Ministrul propus al Agriculturii, Achim Irimescu, vrea sa inregistreze "kurtos kolac" ca produs traditional romanesc, dar si salamul de Sibiu, telemeaua de Ibanesti si pestele Novac Afumat.
"Am vorbit in acest sens (in ceea ce priveste kurtos kolac - ul, n.r.) cu oficialii din Ungaria si am stabilit de comun acord ca este produs romanesc, dar nu am gasit pana acum o asociatie care sa-l promoveze", a afirmat Irimescu la audierile comisiilor parlamentare pentru Agricultura.
Ministrii lui Ciolosi, audiati pe banda rulanta in Parlament - Vezi cum s-au descurcat
Pana in prezent la UE a fost inregistrat ca produs traditional romanesc doar magiunul de Topoloveni.
"Mai vrem sa ...citeste mai departe despre "Ministrul propus al Agriculturii vrea sa inregistreze "kurtos kolac" ca produs traditional romanesc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 19:41
La 100 de ani de traditie si peste trei ani de recunoastere internationala, magiunul de prune Topoloveni va fi promovat pana la finele anului 2016 cu ajutorul fondurilor accesate de la Uniunea Europeana, circa 1,5 milioane de euro, in Elvetia, Norvegia, Rusia, America de Nord si Orientul Mijlociu.
Din dorinta de a le oferi consumatorilor locuri sigure in care sa gaseasca produse sanatoase si fara adaosul comercial foarte ridicat al hipermarketurilor, Bibiana Stanciulov a decis deschiderea unor magazine proprii, in Capitala.
"Am inceput cu magazinul din Bulevardul Carol I, numarul 57, sector 2, urmand ca, in perioada urmatoare, sa mai deschidem si in alte locatii. In aceasta saptamana, cand se implinesc trei ani de la obtinerea IGP, vom mai deschide un nou magazin in Berzei, numarul 44. Am luat aceasta hotarare pentru a oferi in continuare romanilor magiun de Topoloveni, fara acele taxe infernale", a adaugat directorul general al Sonimpex Topoloveni.
Magiunul de prune Topoloveni detine certificarea de Indicatie Geografica Protejata (IGP) la nivel european din 7 aprilie 2011, aceasta fiind prima distinctie de acest fel primita de un produs romanesc traditional.
Produsul detine si titlul de Furnizor al Casei Majestatii Regale a Romaniei. mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 12:34
Anul 2013 a fost pentru Bibiana Stanciulov un an al recunoasterii: Magiunul de Topoloveni a primit doua stele Michelin, iar dulceturile sale au fost premiate cu bronz si argint la Monde Selection - Bruxelles.
Recunoasterile nu s-au oprit aici, iar pentru 2014 se va concentra pe export si pe efortul de a-i face si pe romani sa inteleaga cat de sanatoasa poate fi dulceata fara zahar adaugat.
Pe plan personal si-a propus minim cinci zile de concediu, fara telefon, iar pentru afacerile sale spera ca TVA-ul pentru produsele fara zahar, si eco-bio-organic sa se micsoreze pana la maxim 5%.
Secretul energiei Bibianei Stanciulov este altruismul si in dorinta de a ajuta comunitatea, mai mult decat dorinta de profit, dupa cum a declarat femeia de afaceri, in cadrul unui interviu acordat Business24.
"Afacerile nu sunt facute numai pentru a strange averi. A face afacere inseamna si a face bine semenilor prin produsele sau serviciile realizate", a spus managerul Sonimpex.
Cum puteti caracteriza anul 2013, din punct de vedere al modului in care au evoluat afacerile dumneavoastra?
Un an cu multe recunoasteri pe plan intern si international: doua stele Michelin cu magiunul, bronz si argint la Monde Selection - Bruxelles, cu dulceturile.
La realizari trecem si accesarea unui fond european de 981.000 euro pentru promovarea magiunului in Elvetia, Norvegia si Rusia; acceptarea, de la Uniunea Europeana, a unui nou proiect de 544.000 euro pentru promovare Dubai, SUA.... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 00:00
In varsta de 35 de ani, Diana Stanciulov sau "tanara magiunareasa", cum ii spun prietenii, si-a asumat responsabilitatea promovarii magiunului de Topoloveni. Diana Stanciulov a ales inca de pe bancile facultatii sa se dedice unei afaceri de familie intr-un domeniu cu mare potential pentru Romania, iar studiile din domeniul juridic au ajutat-o foarte mult sa puna la punct toata documentatia necesara obtinerii protectiei europene pentru magiunul de Topoloveni, unicul produs traditional romanesc recunoscut la nivel european.
In doar cativa ani, magiunul de Topoloveni a atins o notoritate fara precedent, a castigat numeroase premii nationale si internationale si a ajuns unul dintre produsele preferate al Casei Regale, dar si pe masa romanilor. Nu a fost usor, iar acest lucru se vede pentru ca nici in momentul de fata, dupa doi ani si jumatate de la dobandirea Indicatiei Geografice Protejate (IGP), nici un alt producator roman nu a mai reusit acest lucru. Intr-un interviu acordat Agepres, a declarat ca "magiunul de Topoloveni a cerut sa fie salvat de familia noastra" chiar daca recunoaste ca achizitia sectiei de la Topoloveni a fost o intamplare si nimanui nu i-a trecut prin cap cat de important este acest produs pentru Romania.
De ce a ales sa promoveze magiunul
Potrivit tinerei intreprinzatoare,"magiunul este cunoscut romanilor de peste 100 de ani ca un aliment care "face bine". Sunt localitati din Transilvania unde magiunul se folosea ca alifie pentru alinarea... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 11:38
Magiunul de prune Topoloveni ar putea intra pe piata elvetiana, in marile lanturi de magazine cu produse bio si naturiste, magiunul fiind recomandat chiar de ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, Jean Hubert Lebet, care a vizitat joi fabrica fabrica de magiun Topoloveni a producatorului roman Sonimpex.
"Noi putem crea cadrul general de colaborare intre cele doua state, insa Camera de Comert si Industrie Romania - Elvetia este cea care sustine activ relatiile comerciale intre cele doua tari. Sper sa vad produsele dumneavoastra pe rafturile magazinelor din Elvetia", a declarat, joi, Jean Hubert Lebet.
La intrarea in fabrica, ambasadorul a fost intampinat de doi caini din rasa elvetiana Saint Bernard care pazeau borcanele cu magiun proaspat iesite de pe linia de productie, aratandu-se incantat de aceasta legatura simbolica intre traditiile din tara sa si cele romanesti.
Ambasadorul i-a sfatuit pe producatorii magiunului de prune sa ia legatura cu lanturile de produse bio si naturiste din Elvetia, care se afla in cautare de produse sanatoase, magiunul putand fi considerat "ciocolata din prune", un dulce natural si sanatos, recomandat consumului inca de la varsta de sase luni.
De asemenea, Jean Hubert Lebet a discutat si cu un grup de copii de la Scoala Gimnaziala de Excelenta Sfanta Mucenita Filoteea, care au venit in vizita la fabrica pentru a vedea cum se face zacusca Topoloveana.
In cel de-al noualea an de existenta, compania a fost... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:42
Romania are peste 4.200 de produse traditionale, insa doar unul ajunge pe mesele elvetienilor, britanicilor sau grecilor: magiunul de Topoloveni.
Pentru recunoasterea internationala este nevoie de investitii in tehnologia de productie, iar fermierii romani fie nu sunt interesati, fie nu au banii necesari.
Totusi, recunoasterea internationala ca produs traditional romanesc vine si cu avantaje, spun reprezentantii Sonimpex, firma care produce magiunul de Topoloveni. Agricultorii pot lua fonduri europene pentru promovare, in conditiile in care ceilalti producatori nu au aceasta facilitate.
Intr-un articol anterior, Business24 prezenta planurile Ministerului Agriculturii de a schimba legislatia care reglementeaza produsele traditionale in Romania. Practic, agricultorii trebuie sa dovedeasca ca reteta pe care o folosesc este veche de cel putin 30 de ani si trebuie sa se inregistreze la ANAF ca persoana fizica autorizata.
Ioan Pop, producator de produse ecologice si traditionale din Satu Mare si membru al Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila, a explicat pentru Business24 care era procedura de inregistare a unui produs traditional pana in acest an:
"Producatorul depune o cerere la Directia Agricola. Primeste un caiet de sarcini in care este descris procesul tehnologic cu ceea ce trebuie respectat la tehnica de producere a produsului. Directia verifica la fata locului daca se respecta caietul de sarcini si apoi caietul se trimite la Ministerul... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 09:24
Magiunul de Topoloveni ar putea fi promovat in Dubai si America de Nord printr-un nou proiect european castigat de societatea Sonimpex Topoloveni, in comun cu un consortiu de producatori din Grecia, valoarea atribuita promovarii produsului romanesc fiind de circa 500.000 de euro.
"O alta surpriza placuta pentru noi este ca, in scurt timp, vor mai veni 500.000 de euro, tot pe un proiect european de promovare a magiunului de Topoloveni, realizat impreuna cu grecii, dar pentru zona Americii de Nord si Dubai, dupa ce Comisia Europeana a aprobat primul proiect pentru Romania, in valoare de peste 980.000 de euro partea noastra si tot datorita magiunului de Topoloveni.
Pe acest nou proiect, targetul este Dubai pentru ca America este deja pervertita la niste gusturi si va fi foarte greu sa-i conving de calitatea si functionalitatea produsului nostru. Insa, in Dubai, exista o traditionalitate si un respect al calitatii produsului ca aliment functional, plus ca sunt si bani, de ce sa nu o recunoastem", a declarat directorul general al companiei, Bibiana Stanciulov.
Valoarea totala a acestui program este de circa 2,5 milioane de euro, insa Romaniei, prin Sonimpex, ii revin doar 500.000 de euro, deoarece firma din Grecia are mai multe produse, precum branzeturi, vinuri si masline, iar perioada de derulare este de trei ani.
Magiunul de Topoloveni ajunge in Elvetia, Norvegia si Rusia
Bibiana Stanciulov a precizat ca de la 1 august va demara primele actiuni de promovare... mai mult
Duminica, 12 Mai 2013, ora 14:14
Magiunul de Topoloveni, dupa ce a ajuns pe masa familiei regale din Romania sau a soldatilor din NATO, ar putea ajunge si in tari extracomunitare precum Elvetia, Norvegia sau Rusia.
Sonimpex, producatorul celebrului magiun de Topoloveni, a depus un proiect de finantare europeana in valoare totala de peste 800 mii de euro, pentru promovarea produsului romanesc in tari din afara spatiului comunitar, a declarat intr-un interviu acordat Business24, Bibiana Stanciulov, directorul general al companiei.
O suma mare, dar care nu este aruncata pe fereastra, ne asigura Stanciulov. Magiunul de Topoloveni se vinde singur: in prezent, se afla pe rafturile hipermarketurilor, datorita presiunii clientilor care au gustat produsul la targuri.
Aveti experienta in construirea unui brand de succes la nivel international. Pe scurt, cum ati ajuns la aceasta performanta?
In primul rand m-au ajutat increderea in capacitatile de aliment functional ale magiunului si dorinta de a demostra ca Romania este o tara in care oamenii respecta traditia.
M-a ajutat profesia mea de sociolog si cea de om de radio. Am inteles ca pentru ca un consumator nu are nevoie de reclame ca sa fie convins. Are nevoie sa guste. Am participat la targuri din primul moment, din 2008 si am sa convingem pe fiecare om sa guste magiunul nostru.
Eu lupt acum impotriva curentului.
Nu am urmarit banii. Cred ca sunt firma cu cele mai multe datorii. Banii vor veni, am vrut sa nu se mai vorbeasca rau de... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:33
Magiunul de Topoloveni va fi prezent din 2013 pe pietele din Finlanda, Elvetia si Japonia datorita unui proiect european derulat de compania Sonimpex, in colaborare cu parteneri din Grecia si Italia.
Oficialii Sonimpex au precizat ca au realizat constituirea unui grup de producatori cu doi parteneri din Grecia si Italia, pentru a atrage fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru promovarea produselor traditionale cu indicatie geografica protejata (IGP). Este vorba de o suma de 730.000 de euro alocata Romaniei. Celelalte doua tari vor beneficia de sume similare pentru acest proiect.
Dosarul va fi depus pe data de 30 septembrie 2012, iar reprezentantii Sonimpex asteapta ca proiectul sa poata fi derulat in trei - patru luni.
Proiectul va fi implementat pe pietele din Finlanda, Elvetia si Japonia, timp de doi ani, si va presupune organizarea unor targuri si expozitii cu degustare de produse, finantarea fiind asigurata in proportie de 50% de UE, 30% de Ministerul Agriculturii si 20% de producator.
Directorul general al companiei Sonimpex, Bibiana Stanciulov, a precizat ca intentioneaza sa certifice magiunul de Topoloveni ca produs ecologic, in conditiile in care prunele achizitionate de la un furnizor din localitatea Iancu Jianu sunt in primul an de conversie.
Estimarile reprezentantilot Sonimpex pentru anul 2012
Compania Sonimpex estimeaza pentru 2012 injumatatirea productiei din cauza secetei care a afectat semnificativ productia de prune. Productia din... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 19:38