Maia Sandu, lidera Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) si castigatorul recentelor alegeri la primaria Chisinaului, dar al carui mandat nu a fost validat de instanta, Andrei Nastase, presedintele Partidului "Platforma Demnitate si Adevar" (PPDA), au transmis marti Consiliului Europei rezolutia adoptata la protestul de duminica, informeaza presa de peste Prut.
Sandu si Nastase, care au mers la Strasbourg impreuna cu reprezentanti ai Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), s-au intalnit cu secretarul general al Consiliului, Thorbjřrn Jagland.
De asemenea, premierul moldovean Pavel Filip s-a intalnit marti, la Strasbourg, cu Thorbjřrn Jagland, caruia i-ar fi promis ca va fi creat un grup de lucru care va analiza prevederile din Codul Electoral.
Potrivit observatorilor moldoveni, premierul Pavel Filip s-a deplasat la Strasbourg pentru a convinge conducerea Parlamentului European si pe cea a Consiliului Europei ca guvernantii nu au de-a face cu decizia privind anularea rezultatele alegerilor municipale, luata de catre instantele de judecata.
In acest sens, presedintele PAS a scris pe pagina sa de Facebook ca a fost o discutie importanta cu secretarul general al Consiliului Europei, la care delegatia opozitiei moldovene a incercat sa demaste "falsurile guvernarii care incearca sa minta partenerii internationali precum ca invalidarea alegerilor a avut loc din cauza legislatiei".
"Legea nu este o problema, legea a functionat timp de 21 de ani... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 23:59
Mai important decat unionismul e ca autoritatile de la Bucuresti sa nu legitimeze puterea pro-rusa de la Chisinau, pentru ca doar asa le poate transmite moldovenilor ca nu sunt abandonati si ca drumul european e posibil. In ceea ce priveste unirea, o dezbatere este necesara, dar pornind de la premise ca nu se unesc teritorii, ci oameni, si ca e nevoie nu doar de sentimentul unionist, ci si de o fereastra geopolitica de oportunitate, spune Maia Sandu.
In momentul de fata, acest mesaj al puterii politice de la Bucuresti nu ajunge insa la Chisinau, dar ajung in schimb granturi care finanteaza institutii media controlate de Plahotniuc, spune presedintele PAS, partid pro-european condus de Maia Sandu, intr-un interviu acordat Ziare.com.
O cautionare a puterii de azi de la Chisinau aduce multa deziluzie in Republica Moldova, care se confrunta cu un exod din ce in ce mai dramatic de populatie.
In contextul celebrarii celor 100 de ani de la 27 martie 1918, ziua unirii dintre Romania si Basarabia de atunci, am vorbit cu Maia Sandu despre cat de reala e tema unirii pe agenda si care sunt riscurile confiscarii ei.
Exista un vehicul politic pentru unionistii de la Chisinau? Cum se explica cresterea sentimentului unionist si mai ales ce are de facut Romania pentru Republica Moldova sunt cateva dintre temele dialogului cu Maia Sandu.
Maia Sandu, sunteti la Bucuresti, unde ati participat la o sedinta a Academiei Romane, dedicata unui secol de la unirea Romaniei cu... mai mult
Marti, 27 Martie 2018, ora 10:36
Candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) la functia de presedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, va contesta la Curtea Constitutionala rezultatul alegerilor de duminica, dupa esecul in fata socialistului Igor Dodon.
Sandu a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca va inainta Curtii Constitutionale dovezi privind fraudarea turul al doilea al alegerilor prezidentiale si spera ca probele sa fie admise de judecatori.
"Noi vom folosi toate parghiile legale pentru a clarifica fiecare incident si pentru a cere examinarea fiecarei contestatii, pentru ca fiecare vot conteaza. Vom prezenta Curtii Constitutionale dovezile incalcarilor comise in procesul electoral", a afirmat Sandu.
De altfel, candidata PAS a cerut din nou demisia presedintelui Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, si a ministrului de Externe Andrei Galbur, "pentru faptul ca au incalcat dreptul constitutional al cetatenilor Republicii Moldova din diaspora de a-si exercita dreptul la ...citeste mai departe despre "Dodon a iesit presedinte in Moldova: Maia Sandu va contesta rezultatul la Curtea Constitutionala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 16:16
Candidatul pro-european Maia Sandu a obtinut mai multe voturi decat contracandidatul sau socialist Igor Dodon in aproape toate sectoarele din Chisinau, capitala R. Moldova, si in regiunile din centrul tarii, dar a pierdut presedintia din cauza numarului mai mic de voturi obtinut in nord si in sud.
Conform rezultatelor preliminare, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor, a iesit invingator duminica in urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidential din R. Moldova, obtinand in jur de 52% din voturi, in timp ce contracandidata sa Maia Sandu (PAS) a fost votata de aproximativ 48% dintre moldoveni.
Vezi filmul ...citeste mai departe despre "Republica Moldova a ales Rusia: Cum si-au impartit voturile Maia Sandu si Igor Dodon" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 11:05
Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor a iesit invingator duminica in urma scrutinului prezidential din R. Moldova, obtinand in jur de 52% din voturi, in timp ce contracandidata sa Maia Sandu a fost votata de aproxiamtiv 48% dintre moldoveni.
Vezi filmul zilei in care Moldova a votat sa se indrepte spre Rusia
Un sustinator declarat al Rusiei, Dodon este un economist care a ocupat in trecut functia de prim-viceprim-ministru si ministru al Economiei si Comertului in Guvernul condus de Zinaida Greceanii din anul 2006 pana in 2 septembrie 2009.
In paralel cu activitatea politica, in perioada anilor 1997-2005, acesta a profesat ca lector in domeniul academic.
Incepand din anul 2009, Dodon a fost deputat in Parlamentul Republicii Moldova, fiind initial ales pe listele Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). In anul 2011, impreuna cu Zinaida Greceanii si Veronica Abramciuc a parasit fractiunea PCRM din Parlament, cei trei aderand ulterior la Partidul ...citeste mai departe despre "Igor Dodon, noul presedinte al R. Moldova: un politician prorus care se declara promotor al valorilor traditionale" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 08:40
Nimeni nu-i da prea multe sanse Maiei Sandu ca va castiga alegerile din Republica Moldova.
Igor Dodon este marele favorit. Liderul Partidului Socialistilor, un apropiat al Moscovei, dar si al contestatului miliardar Vladimir Plahotniuc, are cele mai multe sanse sa devina noul presedinte ales prin vot direct.
Asta la prima vedere, dar la a doua vedere lucrurile sunt mai complicate. Maia Sandu, lidera formatiunii politice Actiune si Solidaritate, nu a avut niciodata sanse. Dintre candidatii pro-europeni, a fost prima clasata, iar o intelegere de ultima ora incheiata cu Andrei Nastase, un alt politician reformator pro-european - ca acesta sa nu participe la alegeri, a adus-o in situatia de a se clasa pe locul doi.
Cateva sondaje de opinie il dadeau castigator pe Igor Dodon inca din primul tur. Acesta era cotat cu peste 50% sanse de a obtine majoritatea voturilor valabil exprimate. N-a fost sa fie. A obtinut 48%, iar Maia Sandu, 39%. Intre ei e o diferenta de noua puncte ...citeste mai departe despre "Alegeri in Moldova: Maia Sandu, la 200.000 de voturi distanta de Europa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 14:20
Mizez pe moldoveni inteligenti, puternici, care nu pot fi pacaliti, dusi de nas de o gasca de golani disperati ca pierd totul odata cu alegerile. Imi pun speranta ca moldovenii din diaspora isi vor salva familiile lasate acasa. Ii rog sa mearga la vot. "Hai, diaspora, viitorul nostru e in voi!", afirma Maia Sandu, candidata opozitiei democratice in turul al doilea al al alegerilor prezidentiale din R. Moldova care va avea loc duminica.
Intr-un interviu pentru Ziare.com, Maia Sandu a aratat care ar fi prioritatile sale ca presedinte: lupta impotriva coruptiei, alinierea Constitutiei la standarde occidentale, iar "presedintele este si cel care numeste judecatorii in functia de magistrat. Avem aici exemplul Romaniei unde cu vointa politica si cu un DNA puternic s-a facut curatenie printre oligarhi, politicieni si grupurile de interese."
"Au ajuns sa murdareasca si biserica in acest joc electoral ingrat, iar singura explicatie este spaima ca vor intra la puscarie, daca pierd ...citeste mai departe despre "Maia Sandu: Nu voi face un pas inapoi, nu mai vreau sclavia asta! Imi este mila de Dodon Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 06:15
I. Sunteti in fata unui test. Oriunde ati fi, acasa, in Moldova, la studii sau la munca in Romania sau in lume, daca veti trece acest test, viata voastra si a copiilor vostri va fi mult mai buna.
Stiu ca democratia in Republica Moldova este fragila, dar asa este peste tot la inceput. Si inceputul nu e scurt, dar are un final. Democratia si libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon. Cititi pana la capat ca sa vedeti de ce.
Unii dintre voi au plecat de acasa pentru a-si face un rost. Ati fost primiti cu drag in Romania sau in alte tari de pe glob. Moldova ramane tara voastra, aici va asteapta oricand dragii vostri parinti si bunici. Vorbiti cu ei si convingeti-i sa voteze pentru viitorul democratic al Moldovei si pentru libertatea pe care acum o cunoasteti. Indemnati-i sa voteze Maia Sandu si nu sa inghita minciunile lui Dodon si ale rusilor, de care voi insiva ati fugit pentru ca iubiti libertatea.
Stiu ca va ingrijoreaza viitorul copiilor vostri. Ei au nevoie ...citeste mai departe despre "Dragi moldoveni" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2016, ora 12:54
Moldovenii au mers duminica la urne si au decis ca batalia pentru presedintia tarii sa se dea in turul al doilea, pe 13 noiembrie, intre candidatul proeuropean Maia Sandu si cel prorus Igor Dodon.
Diferenta dintre cei doi e de circa 10 procente: Maia Sandu a obtinut 38,43% dintre voturile cetatenilor, in timp ce Igor Dodon - 48,22%. Altfel spus, aproximativ 541.000 de moldoveni au pus stampila pe candidatul care vrea sa apropie Chisinaul de Uniunea Europeana, iar aproape 680.000 au optat pentru liderul socialistilor, care militeaza pentru reluarea relatiilor de prietenie cu Rusia.
Alegerea Moldovei: Rusia sau UE
Ziare.com a stat de vorba cu mai multi analisti din Republica Moldova pentru a afla ce sanse are Maia Sandu, candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), sa castige alegerile prezidentiale in al doilea tur si ce ar trebui sa faca pentru asta pe ultima suta de metri.
In linii generale, Maia Sandu ar trebui sa vizeze trei categorii de electorat: diaspora - ...citeste mai departe despre "Moldova, intre Europa si Rusia: Ce ar trebui sa faca Maia Sandu ca sa castige alegerile prezidentiale" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 19:00