Visul oricarui proprietar de magazin online este sa obtina cat mai multe achizitii. Una dintre cele mai intalnite modalitati de a genera vanzari este promovarea pe retelele sociale, ce presupune insa un buget ridicat.
CONVERTIMO, agentia de marketing digital infiintata in anul 2019, a creat un top al unora dintre cele mai eficiente metode de fidelizare a clientilor pentru magazine online.
Fidelizarea clientilor reprezinta o metoda eficienta si necostitisoare prin care sunt generate vanzari semnificative, pe termen lung.
Iata cele 5 TACTICI prin care ii vei determina pe clientii existenti sa se reintoarca pe site-ul tau:
1. NEWSLETTER
Persoanele care au efectuat cel putin o achizitie pe site-ul tau stiu deja cine esti, au o parere despre calitatea produselor tale si sunt interesati de brand-ul tau, dat fiind faptul ca si-au exprimat acordul de a ramane in baza ta de date. Astfel, newsletterele trimise catre acesti clienti au o putere mare de conversie.
Subiectele pe care le poti aborda in campania ta de newsletter: produse noi adaugate pe site, oferte, reduceri, concursuri, testiomaniale, persoane care au influenta in mediul online si care au incercat produsele tale.
2. THANK YOU LETTER
Fie ca o trimiti in mod traditional in interiorul coletului ori online pe adresa de e-mail, scrisoarea de multumire pune accentul pe experienta pe care o oferi clientului tau. Gesturile de apreciere au rolul de a consolida relatia cu clientul, astfel incat magazinul... mai mult
Marti, 23 Martie 2021, ora 13:40
Un site web optimizat ar trebui sa ajute un magazin sa prezinte clar ofertele disponibile, sa fie de incredere si sa invite potentiali clienti care in cele din urma sa devina cumparatori fideli.
Daca antreprenorii se gandesc sa infiinteze un magazin online, trebuie sa stie ca se aseamana unuia fizic din cateva puncte de vedere. Unul si cel mai important este ca site-ul va reprezenta vitrina magazinului, pe care clientii o vor analiza inainte sa cumpere.
Pentru a avea o "vitrina" care sa atraga posibili clienti si care sa genereze incredere, este nevoie de o strategie bine definita si de o serie de actiuni de luat in calcul.
Numarul clientilor magazinelor online a crescut masiv inca din anul 2019, cand romanii achizitionau online in proportie de 56%. Astazi, factorul care a influentat masiv vanzarile online este pandemia cu care oamenii se confrunta la nivel mondial.
Pentru clienti, cumparaturile online sunt mult mai sigure si confortabile in prezent. Cat pentru antreprenor, crearea unui magazin online nu este dificil de pus in practica si este o idee extraordinara de afaceri.
Etapele procesului de dezvoltare a unui magazin online
1. Alegerea numelui domeniului
Primul pas de dezvoltare magazin online este alegerea numelui domeniului. Chiar daca pare ca numele ar putea fi ales simplu si rapid, este nevoie ca antreprenorul sa ia in calcul cateva aspecte importante, precum:
sa reprezinte fie numele companiei, fie produsele din oferta;sa fie creativ si... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 12:24
Zeci de mii de firme sunt infiintate in Romania in fiecare semestru, apetitul romanilor pentru business ramanand unul ridicat chiar si in contextul actual dificil.
Se modifica insa domeniile alese de antreprenori, iar comertul online capata si mai mult elan.
Tot mai multe magazine online sunt lansate pe internet pentru utilizatorii romani, iar trendul pare sa fie evident la fel si in anii urmatori.
Digitalizarea accelerata si modificarea obiceiurilor de petrecere a timpului pentru marea majoritate a romanilor determina cresteri consistente in e-commerce.
Pe langa cei care pornesc de la zero in comert cu un magazin online, exista tot mai multe situatii in care persoane care detin magazine offline aleg sa anexeze un website de tip e-shop si astfel sa isi largeasca baza de clienti, sa aiba noi perspective de dezvoltare.
Daca pentru a porni un magazin online de la zero ai nevoie de investitii ceva mai mari, caci planul de afaceri trebuie sa includa un spatiu efectiv de operare, stocuri, personal specializat, echipamente si alte asemenea elemente, lucrurile sunt ceva mai simple in cazul in care online-ul este doar o extindere a ceea ce se intampla deja in offline.
Aceasta varianta poate fi considerata o dezvoltare fireasca, actiunea de a profita de oportunitati la indemana. Asadar, de cati bani ai nevoie sa lansezi un magazin online ca anexa la un magazin fizic?
Intrebarea se poate aplica de fapt si in cazul unui website anexat unui prestator de servicii... mai mult
Miercuri, 19 August 2020, ora 12:22
In perioada martie - aprilie, magazinul online Liloo.ro a inregistrat o crestere de 181% a vanzarilor online comparativ cu lunile martie si aprilie ale anului 2019 iar valoarea medie a comenzii a fost de 158,42 lei.
Liloo este un producator roman de haine pentru bebelusi si copii, o afacere de familie cu o unitate de productie in Mizil, judetul Prahova in care lucreaza 11 persoane si un magazin online destinat comercializarii articolelor vestimentare unde 3 angajati Liloo isi impart responsabilitatile legate de marketing online si procesare comenzi.
Cresterea se datoreaza mai multor factori: conditiile de limitare a deplasarilor fapt care a impulsionat cresterea pietei de e-commerce - romanii au stat mai mult in case si au comandat de pe internet iar Liloo.ro a beneficiat de aceasta crestere, fiind o companie cu desfacere online.
Un alt motiv pentru aceasta crestere il reprezinta venirea primaverii, pentru ca este o perioada in care copiii isi schimba garderoba, iar parintii ii imbraca cu haine mai subtiri. In plus, in aceasta perioada, magazinul Liloo.ro a lansat produse noi, cu imprimeuri destinate copiilor.
Comportamentul de achizitie al cumparatorului de pe Liloo.ro
Articolele vestimentare pentru copii cele mai vandute de pe Liloo.ro in lunile de stare de urgenta au fost body-urile cu imprimeuri noi, dar si produsele de vara: fustite, pantaloni scurti, tricouri cu maneca scurta. Totodata, numarul de comenzi achitate online cu cardul a crescut cu 140%... mai mult
Marti, 26 Mai 2020, ora 16:09
Elvis Floroiu si Dan Dumitru importa si comercializeaza in Romania, pe dego.ro, picturi pe numere, diamond painting, puzzle 3D din lemn si origami 3D, si mizeaza pe dorinta romanilor de a-si dezvolta sau a descoperi latura creativa si relaxarea in pandemie.
Magazinul online dego.ro - the hobby society, o investitie realizata in perioada starii de urgenta, aduce alternative placute pentru petrecerea timpului in casa, indiferent de varsta si aptitudini. Platforma contine zeci de variante de picturi pe numere, picturi 3D sau diamond painting, puzzle-uri 3D din lemn si hartie care se realizeaza manual, dupa instructiuni.
"Criza ne-a facut sa trecem rapid de la servicii complexe de marketing, consultanta si campanii desfasurate in toate mediile, care acum renasc timid, precum Online, TV, radio, outdoor, la comertul electronic si la dego.ro, o platforma axata pe vanzarea de produse de creativitate, pentru segmentul de varsta 8 - 80 de ani. Ceea ce a inceput initial ca o joaca s-a transformat rapid intr-un business. Urmeaza integrari importante cu platforme de tip marketplace, suntem in cautarea unui nou sediu si am inceput procesele de recrutare de personal" spune Elvis Floroiu, unul dintre initiatori.
Adaptata situatiei prin care trecem, platforma a venit din start cu cateva avantaje pentru clienti: durata de expediere redusa, de numai cateva ore, plata online si in rate, pana la sase, fara dobanda, prin carduri de credit emise de cinci banci.
"Prima saptamana a... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 16:11
Inscrierile in cea mai mare competitie a magazinelor online din Romania se apropie de final. Tu ai reusit sa-ti inscrii magazinul online?
Agentia de SEO DWF organizeaza un webinar cu fondatorul GPeC si cu castigatorul galei de anul trecut pentru a-ti clarifica procesul prin care sa-ti pregatesti magazinul online pentru competitia GPeC.
Sorin Draghici, managing partner la DWF va fi gazda webinarului de marti, 26 mai, ora 12:00, iar invitatii sunt:
● Andrei Radu, Fondator GPEC;
● Daniel Craciun, CEO Lensa, castigator al premiului magazinul Anului in E-Commerce 2019 GPEC;
● Mihai Vinatoru, Managing Partner DWF si membru in juriul GPEC de 5 ani.
Afla din acest webinar ce trebuie sa faci pentru a te inscrie in competitia GPEC si cum poti beneficia la maximum de aceasta experienta.
Invitatii vor raspunde intrebarilor tale prin vocea organizatorului, a juratului si a participantului.
Inscrie-te aici si vei primi pe mail linkul de Zoom pentru webinar. Daca nu il poti vedea live, nu-ti face griji. Il vei primi pe mail ulterior daca te inscrii.
Despre competitia GPeC
Peste 1.000 de magazine online unice au fost inscrise in Competitia GPeC in cele 14 editii de pana acum, iar 93% dintre ele au considerat participarea extrem de utila pentru dezvoltarea afacerii lor.
Iata de ce:
● Website-urile magazinelor online sunt evaluate de 30 de experti in E-Commerce si Digital Marketing prin peste 200 de criterii esentiale care vizeaza: User... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 14:27
Facebook Shops, cea mai noua facilitate a celei mai mari retele sociale, adauga un tab de shopping paginilor prin care business-urile pot lista produsele pe care le vand.
Facebook a anuntat Shop, o facilitate prin care companiile care au pagini de Facebook si profiluri de business pe Instagram isi pot prezenta produsele intr-o sectiune speciala.
Astfel, companiile pot sa-si creeze un tab special la pagina de Facebook sau profilul de Instagram. In acest tab, va fi prezentat catalogul de produse, organizat la randul lui pe categorii.
In formatul actual, majoritatea achizitiilor nu se vor face pe Facebook sau Instagram. In schimb, utilizatorii vor fi directionati care site-ul companiei.
Doar putinele branduri care folosesc in prezent functia de Checkout din Facebook si Instagram vor putea face vanzarile direct in cadrul celor doua retele sociale.
Checkout se afla deocamdata in faza de testare, fiind disponibil doar unui numar limitat de branduri. Este clar, insa, ca acesta este scopul final pentru Facebook: sa opereze vanzarile direct pe platformele sale.
Utilizatorii pot comunica cu reprezentantii companiilor prin WhatsApp, Messenger si Instagram Direct. Facebook ar putea incerca ulterior sa monetizeze aceasta facilitate, permitand companiilor sa trimita mesaje comerciale utilizatorilor cu care au avut contact in acest fel.
Pe Instagram, noua functie va fi promovata si mai puternic decat pe Facebook. Shop va deveni una din sectiunile principale ale... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 11:17
Editia aniversara GPeC de 15 ani a inceput cu pornirea inscrielor pentru doua evenimente majore din portofoliul GPeC: Competitia Magazinelor Online si GPeC SUMMIT - evenimentul de referinta in E-Commerce si Digital Marketing care se va desfasura pe 2 noiembrie 2020 la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti.
Cu o traditie de 15 ani, GPeC este considerata cea mai importanta serie de evenimente, comunitate si resurse E-Commerce & Marketing Online din Romania si Europa de Est.
Competitia GPeC - cel mai complex Benchmark E-Commerce si cea mai utila resursa a magazinelor online pentru a-si optimiza website-urile
"Cu totii traversam o perioada nefasta cauzata de pandemia COVID-19, dar nu trebuie sa predam armele si sa capitulam.
De aceea, sfatul nostru pentru magazinele online este sa foloseasca acest interval de timp pentru a-si optimiza website-urile, pentru a primi recomandari avizate de la expertii din Juriul GPeC si, astfel, pentru a-si creste rata de conversie", spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.
30 de specialisti cu experienta in E-Commerce si Digital Marketing - membri in Juriul Competitiei GPeC - analizeaza magazinele online inscrise in Competitie prin peste 200 de criterii de evaluare general valabile la nivel international, care vizeaza:
- User Experience - ergonomia website-ului atat pe Mobile, cat si pe Desktop pentru asigurarea unei experiente facile si intuitive de navigare
- Functionalitatile website-ului - functionarea corecta si... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:52
O noua metoda online de procesare a platilor, cu comisioane mai mici, care nu implica utilizarea cardului bancar, va fi disponibila incepand cu luna aprilie in Romania.
Serviciul de Initiere Plati pentru magazinele online este implementat de cea mai completa platforma fintech de plati si transferuri pentru companii din Romania, Paysera.
Momentul lansarii serviciului coincide cu cresterea platilor online pana la 60% din totalul platilor procesate de magazinele online romanesti, ca urmare a crizei legate de raspandirea Covid-19, in detrimentul platilor ramburs care, in februarie, reprezentau peste 70%.
"Ne asumam o munca de pionierat in ceea ce priveste educarea publicului privind Serviciul de Initiere Plati, pentru ca suntem primul fintech ce lanseaza acest serviciu in Romania. Beneficiile pentru magazinele online, cat si pentru clientii acestora, sunt comparabile cu momentul lansarii cardurilor in Romania. In zona statelor baltice, aceasta metoda de plata are o pondere mai mare de 50% din totalul platilor online, iar platile cu cardul de 20%", a declarat Daniel Turbatu, Country Manager Paysera Romania.
Serviciul este reglementat de Directiva Europeana PSD2 (OPEN BANKING) si presupune generarea, in momentul achitarii cosului de cumparaturi pe pagina de internet a magazinului online, a unui link care face trimitere catre Internet Banking-ul utilizatorului, urmand ca plata sa se realizeze si in absenta unui card bancar.
In luna aprilie, serviciul va fi... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 11:54