrebat de moderator de ce, atunci cand a vorbit despre produse si cresterea accizei, s-a gandit imediat la laptele pe care il beau copiii, Traian Basescu a raspuns razand: "Pentru ca am un copil foarte mic in familie".
"Dar care cred ca nu cumpara...", a spus moderatorul.
"Nu. Deocamdata se alimenteaza direct de la mama....", a replicat Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de guvern.
"Daca nu se renunta la cresterea accizei la combustibil voi trimite inapoi bugetul de stat la Parlament", a spus Basescu, intr-o declaratie de presa, evocand si posibilitatea de a ataca legea bugetului la Curtea Constitutionala.
"O spun in mod categoric, daca nu se renunta la cresterea accizei, voi trimite inapoi bugetul de stat iar apoi il voi ataca si la CCR",... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 16:08
Salariul minim pe economie creste in 2014, insa romanii nu vor profita prea mult de pe urma acestei majorari. Simultan, Guvernul a decis majorarea accizei la benzina, care va influenta, in final, toate preturile de pe piata. Business24 iti prezinta cat castiga si cat pierd romanii, in urma ultimelor negocieri cu FMI.
Victor Ponta a anuntat cresterea salariului minim in doua etape in decursul anului 2014, la 900 de lei (202,57 euro). Procentual, majorarea este importanta, de 12,5%.
Suma ne indeparteaza de cel mai mic salariu minim de la nivelul Uniunii Europene, care apartine Bulgariei si este de 158,50 euro, potrivit ultimelor date Eurostat, actualizate la finalul lunii septembrie. Totusi, Romania ramane pe penultimul loc la nivel european. In Ungaria, de pilda, salariul minim garantat de stat este de 332,37 euro, ca sa nu mai vorbim de tarile din varful clasamentului. De exemplu, pe primul loc se afla Luxemburg, cu 1,874 euro, suma care ramane de 9 ori mai mare si dupa majorarea romaneasca din 2014.
Majorarea accizei la benzina nu ne lasa sa ne bucuram de majorarile salariale
Chiar si asa, daca luam in calcul o inflatie temperata, ca in ultimul an, romanii care se afla in aceasta categorie de venituri aveau o sansa sa se bucure de un ban in plus in 2014. Nu este insa cazul. Guvernul a decis sa ii scuteasca de o victorie simbolica, pe soferii romani. Daca sistemul de taxare ar ramane neschimbat, accizele la benzina ar urma sa scada pentru prima oara dupa multi... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:15
Premierul Victor Ponta a declarat ca ia in considerare propunerea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, de a creste, incepand cu 2014, accizele la carburanti, dar si de a taxa suplimentar traficul greu. Insa o astfel de masura poate produce efecte devastatoare in economie, declansand scumpiri in lant, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri.
Proiectul, care a fost prezentat inca din vara, in cadrul PNL, de Relu Fenechiu, vizeaza o crestere de 10 eurocenti/litrul de benzina, ce reprezinta 8,5% din pretul de la pompa. De asemenea, se are in vedere o taxare progresiva a masinilor de peste 3,5 tone, incepand cu 0,15 eurocenti/km, in prima faza.
Masurile ar urma sa produca un surplus de 26 de miliarde de euro pana in 2025, bani necesari pentru un proiect foarte ambitios: construirea a 4000 de kilometri de autostrada, in conditiile in care in ultimii 23 de ani, Romania a construit doar 450 de km.
"Este o idee mai veche, de cand domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumita taxa pe pretul benzinei si motorinei care sa alimenteze numai si numai resursele necesare pentru construirea de infrastructura rutiera, nu ca venituri la bugetul general. Trebuie sa o analizam si sa vedem. Nu o resping in niciun caz de la inceput", a declarat premierul.
In conditiile in care nu exista un acord al companiilor petroliere pentru amortizarea costurilor majorarii accizei la carburanti, mediul de afaceri atrage atentia asupra efectelor pe care le poate... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:05